Επαναλειτουργεί από την Τρίτη 10 Ιουλίου το Πληροφοριακό Κέντρο του Γαλεριανού Συγκροτήματος

Μια ευχάριστη είδηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Parallaxi
επαναλειτουργεί-από-την-τρίτη-10-ιουλίο-340526
Parallaxi

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Πληροφοριακό Κέντρο του Γαλεριανού Συγκροτήματος, που λειτουργούσε μονάχα κατόπιν συνεννοήσεως λόγω έλλειψης φύλαξης, αποκτά από την προσεχή Τρίτη συνεχές ωράριο.

Η Εφορεία ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, το ωράριο λειτουργίας της Αψιδωτής αίθουσας και του Πληροφοριακού Κέντρου του Γαλεριανού Συγκροτήματος, που επαναλειτουργεί, διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη – Παρασκευή: 9.00-15.00 Σάββατο – Κυριακή: Κατόπιν ραντεβού με το φυλακτικό προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Γαλέριου (τηλ. 2310269622). Δευτέρα: κλειστά

Το πρόγραμμα λειτουργίας των υπόλοιπων μνημείων αρμοδιότητας της Εφορείαςδεν μεταβάλλεται:

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Αρχαία Αγορά (από Τετάρτη 20-06-2018): Τρίτη – Κυριακή: 9:00-16:00 Δευτέρα: κλειστά

Ανάκτορο Γαλέριου: Τρίτη – Κυριακή: 9:00-16:00 Δευτέρα: κλειστά

Αψιδωτή αίθουσα ανακτόρου – Πληροφοριακό Κέντρο Γαλεριανού Συγκροτήματος (από Τρίτη 10-07-2018): Τρίτη – Παρασκευή: 9.00-15.00 Σάββατο – Κυριακή: Κατόπιν ραντεβού με το φυλακτικό προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Γαλέριου. Δευτέρα: κλειστά

Ροτόντα (από Τρίτη 26-06-2018): Τρίτη – Παρασκευή: 8.00-19.00 Σάββατο – Κυριακή: 9:00-16:00 Δευτέρα: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Τρίτη-Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 9:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο- Κυριακή: 7:30-14:30 Δευτέρα: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Τρίτη – Κυριακή: 8:00-15:00 Δευτέρα: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τρίτη –Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00 Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Πέμπτη: κλειστά

Επταπύργιο: Δευτέρα – Κυριακή: 8:00 – 15:00

Πύργος της Αλύσεως (Πύργος Τριγωνίου) (από Τετάρτη 20-06-2018): Τρίτη – Παρασκευή: 9:00-15:00 Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά

Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»)(από Τετάρτη 20-06-2018) : Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00 Σάββατο, Κυριακή: κλειστά

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση έρχεται μετά τις ενέργειες του Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, που έστειλαν επιστολή στους αρμόδιους φορείς για το ζήτημα.

Ακολουθεί η επιστολή:

Το Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την λειτουργία του Πληροφορικού Κέντρου του Γαλεριανού Συγκροτήματος κατόπιν ραντεβού κι επειδή, μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η υλοποίηση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί για θέματα οποία είχαν επισημανθεί στην αρχική επιστολή, την οποία υπέγραφαν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, εκπρόσωποι του Σωματείου μας και αφού συγκεντρώθηκαν διαδικτυακά περίπου 2,500 υπογραφές, απέστειλε το παρακάτω έγγραφο στους καθ’ ύλην αρμόδιους Θεσσαλονίκη 30/6/2018:

Προς

  1. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυρία Λυδία Κονιόρδου
  2. Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κύριο Κωνσταντίνο Στρατή
  3. Γ. Γραμματέα του ΥΠΠΟ Κυρία Μαρία Βλαζάκη,
  4. Προϊσταμένη της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης Κυρία Τζένη Βελένη
  5. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα
  6. Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Κύριο Αλέξανδρο Θάνο,
  7. Πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού και Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Κυρία Βούλα Πατουλίδου,
  8. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κύριο Γιάννη Μπουτάρη,
  9. Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κυρία Έλλη Χρυσίδου
  10. Αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Κύριο Σπύρο Πέγκα
  11. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αντιστράτηγο Κύριο Φώτη Δομζαρίδη,

Θέμα: Διακοπή λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Αψιδωτής αίθουσας του ανακτόρου του Γαλερίου και του πληροφοριακού Κέντρου του Γαλεριανού Συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Αψιδωτής αίθουσας του ανακτόρου του Γαλερίου και το Πληροφοριακό Κέντρο του Γαλεριανού Συγκροτήματος, που έχει κατασκευαστεί το 2015 στον παραπάνω χώρο (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2007-2013), μετά την καθημερινή δίμηνη σχεδόν λειτουργία του έκλεισε εκ νέου λόγω έλλειψης προσωπικού. Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα όσοι ενδιαφέρονται να το επισκεφτούν θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στο φυλάκιο του αρχαιολογικού χώρου του ανακτόρου στην πλατεία Ναυαρίνου (Ο τηλεφωνικός αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι ενδιαφερόμενοι δεν αναφέρεται πουθενά).

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης απογοήτευσε για μία ακόμη φορά τους δημότες της Θεσσαλονίκης, καθώς και τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του ιστορικού κέντρου, οι οποίοι από τον Δεκέμβριο του 2017 κινητοποιήθηκαν για την επαναλειτουργία και την προστασία του Γαλεριανού Συγκροτήματος, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του 4ου μ.Χ. Για την ένταξη του μνημείου στην καθημερινή ζωή της πόλης το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης με την βοήθεια επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής έχει διοργανώσει τρεις (3) ξεναγήσεις και τρεις (3) πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνεπικουρώντας το έργο της αρμόδιας Εφορείας, στις οποίες η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η αυξημένη επισκεψιμότητα, που ήταν το ζητούμενο και μια από τις βασικές παραμέτρους,όπως μας είχε δηλώσει η Προϊσταμένη της Εφορείας Κυρία Τζένη Βελένη, για την συνεχή λειτουργία του μνημείου. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε η αντίστοιχη αύξηση των εσόδων διότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει εισιτήριο, για λόγους που δεν γνωρίζουμε (η θωράκιση –ασφάλεια του φυλακίου που ήταν ένας εκ των λόγων, έχει ήδη γίνει).

Όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενες επιστολές μας προς την Υπουργό Πολιτισμού Κυρία Λυδία Κονιόρδου, την Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Κυρία Μαρία Βλαζάκη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κύριο Γιάννη Μπουτάρη αλλά και στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με την Προϊσταμένη της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης Κυρία Τζένη Βελένη, τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Κύριο Αλέξανδρο Θάνο, την Πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού και Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Κυρία Βούλα Πατουλίδου, την Αντιδημάρχο Πολιτισμού Κυρία Έλλη Χρυσίδου και τον Αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Κύριο Σπύρο Πέγκα καθώς και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αντιστράτηγο Κύριο Φώτη Δομζαρίδη, η προστασία του μνημείου και η καθημερινή και συνεχής λειτουργία του υπερσύγχρονου και μοναδικού στη Θεσσαλονίκη Πληροφοριακού Κέντρου του Γαλεριανού Συγκροτήματος είναι κατά τη γνώμη μας επιβεβλημένη και απολύτως απαραίτητη για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με τη θέση μας αυτή συμφώνησαν ανεξαιρέτως όλοι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων της πόλης υποσχόμενοι να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα οφέλη από τη δίμηνη λειτουργία του πληροφοριακού Κέντρου ήταν σημαντικά: Mαθητές της πόλης εκπαιδεύτηκαν με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την ιστορία του μνημείου και των οικοδομημάτων του (Ροτόντα, Αψίδα του Γαλερίου, Ανάκτορο, Ιππόδρομος) ενώ η επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Γαλερίου στην πλατεία Ναυαρίνου (παραμένει ανοικτός) αυξήθηκε σημαντικά λόγω της λειτουργίας του πληροφοριακού Κέντρου και των υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτό, για το ευρύ κοινό, με εύκολο και κατανοητό τρόπο(video, infokiosk, εποπτικό υλικό, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις).Η επαναλειτουργία του Κέντρου συνετέλεσε επίσης, όπως ενημερωθήκαμε, στην περαιτέρω βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Μετά τα παραπάνω επανερχόμαστε στο αυτονόητα αίτηματά μας που είναι τα εξής:

  1. Η καθημερινή επαναλειτουργία του Πληροφοριακού Κέντρου του Γαλεριανού Συγκροτήματος. Η λύση της επίσκεψης με ραντεβού δεν λύνει το πρόβλημα. Οι περισσότεροι μη οργανωμένοι τουρίστες, και είναι πολλοί, δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του Πληροφοριακού Κέντρου το οποίο δεν έχει προβληθεί καθόλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες παρόλα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν σημειώνεται στους πρόσφατους τουριστικούς χάρτες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης η ολιγοήμερη παραμονή των τουριστών στην πόλη δεν επιτρέπει επίσκεψη μνημείων με ραντεβού.
  2. Η προστασία του Ανακτόρου του Γαλερίου στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Ναυαρίνου με 24ωρη φύλαξη. Το μνημείο βανδαλίζεται συνεχώς καθώς μετά τις 16:00 παραμένει χωρίς φύλαξη. Κατά τις νυχτερινές ώρες εντός του χώρου που είναι σκοτεινός,λόγω του βανδαλισμού του φωτισμού ανάδειξης, γίνεται διακίνηση ουσιών και άλλες παραβατικές πράξεις. Η 24ωρη φύλαξη του μνημείου θα επιτρέψει την αποκατάσταση του φωτιστικών και την αποκάλυψη των ψηφιδωτών του δαπέδων που καλύπτουν έκταση 1000τ.μ.
  3. Η συνεχής φροντίδα του μνημείου ώστε να είναι ελκυστικό για τους επισκέπτες. Αφορά στον καθαρισμό, την απομάκρυνση της βλάστησης, την επισκευή των ενημερωτικών πινακίδων, την αφαίρεση των γκράφιτι.
  4. Η ένταξη του μνημείου στην καθημερινή ζωή της πόλης με την συμμετοχή όλων των φορέων (ΕΦΑΠΟΘ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης )
  5. Η προστασία του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου από αστυνομικές δυνάμεις, όπως η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αποφασίσει.

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά τα αιτήματά μας, αιτήματα της πλειοψηφίας των Θεσσαλονικέων, θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα υπάρξουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Με εκτίμηση

Για το

Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης

Άκης Λαζάρου, Δημήτρης Παπαδόπουλος

Το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια ομάδα πολιτών που ασχολείται με θέματα που αφορούν στο δημόσιο χώρο του κέντρου της Θεσσαλονίκης και προσπαθεί να τα προβάλλει ζητώντας την επίλυσή τους από τις καθ’ ύλη αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ομάδα είχε προβάλλει και την άσχημη κατάσταση της Αγίας Σοφίας, η οποία παρουσίαζε εικόνα κακοποίησης, αποστέλλοντας επιστολή στους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα σήμερα να πραγματοποιηθεί επιχείρηση καθαρισμού της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα