Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάστηκε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

«Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία» είναι το κύριο θέμα της 16ης Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου

Parallaxi
εγκαινιάστηκε-η-διεθνής-έκθεση-βιβλί-441541
Parallaxi
Εικόνες: Motion team

“Όσο κι αν η ανάγνωση ως πολιτισμική πρακτική παραμένει ατομική, ο τρόπος που επιλέγουμε βιβλία, ο τρόπος που τα μοιραζόμαστε, ο τρόπος που τα ερμηνεύουμε αποτελεί ένα κοινωνικό συλλογικό διανοητικό σύστημα, ένα πολυφωνικό πολυκεντρικό σύστημα, μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι ιδέες, οι νοοτροπίες και οι στάσεις ζωής στις κοινωνίες” τόνιζε χαρακτηριστικά εγκαινιάζοντας απόψε την 16η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (της οποίας το κεντρικό θέμα είναι “Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την ιστορία) η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Μυρσίνη Ζορμπά.

“H έννοια του πλήθους, σε μια εποχή που η δημοκρατία και οι θεσμοί της αντιμετωπίζονται συχνά με καχυποψία, αποτελεί μια νοηματική πρόκληση, καθώς η συζήτηση μετατοπίζεται από την έννοια του λαού στην έννοια των πληθυντικών μονάδων, υπονοώντας νέες συνθήκες και όρους πολιτικής – ή…α-πολιτικής συγκρότησης. Η απάντηση στο πλήθος είναι οι αναγνώστες, που βρίσκονται στον πυρήνα των κοινωνικών διακυβευμάτων και νοηματοδοτήσεων” τόνισε η κ.Ζορμπά, ενώ αναφερόμενη στον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού» που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία διαβούλευσης και πρόκειται να κατατεθεί -όπως είπε η υπουργός- τον επόμενο μήνα στη Βουλή προς ψήφιση, προκειμένου να καλύψει το κενό που υπάρχει στον χώρο του βιβλίου μετά τη βίαιη διακοπή λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ, σημείωσε πως «θα επαναφέρει όχι μόνο τις δομές, τις έρευνες και τα προγράμματα που διακόπηκαν αλλά και θα επιτρέψει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο” καταλήγοντας πως “μια έκθεση δεν αποτελεί απλώς μια διοργάνωση αλλά μια παρέμβαση και μια τοποθέτηση των διοργανωτών στις έννοιες (όπως αυτή του βιβλίου) που έχει να διαχειρισθεί. Κι αυτή η έκθεση είναι η πλέον δομημένη και η κεντρική Έκθεση βιβλίου της χώρας”.

Τα εγκαίνια της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου άρχισαν εντυπωσιακά με ομάδα 10 σπουδαστών της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ οι οποίοι συμμετείχαν σε χορο-θεατρικό δρώμενο λόγου (βασισμένο σε αποσπάσματα κειμένων από το έργο του Ανδρέα Φραγκια “Το πλήθος” και του Γάλλου συγγραφέα Ερίκ Βυϊγιάρ (θα βρίσκεται μεθαύριο Σάββατο στην έκθεση προκειμένου να συζητήσει για την έννοια του πλήθους στη λογοτεχνία με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του με τίτλο “14η Ιουλίου”) .

Χαιρετισμούς στα εγκαίνια της έκθεσης απηύθυναν επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης ( ο οποίος επανήλθε σε τοποθετήσεις του περί της αναγκαιότητας η έκθεση βιβλίου να αποκτήσει και εντός του έτους παρουσία στη Θεσσαλονίκη -κι όχι μόνο στο τετραήμερο της διοργάνωσης) , ο πρόεδρος της ΔΕΘ κ.Τάσος Τζήκας , ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος (του βασικού -οργανωτή ) κ.Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (τόνισε πως “το βιβλίο εξακολουθεί να είναι το μείζον πολιτιστικό διακύβευμα – μια νοσταλγική αναφορά σ έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια αλλά τον οποίο εξακολουθούμε να διεκδικούμε”) ο διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου κ.Μανώλης Πιμπλής (είπε πως “η έκθεση ανέκτησε τα τελευταία χρόνια τη φήμη της και είναι μια αξιοσέβαστη διοργάνωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο” ενώ τόνισε πως “απαιτείται μια νέα ανοιχτή συζήτηση για τα περιθώρια βελτιώσεών της).

«Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία» είναι το κύριο θέμα της 16ης Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου που “ζουμάρει” φέτος οργανωτικά στην έννοια του “λόγου” (με την έντυπη μορφή του στο βιβλίο αλλά και ως “έννοια” που συγκεντρώνει και εμπεριέχει όλες τις μορφές τέχνης και τους διαλόγους πολιτισμών).

Με 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, 900 ομιλητές και τιμώμενες τις ισπανόφωνες χώρες, η 16η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου αναπτύσσεται από σήμερα ως και το βράδυ της Κυριακής στα περίπτερα 13, 14 και 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου αλλά και στο χώρο της Δημοτικής βιβλιοθήκης της πόλης και διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες.

Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνει τον προβληματισμό της σε μια σειρά από καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό και τα κοινωνικά κινήματα. Επίσης η 16η ΔΕΒΘ εστιάζει στους εξής θεματικούς άξονες: «Λογοτεχνία και Μνήμη», «Η άνθρωπος»: Φύλο και Λογοτεχνική Performance, «Imagine all the people: Αφιέρωμα στη προσφυγική εμπειρία», Παιδική και Εφηβική Γωνιά, Φεστιβάλ Μετάφρασης, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Επαγγελματική Ημέρα, Εκθέσεις–Αφιέρωμα στον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη.

Τιμώμενες στη φετινή διοργάνωση είναι οι ισπανόφωνες χώρες, που έχουν να επιδείξουν τεράστιο λογοτεχνικό πλούτο και κοινά σημεία αναφοράς με την Ελλάδα.

Πέραν των ισπανόφωνων λογοτεχνών στην 16η ΔΕΒΘ θα συμμετάσχει πλειάδα ξένων συγγραφέων από τουλάχιστον 20 χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Ρουμανία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, το Ιράκ, η Τουρκία και η Σουηδία.

Η ΔΕΒΘ πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα