Θεσσαλονίκη

Πόσες ντουλάπες θα βγάλετε ακόμα στα πεζοδρόμια;

Το φαινόμενο των "έκπτωτων" καναπέδων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
πόσες-ντουλάπες-θα-βγάλετε-ακόμα-στα-π-356495
Parallaxi

Καναπέδες, κουφώματα, ντουλάπες, κρεβάτια, κομοδίνα, στρώματα και μία πληθώρα “έκπτωτων” οικιακών επίπλων σε συνδυασμό πολλές φορές με οικοδομικά υλικά καταλαμβάνουν τους τελευταίους μήνες τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης. Το φαινόμενο της ελεύθερης εναπόθεσης αντικειμένων τα οποία δημότες αποφασίζουν να αφήσουν είτε δίπλα σε κάδους απορριμάτων είτε στα πεζοδρόμια αδιακρίτως, βρίσκεται σε έξαρση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο να απευθύνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, έκκληση, για συνεργασία αναφορικά με το θέμα.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας το πρώτο επτάμηνο του 2018 συγκέντρωσαν περισσότερους από 4.757 τόνους ογκωδών αντικειμένων σε ολόκληρη την πόλη. Μάλιστα, ειδικό βάρος φαίνεται πως σηκώνουν συγκεκριμένες περιοχές μέσα στην πόλη -οι οποίες λειτουργούν άτυπα ως σημεία συγκέντρωσης ντουλαπών και καναπέδων- τις οποίες έχει εντοπίσει η αντιδημαρχία καθαριότητας και θα προβεί σε ανάλογες συντονισμένες κινήσεις μελλοντικά όπως μας ενημερώνουν.

Υπεύθυνα για την έξαρση του φαινομένου φαίνεται πως είναι σε πρώτη φάση τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη αναβάθμιση των σπιτιών στα οποία συμμετέχουν αρκετά νοικοκυριά, οι ανακαινίσεις διαμερισμάτων προς εκμίσθωσή τους στην airbnb αλλά και η διαμόρφωση χώρων που προορίζονται για φοιτητικές στέγες.

Βασικό πρόβλημα όμως πίσω από την αντιαισθητική εικόνα στους δρόμους της πόλης είναι και η παράκαμψη της ορθής διαδικασίας για την συγκομιδή των αντικειμένων. Ελάχιστοι είναι οι δημότες οι οποίοι επικοινωνούν με το τμήμα περισυλλογής του δήμου ακολουθώντας την διαδικασία σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι περισσότεροι βγάζουν τα άχρηστα πλέον αντικείμενα στο δρόμο είτε αδιαφορώντας είτε αγνοώντας την διαδικασία που απαιτείται ή ενημερώνουν εκ των υστέρων με το πέρας των ημερών τον δήμο για την κίνησή τους. Μόλις το 20% των δημοτών ενημερώνει την υπηρεσία του Δήμου για τα αντικείμενα που ετοιμάζεται να πετάξει, μας αναφέρει ο κ. Ζαχαριάδης.

Όπως μας ενημέρωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για την καθαριότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης, το αρμόδιο τμήμα για την συγκομιδή των ογκωδών αντικειμένων δέχθηκε τον Ιούνιο 1.000 κλήσεις, τον Ιούλιο 1.200 και 700 τηλεφωνήματα τον Αύγουστο. Από το σύνολο όμως των κλήσεων τα 2/3 αφορούσαν ουσιαστικά καταγγελίες-ενημέρωση άλλων δημοτών για την ύπαρξη ογκωδών αντικειμένων στην περιοχή τους. Μόλις το 1/3 δηλαδή των κλήσεων, προήλθαν από πολίτες που ενημέρωσαν την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για την συγκομιδή των δικών τους αντικειμένων. 

Σύμφωνα με την ορθή διαδικασία, οι δημότες που επιθυμούν να απομακρύνουν από τον χώρο τους ογκώδη αντικείμενα, πρέπει να καλούν στον Δήμο πριν τα μετακινήσουν στα ακόλουθα τηλέφωνα: 2310 208 929, στο 15192 και στο 2310 494 500-1-2. Οι αρμόδιοι από πλευρά τους θα τους ενημερώσουν εντός τριών ημερών ακριβώς για την ημέρα που θα πρέπει ο εκάστοτε δημότης να κατεβάσει τα αντικείμενα του για να περάσει το όχημα του δήμου για την περισυλλογή.

Διευκρινίζεται ότι ο δήμος παραλαμβάνει χωρίς κόστος τα αντικείμενα χωρίς όμως σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα μπάζα καθώς δεν εναπόκειται στις αρμοδιότητές του. Σε αυτή την περίπτωση οι δημότες οφείλουν να καλούν ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την απομάκρυνση συγκεκριμένα των μπάζων.

Μετά από την περισυλλογή τους τα αντικείμενα μεταφέρονται στο Ωραιόκαστρο όπου και θρυμματοποιούνται και στη συνέχεια καταλήγουν στον ΧΥΤΑ. Ωστόσο γίνονται επαφές από πλευράς αντιδημαρχίας όπως αναφέρει ο κ. Ζαχαριάδης με διάφορους φορείς, οργανώσεις και ΜΚΟ για να βρεθεί ένας τρόπος αξιοποίησης πολλών αντικειμένων που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, στη λογική της επανάχρησής τους στο μέλλον.

Μέχρι τότε η πόλη μοιάζει πια με μια υπαίθρια έκθεση επίπλων...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Αγία Σοφία ως American Bar!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα