Θεσσαλονίκη

Ο Χάρτης της πόλης: Μέγαρο Νάτσινα

Ανάγλυφες γυναικείες μορφές υποβαστάζουν το γείσο που προεξέχει στην οροφή

Νένα Καζαντζίδου
ο-χάρτης-της-πόλης-μέγαρο-νάτσινα-7567
Νένα Καζαντζίδου
1.jpg

Γιορτινές βόλτες στην πόλη. Βόλτες σε μια πόλη που αγαπάμε και θέλουμε να τη βλέπουμε να ομορφαίνει. Βόλτες σε μια πόλη γνωστή ή μήπως κι άγνωστη;

Της Νένας Καζαντζίδου

Ένα υπέροχο κτίριο που κρύβεται κάπου  στα Άνω Λαδάδικα. Πρόκειται για το «Εμνιέτ χάνι» ή αλλιώς «Μέγαρο Νάτσινα». Το κτίριο αυτό ανεγέρθηκε το 1896 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

Αρχικά, το κτίριο ανήκε σε κάποιον Τούρκο, όμως μετά από χρόνια ο γιός του που λεγόταν Σουλειμάν το πούλησε στην οικογένεια Νάτσινα από την οποία πήρε και την ονομασία του.

Το Μέγαρο Νάτσινα βρίσκεται στην οδό Εδέσσης και αποτελείται από δύο ορόφους και ισόγειο. Ξεχωρίζει για το «έρκερ» την ευρωπαϊκή εκδοχή δηλαδή του παραδοσιακού «σαχνισί». Με αυτό δημιουργείται πρόσθετος ωφέλιμος χώρος, ενώ ταυτόχρονα είναι μια πολύ καλή θέση απ’ όπου ο ένοικος του σπιτιού έχει θέα προς το δρόμο.

Επιπλέον, στο Μέγαρο Νάτσινα παρατηρείται κάτι πολύ πρωτότυπο. Ανάγλυφες γυναικείες μορφές υποβαστάζουν το γείσο που προεξέχει στην οροφή δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για μια ελαφριά κατασκευή κι ας ήταν το συγκεκριμένο κτίριο το πιο ψηλό της περιοχής.

Το πρωτότυπο στοιχείο έγκειται στο γεγονός πως οι γυναικείες αυτές μορφές που μοιάζουν με καρυάτιδες χαμογελούν, κάτι που συναντάται σπάνια. Ακόμη, στο κτίριο υπάρχει μια υαλωτή στέγη που φωτίζει τον εσωτερικό χώρο, ένας ελλειψοειδής φεγγίτης, περίτεχνα κιγκλιδώματα στις σκάλες και στα παράθυρα, όπως και περίτεχνα φουρούσια. Ενώ εντύπωση προκαλεί και η ρυθμικότητα που χαρακτηρίζει τα παράθυρα.

Οι δύο όροφοι του Μεγάρου Νάτσινα χρησιμοποιούνταν ως κατοικία, ωστόσο στο ισόγειο μέχρι και σήμερα βρίσκεται η εταιρεία οικοδομικών και διακοσμητικών χρωμάτων ΓΙΟΜΤΩΒ.

 Η οδός Εδέσσης αποτελεί μια καλή αφετηρία γι’ αυτές τις βόλτες σας μιας και παρουσιάζει μια ποικιλία αρχιτεκτονικών επιρροών και μορφών.

Αυτές τις γιορτές, λοιπόν, ας αγαπηθούμε λίγο περισσότερο μεταξύ μας κι αγαπήσουμε και την πόλη μας λίγο περισσότερο… όπως της αξίζει.

*Οι φωτογραφίες είναι της Νένας Καζαντζίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα