Μια ωραία βόλτα στο Ντεπό!
Πέντε στάσεις σε μια υπέροχη γειτονιά.
Οι αστικές Κυριακές μπορεί να κρύβουν πολλή ομορφιά αρκεί να τις αξιοποιήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Η περιοχή του Ντεπό, εκεί που άλλοτε τέλειωνε η γραμμή του τραμ της πόλης είναι μια υπέροχη βόλτα.
Ξεκίνα από τα Ουζιέλ. Την μοναδική γειτονιά του δήμου που δεν παρεμβάλλεται τίποτε καινούργιο αλλά περπατάς ανάμεσα σε σπίτια μια άλλης εποχής. Πανομοιότυπα μικρά και πολύχρωμα σπίτια, ένα ζηλευτό συγκρότημα κατοικιών με αυλές, πάρκα και κήπους γεμάτους αρώματα από λουλούδια και οπωροφόρα δέντρα.
Ο οικισμός αποτελούμενος από 28 μικρές πανομοιότυπες μονοκατοικίες κατασκευάστηκε το 1927. Εργολάβος ήταν ο Δαυίδ Ουζιέλ ένας από τους κύριους μετόχους της Εταιρείας Τροχιοδρόμων της Θεσσαλονίκης, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσέ. Διατηρητέος από το 1984.
Μπες στον κήπο της βίλας Αλατίνη. Χτίστηκε το 1895 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli ως εξοχική κατοικία του Ιταλοεβραίου Καρόλου Αλλατίνη. Βρίσκεται στο Β.Α άκρο της πόλης, ήταν η τελευταία βίλα της περιοχής των Εξοχών και δέσποζε στην Θεσσαλονίκη με απέραντη θέα προς την θάλασσα και τον Χορτιάτη. Με 31 δωμάτια ήταν η μεγαλύτερη και πολυτελέστερη βίλα των Εξοχών όπως αναφέρει στο βιβλίο της “The Sultan” η Joan Haslip. Οι Νεότουρκοι φυλάκισαν εκεί τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ ‘Β μετά την επιτυχημένη επανάσταση. Η βίλα φιλοξένησε τον σουλτάνο, το χαρέμι του, αξιωματικούς και υπηρέτες μέχρι τις παραμονές της απελευθέρωσης της πόλης. Μετά την απελευθέρωση στεγάστηκε εκεί κάποια στρατιωτική μονάδα. Ο κήπος της είναι επισκέψιμος.
Η Νομαρχία μετακομίζει στο νέο κτίριο της Περιφέρειας και το μέλλον ελπίζουμε ότι θα καταστήσει το υπέροχο κτίριο ανοικτό στην πόλη και σε γεγονότα.
Πιες ένα καφεδάκι στη πίσω αυλή της Laika. To ομορφότερο νέο στέκι της γειτονιάς, απέναντι από το εργοστάσιο της Αλατίνη, έχει δημιουργήσει δυο υπέροχες καλοκαιρινές διαφυγές. Η μία μπροστά στην Ανθέων και η δεύτερη στο πίσω μέρος, στα προκήπια που δημιουργούν οι οικοδομές της Βαφοπούλου. Εδώ όλοι μοιάζουν μια μεγάλη παρέα και οι οικοδεσπότες, ο Μίμης και η Ελεάννα είναι υπέροχοι στη φιλοξενία. (Ανθέων 53)
Δυστυχώς ο δήμος Θεσσαλονίκης το έχει κλειδαμπαρωμένο. Όμως ευτυχώς είναι ορατό σε όλο του το μεγαλείο το παλιό τέρμα των Τραμ που δεσπόζει στο Ντεπό. Στα γαλλικά η λέξη σημαίνει αποθήκες και εκεί στις αρχές του πρηγούμενου αιώνα ήταν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Τροχιοδρόμων και Ηλεκτροφωτισμού, κοινώς οι Σταύλοι (αρχικά), οι αποθήκες και τα γραφεία του Τραμ.
Τα κτίρια είναι σε σχέδια του αρχιτέκτονα της Συνοικίας των Εξοχών, Πιερό Αριγκόνι (Βίλα Μπιάνκα, Ιπποκράτειο κ.ά.) Το Τραμ εγκαινιάστηκε επίσημα, ως ιππήλατο καταρχάς, το Μάιο του 1893, (ηλεκτροκίνητο σταδιακά από το 1908) στο εξοχικό κέντρο «Κήπος του Αλέξανδρου» (σήμερα εκεί βρίσκεται η εκκλησία της Ανάληψης).
Τέλος περπάτα στο ξεχασμένο ρέμα της Σοφούλη. Πλάι στο 14ο Λύκειο. Ανέκαθεν, προς τα ανατολικά όρια της Θεσσαλονίκης, υπήρχε ένας φυσικός χείμαρρος της πόλης στην περιοχή του σημερινού Ντεπώ, ο οποίος περνούσε δυτικά της Αποθήκης του τραμ και κατέληγε στη θάλασσα από τη νότια πλευρά του μύλου Αλλατίνη. Ένα τμήμα αυτού του ρέματος διασώζεται ακόμα και σήμερα και εκτείνεται από τη συμβολή της Θ. Σοφούλη με την Γ. Παπανδρέου έως την Β. Όλγας. Σε αυτό τον ιστορικό χώρο έχει διαμορφωθεί βοτανικό μονοπάτι με πληροφορίες για την χλωρίδα του.