Ματιές στην πόλη

Γιατί η πόλη μισεί τα συντριβάνια;

Αυτή είναι η κατάσταση στα συντριβάνια του κέντρου της πόλης σήμερα. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Parallaxi
γιατί-η-πόλη-μισεί-τα-συντριβάνια-108209
Parallaxi

FullSizeRender

Το σιντριβάνι προέρχεται από την τουρκική λέξη sadirvan και αυτή με τη σειρά της από τα περσικά. Ελληνικής καταγωγής λέξεις με παρόμοια σημασία είναι ο πίδακας και το αναβρυτήριο (αναβρύ[ω]= αναβλύζω, αναβρύζω). Είναι ο τόπος που αναβλύζει νερό και από τα παλιά χρόνια διακοσμούσαν περιοχές των πόλεων και των εξοχών. Στη Θεσσαλονίκη τα συντριβάνια της, όπως και πολλοί δημόσιοι χώροι έχουν κακοπέσει.

Η κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα συντριβάνια του κέντρου είναι ενδεικτική της σημασίας που τους δίνει η πόλη. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Το συντριβάνι της πλατείας Άθωνος είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα και καθαρά. Χωρίς σκουπίδια στο εσωτερικό του, λειτουργεί κατά διαστήματα. Σήμερα βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

FullSizeRender_1

Αυτό είναι το συντριβάνι της πλατείας Αντιγονιδών. Λόγω της θέσης του, είναι υπερυψωμένο προστατεύεται και δεν μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο. Αυτό το έχει σώσει. Η λειτουργία του είναι διαρκής.

FullSizeRender_2FullSizeRender_3

Ένα συντριβάνι σύμβολο στα Λαδάδικα δεν ζει τις καλύτερες του μέρες. Εκτός λειτουργίας, συγκεντρώνει τα απορρίμματα των περαστικών ή των θαμώνων της περιοχής

FullSizeRender_4FullSizeRender_5

To συντριβάνι στα παλιά αναψυκτήρια, κάτω από τη ΧΑΝΘ και πάνω από το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου. Μεγάλωσε γενιές και γενιές. Σήμερα αποτελεί έναν μεγάλο κάδο σκουπιδιών. Είναι εκτός λειτουργίας, με χώμα στο εσωτερικό του και σιδερένιες επιφάνειες που έχουν αρχίσει να σκουριάζουν.

FullSizeRender_6FullSizeRender_7

Το συντριβάνι δίπλα στο Βασιλικό θέατρο. Εκτός από το να δροσίζονται οι τουρίστες και τα περιστέρια αποτελούσε αγαπημένο τόπο των παιδιών. Σήμερα δέχεται σκουπίδια περαστικών και χώμα που φέρνει ο αέρας. Δεν λειτουργεί.

FullSizeRender_8FullSizeRender_9

Όταν λέμε στη Θεσσαλονίκη συντριβάνι εννοούμε το γνωστό σε όλους μας συντριβάνι στη συμβολή της Εγνατίας με την Αγγελάκη και την Εθνικής Αμύνης. Απέναντι από το γλυπτό του Ζογγολλόπουλου στην πάνω πύλη της ΔΕΘ. Ευτυχώς καθαρίστηκε από βρύα και λειχήνες, στάσιμα νερά και απορρίμματα και λειτουργεί ξανά με γαλάζια όψη. Τα μάρμαρα του όμως είναι βρώμικα αφού γίνεται συχνά αντικείμενο βεβήλωσης όπως πρόσφατα που ακτιβίστριες από τη Λουμπλιάνα αποφάσισαν να αφήσουν την υπογραφή τους.

FullSizeRender_10FullSizeRender_11FullSizeRender_12

FullSizeRender

Μια φωτογραφία της Δήμητρας Αϊβαζίδου ευαισθητοποίησε πριν το καλοκαίρι τους κατοίκους της γειτονιάς του Ναβαρίνου για την κατάσταση του πιο όμορφου από τα συντριβάνια του κέντρου.

1

Εικόνες Πλ. Ναυαρίνου: Δήμητρα Αϊβαζίδου

2016-04-25

Μετά την παρέμβαση τους η εικόνα του βελτιώθηκε αισθητά. Δεν λειτουργεί παρόλα αυτά…

Τέλος τα μικρά συντριβάνια της παραλίας και του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας μοιάζουν πια με βάλτους αν κρίνουμε από την εικόνα που ανέβηκε στην ομάδα Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης

synt

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα