Οι αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης ζωντανεύουν μέσα από κόμικ
Τι είναι η στήλη των Όφεων; Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος; Η αδελφή του ήταν πραγματικά γοργόνα;
Τι είναι η στήλη των Όφεων; Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος; Η αδελφή του ήταν πραγματικά γοργόνα; Τι συμβολίζει το άγαλμα του αγοριού στην Ναυαρίνου; Γιατί η Θεσσαλονίκη έχει τη φήμη της χαλαρής πόλης; Οι νεκροί μας ακούνε; Υπάρχουν φαντάσματα στην πόλη; Ερωτήσεις που έγιναν αντικείμενο συζητήσεων, αφορμή για μελέτη και συγγραφή βιβλίων. Η AddΑrt έρχεται να τα αποτυπώσει με έναν δικό της τρόπο σε κόμικ σε μια σειρά εκδόσεων με τίτλο «Urban Mysteries».
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία, ένα χωνευτήρι πολιτισμών όπως συνηθίζουμε να λέμε. Οι ιστορίες πολλές γύρω από τα ιστορικά γεγονότα που την σημάδεψαν. Δεν λείπουν και ιστορίες της καθημερινότητας, γύρω από νεοκλασικά κτήρια, μυστικές στοές, αινιγματικές τοποθεσίες, μύθους και θρύλους. Πολλές από αυτές προσπαθεί άλλωστε να αναδείξει και να διασώσει η Parallaxi μέσα από άρθρα και ρεπορτάζ. Η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη από αστικούς θρύλους που ζητούν απαντήσεις, από ιστορίες που είναι πολλές φορές πιο δημοφιλείς και αναπαραγόμενες ακόμα και από την ίδια την καταγεγραμμένη ιστορία της. Η AddArt και ο Δημήτρης Σαββαΐδης παρουσιάζουν μερικές από αυτές με τον δικό τους τρόπο μέσα από τα κόμικ.
Η AddArt ΜΚΟ, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει ως στόχο την προώθηση του πολιτισμού στο ευρύ κοινό και τη δημιουργία πρωτότυπων έργων μέσα από τα οποία θα προαχθούν κοινωνικά μηνύματα. Η AddArt διοργανώνει ποικίλες δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου όπως εκδηλώσεις και φεστιβάλ με επίκεντρο τις εικαστικές, οπτικοακουστικές και ψηφιακές τέχνες. Ακόμη, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές και ενήλικες που θέλουν να δημιουργήσουν, να εμβαθύνουν ή να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένες τέχνες, συνδυάζοντας τη δημιουργία με την κοινωνική ευαισθησία. Στο έμπειρο δυναμικό της, που φτάνει μία ομάδα περίπου 20 ατόμων, συγκαταλέγονται δημιουργοί comics, animators, σεναριογράφοι, κινηματογραφιστές και φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Μεταξύ άλλων, η AddArt έχει δημιουργήσει δεκάδες τεύχη comic για παιδιά και μεγάλους με σκοπό την ευαισθητοποίηση, τη διάδραση και τον προβληματισμό.
Η ψυχή της AddΑrt, ο ιδρυτής της Δημήτρης Σαββαΐδης μας μιλάει για την τέχνη του κόμικ στην Ελλάδα αλλά και για την ιδέα πίσω από τα Urban Mysteries για την Θεσσαλονίκη.
Πως σας ήρθε η έμπνευση των Urban Mysteries; Γιατί αποφασίσατε να γράψετε, να σκιτσάρετε και να εκδώσετε αυτούς τους Θρύλους της πόλης. Σκέφτεστε να εκδώσετε και άλλα στο μέλλον;
Η ιδέα ήρθε το 2006 στο Festival της ΒΑΒΕΛ που είχε τον τίτλο URBAN LEGENDS και κάναμε εκεί τις πρώτες δύο ιστορίες. Έπειτα, η απορία, η ασταμάτητη ερευνητικότητα για τον τόπο και την μυστική ιστορία του μας έδωσαν υλικό και για τις επόμενες. Έτσι μαζεύτηκαν ιστορίες και ήθελαν να βρουν το κοινό τους. Το να τις δούμε σε ένα μέσο σαν το κόμικ μας φέρνει ακόμα πιο κοντά σε αυτές και έτσι και αποφασίσαμε να τις βγάλουμε. Ήδη είμαστε στα σκαριά για το τρίτο τεύχος, που θα περιέχει και ιστορίες “μυστικές” από την προσφυγική Θεσσαλονίκη με τους τότε πρόσφυγες.
Τι ανταπόκριση βρίσκουν τα ελληνικά κόμικ στο κοινό;
Το κοινό που διαβάζει κόμικ στην Ελλάδα ακόμα είναι περιορισμένο και συγκεκριμένο όμως είμαι αισιόδοξος. Βλέπουμε να ανεβαίνουν οι αριθμοί αυτοί και τα μέσα να ασχολούνται ακόμα περισσότερο με την 9η τέχνη παρόλο που είναι ακόμα ολίγον παραγκωνισμένη. Κατά τα άλλα, ευτυχώς το κοινό μας είναι πιστό και πολύ ένθερμο, μας στηρίζει και μας αγαπά και μας ακολουθεί σε ό,τι προσπάθεια και αν τολμήσουμε να κάνουμε. Ας ελπίσουμε να είναι αρκετό για περισσότερες προσπάθειες και κόμικ παραγωγές.
Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον;
Η AddArt συνεχίζει να προσπαθεί με τα κόμικ και τις εκδόσεις της να συνδεθεί και με κοινωνικό πρόσημο, κοιτάμε να φέρουμε το αφηγηματικό μέσο στην υπηρεσία ευαίσθητων θεμάτων. Όπως κάναμε την επιτυχημένη δράση σε συνεργασία με τον οργανισμό “Αντιγόνη” σε χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με σενάρια παιδιών Δημοτικών σχολείων Θεσσαλονίκης και δημιουργήθηκαν πέντε τεύχη κόμικ με θεματικές όπως ο ρατσισμός και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από 26 καλλιτέχνες κόμικ. Έτσι σκοπεύουμε να κάνουμε ένα ακόμα κόμικ για την σεξουαλική εκπαίδευση και την ταυτότητα φύλλου για παιδιά Δημοτικού σε συνεργασία με φορείς και οργανισμούς κατάλληλους για το θέμα.
Πώς είναι ο χώρος του κόμικ στην πόλη και στην Ελλάδα; Υπάρχουν ταλέντα αλλά και κοινό που θα πλήρωνε γι’ αυτό;
Ο χώρος είναι γεμάτος ταλέντα και πληθαίνουν όλο και περισσότερο, το θέμα είναι να μπορέσουν να απορροφηθούν και δεν εννοώ μόνο στην χώρα αλλά και έξω. Εδώ υπάρχει μια όμορφη διαφορά από τα άλλα επαγγέλματα. Ο εκάστοτε καλλιτέχνης μπορεί να μεταναστεύσει την δουλειά του και ο ίδιος να παραμείνει εδώ, να χαίρεται τα καλά της χώρας μας και να πληρώνεται από έξω. Δεν είναι ουτοπία, το κάνουν αρκετοί ήδη σε όλα τα ψηφιακά επαγγέλματα. Η Ελλάδα σίγουρα δεν μπορεί να συντηρήσει όσους έχουν την δυναμική και το ταλέντο ακόμα, αλλά μπορεί ο παγκόσμιος χώρος και είναι αρκετός. Τοπικά πάντως υπάρχει σκηνή κόμικ δραστήρια, και στην χώρα ακόμα μεγαλύτερη, το θετικό είναι ότι διευρύνεται συνεχώς και αυτό γιατί πραγματικά πλέον οι πιο “παλιοί” σπρώχνουν και βοηθάνε τους νέους να προχωρήσουν κι αυτοί με την σειρά τους, κάτι που έλειπε παλιότερα.
Ποια η θέση στης Ελλάδος στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό χάρτη των κόμικ;
Δεν υπάρχει κατάταξη για να μπει η Ελλάδα σε αυτήν, αλλά σίγουρα δεν είμαστε σε υψηλή θέση. Βέβαια, θα έλεγα ότι δεν είμαστε και σε τελευταία ή χαμηλή θέση, σε συζητήσεις που έχω κάνει, για παράδειγμα, η Ρουμανία βρίσκεται σε ίδια νούμερα εκδόσεων και πωλήσεων με την Ελλάδα. Δεν είμαστε Βέλγιο-Γαλία και Ιταλία ή Ισπανία, που όμως ας σκεφτούμε ότι έχουν σχολές και παιδεία κόμικ και αγκαλιάζουν τα κόμικ ως τέχνη. Οπότε πιστεύω πως καλά πάμε, απλά λίγο αργά κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/addart.gr/
Διαβάστε την ιστορία για το Συντριβάνι: Συντριβάνι
Σκίτσο: Βαγγέλης Ματζίρης
Διαβάστε την ιστορία για την Στήλη των Όφεων: Η Στήλη των Όφεων
Σκίτσο: Δέσποινα Βάττη
Διαβάστε την ιστορία για την Γοργόνα του Θερμαϊκού: Η Γοργόνα
Σκίτσο: Νίκος Καμπασέλε