Το πανέμορφο μουσείο στην άκρη της πόλης…

Ένα πανέμορφο μουσείο το οποίο έχουμε σπάνιες ευκαιρίες να επισκεφθούμε γιορτάζει αύριο, 22 Μαρτίου.

Κύα Τζήμου
το-πανέμορφο-μουσείο-στην-άκρη-της-πόλ-100342
Κύα Τζήμου

Εικόνες: Ελένη Βράκα

1_1381

Αν εξαιρέσεις την μαθητιώσα νεολαία της πόλης που σίγουρα έχει επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά το Μουσείο Ύδρευσης, ο χώρος παραμένει ένας τόπος άγνωστος για τους περισσότερους Θεσσαλονικείς, που μπορεί να έχουν ακούσει γι΄αυτό αλλά οι περισσότεροι δεν το έχουν επισκεφθεί ποτέ. Καθόλου περίεργο που ο ταξιτζής με κοίταξε απορημένα ζητώντας οδηγίες για να φτάσουμε εκεί, ενώ στις οδηγίες που αναζήτησε μια φίλη για να φτάσει εκεί με το αυτοκίνητό της, η περιοχή αναφερόταν ως “μπουρδελότσαρκα”.

Τοποθετημένο σε μια περιοχή εξαιρετικά αδικημένη και παραμελημένη που προσπαθεί να προσελκύσει κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, εντάσσεται στην “κατάρα” της περιθωριοποίησης των κτιρίων της Δυτικής εισόδου. Αυτά τα υπέροχα βιομηχανικά κτίρια που υπομένουν τη φθορά του χρόνου και βρίσκονται μετά τον Παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό ανήκουν στην παλιά βιομηχανική ζώνη της πόλης, δηλαδή στην περιοχή μεταξύ της 3ης, 4ης και 5ης Προβλήτας και της 26ης Οκτωβρίου. Βήματα έγιναν πολλά στη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων που έδωσαν ζωή σε μερικά από τα κτίρια αυτά που χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά ο κόσμος ακόμα διστάζει να στρίψει την 26ης Οκτωβρίου προς τα δυτικά παρά μόνο αν έχει συγκεκριμένο προορισμό.

Υποδειγματική μπορεί να χαρακτηριστεί η αναστήλωση του παλιού Κεντρικού Αντλιοστασίου του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.) και η μετατροπή σε Μουσείο Ύδρευσης. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890-94)  από Βέλγους Τεχνικούς μια που τη διαχείριση και εκμετάλλευση του έργου της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης είχε αναλάβει τότε η Οθωμανική Εταιρεία Υδάτων (Compagnie Ottomane des Eaux de Salonique), την οποία είχαν ιδρύσει Βέλγοι κεφαλαιούχοι το 1888 με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Μέχρι το 1929 το αντλιοστάσιο λειτούργησε με δύο ατμοκίνητες αντλίες, μετά τοποθετήθηκαν πετρελαιοκίνητες μηχανές και μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο λειτουργούσε με δυο ηλεκτροκίνητες αντλίες. Ο νεότερος αυτός μηχανολογικός εξοπλισμός, που διατηρείται έως σήμερα, εξασφάλισε μέχρι τη δεκαετία του 1960 την κίνηση των πέντε αντλητικών συγκροτημάτων, που στη συνέχεια τροφοδοτήθηκαν από το δίκτυο της ΔΕΗ και λειτούργησαν αδιάκοπα έως και το 1978.  Το 1984 ο Οργανισμός Ύδρευσης αποφάσισε τη μετατροπή του σε μουσείο και το 1987, μετά από πρόταση της 4ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο. Το έργο αποκατάστασής του εντάχθηκε στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και ολοκληρώθηκε το 2000 μετά την πλήρη αποκατάσταση των τριών κτιρίων του ιστορικού συνόλου μαζί με το μηχανολογικό τους εξοπλισμό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ.

Δυστυχώς η έλλειψη φυλάκων δεν επιτρέπει τη λειτουργία του σε ωράριο που να επιτρέπει σε όλους μας  να το επισκεφθούν, έτσι οι επισκέπτες του περιορίζονται ως επί το πλείστον σε εκπαιδευτικές σχολικές επισκέψεις.

13_11

Στον αύλειο χώρο, στο αποκαλούμενο Πάρκο του Νερού, όπου εκτίθενται ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού, πραγματοποιούνται κατά καιρούς εκδηλώσεις, σαν αυτήν που θα γίνει αύριο, 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Νερού, όπου τα παιδιά του 45ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την επαγγελματική χρήση του νερού και ειδικότερα για τις ανάγκες της πυρόσβεσης.

Υπάλληλοι του 4ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λιμένα Θεσσαλονίκης θα ενημερώσουν τους μαθητές για τις γενικές αρχές της πυρασφάλειας, ενώ τα ίδια τα παιδιά -υπό την επίβλεψή τους- θα επιχειρήσουν να σβήσουν φωτιά με κουβάδες και πυροσβεστική αντλία των αρχών του περασμένου αιώνα, προκειμένου να αντιληφθούν βιωματικά την εξέλιξη στα μέσα πυρόσβεσης.

Θα προηγηθεί ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, η οποία θα περιλαμβάνει και την παρουσίαση της δουλειάς μαθητών του 20ού ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σε σχέση με το νερό.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, έχει να κάνει με τη χρήση του στα επαγγέλματα, δεδομένου ότι σήμερα οι μισοί περίπου εργαζόμενοι ανά τον κόσμο απασχολούνται σε τομείς που σχετίζονται με το νερό.

*26ης Οκτωβρίου 49. περιοχή ΦΙΞ, Σφαγεία. Τηλ. 2310 514029. Μέρες και ώρες λειτουργίας: ∆ευτέρα – Παρασκευή 10 π.µ. µε 2 µ.µ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα