Όσα δήλωνε ο Στράτος Σιμόπουλος για τα αρχαία της Βενιζέλου (2012-2014)
Η διαδοχική αλλαγή στάσης απέναντι στον πολύπαθο σταθμό. Από την πλήρη απόσπαση στο σταθμό μουσείο.
Εκ των πρωταγωνιστών της λύσης της απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού της Βενιζέλου, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Στράτος Σιμόπουλος δεν έκρυψε ποτέ την διάθεση του να αποσπαστούν.
Πρόθεση, που στην αρχή τουλάχιστον, μιλούσε μόνο για απόσπαση ως λύση και σε καμία περίπτωση επανατοποθέτηση, αφού μετρό και αρχαία δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν.
Ο κ. Σιμόπουλος από το 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Χαρακτηριστική περίπτωση των απόψεων του είναι η συνέντευξη τύπου της Αττικό Μετρό στις 18/2/2013 όπου ο κ. Σιμόπουλος αναφέρει πως δεν υπάρχει δυνατότητα τεχνικής λύσης ενσωμάτωσης των ευρημάτων στο σταθμό της Βενιζέλου. Τελεία και παύλα.
Την ίδια ακριβώς θέση εξέφρασε τότε και ο καθηγητής Τιβέριος, σύμβουλος της Αττικό Μετρό και μέλος του ΚΑΣ, μιλώντας για απόσπαση και έκθεση σε άλλο χώρο.
Δυο μέρες νωρίτερα μάλιστα, στις 16/2/2013, σε σύσκεψη υπό το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Μετρό Θεσσαλονίκης, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό «Βενιζέλου», ο κ. Σιμόπουλος ενημέρωσε τους παραγωγικούς φορείς της πόλης για το σχετικό θέμα, επισημαίνοντας «την προσπάθεια που καταβλήθηκε εδώ και τρεις μήνες από την Αττικό Μετρό ΑΕ, προκειμένου να βρεθεί λύση», ώστε τα ευρήματα να παραμείνουν στο σταθμό, κάτι όμως το οποίο «μετά από ενδελεχή έρευνα αποδείχτηκε τεχνικά αδύνατο».
Ακριβώς τα ίδια υποστηρίζει και σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, που συμπτωματικά ανήκει τότε στον εργολάβο του έργου, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν τα αρχαία στο σταθμό της Βενιζέλου.
Στις 30/3/2013 μας ενημερώνει πως τα ευρήματα πρέπει να αποσπαστούν στο σύνολο τους και αν βρεθεί λύση από τους ειδικούς πιθανά ένα τμήμα τους να επιστρέψει στο σταθμό.
Στις 19/4/2013 μας πληροφορεί ότι το Μετρό δεν θα ολοκληρωθεί τελικά το 2016 αλλά το 2017, ενώ από τις αρχαιότητες μόνο ένα τμήμα θα επανατοποθετηθεί στο σταθμό. Αλλαγή στάσης. Μιλά για μερική επανατοποθέτηση.
Το καλοκαίρι του 2013 νέα τοποθέτηση και ισχυρισμός για παραμονή των αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου και ότι στο μέλλον θα βρεθεί ο τρόπος που θα εκτεθούν.
Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς μάλιστα διαβεβαιώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες το έργο του μετρό να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2016!
Μάλιστα λέει ότι θα επανατοποθετηθεί περίπου όπως είναι πριν την απόσπαση. Ο επισκέπτης θα βλέπει κατά 70% το σύνολο όπως ήταν. Έχει προηγηθεί η απόφαση του ΚΑΣ.
Ένα χρόνο αργότερα τον Αύγουστο του 2014 και ενώ οι καθυστερήσεις στο έργο έχουν πια φουντώσει, ο κ. Σιμόπουλος κατηγορεί το δήμο Θεσσαλονίκης για αυτές και μιλώντας για τον περίφημο σταθμό της Βενιζέλου μας πληροφορεί πως «ο σταθμός Βενιζέλου θα γίνει στην κυριολεξία Μουσείο».
Μάλιστα προβλέπει ως χρονιά ολοκλήρωσης του έργου το 2018 και ρίχνει τις ευθύνες των αργοποριών ”στις ανώριμες αρχικά μελέτες, τις απαλλοτριώσεις, τις αρχαιολογικές ανασκαφές και εδώ και στην προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης για τη Βενιζέλου”.
Τρεις χρονιές, δεκάδες δηλώσεις, ένα θέμα: Οι αρχαιότητες της Εγνατίας.