Επικαιρότητα

Η καύση καρκινογόνων υλικών, μια θλιβερή καθημερινότητα στην Περαία

Ένα χρόνιο πρόβλημα που ζητά επειγόντως λύση.

Κική Μουστακίδου
η-καύση-καρκινογόνων-υλικών-μια-θλιβε-361738
Κική Μουστακίδου

Για πάνω από μία δεκαετία οι κάτοικοι της Κάτω Περαίας του δήμου Θερμαϊκού βιώνουν μία άκρως επιβαρυντική κατάσταση για την υγεία τους, αντιμετωπίζοντας ένα χρόνιο πρόβλημα χωρίς επικείμενη λύση στον ορίζοντα. Η συνεχής καύση καλωδίων και ελαστικών για την εξαγωγή χαλκού και άλλων μετάλλων προς πώληση δημιουργεί έντονη δυσφορία στους πολίτες που μένουν στην περιοχή, αλλά κυρίως απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες. 

Μία ομάδα πολιτών, με πρωτεργάτες τρεις γυναίκες, ασχολείται με το θέμα σχεδόν από γέννησή του και προσπαθεί εδώ και χρόνια να ευαισθητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς που θα μπορούσαν να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την «πληγή».

«Από το 2005 βλέπαμε σε αραιά διαστήματα έναν μαύρο καπνό. Εμείς μένουμε στην είσοδο της Περαίας, στα λεγόμενα νεόκτιστα, κι όπως κοιτούσαμε προς τα αριστερά, προς το αεροδρόμιο, τον βλέπαμε. Από το 2006 και το 2007 άρχισε να γίνεται πιο έντονο και από το 2009 ήταν πλέον ένα μόνιμο φαινόμενο σε τακτική βάση. Πλέον, μέρα παρά μέρα, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της περιοχής κλείνουν πόρτες και παράθυρα γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να αναπνεύσουν, μυρίζει παντού καμένο λάστιχο. Το περιβάλλον μολύνεται με καρκινογόνες ουσίες και οι συνέπειες στην υγεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μακροπρόθεσμες», αναφέρει στην Parallaxi η Μαρουτσέλλα Βασιλειάδου, συνταξιούχος τραπεζικός που μένει στο δήμο Θερμαϊκού εδώ και χρόνια.

Η ίδια, μαζί με τις Σοφία Γκινούδη και Σοφία Βασιλειάδου, αποφάσισαν πριν από λίγο καιρό να ξεκινήσουν μία καμπάνια ενημέρωσης στο avaaz και ταυτόχρονα ένα facebook group προκειμένου να συσπειρωθούν όλοι οι κάτοικοι που βιώνουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Στην εκστρατεία «καύση καρκινογόνων υλικών – δήμος Θερμαϊκού» έχουν ήδη υπογράψει 360 άτομα, ζητώντας λύσεις και απαντήσεις από τον δήμαρχο Θερμαϊκού και τον δήμαρχο Θέρμης – μιας και η «κόκκινη» περιοχή βρίσκεται στα όρια των δύο δήμων, στα λεγόμενα Τσαΐρια -, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα, η ομάδα «Κίνηση πολιτών και φίλων δήμου Θερμαϊκού ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση» αριθμεί 760 μέλη με απώτερο στόχο να μετατραπεί σε μία δυναμική ομάδα που θα προβεί σε κινήσεις διαμαρτυρίας και θα απαιτήσει συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η καύση των υλικών πραγματοποιείται από τους Ρομά που βρίσκονται στον καταυλισμό, ωστόσο, όπως οι ίδιοι τονίζουν, «το πρόβλημά μας δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά η ρύπανση που προκαλείται».

«Υπάρχει μια τακτική καύση που δημιουργεί καρκινογόνους ρύπους αλλά δημιουργεί επιπλέον και τον κίνδυνο πυρκαγιάς που μπορεί να επεκταθεί μέχρι και το αεροδρόμιο, κάτω από ανεξέλεγκτες συνθήκες», τονίζει ο Βίκτωρ Τσιλώνης, δικηγόρος της εταιρείας NewLaw, που έχει ασχοληθεί για χρόνια με ζητήματα που αφορούν την κοινωνία των πολιτών και έχει αναλάβει να βοηθήσει νομικά την εκκολαπτόμενη συλλογικότητα των κατοίκων.

«Γίνονται εκατοντάδες καύσεις τον χρόνο. Κι οι άνθρωποι που μένουν στον ίδιο τον καταυλισμό, οι Ρομά, αναπνέουν καρκίνο. Εξετάζουμε όλες τις νομικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν, οι οποίες σίγουρα αφορούν τον δήμο Θερμαϊκού και εν δυνάμει όλες τις Δημόσιες Αρχές που έχουν λάβει γνώση του θέματος και δεν έχουν επιληφθεί», σχολιάζει στην Parallaxi.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, μιλώντας στην Parallaxi ανέφερε ότι ο Δήμος έχει αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο τη σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα από την Εισαγγελία, ενώ έχει ζητηθεί και συνάντηση για το θέμα με τον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

«Πριν από δυόμιση χρόνια, συγκαλέσαμε μια σύσκεψη με τη ΔΕΗ, την Πολιτική Αεροπορία, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική ώστε να καταγραφούν όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καύση. Μάλιστα, εκπρόσωποι της ΔΕΗ ανέφεραν τότε ότι η ζημιά που έχουν υποστεί αγγίζει τα 400.000 ευρώ από τις κλοπές καλωδίων ενώ και ο δήμος Θερμαϊκού έχει επίσης υποστεί κλοπές. Μετά από αυτή τη σύσκεψη, στείλαμε ενημέρωση στον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης και προχωρήσαμε σε συνάντηση με την Ομοσπονδία των Ρομά και τον πρόεδρό της. Δέχτηκαν ότι πρόκειται για μία ανυπόφορη κατάσταση, αλλά είπαν ότι πρόκειται για ομάδες Ρομά από τη Βουλγαρία που δεν μένουν μόνιμα στον καταυλισμό. Την ίδια ώρα, η Αστυνομία δυσκολεύεται να πλησιάσει τον χώρο αυτό. Η πρότασή μας είναι να επιδοτηθούν οι Ρομά του καταυλισμού ώστε να μεταφερθούν σε σπίτια και να ενσωματωθούν στην κοινωνία», σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης στο avaaz:

Στην περιοχή της Κάτω Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού η υγεία των κατοίκων επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία 15 χρόνια. Κι αυτό γιατί η αδιαφορία των τοπικών αρχών να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της περιοχής που αφορά την συνεχή καύση καλωδίων και ελαστικών για την εξαγωγή χαλκού και άλλων μετάλλων, έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την διαρκή ατμοσφαιρική ρύπανση με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.

Η παράνομη καύση ακατάλληλων υλικών προκαλεί αέρια ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του καταυλισμού (εντός του οποίου γίνονται οι καύσεις) των περιοίκων αλλά και για την Δημόσια Υγεία γενικότερα,λόγω έκλυσης επικίνδυνων ουσιών (όπως π.χ. διοξινών, φουρανίων κ.ά.).

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μεμονωμένων κατοίκων αλλά και ομάδων πολιτών, προς τις αρμόδιες αρχές το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά και διογκώνεται σε συχνότητα και διάρκεια καύσεων!

Είναι άκρως ενδεικτικό ότι το φαινόμενο είναι πολλές φορές ορατό στην πόλη της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται απέναντι στον κόλπο του Θερμαϊκού. Οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι της Άνω και Κάτω Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγίας Τριάδας, Πλαγιαρίου και Τριλόφου, ανάλογα της κατεύθυνσης του ανέμου. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι οι καύσεις γίνονται πλησίον του χώρου του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και ότι το γεγονός αυτό μπορεί να εγκυμονεί επιπρόσθετα ζητήματα υγείας και ασφάλειας που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη.

Συνέπεια της καθημερινής καύσης ελαστικών και καλωδίων εκατοντάδων κιλών είναι όλο και περισσότεροι κάτοικοι να παρουσιάζουν προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, καθώς η ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια των καύσεων είναι αποπνικτική. Οι δε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών μετά από την πολυετή και διαρκή οικολογική καταστροφή του αέρα που αναπνέουν είναι ανυπολόγιστες, αφού η ακατάπαυστη καύση των ελαστικών και των καλωδίων είναι άκρως καρκινογόνα και παρουσιάζει πολλαπλούς κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα