Οι 2 θέσεις – «καβάτζες» μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ για να αντέξεις τη διαδρομή
Φτάσαμε μέχρι και στα τρικ επιβίωσης...
Η κατάσταση στον ΟΑΣΘ έχει φτάσει στο απροχώρητο και αυτό το επιβεβαιώνουν καθημερινά οι πολίτες που αναγκάζονται να μετακινούνται με αυτές τις τραγικές συνθήκες, χάνοντας σταδιακά κομμάτια της αξιοπρέπειάς τους.
Η μετακίνηση με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ έχει γίνει πια μια μαθηματική εξίσωση: «θα πάω στο τέρμα για να μπορέσω να βρω θέση», «θα κάτσω στη μέση για να μη με ποδοπατούν όσοι αποβιβάζονται και όσοι επιβιβάζονται», σκέψεις που μεταφράζονται απλά στο εξής συμπέρασμα: «θα κάνω ό, τι περνά από το χέρι μου για να μη λιποθυμήσω, για να μην πάθω κρίση πανικού, για να επιβιώσω».
Επειδή, λοιπόν, μετακινούμαστε κάθε μέρα με τα απαρχαιωμένα οχήματα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσουμε για λίγο το κλίμα, σκεφτήκαμε δύο θέσεις – «καβάτζες» μέσα στα λεωφορεία τις οποίες μπορείτε να μαρκάρετε για να απολαύσετε μια διαδρομή χωρίς στριμώγματα και… κεφαλοκλειδώματα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βίντεο-Καταγγελία: Τα πρόβατα στο μαντρί έχουν περισσότερο χώρο απ’ ότι πολίτης σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ
ΠΡΟΣΟΧΗ: μιλάμε πάντα για θέσεις που βρίσκονται σε μεγάλα λεωφορεία, με φυσούνες, και όχι στα μικρά που πλέον αλωνίζουν τους δρόμους ακόμη και σε γραμμές που εξυπηρετούν άπειρο κόσμο
Θέση – Καβάτζα #1: Στο «μεσοδιάστημα» ανάμεσα στο μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων και την ακριβώς διπλανή θέση σε αυτό
Η εν λόγω θέση δημιουργείται με περισσότερη άνεση όταν πρόκειται για παλιό λεωφορείο (στην αργκό των επιβατών, το «μπλε»), με τα ξύλινα καθίσματα και τους ήχους φρεναρίσματος που θα τρόμαζαν ακόμη και λέαινες. Είναι το κενό ανάμεσα στο μηχάνημα που δέχεται κέρματα και βγάζει εισιτήρια – αλλά ποτέ ρέστα – και στην πρώτη ξύλινη θέση που βρίσκεται στα δεξιά του. Σφηνώνεις με χάρη (!) εκεί και μπορείς να μείνεις ήσυχος για το υπόλοιπο της διαδρομής σου.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 2 στάσεις που δεν πέφτει καρφίτσα
Θέση – Καβάτζα #2: Στο «σταντάκι» της φυσούνας
Μη ξεγελιέσαι ότι καλύτερο είναι να σκαρφαλώσεις στην μόνη γκρίζα ελεύθερη επιφάνεια που υπάρχει μέσα στο λεωφορείο και να κάτσεις εκεί που συχνά ο οδηγός φωνάζει και λέει «ε, όχι εκεί, δεν καθόμαστε εκεί, σήκω σε παρακαλώ». Όχι. Ο πιο έξυπνος τρόπος να φτάσεις στον προορισμό σου χωρίς να εκνευριστείς και να σαρδελοποιηθείς είναι ο εξής: Α. κατευθύνεσαι προς τη φυσούνα, Β. τοποθετείς τα πράγματά σου (τσάντες, σακούλες) πάνω στην μεγάλη γκρίζα επιφάνεια, Γ. γυρίζεις το σώμα σου προς το παράθυρο. Έτσι, δεν ενοχλείσαι από την διαρκή κινητικότητα εντός του οχήματος και (ω)σάν ένας γνήσιος χαμαιλέοντας παίρνεις το «δέρμα» του λεωφορείου, γίνεσαι αόρατος (μάτια μου) και δεν σε ενοχλεί κανείς.