Καταγγελία οικολόγων: Να μπει τέλος στη ρύπανση του Θερμαϊκού!

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα Τρίτη 8.1.2019 η «Οικολογία – Αλληλεγγύη».

Parallaxi
καταγγελία-οικολόγων-να-μπει-τέλος-στ-344370
Parallaxi
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Ως απαράδεκτο ολίσθημα και προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων θεωρεί η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» την κλήση σε απολογία του πρώην προέδρου του Σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ Κώστα Μαριόγλου, υποψήφιου της κίνησης, για απόψεις που εξέφρασε σε στρογγυλό τραπέζι της για το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα Τρίτη 8.1.2019 η «Οικολογία – Αλληλεγγύη», με τη συμμετοχή του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, του υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Τρεμόπουλου, του ίδιου του Κώστα Μαριόγλου και άλλων συνδικαλιστών, στιγματίστηκαν οι αντιδημοκρατικές πρακτικές και έγινε αναλυτική παρουσίαση του προβλήματος ρύπανσης που προκαλείται από τα αντλιοστάσια της αποχέτευσης της πόλης.

Ο κ.Τσαραμπουλίδης εξέφρασε τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στον συνδικαλιστή Κ. Μαριόγλου, που δεν είναι η πρώτη φορά ο οποίος διώκεται από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ και τον προβληματισμό του για τη στάση του Σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, που δείχνει να συμπλέει με τη διοίκηση.

Ο κ.Μαριόγλου τόνισε ότι η προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης εκ μέρους της διοίκησης της ΕΥΑΘ θυμίζει παλαιότερες εποχές, όταν προηγούμενη διοίκηση είχε σύρει με περισσότερες από 250 μηνύσεις τους εργαζομένους της εταιρείας στα δικαστήρια, προσπαθώντας να τους τρομοκρατήσει, να τους κλείσει το στόμα και να τους αφαιμάξει οικονομικά. Η ανάδειξη της κατάστασης του αποχετευτικού δικτύου της πόλης είναι ένα φλέγον ζήτημα, που όφειλε να το πράξει και ως υποψήφιος της Οικολογίας Αλληλεγγύης.

Ο κ. Τρεμόπουλος είπε -μεταξύ άλλων- ότι για την Οικολογία Αλληλεγγύη ο καθαρός Θερμαϊκός ήταν, είναι και θα είναι μείζον ζήτημα στην ατζέντα της για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη. «Η δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών είναι πεδία τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να διαπραγματευτούμε με κανέναν. Τα προβλήματα δεν επιλύονται με τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές αλλά με συνεκτικές πολιτικές και συμμετοχή στον διάλογο, που η διοίκηση της ΕΥΑΘ επέλεξε να απουσιάσει». Και κατέληξε προτείνοντας να αλλάξει ο ξεπερασμένος τρόπος συντήρησης των αντλιοστασίων με την προγραμματισμένη ρύπανση και τα λύματα κατά τη διάρκεια των εργασιών να παραλαμβάνονται από ειδικά σκάφη, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την παραλαβή των σεντινόνερων από τα δεξαμενόπλοια.

Τα γεγονότα πιο αναλυτικά:

Ως συμπέρασμα στο στρογγυλό τραπέζι της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» είχε προκύψει ότι για τη βελτίωση της ποιότητας των νερών του Θερμαϊκού θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων του αποχετευτικού δικτύου, ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος, ορθή και υπεύθυνη λειτουργία της μονάδας κατεργασίας αποβλήτων της Βι.Πε.Θ, και διενέργεια «πράσινων» αντιπλημμυρικών έργων και λήψη μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Στο ΔΤ της κίνησης είχε αναφερθεί ότι ο Κ. Μαριόγλου, στέλεχος της Κίνησης 136, πρώην πρόεδρος εργαζομένων ΕΥΑΘ, «αναφέρθηκε στον κακό σχεδιασμό του αποχετευτικού και την έλλειψη συντήρησης των αντλιοστασίων, που μπορεί να εξελιχθεί, σε σημαντική υποβάθμιση του Θερμαϊκού, στα λύματα που πέφτουν στον Δενδροπόταμο, στη λειτουργία εκτός προδιαγραφών της μονάδας κατεργασίας αποβλήτων της ΒΙΠΕΘ».

Για τα όσα ανέφερε το ΔΤ ότι είπε ο Κ. Μαριόγλου στο στρογγυλό τραπέζι, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ κ. Ιωάννης Κρεστενίτης, με έγγραφό του με ημερομηνία 2.1.2019, που παραδόθηκε μόλις χτες, τον καλεί σε παροχή εξηγήσεων και κατάθεση στοιχείων. Μια γνωστή τακτική, που ακολουθείται πριν την πειθαρχική διαδικασία:

«Εφόσον τα ανωτέρω αποδίδουν ορθά τις δικές σας δηλώσεις παρακαλώ όπως καταθέσετε στην ΕΥΑΘ Α.Ε. και στην αρμόδια Διεύθυνση τα στοιχεία, σύμφωνα µε τα οποία τεκμηριώνεται η άποψή σας για “έλλειψη συντήρησης των αντλιοστασίων”.»

Η ΕΥΑΘ γνωρίζει όχι μόνο το πρόβλημα αλλά και τη σύλληψη από το Λιμεναρχείο τον Φεβρουάριο του 2014 ενός προϊσταμένου συνεργείου της, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για ρύπανση του Θερμαϊκού. Η ρύπανση γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, όταν τα αστικά λύματα αφήνονται να πέσουν ελεύθερα στη θάλασσα για να γίνει ο καθαρισμός των αντλιοστασίων από τα φερτά υλικά, τα λίπη κτλ, που κολλούν στα τοιχώματα. Μετά την επιβολή της ποινής στον υπάλληλο, ο καθαρισμός των αντλιοστασίων της αποχέτευσης γίνεται πλημμελώς και μόνο με τις εγκαταστάσεις σε λειτουργία. Έτσι, την ώρα που γίνεται ο καθαρισμός, συνεχίζουν να πέφτουν τα λύματα στο αντλιοστάσιο και το βυτιοφόρο δεν προλαβαίνει να τραβήξει τα κατακάθια, που είναι κολλημένα στα τοιχώματα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται συνεχώς ο χώρος των δεξαμενών και υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν οι αντλίες από τις γρήγορες εκκινήσεις και επειδή αντλούν συμπαγές υλικό. Αυτό θα έχει ως πιθανή συνέπεια να υπάρξει εκτεταμένη ρύπανση στον Θερμαϊκό κόλπο.

Η άποψη της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης»:

Στις αντιδημοκρατικές πρακτικές η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» αντιτάσσει την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που στο άρθρο 19 λέει: «Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο».

Όπως παλαιότερα στην ΕΥΑΘ, αλλά και στα αυτοδιοικητικά της πόλης, η αλήθεια, η Δημοκρατία και η διαφάνεια θα είναι για άλλη μια φορά νικητές. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την προσπάθεια για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη.

Οι συλλογικότητες και τα άτομα μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι αρεστό σε κάποιους, όποια καρέκλα κι αν κατέχουν, είτε ως αιρετοί είτε ως διορισμένοι. Το ότι πιθανόν αυτό δεν αρέσει στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ, αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να λογοκρίνει τόσο τα μέλη της Κίνησης 136 όσο και οποιονδήποτε άλλον πολίτη διατυπώνει απόψεις διαφορετικές από τις δικές του.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν αναφερθεί και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου τον Νοέμβριο του 2016, τα οποία περιλάμβαναν και αντίστοιχες περιγραφές στελεχών της ΕΥΑΘ. Υπήρξε, μάλιστα, και σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή κ. Καράογλου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών. Στις αρμόδιες απαντήσεις υπάρχουν ομολογίες ότι η συντήρηση των αντλιοστασίων γίνεται σε λειτουργία, δηλ. πλημμελώς. Και εικάζεται ότι λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία θα επιτρέπει τη συντήρηση των αντλιοστασίων χωρίς την καταδίκη των εργαζομένων.

Ωστόσο, καμιά ΑΕΠΟ δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα ούτε άλλο μέτρο έχει παρθεί και συνεπώς ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος δύο χρόνια μετά. Βέβαια, η ΑΕΠΟ δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, γιατί, όπως παραδέχεται η ίδια η ΕΥΑΘ, κανένα αποχετευτικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις έκτακτες ανάγκες και ιδιαίτερα όσες οφείλονται σε έντονα καιρικά φαινόμενα. Γι’ αυτό και η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» επιμένει στα αιτήματά της για διαρκή αναβάθμιση των συστημάτων αποχέτευσης και της συντήρησής τους και ιδιαίτερα για μελέτη προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες που αναμένεται να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή.

Πέρα από το ζήτημα της συντήρησης των αντλιοστασίων, δεν δόθηκε καμιά απάντηση από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ και στα υπόλοιπα ζητήματα που άπτονται στην αρμοδιότητά της και τέθηκαν στην εκδήλωση για το παραλιακό μέτωπο. Για παράδειγμα, τα αστικά λύματα από την περιοχή μεταξύ των Δικαστηρίων και του σταθμού των ΚΤΕΛ που πέφτουν στον Δενδροπόταμο ανεπεξέργαστα, γεγονός για το οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 224.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας αλλά ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με νόμο που ψηφίστηκε πριν από 70 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία εκτός προδιαγραφών της μονάδας κατεργασίας αποβλήτων της ΒΙΠΕΘ. Και θα μπορούσε αυτό να γίνει σε δημόσια εκδήλωση διαλόγου, ανοιχτή στους πολίτες και όχι υπό συνθήκες που προμηνύουν πειθαρχικές διαδικασίες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα