Γιατί φωνάζει το ΚΕΘΕΑ ― Μια εξήγηση με απλά λόγια που πρέπει να διαβαστεί

Συνέντευξη με τον Φαίδωνα Καλοτεράκη, ειδικό βοηθό διευθυντή του ΚΕΘΕΑ.

Βασιλική Αναγνώστου
γιατί-φωνάζει-το-κεθεα-―-μια-εξήγηση-μ-501698
Βασιλική Αναγνώστου

Το ΚΕΘΕΑ, ένας οργανισμός – πρότυπο για το εξωτερικό, διανύει ίσως μια από τις πιο δύσκολες εποχές του. Η ελληνική ιδέα για την δωρεάν απεξάρτηση, η οποία με το μοντέλο λειτουργίας της έχει εντυπωσιάσει διεθνώς τους αντίστοιχους φορείς, βρίσκεται σε μια περίοδο που τίποτα δεν είναι σίγουρο για το μέλλον της.

ΔΕΙΤΕ: Σάλος από τα σχέδια της κυβέρνησης για το ΚΕΘΕΑ

Ο Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, όπως επίσης και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων, αλλά και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας αντίστοιχης Ομοσπονδίας, δίνει στην Parallaxi μια πλήρη εικόνα για το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης της χώρας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για διορισμό έμμισθου Διοικητικού, μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που βγήκε σε μια νύχτα.

Να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, έγινε μια μεγάλη συναυλία στήριξης του ΚΕΘΕΑ με τον Φοίβο Δεληβοριά, τη Γιώτα Νέγκα, τον Στάθη Δρογώση και άλλους καλλιτέχνες.

– Τι ακριβώς θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση στην λειτουργία του ΚΕΘΕΑ;

Η αλλαγή που έρχεται είναι ριζοσπαστική. Μέχρι τώρα, το Δ.Σ. που είχαμε το εκλέγαμε εμείς, τα μέλη της γενικής συνέλευσης. Σε αυτή, ανήκουν όλα τα μέλη του προσωπικού, άνθρωποι που βρίσκονται στο τέλος της θεραπείας και συγκεκριμένα σε διαδικασία επανένταξης στην κοινωνία, όπως επίσης και το Δ.Σ. του συλλόγου οικογένειας. Στο ΚΕΘΕΑ, μέχρι και τώρα έχουμε μια «περίεργη Δημοκρατία». Η ψήφος του Διευθυντή ήταν ίση με αυτή του θεραπευόμενου. Οι άνθρωποι που εκλέγουμε ως τώρα είναι εθελοντές, που δίνουν της ενέργεια τους και πολλές φορές και το χρήμα τους. Άνθρωποι κύρους και προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Εκλέγονται γιατί έχουν ήδη μια πορεία εμπλοκής μαζί μας κι όχι απλά γιατί είναι γνωστοί.

Εικόνα: Βασιλική Αναγνώστου | Από την Κραυγή Διαμαρτυρίας για το ΚΕΘΕΑ στην Αριστοτέλους, 09/10/2019

– Γιατί πιστεύετε πως θέλει να εφαρμόσει κάτι τέτοιο η νέα κυβέρνηση;

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση. «Για το καλό σας είναι και την βελτίωση του οργανισμού», λένε. Θεωρώ πως αφορμή έδωσαν οι προγραμματισμένες εκλογές που είχαμε αυτόν τον καιρό και φυσικά δεν θα γίνουν. Μοναδική υποψήφια για την θέση του προέδρου ήταν η Ξένη Δημητρίου, μια γυναίκα που είναι δίπλα στο ΚΕΘΕΑ και βοηθάει από την δεκαετία του ’80. Μάλλον η συγκεκριμένη κυρία θεωρείται «κόκκινο πανί». Εμείς στο ΚΕΘΕΑ δεν σκεφτόμαστε έτσι. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως δεν είναι ορθή σκέψη να έχεις ως υποψήφια μια τέτοια γυναίκα όταν έχεις στην κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή όμως, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έδωσε το έναυσμα και άνοιξε πόρτες για να ξεκινήσουν να εκπαιδεύονται όλοι οι εισαγγελείς σε όλη την επικράτεια το θέμα τα προγράμματα απεξάρτησης κι εμείς το χρειαζόμασταν αρκετά. Εάν ένα μέλος του ΚΕΘΕΑ είχε δικαστήριο κι ο δικαστής ή ο εισαγγελέας δεν ήταν ενήμερος για τον τρόπο επανένταξης του ατόμου στην κοινωνία μέσα από εμάς, θα τον έστελνε κατευθείαν στην φυλακή και θα διέκοπτε την θεραπεία του. Αντιλαμβάνομαι πως η σημερινή κυβέρνηση μιλάει για ένα επιτελικό κράτος και θέλει να έχει τον έλεγχο, κι αυτό δεν είναι κακό. Σε εμάς όμως είχε πάντα τον έλεγχο και τον οικονομικό, αφού γίνονται έλεγχοι και τα οικονομικά μας δημοσιεύονται κάθε χρόνο, επίσης δύο από τα έντεκα μέλη του Δ.Σ. είναι διορισμένοι από το κράτος. Δηλαδή, η εκάστοτε κυβέρνηση έχει πάντα «μάτια» στα εκ των έσω. Πραγματικά είναι στα όρια του σουρεαλισμού!

– Οπότε, το ΚΕΘΕΑ, ανά τέσσερα χρόνια που αλλάζει θεωρητικά η κυβέρνηση, θα πρέπει να «φοβάται» για το ποιος θα διοριστεί;

Έτσι ακριβώς. Ίσως και νωρίτερα. Εδώ ο Υπουργός Υγείας αλλάζει και έρχονται άλλοι. Σίγουρα σε αυτούς που θα έρθουν θα υπάρχουν και καλοί άνθρωποι. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Έχουμε χάσει την αυτοδιαχείριση. Όπως προείπα, πάντα υπάρχει κάποιος διορισμένος, αλλά αφού υπάρχει, γιατί να καταστρέψεις αυτό το μοντέλο- πρότυπο; Σε κάποια κομμάτια, συναποφασίζουμε κι αυτό είναι κομμάτι της θεραπευτικής πρότασης. Τώρα αλλοιώνεται. Το ΚΕΘΕΑ δεν μπορεί να λειτουργεί με κομματική λογική. Αυτό που γίνεται τώρα, με διορισμένο Δ.Σ. και έμμισθο, είναι πολιτικό παιχνίδι.

Από την Κραυγή Διαμαρτυρίας για το ΚΕΘΕΑ στην Αριστοτέλους, 09/10/2019

– Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για το ΚΕΘΕΑ και την θέση που έχει στο εξωτερικό;

Επειδή λόγω της θέσης μου βρίσκομαι στην «αιχμή του δόρατος» και βλέπω τι γίνεται, το ΚΕΘΕΑ φέρνει πολλά στην Ελλάδα. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, σημασία έχει πόσο εκτιμούν οι φορείς του εξωτερικού το έργο μας. Το συγκεκριμένο κέντρο θεραπείας εξαρτημένων ατόμων είναι «σύμβουλος» ενός από τα 6 σώματα του ΟΗΕ. Πράγμα το οποίο δεν θα συνεχιστεί γιατί αυτό συμβαίνει με οργανισμούς που είναι μη κυβερνητικοί και κομματικοί. Θα χάσουμε το «status» μας. Είναι ταφόπλακα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την χώρα. «Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» έγραψε ένας από τους ξένους οργανισμούς σε επιστολή για να εκφράσει την υποστήριξη του. Το ΚΕΘΕΑ κερδίζει και δεν πρέπει να αλλάξει. Οι επιστολές που γράφονται είναι για να δει η κυβέρνηση τι γίνεται. Οι οργανισμοί του εξωτερικού δεν γράφουν εύκολα μηνύματα συμπαράστασης εάν δεν είναι σίγουροι για το τι υποστηρίζουν

– Τι απήχηση είχαν οι προγραμματισμένες διαμαρτυρίες σας σε όλη την Ελλάδα;

Τρομερή ανταπόκριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Facebook, Instagram, Twitter. Χαμός και πανικός. Μαζεύονται υπογραφές κατά της αλλαγής και συγκεντρώνεται υποστήριξη προς το έργο μας. Στο εξωτερικό υπάρχει τεράστια απήχηση. Προς τιμήν τους τα κρατικά κανάλια κάλυψαν το θέμα, όπως και τα Μέσα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση. Μέχρι εκεί. Η πλειοψηφία των μέσων που υποστηρίζουν την Νέα Δημοκρατία δεν έκανε καμία αναφορά, πουθενά. Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες, η εικόνα των εκατοντάδων ανθρώπων να κάνουν κραυγάζουν το ότι «Είναι ΚΕΘΕΑ και είναι καλά» ήταν και είναι πολύ δυνατή. Δεν ήταν εύκολο. Υπάρχει και η έκθεση, για όλους. Μέλη, συγγενείς, το προσωπικό, για όλους. Θέλει θάρρος! Κι όμως, οι άνθρωποι το κάνανε… Γιατί άραγε δεν ήρθαν όλοι οι δημοσιογράφοι να το καλύψουν;

Από την Κραυγή Διαμαρτυρίας για το ΚΕΘΕΑ στην Αριστοτέλους, 09/10/2019

– Πόσο πιστεύετε πως επηρεάζονται τα μέλη; Μπορούν να αντιληφθούν την ουσία του προβλήματος;

Και ναι και όχι. Αυτοί της πρώτης φάσης, είναι τόσο εστιασμένοι στην θεραπεία και στο να επουλώσουν τα τραύματά τους που δεν τους απασχολεί και τόσο. Ίσως και καλύτερα. Τα παιδιά που βρίσκονται στην επανένταξη και είναι ήδη μέσα στην κοινωνία, νομίζω βλέπουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Οι απόφοιτοι σίγουρα καταλαβαίνουν. Βλέπουν το μοντέλο θεραπείας που τους βοήθησε, να αλλάζει ριζικά κι αυτό νομίζω πως τους θυμώνει και τους στεναχωρεί, όπως κι εμάς τους υπόλοιπους βέβαια.

– Πόσο διαφορετικός θα είναι ο οργανισμός μετά την αλλαγή που φαίνεται πως έρχεται;

Δεν θέλω να σκέφτομαι έτσι. Καταρχάς, αυτή την στιγμή είμαστε στην φάση που παλεύουμε να μην γίνει. Αν συμβεί, που είναι πολύ πιθανόν, θα πρέπει να δούμε λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Δεν είμαι αισιόδοξος, βλέποντας αντίστοιχους οργανισμούς που λειτουργούν με την τακτική αυτή, του έμμισθου και «διορισμένου» Δ.Σ. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αρχίσουμε να χάνουμε πράγματα, όπως την θέση μας στον ΟΗΕ. Αυτή την στιγμή, διακυβεύεται η ψυχή ενός οργανισμού που ξεχώριζε στην Ελλάδα και είχε φωνή στο εξωτερικό.

– Πώς θέλετε εσείς προσωπικά να τελειώσει αυτή η ιστορία;

Να πάρουν πίσω την απόφαση αυτή. Ετοιμάζονται να καταστρέψουν κάτι που έχει μόνο καλές προθέσεις. Ουσιαστικά πλέον μιλάμε για πολιτική και όχι για κοινωνικό έργο.

*Υπογράψτε για το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα