Πέθανε ο Χρήστος Ερκέκογλου ο δημιουργός του Κρουστόφωνου

Μια τεράστια απώλεια για την πόλη.

Parallaxi
πέθανε-ο-χρήστος-ερκέκογλου-ο-δημιουρ-686225
Parallaxi

Έφυγε απόψε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο ένας από τους πιο εμπνευσμένους μουσικούς της Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Ερκέκογλου, ο δημιουργός του Κρουστόφωνου.

Ο Χρήστος Ερκέκογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Κλασική Αρμονία και Μουσικοπαιδαγωγικά (με την Παυλίνα Λιάτσου) στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα σπούδασε Μαθηματικά στο Α.Π.Θ. Επίσης έχει σπουδάσει κλασική κιθάρα.

Ειδικότητά του ήταν τα παραδοσιακά κρουστά της Ελλάδας και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου, ενώ οι γνώσεις του εκτείνονται και στα παραδοσιακά αφρικάνικα κρουστά και τα κρουστά της latin μουσικής.

Είχε παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, ενδεικτικά: Βραζιλιάνικα κρουστά με τον Gilson de Assis , Αφρικάνικα Κρουστά με τον Mamadu M’Baye, Θεατρικού παιχνιδιού με το Μ. Φιλιππάκη, Αφρικάνικου χορού με τη Maria Mendez, Μουσικοκινητικής αγωγής του συστήματος Dalcrose με τη Μαρία Κυνηγού και με τη Λίλη Αρζιμάνογλου, Κατασκευής αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων με το Νικόλα Τσαφταρίδη, Εισαγωγή στο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα Kodaly . κ.α.

Εργάστηκε εδώ και πολλά χρόνια ως μουσικοπαιδαγωγός σε ωδεία και νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο τομέα αυτό.

Είχε επίσης πραγματοποιήσει εισηγήσεις για τα μουσικοπαιδαγωγικά σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια που απευθύνονται σε παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, μουσικούς για τη χρήση των κρουστών σε όλες τις τάξεις του σχολείου.

Από το 2000 ως το 2004 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Ε. (Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση). Ήταν υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας για την Παραδοσιακή Μουσική της ΕΕΜΕ και έχει αρθρογραφήσει στα έντυπά της.

Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής και του Κ.Θ.Β.Ε παίζοντας ζωντανή μουσική επί σκηνής. Ιδρυτικό μέλος του Κρουστόφωνου, όπου δίδασκε στα παιδικά τμήματα, αλλά και στα τμήματα ενηλίκων. Διεύθυνε την Μπάντα Δρόμου και συμμετέχει στις περισσότερες παραγωγές του Κρουστόφωνου.

Συμμετείχε επίσης στην ομάδα έρευνας και παραγωγής, αλλά και στην ηχογράφηση του πρώτου cd του Κρουστόφωνου με τίτλο «Τραγούδια –κάλαντα του κόσμου» που κυκλοφόρησε το 2002.

Πέρσι είχε αναλάβει να αναστήσει μαζί με το Δημοσθένη Παπαδήμο το παλιό στούντιο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου στην Τούμπα δημιουργώντας έναν μουσικό πολυχώρο.

Αγαπημένος μουσικός ήταν πάντα μπροστά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες της πόλης και σε κάθε κάλεσμα. Συνοδοιπόρος μας στις δράσεις του Θεσσαλονίκη Αλλιώς. Θα μας λείψει πολύ.

Κρουστόφωνο Έχοντας ταξιδέψει μέχρι το Πεκίνο, η Μπάντα Δρόμου με τα κρουστά, τις φωνές αλλά και τις ενδυμασίες τους μας ξεσηκώνει εδώ και 10 χρόνια. Η Μπάντα Δρόμου του Κρουστόφωνου δημιουργήθηκε το 2003 ως αποτέλεσμα των εργαστηρίων ενηλίκων που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στο «Κρουστόφωνο». Την καλλιτεχνική διεύθυνση σήμερα έχει ο Χρήστος Ερκέκογλου που μαζί με τον Νίκο Θεοδωρίδη είναι οι υπεύθυνοι όλων των καλλιτεχνικών σχημάτων, των δράσεων και παραγωγών του «Εργαστηρίου Κρουστών και Μουσικού Παιχνιδο-θεάματος Κρουστόφωνο» από το 1996 έως σήμερα. Βρίσκεται κάτω από την καλλιτεχνική ομπρέλα Κρουστόφωνο μαζί με το Μουσικό Παιχνιδοθέαμα. Το Κρουστόφωνο σχηματίστηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, από μουσικούς, μουσικόφιλους και παιδαγωγούς.

Η Μπάντα Δρόμου του Κρουστόφωνου αποτελείται από περίπου 25 άτομα που παίζουν κρουστά και πνευστά, ενώ τραγουδούν και κινούνται σε ξέφρενους ρυθμούς. Οι εμφανίσεις τους είναι επιλεγμένες και σε κάθε μια απο αυτές γνωρίζουν πως θα κάνουν τον κόσμο να συμμετέχει μαζί τους. Μέσα από το ρυθμό, το τραγούδι ή τη μουσικοκινητική δράση, τα μέλη της Μπάντας εξερευνούν και ικανοποιούν αρχικά τη δική τους ανάγκη για δημιουργική έκφραση και επικοινωνία. Κάνοντας πράξη τη γενικότερη φιλοσοφία του Κρουστόφωνου,  σχετικά με την πρωτογενή ενέργεια που  κρύβουν τα απλά και προσιτά μέσα (κρουστά όργανα, σώμα, φωνή, παιχνίδι, παραμύθι),  τα μέλη της Μπάντας συγκινούνται από αυτά και είναι σε θέση να συν-κινήσουν και να συμπαρασύρουν όλους όσους βρεθούν στο δρόμο τους. Ο ήχος τους στηρίζεται κυρίως σε παραδοσιακούς ρυθμούς(ελληνικά παραδοσιακά, αφρικάνικα). Ως ρεπερτόριο της μπάντας μπορεί να θεωρηθεί η διασκευή ελληνικων παραδοσιακών τραγουδιών με επιδράσεις αφρικάνικων και βραζιλιάνικων κρουστών. Στις διάφορες εκδηλώσεις χρησιμοποιούν κοστούμια ως κύρια ενδυμασία της παράστασης τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα