Όλα όσα αγαπάμε την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη.
Αγαπημένα σημεία, συνήθειες και τόποι της πόλης την Άνοιξη. Ακολούθησε το δρομολόγιο και δεν θα χάσεις!
Λέξεις: parallaxi team Εικόνες: Γιάννης Σημιτόπουλος, Θανάσης Σταθόπουλος, Γιώργος Κουρτίδης, Ελένη Βράκα
Όταν και το τελευταίο χοντρό πανωφόρι εξαφανιστεί απ΄τις κρεμάστρες και ο υπαίθριος χώρος γεμίζει ανθρώπους στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας και της νύχτας, φρέσκα αρώματα πλανιώνται στα πάρκα και στις αλέες της πόλης και κάτι αλλάζει στην ατμόσφαιρα. Ακολούθησε τα βήματά μας στις ανοιξιάτικες χάρες της πόλης. Tips για να ζήσεις την πιο έντονη αστική άνοιξη.
-Ο ομορφότερος δρόμος στα ανατολικά της πόλης. Η οδός Βαφοπούλου. Κατάφυτος με πλατάνια, που φύονται εκεί λόγω των ρεμάτων και των νερών που περνούσαν από την περιοχή δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση που συνδυασμό με την κατάληξη του στο συγκρότημα Αλλατίνη που δεσπόζει στη γειτονιά. Περπατήστε την από την αρχή μέχρι το τέλος και απολαύστε μια γειτονιά που κρατά την ομορφιά της.
-Ένα φυσικό αλσύλιο έκπληξη που αξίζει να ανακαλύψετε στην περιοχή των κεραμοποιείων Αλλατίνη, στο τέλος των Πυλαιώτικων και πριν τα κοιμητήρια. Λεύκες, ρυάκι και βλάστηση που την άνοιξη οργιάζει. Και κυρίως ερημιά.
-Τα καφέ του Λαογραφικού Μουσείου της πόλης. Ιδανικός τόπος για τα ανοιξιάτικα απογεύματα με θέα κτίρια-σημεία αναφοράς και εκθέματα που σε ταξιδεύουν.
-Η περιοχή της εξώθυρας του Γεντί Κουλέ με το καφενεδάκι. Βγαλμένη από παραμύθι της πόλης έναν αιώνα πριν. Ένας πρώην τόπος μαρτυρίου ανοίγει τις Κυριακές και υποδέχεται. Συνδυάστε το με καφέ στη γειτονιά.
-Η βόλτα της Άνω Πόλης. Μπείτε από την περιοχή της Ευαγγελίστριας και φτάστε μέσα από τα στενά της μέχρι την απόληξή της στην Καλλιθέα. Σκηνικό. Πάντα ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο.
-Τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα thesbike σε όλο το κέντρο και μέχρι το Ποσειδώνιο. Ιδανικά για μια ποδηλατάδα χωρίς να νοιάζεσαι όταν δεν έχεις ποδήλατο. Βρείτε στο site τους τα σημεία και τολμήστε το.
-To Καλοχώρι. Μετά την μικρή ανάπλαση η περιοχή που η λωρίδα γης αγκαλιάζει τη θάλασσα υποδέχεται ξανά όλους εμάς που πάντα μας γοήτευε η εικόνα της πόλης από απέναντι και του βιότοπου της περιοχής. Τα φλαμίνγκο εκεί αποτελούν την εξωτική πινελιά του θεσσαλονικιώτικου τοπίου.
-Οι δράσεις που οργανώνονται τις Κυριακές στον Αξιό. Το μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας γίνεται οικείος τόπος χάρη στο Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα. Ιδανικές για οικογένειες.
-Τα Λουτρά του Λαγκαδά. Το δημοφιλέστερο σημείο χαλάρωσης κοντά στην πόλη. Κλείστε εγκαίρως πισίνα και αφεθείτε.
-Οι νυχτερινές ποδηλατοβόλτες. Ενταχθείτε σε μια από τις ομάδες που τις οργανώνουν, ενημερωθείτε από το fb, και ακολουθείστε τους σε μια πόλη νυχτερινή όπως δεν την έχετε ξαναδεί.
-Απολαύστε τους μουσικούς που παίζουν σε όλο το μήκος της νέας Παραλίας. Μπάντες έκπληξη και μουσικές που σε κάνουν να μη θέλεις να γυρίσεις στο σπίτι σου.
-Η πρώτη προβλήτα. Το υπέρ-θέαμα της πόλης. Τα γέλια των παιδιών που πίνουν μπύρες με την παλιά παραλία απέναντι μαγεύει!
-Η αιώνια γοητεία της Ρωμαϊκής αγοράς. Περπατήστε την ξανά και ξανά την άνοιξη και μετά ξαποστάστε στα πλατάνια της πλατείας Δικαστηρίων, πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου.
-Οι ξεναγήσεις της εκπομπής Καλημέρα του 958 στα μουσεία της πόλης. Η πιο μακρόχρονη και δημοφιλής ιστορία μιας παρέας που ξεκίνησε από το ραδιόφωνο και απλώθηκε στην πόλη.
-Το Άλσος της νέας Ελβετίας. Το μεγαλύτερο και πιο παλαιό ενδοαστικό πάρκο στα ανατολικά. Ένας πευκότοπος μέσα στην πόλη.
-Οι νεραντζιές του κέντρου. Γύρω από την Αγία Σοφία, σε όλη την Αγίου Μηνά και την Εδέσσης, στη Μητροπόλεως. Η μυρωδιά τους την άνοιξη ζαλίζει.
-Το εκκλησάκι στη μαρίνα της Αρετσούς. Εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Σκηνικό από ταινία του εβδομήντα. Νομίζεις ότι θα δεις την Έλενα Ναθαναήλ να ξεπροβάλει.
-Το Καραμπουρνάκι με τις ψαρόβαρκες στην απόληξη της οδού Μαρία Κάλας. Μετά το Ποσειδώνιο. Ο πιο όμορφος, αν και παρατημένος όρμος, ο όρμος Κελλαρίου, αποτελεί τον ιδανικό τόπο να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα της Θεσσαλονίκης. Ήσυχα.
-Ένα μαγικό πάρκο σε έναν πρώην σκουπιδότοπο. Το περιβαλλοντικό πάρκο της Θέρμης. Λίμνες, βλάστηση, καφέ, χώροι παιχνιδιού. Και όλα αυτά σε μια ανάπλαση παράδειγμα προς μίμηση.
-Ο κήπος του Goethe. Ανακαινισμένος πλήρως όπως και το café
-Τα καράβια. Η πειραματική θαλάσσια συγκοινωνία που σε πάει απέναντι ξεκινώντας από το λιμάνι αλλά και τα καράβια μπαρ που αντικρίζουν τα απογεύματα την πόλη από τη μεριά της θάλασσας. Όπως το ήθελε ο ποιητής.
-Το Μπαχτσέ Τσιφλίκ, η Αγία Τριάδα, η Περαία. Το καλοκαιρινό σπίτι της πόλης. Τις νύχτες που ο ορίζοντας έχει αστέρια και φώτα να μπλέκουν η θέα της πόλης από απέναντι είναι παραισθησιογόνα.
-Το παγκάκι στον Πύργο του Τριγωνίου. Τον Ιούνιο που οι μέρες είναι τεράστιες την ώρα που βουτά ο πορτοκαλής ήλιος στον ορίζοντα η πόλη δεν έχει καλύτερο μπαλκόνι να τον αποχαιρετήσει.
-Οι κήποι του Πασά. Ένας περίπατος περιμετρικά της Ευαγγελίστριας, στο ιστορικό νεκροταφείο, στον κήπο του Νοσοκομείου και κατάληψη στους Κήπους του Πασά είναι ταξίδι σε άλλη πόλη και εποχή.
-Οι Κυριακές του ΑΠΘ που ζωντανεύουν το Campus το Μάιο. Κάτι που θα έπρεπε να γίνεται όλο το χρόνο.
-H Μονή Λαζαριστών που υποδέχεται για ένα ακόμα καλοκαίρι τις σημαντικές συναυλίες! Σε ένα παλιό μοναστήριο που μεταμορφώθηκε τον καιρό της Πολιτιστικής η πόλη μετακομίζει τις ζεστές νύχτες επιτέλους Δυτικά.
-Οι ανθοεκθέσεις. Το τσίγκλισμα που περιμένεις για να ασχοληθείς με το μπαλκόνι σου είναι εδώ κάθε Μάιο. Στην ΔΕΘ και την Αρετσού η απόλυτη επίθεση των λουλουδιών, των αρωμάτων και των χρωμάτων. Καρδιά είσαι, ραγίζεις…
– Η μεγαλύτερη συνάντηση γεύσεων της χρονιάς. Το Φεστιβάλ Φαγητού που διοργανώνουν φορείς και ενώσεις των ξένων και εθνικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμαριάς και τα έσοδα διατίθενται κάθε χρόνο σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους της Θεσσαλονίκης. Πάνω από 42 χώρες του κόσμου στην πλαζ της Αρετσούς τον Ιούνιο
-Τα θερινά σινεμά. Το Ναταλί, ο Απόλλωνας, το Ελληνίς και τα δημοτικά θερινά ανοίγουν και πάλι και συνεχίζουν ένα μύθο που δόξαζε το ελληνικό καλοκαίρι. Με μεγάλες ταινίες φέτος να έρχονται στις οθόνες τους.
-Οι αυλές των εκκλησιών του κέντρου. Μικρές οάσεις πίσω από την τσιμεντένια βιτρίνα των μεγάλων δρόμων. Τρυπώστε εντός τους και δεν θα το μετανοιώσετε.
-Η αυλή της Αγιορειτικής Εστίας που φιλοξενεί και δράσεις για το βιβλίο και την Τέχνη. Αν περάσεις το κατώφλι της αφήνεις πίσω την πολύβουη Εγνατία και ταξιδεύεις σε μια εποχή της πόλης χάρη στη φινέτσα της κλινικής Νεδέλκου.
-Τα καροτσάκια που πουλάνε το ροζ μαλλί της γριάς στην παραλία και τα παιδιά που το απολαμβάνουν!
-Ο βοτανικός κήπος στη Σταυρούπολη. Η καλύτερη περίπτωση στα δυτικά να γνωρίσεις τη βλάστηση και να απόλαυσεις την αίσθηση της εξοχής χωρίς να μετακινηθείς.
-Μια βόλτα στους κήπους των περιαστικών καλλιεργητών στου Καρατάσου ή το Αγρόκτημα του ΑΠΘ. Εκεί θα δεις ανθρώπους ευτυχισμένους γιατί επέστρεψαν στο χώμα, στη σπορά, είδαν τα φυτά τους να μεγαλώνουν και τον κόπο τους να πιάνει τόπο. Αξίζει να πάτε. Στήνουν και ωραία αυτοσχέδια γλέντια.
– Ο κήπος με τα ρόδα. Όσο κι αν οι μυθικές 500 τριανταφυλλιές που ανθούν με εκεί με κατακόκκινα τριαντάφυλλα προσπαθούν να “κλέψουν” τα εύσημα του ονόματος για το ναό της Παναγίας Χαλκέων άλλος είναι ο λόγος που είναι γνωστή και ως ”Κόκκινη Εκκλησιά”. Είναι η αποκλειστική χρήση πλίνθων ως οικοδομικό υλικό με τη λεγόμενη ”τεχνική της κρυμμένης πλίνθου” που έδωσε στο ναό τη λαϊκή προσωνυμία. Το άρωμά τους φτάνει μέχρι την Εγνατία.
– Τα μικρά δρομάκια στις γειτονιές της πόλης που θυμίζουν άλλες εποχές. Φωτίζονται την άνοιξη. Οδός Σιθωνίας στα ανατολικά, οδός Τροίας στη Νεάπολη, οδός Μαύρης Πέτρας στην Άνω Πόλη. Δρόμοι μικροί, λίγα σπίτια όλο κι όλο, άνθρωποι στα πεζούλια. Μικρά σύμπαντα που σε ταξιδεύουν στο χρόνο.
-Η διαδρομή με τα αρχαία ψηφιδωτά και υπαίθρια εκθέματα στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Όαση.
-Το μικροσκοπικό λεωφορειάκι του ΟΑΣΘ που σε ανεβάζει στην Άνω Πόλη. Όσες φορές κι αν κάνεις την διαδρομή με το 22, δεν την χορταίνεις ποτέ. Την άνοιξη στριμώχνεται ανάμεσα σε γλάστρες, μπουκαμβίλιες και κισσούς. Βάλσαμο.
– Οι στίπες στον «Κήπο του Απογευματινού Ήλιου». Στο επικλινές επίπεδο του πρώτου θεματικού κήπου καθώς προχωράς από το Κέντρο προς τα ανατολικά έχουν φυτευτεί αυτά τα αέρινα φυτά που δίνουν κίνηση στον χώρο με το παραμικρό αεράκι. Επειδή πολύ τις αγαπάμε θέλουμε και να τις φροντίζει η διεύθυνση πρασίνου αποκαθιστώντας όσες από αυτές ξεραίνονται.
-Η βόλτα στην παλιά συνοικία Ουζιέλ με τα δένδρα στα δρομάκια της ολάνθιστα. Ίδια κι απαράλλαχτη απ΄την δεκαετία του 20 που στήθηκε. Πολύτιμη εικόνα συνέχειας (μαζί με την παρακείμενη Βίλα Morpurgo – Ζαρντινίδη και τη βίλα Αλλατίνι με τον τεράστιο κήπο) από μια πόλη που δεν σεβάστηκε την αρχιτεκτονική της ταυτότητα. Νοσταλγία.
-Τα ιστιοπλοϊκά στον κόλπο του Θερμαϊκού πληθαίνουν την άνοιξη. Ξεκινούν τα μαθήματα ιστιοπλοϊας στους ναυτικούς ομίλους της πόλης. Όπτιμιστ, λέιζερ, φιν, 470, ανοικτής θαλάσσης. Μην το αναβάλεις για του χρόνου. Γράψου τώρα και ξεκίνα. Σαλπάρουμε.
-Ποδήλατο, τρέξιμο, γιόγκα, χορός, κολύμβηση. Γυμναστική υπαιθρίως σε πάρκα και κολυμβητήρια. Δεν χρειάζεται να σου παραθέσω τα συν. Πλην δεν υπάρχουν το ξέρεις.
-Ο μικρός κυματοθραύστης με τον μικροσκοπικό φάρο στο τέρμα του. Περνάς ξαναπερνάς από μπροστά του στη βόλτα στη Νέα Παραλία, στο ύψος του ομίλου, αλλά τον προσπερνάς συνέχεια. Κάνε μια παράκαμψη και διέσχισέ τον. Νιώθεις αλλού. Διακοπές σε νησί.
-Πλατεία Χρηματιστηρίου και Πλατεία Εμπορίου. Καιρός να πας εκεί για να σε φυσήξει άλλος άνεμος εκεί. Βιοκλιματικός. Η πιο νέα ανάπλαση της πόλης καινοτομεί, τοποθετώντας ανεμιστήρες στο δημόσιο χώρο.
-Στα ωραιότερα γρασίδια της πόλης. Αυτά του Μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ. Μην κάθεσαι. Πάμε για πικ νικ στο δικό μας Σέντραλ Παρκ.Το Μετεωροσκοπείο κτίστηκε τη δεκαετία του 30 και ήταν από τα πρώτα κτίρια του ΑΠΘ.
-Οι γερανοί στο λιμάνι. Στο τέρμα της πρώτης προβλήτας στρίψε δεξιά για καλύτερη θέα. Το ανοιξιάτικο φως κάνει το πανέμορφο κτίριο του Επιβατικού Σταθμού να λάμπει και στο βάθος οι γερανοί του λιμανιού, που τους βλέπεις από μακριά όταν περπατάς στη Νέα παραλία, υψώνονται σαν μεταλλικά εξωγήινα θηρία.
-Εδώ και 35 χρόνια τα περίπτερά του στήνονται στη Νέα Παραλία (με ελάχιστες αλλαγές τοποθεσίας κατά τη διάρκεια της ανάπλασης). Η Έκθεση Βιβλίου μπορεί να δυσχεραίνει τη βόλτα στη Νέα Παραλία αλλά εξακολουθεί να είναι απ΄τους αγαπημένους θεσμούς στην πόλη. Έχει συνδεθεί με τον άστατο καιρό γι΄αυτό μετακινήθηκε στις αρχές του Ιούνη. Παρόλα αυτά όλοι περιμένουμε αέρηδες και μπόρες να σκάσουν στη διάρκεια του. Είναι αναπόφευκτο πια.