Η κίνηση ΠΕΡ.ΚΑ. και το σημερινό δικαστήριο καλλιεργητή στου Κόδρα

Πριν από δύο χρόνια, τον χειμώνα του 2011, στην Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε μια νέα παρέα ανήσυχων ανθρώπων, αποφασισμένων να στήσουν έναν συλλογικό  λαχανόκηπο  με βάση τις αρχές της βιολογικής, βιοδυναμικής ή φυσικής καλλιέργειας, με χρήση παραδοσιακών σπόρων και φυτών, ενώ ταυτόχρονα ήθελαν να απολαύσουν τα οφέλη και την χαρά που δίνει η ενασχόληση και η επαφή […]

Αντώνης Καράγιωργας
η-κίνηση-περ-κα-και-το-σημερινό-δικαστή-11956
Αντώνης Καράγιωργας
perka.jpg

Πριν από δύο χρόνια, τον χειμώνα του 2011, στην Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε μια νέα παρέα ανήσυχων ανθρώπων, αποφασισμένων να στήσουν έναν συλλογικό  λαχανόκηπο  με βάση τις αρχές της βιολογικής, βιοδυναμικής ή φυσικής καλλιέργειας, με χρήση παραδοσιακών σπόρων και φυτών, ενώ ταυτόχρονα ήθελαν να απολαύσουν τα οφέλη και την χαρά που δίνει η ενασχόληση και η επαφή με τη γη.

Η κοινωνική κρίση είχε ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια της, ενώ παράλληλα διάφορα μηνύματα έφταναν από πολλά μέρη  του κόσμου, που μίλαγαν για δωρεάν παροχή δημόσιας γης στους πολίτες για καλλιέργεια. Βέβαια αυτό ήταν  εδώ και πολλά χρόνια καθιερωμένη πρακτική σε πολλές προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ανήσυχοι επίδοξοι καλλιεργητές, από ένα ευρύ κοινωνικό και επαγγελματικό φάσμα, αλλά με κοινό και φλέγον όραμα της συγκαλλιέργειας όχι μόνο λαχανικών αλλά και συγκαλλιέργειας κλίματος αλληλεγγύης και συναδερφικότητας, άρχισαν να ψάχνουν για ένα χώρο κοντά στην πόλη, με σχετικά εύκολη πρόσβαση και δυνατότητα άρδευσης.  Δεν άργησαν να ανακαλύψουν, μετά και από πρόσκληση του οικείου πολιτιστικού συλλόγου, ότι ο χώρος τους ήταν το εγκαταλειμμένο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου στην Ευκαρπία.

Το στρατόπεδο ρήμαζε αλλά ήταν πανέμορφο, και ο χώρος ανάμεσα σε δύο λόχους, έγινε το χωράφι τους. Με μπόλικη προσωπική εργασία, την άνοιξη του 2011, ξεχέρσωσαν, όργωσαν και περιέφραξαν τον περίπου 2 στρέμματα χώρο, με ελάχιστο κόστος. Μοιράστηκαν με κλήρωση μερίδια των 35 περίπου τ.μ. Μόλις έσκασε η άνοιξη του 2011, άρχισαν με ενθουσιασμό τα πρώτα φυτέματα . Ντοματιές, αγγουριές, κολοκυθιές, πιπεριές, φασολιές, αλλά και πεπονοκαρπουζιές. Όλα βιολογικά και παρμένα από το Πελίτι.  Ονομαστήκαμε περιαστικοί καλλιεργητές (ΠΕΡ.ΚΑ.), που ηχεί κάπως επαναστατικά…

Το πείραμα αμέσως έγινε γνωστό, και δεδομένης και της κοινωνικής συγκυρίας, την πρώτη  περκοπαρέα μιμήθηκαν άλλες πέντε, και σήμερα στο στρατόπεδο Καρατάσου υπάρχουν 6 περκοκτήματα με πάνω από 200 καλλιεργητές. Γέμισε το Καρατάσου χαρούμενους μπαχτσέδες. Παράλληλα με τις καλλιεργητικές επιδόσεις τους, οι 6 ΠΕΡΚΕΣ, στην διετία που πέρασε, σε αγαστή συνεργασία, διοργάνωσαν οικογιορτές, διένειμαν δωρεάν πρωτότυπους σπόρους και φυτά, φτιάξανε θερμοκήπιο και πέτρινο φούρνο, οργάνωσαν εργαστήρια φυσικών απορρυπαντικών, σεμινάρια φυσικής καλλιέργειας και στήσανε πολλά τσιμπούσια ρεφενέ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ζήλεψε και η ανατολική Θεσσαλονίκη, και έτσι γεννήθηκε στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα , στην Καλαμαριά, το ΠΕΡΚΑΝΘΕΣ (Πέρκα Ανατολικής Θεσσαλονίκης).

Εδώ όμως δείχνει να σκάλωσε λίγο η δουλειά. Κάποια στιγμή προ διετίας, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία εμπλέκεται στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, λόγω των διατηρητέων στρατιωτικών κτηρίων του, έκανε μια καταγγελία. Και η καταγγελία ανέφερε στην Αστυνομία, ότι κάποιος άγνωστος ρακοσυλλέκτης παράνομα έχει καταλάβει κάποιο κτήριο, ενώ παράλληλα άλλοι ιδιώτες φυλάνε εκεί αδέσποτα σκυλιά. Η Αστυνομία που επενέβη μετά δύο χρόνια, βρήκε στον χώρο κοντά έναν 75χρονο (σήμερα) που καλλιεργούσε τον κηπάκο του, και του απέδωσε την κατηγορία της παράνομης κατάληψης δημόσιας γης, και φύλαξης αδέσποτων ζώων. Ο καλλιεργητής αυτός ούτε ρακοσυλλέκτης είναι ούτε εμπλέκεται σε καμία κατάληψη κτηρίου. Απλώς βρέθηκε κοντά στον χώρο όταν έφτασε η Αστυνομία. Ο άνθρωπος αυτός δικάζεται σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου στο Ε’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η προχθεσινή γενική συνέλευση, όλων των ομάδων ΠΕΡ.ΚΑ. του πρώην στρατόπεδου Καρατάσου, έβγαλε ομόφωνα ψήφισμα συμπαράστασης στο όνομα της ανθρώπινης αλληλεγγύης διότι θεωρεί, ότι στην παρούσα κοινωνική συγκυρία, τέτοιες ενέργειες, αντί να σύρονται στα δικαστήρια, θα έπρεπε να επιβραβεύονται από την πολιτεία σαν αξιοπρεπείς πρωτοβουλίες κοινωνικής συμπεριφοράς.

Επίσης αντιπροσωπεία των ΠΕΡ.ΚΑ. θα παραστεί στο ακροατήριο, την ημέρα της δίκης (Τρίτη 11 Ιουνίου, περίπου στις 12μ), θέλοντας να δηλώσει την αλληλεγγύη και την υπεράσπιση στο κίνημα της αστικής και περιαστικής καλλιέργειας, ειδικά σε χώρους που μπορούν να αποτελέσουν ανάσα για την πόλη και τους πολίτες, όπως είναι τα ταλαιπωρημένα και εγκαταλελειμμένα πρώην στρατόπεδα Θεσσαλονίκης.

Οι αρμόδιοι ας αναζητήσουν αλλού καταπατητές της δημόσιας γης. Θα βρουν πολλούς!

Αφήστε ήσυχους τους πολιτισμένους περιαστικούς καλλιεργητές. Αυτοί το μόνο που κάνουν  είναι να ζωντανεύουν και να περιφρουρούν  με την διαρκή παρουσία τους, τα πρώην στρατόπεδα, μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου της πόλης.

* Ο Αντώνης Καράγιωργας είναι μέλος της Ομάδας αστικών και περιαστικών καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.) www.perka.org

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα