Θεσσαλονίκη

Τα παιδιά του Φάρου του Κόσμου προτείνουν λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα πρόβληματα στα δυτικά

Ένα μαθητικό project προτείνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

Γιώργος Τσιτιρίδης
τα-παιδιά-του-φάρου-του-κόσμου-προτείν-295528
Γιώργος Τσιτιρίδης

Οι μαθητές παίρνουν την κατάσταση της γειτονιάς τους στα χέρια τους. Ένα νέο μαθητικό project προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα πρόβλημα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τον χείμαρρο του Δενδροποτάμου.

Τα παιδιά του Φάρου του Κόσμου, μαθητές σε σχολεία του Δενδροποτάμου και της ευρύτερης περιοχής Κορδελιού και Ευόσμου, που βιώνουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα της περιοχής τους, με αφορμή τον εκπαιδευτικό διαγωνισμό ρομποτικής της FLL προσπαθούν να δώσουν λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γειτονιάς τους, τον χείμαρρο του Δενδροποτάμου.

Ο Δενδροπόταμος είναι ο σημαντικότερος χείμαρρος της Θεσσαλονίκης. Σε αυτόν καταλήγουν τα νερά από όλη τη λεκάνη απορροής της δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι ο μεγαλύτερος της πόλης με μήκος 25 χιλιόμετρα. Τα τελευταία χίλια μέτρα πριν εκβάλει στον Θερμαϊκό κόλπο είναι ανοιχτός και καταλήγουν σ αυτόν απόβλητα, με αποτέλεσμα την ρύπανση και την υποβάθμιση της περιοχής γύρω από αυτόν.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως οι γηραιότεροι θυμούνται την περιοχή καθαρή και τον χείμαρρο να τρέχει δίπλα στα σπίτια. Τα παιδιά παίζανε με τα νερά, πίνανε για να ξεδιψάσουν ενώ οι γυναίκες έπλεναν χαλιά και κουβέρτες στις όχθες του. Σήμερα, μέσα από σωλήνες εκρέουν απόβλητα που κάνουν την περιοχή υγειονομική βόμβα. Μέχρι πρότινος, με το φύσημα του αέρα, η δυσοσμία του χειμάρρου σκέπαζε όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Στα προβλήματα της μόλυνσης έρχεται να προστεθεί ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα, οι πλημμύρες. Σαράντα χρόνια πέρασαν από την μεγαλύτερη πλημμύρα που έχουν να θυμούνται οι κάτοικοι του Δενδροποτάμου στην σύγχρονη ιστορία του οικισμού. Τότε η ένταση και η μεγάλη διάρκεια της βροχής σκέπασε ολοσχερώς τον οικισμό με αποτέλεσμα σωστικά συνεργεία με βάρκες και ελικόπτερα να συλλέγουν τους ανθρώπους και να τους οδηγούν στις πρόχειρες σκηνές που στήθηκαν σε κλειστά γυμναστήρια του δήμου.

Έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές επέπλεαν για μέρες. Ακόμα και σήμερα, παρά την κατασκευή αποχετευτικού και των μέτρων που έχουν ληφθεί, μια έντονη βροχή σκεπάζει πολλούς δρόμους και παρατηρούνται ζημιές σε υπόγεια καθώς και σε χαμηλά σπίτια. Ο φόβος για μελλοντικές πλημμύρες και καταστροφές κάνει το ρέμα ένα από τα μείζονα θέματα του δήμου.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου έχει στις άμεσες προτεραιότητες του την εύρεση μιας λύσης για το ζήτημα. Πρόσφατα έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υποδομών, τον υπουργό Εσωτερικών και την υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, προτείνοντας λύσεις για τον καθαρισμό του ρέματος. Την επιστολή συνοδεύαν και μια σειρά φωτογραφίες που αναδείκνυαν το πρόβλημα πιο παραστατικά. Μέρες αργότερα, ο εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της μόλυνσης από τον χείμαρρο.

Εκτός από την δημοτική αρχή, και οι νέοι του Δενδροποτάμου, ευαισθητοποιημένοι με την περιοχή τους, δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Αποφάσισαν, στα πλαίσια ενός project για λογαριασμό ενός διαγωνισμού, να ασχοληθούν με τον χείμαρρο του Δενδροποτάμου. Για μήνες διάβασαν για την ιστορία του, κατέγραψαν εικόνες, πήγαν σε όλα τα σημεία του για επιτόπιο έλεγχο και μελέτη. Μελέτησαν σχετικές έρευνες στο διαδίκτυο, προτάσεις για λύσεις και καλές πρακτικές.

Για να κάνουν ακόμα πιο ζωντανή την έρευνά τους, γύρισαν δύο βίντεο με όλους τους προβληματισμούς τους, με χιούμορ και νεανική διάθεση. Κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα και προτάσεις, τα οποία στο τέλος εφάρμοσαν σε μια εντυπωσιακή μακέτα.

Στις προτάσεις της έρευνας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ανάπλαση του χειμάρρου, ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, η βελτίωση των βιολογικών καθαρισμών, η απαγόρευση της ρίψης λυμάτων, η επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους παραβαίνουν το νόμο.

Τα φράγματα ανύψωσης, σύμφωνα με το project, θα σταματούν την ορμή και την υπερχείλιση του χειμάρρου που χρόνια ταλαιπωρεί την περιοχή με μικρές και μεγάλες πλημμύρες, η τοποθέτηση ιχθυόσκαλας με αλλεπάλληλα μπεκ και φίλτρα καθαρισμού, θα διαχωρίζει το νερό από τα απόβλητα και όλα αυτά που έχουν κάνει το χείμαρρο να θυμίζει βούρκο. Έργα ανάπλασης, όπως παγκάκια, ποδηλατοδρόμοι, δέντρα, θάμνοι, παρτέρια, θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα γύρω από τις όχθες. Θα κατασκευαστούν νερόμυλοι που θα βοηθούν με ένα πρωτότυπο τρόπο στο φιλτράρισμα και τον καθαρισμό, αλλά και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νερό των χειμάρρων θα ρέει προς τα κάτω και μέσω της ιχθυόσκαλας θα οδηγείται στους νερόμυλους. Με τη ροή αυτή η δυναμική ενέργεια του νερού θα μετατρέπεται σε κινητική. Η υψομετρική διαφορά θα προκαλεί την κίνηση του νερού, το οποίο με τη σειρά του θα θέτει σε κίνηση μια τουρμπίνα. Το ρεύμα που θα παράγεται θα δίνει την δυνατότητα ηλεκτροδότησης όλου του χειμάρρου αλλά και των σπιτιών περιμετρικά αυτού, που είναι τα τελευταία παραπήγματα φτωχών οικογενειών που ζουν χωρίς πρόσβαση σε νερό και ρεύμα κάτω από επικίνδυνες και άθλιες συνθήκες.

Η συντήρηση, η φύλαξη του χειμάρρου, καθώς και η λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού, αλλά και η αδειοδότηση αναψυκτηρίου και καφέ στις όχθες του χειμάρρου θα δώσουν την δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίες σε μια περιοχή που την μαστίζει η ανεργία και το σύνηθες επάγγελμα, αν δεν είναι η γυρολογική και οι λαϊκές, θα κινείται στα όρια της παραβατικότητας.

Αλλάζοντας την εικόνα της γειτονιάς, αυτή θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Ο Δενδροπόταμος δεν θα είναι μια περιοχή δίπλα μας αλλά μαζί και μέσα σε εμάς. Οι νέες θέσεις εργασίας και η καινούρια όψη της περιοχής θα αλλάξουν τον τρόπο που οι νέοι βλέπουν την ζωή τους. Και όπως λέει ο Σπύρος σε ένα απόσπασμά από τα βίντεο:

«Είμαστε η νεολαία Δενδροποτάμου και θέλουμε πάντα το καλύτερο για την γειτονιά μας».

Μερικές φορές πρέπει να ακούμε τα παιδιά. Η αισιοδοξία τους, η ανάγκη για έναν καλύτερο κόσμο και οι ιδέες τους μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη για κινητοποίηση προς μια κατεύθυνση που μπορεί να δώσει λύσεις ακόμα και σε χρόνιες δύσκολες καταστάσεις.

Τα βίντεο του project:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα