Η παλιά Θεσσαλονίκη από ψηλά: Πριν μπει το drone στη ζωή μας

Λήψεις από αέρος που παρουσιάζουν μια διαφορετική Θεσσαλονίκη στα μέσα του 20ου αιώνα.

Parallaxi
η-παλιά-θεσσαλονίκη-από-ψηλά-πριν-μπει-368996
Parallaxi
Αεροφωτογραφία της ευρύτερης περιοχής του Λευκού Πύργου, όπου γίνεται αντιληπτή η σχέση της Λέσχης και του Θεάτρου με το μνημείο (Βασίλης Κολώνας, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας, εκδόσεις University Studio Press)

Τα drones αποτελούν εδώ και μερικά χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού μας περιβάλλοντος. Σηκώνουμε το βλέμμα ψηλά στον ουρανό και δεν αναρωτιόμαστε πια τι δουλειά έχει αυτό το ελικοπτεράκι πάνω από τα κεφάλια μας. Ξέρουμε ότι εκτελεί την πτήση του για να καταγράψει μια εικόνα πανοπτική, είναι πανταχού παρόν και τα πάντα… φωτογραφίζον.

Δεκαετίες πριν, κατά το 1960 και το 1970, η Θεσσαλονίκη αποτυπωνόταν «αφ’ υψηλού» χάρη στις αεροφωτογραφίες, μια πατέντα που εμφανίστηκε παγκοσμίως για πρώτη φορά το 1858, από αερόστατο και με πρωτεργάτη τον Φελίξ Τουρνασόν, τον επονομαζόμενο Ναντάρ. Εκείνη η πρώτη αεροφωτογραφία είχε ως κάδρο της το Πετί Μπισέτρ στη Γαλλία.

Σχέδιο του Honore Daumier, που απεικονίζει τον Ναντάρ να «εξυψώνει τη φωτογραφία σε τέχνη» / Le Boulevard, 25/5/1862

Οι αεροφωτογραφίες που εντοπίσαμε και συγκεντρώσαμε από το βιβλίο του Βασίλη Κολώνα «Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας» (εκδ. University Studio Press), έναν αιώνα αργότερα μετά την αρχή που έκανε ο Nadar, δείχνουν μια Θεσσαλονίκη εμφανώς διαφορετική σε σχέση με τη σημερινή της εικόνα:

Αεροφωτογραφία της Διεθνούς Έκθεσης στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (Βασίλης Κολώνας, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας, εκδόσεις University Studio Press)
Αεροφωτογραφία της περιοχής γύρω από τη Ροτόντα στα μέσα της δεκαετίας του 1960 (Βασίλης Κολώνας, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας, εκδόσεις University Studio Press)
Αεροφωτογραφία του campus του ΑΠΘ στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Διακρίνεται ο συνοικισμός της Αγίας Φωτεινής (Βασίλης Κολώνας, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας, εκδόσεις University Studio Press)
Αεροφωτογραφία της πλατείας Ναυαρίνου και του συγκροτήματος των ρωμαϊκών ανακτόρων (Βασίλης Κολώνας, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας, εκδόσεις University Studio Press)
Αεροφωτογραφία του συνοικισμού Φοίνικα 1961 1962 (Βασίλης Κολώνας, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας, εκδόσεις University Studio Press)

Οι σύγχρονες λήψεις από drone αποκαλύπτουν μια ονειρική Θεσσαλονίκη: 

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Θοδωρής Δημοσχάκης
Εικόνα: Θοδωρής Δημοσχάκης
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 φωτογράφοι αποθεώνουν με ένα κλικ την ομορφιά της Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα