Ένα ιστορικό κτίριο κινδυνεύει

Ένα από τα υπέροχα διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια της πόλης κινδυνεύει (και αυτό) με κατάρρευση

Parallaxi
ένα-ιστορικό-κτίριο-κινδυνεύει-241093
Parallaxi

Η ιστορία της δημοτικής ενότητας της Πυλαίας συνδέεται με τα κύματα των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν εκεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της ιστορίας. Είναι μετά το 1912 που η ροή των προσφύγων αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τον ελληνικό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης αλλά και των γύρω οικισμών, όπως η Πυλαία. Μέχρι τότε ελάχιστα κτίρια υπήρχαν στην περιοχή. Ένα από αυτά που σώζονται ακόμη είναι το «ΜΠΕΝΟΥΖΙΛΙΟ», το παλιό Μεταξουργείο. Αν δεν βρεθούν όμως κονδύλια για τη συντήρησή του η φθορά του χρόνου θα το εξαφανίσει κομμάτι κομμάτι.

Η ιστορία

Κτίσθηκε πριν από το 1886. Σε κάποια χρονική περίοδο αποτέλεσε τμήμα μεγάλου γνωστού τσιφλικιού των Αλλατίνι που διατηρούσαν κεραμοποιείο που κάηκε στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, επαναλειτούργησε το 1972 μέχρι την οριστική του πάυση το 1990. Το 1919-1920 άλλαξε ιδιοκτήτη. Αγοράσθηκε από τον Ισραηλίτη Λεβή Μπενουζίλιο και μετατράπηκε σε βιοτεχνία κατασκευής κλειδαριών και κουμπιών όπου δούλεψαν πολλοί πρόσφυγες κυρίως παιδιά.

Το 1952 που πολλά μεταξουργεία εξαφανίστηκαν, το Μπενουζίλιο  που είχε μετατραπεί σε μεταξουργείο, μπόρεσε να επιζήσει , αφού δέχθηκε διάφορες χρήσεις κυρίως από συγγενείς με την υφαντουργία. Το ακίνητο από κληρονομιά περιήλθε στην κόρη του Μπενουζίλιο, Λίλυ, η οποία το 1976 το πούλησε στους σημερινούς ιδιοκτήτες, Αδελφούς Μούχα.

Ύστερα από αίτηση της συγγραφέως το 1988, χαρακτηρίσθηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία του «Μεταξουργείου Μπενουζίλιο», τα τρία παλιά κτίρια, ο μαντρότοιχος και η καμινάδα, κτισμένη πάνω σε μία  ορθογωνική  βάση ύψους 2 μέτρων όπου στηρίζεται ο κύριος κορμός « το φουγάρο », κυκλικής διατομής.

Το 1994 έγινε πρόταση αξιοποίησης του διατηρητέου «Μπενουζίλιο» το σχέδιο του οποίου εκπονήθηκε από τον τότε αρχιτέκτονα και νυν Διευθυντή του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης κ. Ζήση Σκαμπάλη.

Δυστυχώς η υπέροχη πρόταση καθυστερεί για ακόμη μια φορά από την διοίκηση διότι λένε ότι τα οικονομικά είναι μετρημένα , και το «Μπενουζίλιο» βρίσκεται στην εγκαταλελειμμένη του μορφή.

*Πηγή:” Η Πυλαία στο πέρασμα των αιώνων, ιστορία και λαογραφία” της κας Φανούλας Τσούκα-Φουντουκίδου

 **Ευχαριστούμε θερμά τους Απόστολο Στεφάνου  Κουκουρίκος – Δήμαρχο Πυλαίας 1998-2002, Καρπούζη Κωνσταντίνο – Σύμβουλο δημοτικής ενότητας Πυλαίας, Ευαγγελία Φαρίνη -Κουκουρίκου – Μέλος της Κίνηση Πολιτών για την Ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στην Πυλαία (που συμμετείχε στον διαγωνισμό “Κτήρια σε κίνδυνο στην Ελλάδα –MONUMENTA” )

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα