Μετρήσαμε μια μέρα τα παράνομα παρκαρισμένα στις Μητροπόλεως-Εγνατία

Η πόλη της παράνομης στάθμευσης και της αδιαφορίας.

Μιχαήλ Παπαβασιλείου
μετρήσαμε-μια-μέρα-τα-παράνομα-παρκαρ-417552
Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Η Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα εμφανίζει αρκετά άλυτα προβλήματα στην καθημερινότητά της, παρότι γίνονται προσπάθειες επίλυσης μερικών από αυτών. Μια διαχρονική συνήθεια του προβλήματος αποτελεί το πρόβλημα του διπλοπαρκαρίσματος, της στάθμευσης μηχανών πάνω σε πεζοδρόμια και φυσικά της στάθμευσης επάνω σε ράμπες για ΑμεΑ. 

Στην οδό Μητροπόλεως, μετά από καταμέτρηση της Parallaxi, υπήρξαν τουλάχιστον 288 παράνομα σταθμευμένα μηχανάκια (σε μία μόλις καθημερινή μέρα!), είτε στον δρόμο είτε πάνω στο πεζοδρόμιο, κάτι που έχει γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια για τους κατοίκους της ομώνυμης περιοχής. Με τα μηχανάκια των παρακείμενων οδών, αυτός ο αριθμός ξεπέρασε τα 500.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ντροπή της νέας Εγνατίας

Όσον αφορά τα αυτοκίνητα, 40 εντοπίστηκαν σε παράνομη θέση, ενώ μόλις 15 είχαν πάνω στο παρμπρίζ τους την απόδειξη πληρωμής για την ενοικίαση της θέσης για ένα χρονικό διάστημα.

Μερικοί οδηγοί υποκρίνονται ότι δεν γνωρίζουν πως απαιτείται πληρωμή και κάποιοι κάνουν το κλασικό «ελληνικό τρικ»: «Σε πέντε λεπτά φεύγω, εδώ είναι ο αριθμός μου», με αποτέλεσμα να μην αποχωρήσουν για την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και να προκαλούν πολλαπλά προβλήματα σε λεωφορεία της πόλης και όχι μόνο.

Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στην Εγνατία. Ο δρόμος είναι πιο φαρδύς, με τους οδηγούς να νιώθουν ακόμα περισσότερο ότι τους ανήκει ο δρόμος και να αφήνουν το όχημά τους όπου τους βολέψει. Αυτά στα σημεία που δεν υπάρχουν οι λαμαρίνες του ΜΕΤΡΟ όπου η διέλευση αφορά πλέον και μία μόνο λωρίδα αντί για 4.

Πάνω από 400 σταθμευμένα αυτοκίνητα μετρήσαμε από την αρχή της Εγνατίας, στο Βαρδάρη έως και το ΠΑΜΑΚ. Κάποια διπλοπαρκαρισμένα, άλλα πάνω σε ράμπες για ΑμεΑ και αρκετά επάνω σε μέρη που δυσκόλευαν τους οδηγούς. Μία κατάσταση, χωρίς προηγούμενο – και μάλλον… επόμενο. Όσο για τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια, ξεπέρασαν τα 200.  

Αυτή ήταν μία συνηθισμένη μέρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με πολλές δυσκολίες και σίγουρα μεγάλη αγανάκτηση. Ο αριθμός αυξομειώνεται ανάλογα με τη μέρα και την ώρα, το αν λειτουργεί η αγορά, το αν είναι Σαββατοκύριακο, αν λειτουργούν οι λωρίδες των αστικών κλπ

Η έλλειψη αστυνόμευσης, η κουλτούρα της ασέβειας στο δημόσιο χώρο και η διαρκής αίσθηση ατιμωρησίας γιγαντώνουν το πρόβλημα. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα