Loopo: αστικά όνειρα που έφτασαν από την Παγγαίου στην ΝΥ
Μια δημιουργική κολεκτίβα της Θεσσαλονίκης φτάνει με τη δουλειά της στη Νέα Υόρκη.
Loopo θα πει: τρεις Θεσσαλονικείς και ένας Καβαλιώτης αρχιτέκτονες, να φαντάζονται κρεμασμένα κουκούλια αυτοσυγκέντρωσης πειραματισμού και σκέψης στον αστικόκοσμο της συμπρωτεύουσας, με εμάς σχεδόν groupie κάθε ασυγκράτητα σκεπτόμενου δημουργικού μυαλού να φωνάζουμε Hell Υes! Πόσο μάλλον όταν στην περίπτωσή τους τα μυαλά είναι τέσσερα και το Loopo studio από εκείνα τα design spots που χαιρόμαστε να λέμε πως εκπέμπουν γερές δόσεις ενέργειας και φρέσκιας δημιουργικότητας από ένα στενό, στον αέρα αυτής της πόλης.
Πρόσφατα βραβεύθηκε μία ultra boost πρότασή τους στην Νέα Υόρκη και θελήσαμε να γνωρίσουμε το βιογραφικό τους πριν συναντήσουμε το πολλά υποσχόμενο ενεργητικό τους εκεί έξω.
Loopo Studio ή αλλιώς Βαγγέλης Αρβανίτης, Μιχαήλ Βελένης, Βασίλης Γιαννάκης και Μαΐτα Χατζηιωαννίδου, urban και designατοι από την Παγγαίου στην Νέα Υόρκη και από την Θεσσαλονίκη για τον κόσμο, με εξέλιξη ιδέες και διάθεση για δημιουργία.
Ονομάζονται loopo και το όνομα παρά το γεγονός πως προέκυψε κάπως τυχαία, τους αρέσει να το συνδυάζουν με την ιταλική φράση “in bocca al lupo” που σημαίνει καλή επιτυχία-καλή αρχή, και μάλλον προκύπτει από τον τρόπο που κρατάει η μαμά λύκαινα τα μικρά της στο στόμα. Το Loopo Studio είναι ένα δημιουργικό γραφείο τεσσάρων αρχιτεκτόνων οι οποίοι σπούδασαν μαζί και μετά από κάποιο χρόνο αναζήτησης για τον καθένα ξεχωριστά, τον Σεπτέμβρη του ’12, ήρθε η πρόταση να συστεγάσουν αυτές τις αναζητήσεις σε έναν κοινό χώρο, με καλοδεχούμενο ό,τι άλλο «κοινό» ακολουθήσει.
Στην εποχή που δεν δίνει και πολλά πρακτικά περιθώρια για φιλοσοφίες, οι Loopo έχουν την δική τους.
Loopo Studio: Προσπαθούμε, στο βαθμό του δυνατού, η ομάδα να υπερασπίζεται και να ενισχύει την προσωπική επιθυμία του καθένα μας. Και ταυτόχρονα, να συνθέτουμε και να ανασυνθέτουμε μέσα από αυτή τη δεξαμενή ιδεών και προτάσεων, τους στόχους της ομάδας. Παράλληλα, είναι βασικό να βρίσκουμε διαρκώς ισορροπία ανάμεσα στο κομμάτι του αντικειμένου μας που θα κάνει το γραφείο οικονομικά βιώσιμο και στο κομμάτι εκείνο που θα μας εξασφαλίσει μία συνεχή και απαραίτητη δημιουργική εξέλιξη, αλλά που συχνά δεν θα έχει ένα άμεσο οικονομικό αντίκρισμα.
Ποιο είναι το πεδίο τους, οι στόχοι και ο τρόπος που καταφέρνουν να δουλέψουν ως τέσσερις δημιουργικές μονάδες σε μία… τετραμελή δεμένη ομάδα;
Loopo Studio:Οι βασικοί τομείς με τους οποίους ασχολούμαστε είναι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και ο γραφιστικός σχεδιασμός. Έτσι λοιπόν, το πορτφόλιο της ομάδας απαρτίζεται από έργα όπως ανακαινίσεις, μουσειογραφικός σχεδιασμός εκθέσεων, κατασκευή προπλασμάτων [μακετών], σελιδοποίηση εκδόσεων, σχεδιασμός λογότυπου, σχεδιασμός εποπτικού υλικού εκθέσεων. Στόχος μας είναι, πάντως, παράλληλα με δουλειές που θα μας εξασφαλίσουν οικονομικές απολαβές, να μπορούμε να βρίσκουμε ή να επινοούμε και να τρέχουμε projects, που αποσκοπούν στην προσωπική μας έρευνα και άσκηση, όπως είναι οι διαγωνισμοί αρχιτεκτονικού αλλά και γραφιστικού σχεδιασμού, δικές μας έρευνες, συμμετοχή σε δράσεις και άλλα. Ο τρόπος που δουλεύουμε μας δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει ο καθένας projects που εντάσσονται στα ενδιαφέροντά του, μέσα στο πλαίσιο της ομάδας, με τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας και της συνεργατικότητας, χωρίς όμως αυτή η επιλογή να είναι δεσμευτική. Συνήθως προτιμούμε να δουλεύουμε ως loopo!
Ομαδικοί παίκτες με δημιουργία και εξέλιξη ως το τέλος. Αυτό καταλαβαίνεις όταν τους ρωτάς για τις πιο “περήφανες” στιγμές τους και σου απαντούν ότι είναι οι στιγμές που διαπιστώνουν πώς μαθαίνουν και πώς αλλάζουν μέσα από την κοινή πορεία που χτίζουν μαζί. Υπάρχουν αρκετά έργα για τα οποία είναι χαρούμενοι και το κοινό χαρακτηριστικό αυτών είναι ότι εξελίχθηκαν σε ένα πλαίσιο καλής συνεργασίας της ευρύτερης ομάδας εργασίας τους, εννοώντας τους εξωτερικούς συνεργάτες τους αλλά και τους πελάτες, με αποτέλεσμα να είναι τόσο ικανοποιημένοι και από την ίδια την”διαδικασία” όσο και από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
Ο τελευταίος διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν και η πρότασή τους κατάφερε να διακριθεί στην πρώτη πεντάδα στην Νέα Υόρκη, ονομάζεται COCOON και ήταν ένα ανοιχτό κάλεσμα προς αρχιτέκτονες και designers για να καταθέσουν προτάσεις νέων αναγνώσεων της αρχετυπικής έννοιας του καταφυγίου. Ο διαγωνισμός υπήρξε μέρος της διοργάνωσης «A Shelter for Architecture» που πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη από το GIANY, το Ινστιτούτο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων Νέας Υόρκης που στοχεύει να φέρει σε επαφή τους Έλληνες αρχιτέκτονες και designers που ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη μέσα από διοργανώσεις διαλέξεων, εκθέσεων και ανοιχτών συζητήσεων. Για εκείνη την ημέρα, τo Προξενείο μετατράπηκε σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών με κεντρικό θέμα το “καταφύγιο”. Η πρόταση των Loopo ήταν η ευφάνταστη Cerebral Case που θα σας εντυπωσιάσει.
Loopo Studio: Η πρόταση μας αφορά σε ένα καταφύγιο-κουκούλι για το κεφάλι. Τα κουκούλια αυτά βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην πόλη και κρέμονται από τα δέντρα αποτελώντας μέρος του αστικού εξοπλισμού. Λειτουργούν ως καταφύγια για το μυαλό και τις σκέψεις κρατώντας έξω από αυτά τους περισπασμούς με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι συνεχώς. Παράλληλα το υπόλοιπο σώμα αφήνεται έξω από το κουκούλι σε ευάλωτη κατάσταση, χωρίς τον έλεγχο που προσφέρουν τα μάτια. Είναι μια άσκηση εμπιστοσύνης αλλά και σεβασμού ανάμεσα στο άτομο, που βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία μεταμόρφωσης και στην κοινωνία.
Παρά το γεγονός πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια βλέψη για εφαρμογή των κουκουλιών στην πόλη, δίνοντας έμφαση στο “προς το παρόν”, ακολουθείστε τους loopo και μείνετε συντονισμένοι γιατί αυτή την ομάδα δύσκολα θα την πετύχεις χωρίς νέες ιδέες.
*loopo studio ΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Παγγαίου 4, 54625, Θεσσαλονίκη Τηλ. +30 2310415000