Γευση

Πού να φας, πού να πιεις και τι να δεις στη γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου

Απολαυστικές στάσεις στην δραστήρια γειτονιά και τα στενά γύρω της στο κέντρο Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
πού-να-φας-πού-να-πιεις-και-τι-να-δεις-στ-504081
Parallaxi
Κεντρική Εικόνα @ Bulldogs & The Beast

Βόλτα στην Σβώλου, την γειτονιά που εκπέμπει τα τελευταία χρόνια σε ένα σύγχρονο διαφορετικό και εθιστικό σύμπαν χάρη στους κατοίκους της και όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον δρόμο. Δεν γίνεται να μιλήσεις σήμερα για την Σβώλου αν δεν αναφερθείς στην Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου. Την πρωτοβουλία που “χαρίζει” στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια μεταξύ άλλων δράσεων και το μοναδικό “Δείπνο της Άνοιξης” που συγκεντρώνει στα τραπέζια που στήνονται στον δρόμο, χιλιάδες Θεσσαλονικείς. Η Σβώλου θα λέγαμε πως επανέφερε στη σύγχρονη πραγματικότητά μας τον πραγματικό όρο της “γειτονιάς”.

Ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, με μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίρια από τα παλιά ανάμεσα στις πολυκατοικίες και στέκια που μπορείς να πεις πως αποτελούν urban landmarks για το κέντρο της πόλης σήμερα.

Επιλέξαμε 8 σημεία στην περιοχή της Σβώλου και στη γειτονιά της, στα μικρά στενά που άπτονται του δρόμου της, όπου μπορείς να απολαύσεις μπύρες, καθημερινά παραδοσιακά πιάτα που μπλέκουν τις συνταγές της παλιάς Θεσσαλονίκης με την σύγχρονη γαστρονομία, δυτική αστική ατμόσφαιρα αλλά και ατόφια απλή ελληνική διασκέδαση γύρω από μεζέδες και ποτήρια που σηκώνονται ψηλά για να τσουγκρίσουν και να κλειδώσουν τις χαρούμενες στιγμές στη γειτονιά της… πόλης!

#Στάση στον αριθμό 1 της Αλ. Σβώλου, για επικό πρωινό, φαγητό μπάρας και μπύρες στην πιο ατίθαση pub του κέντρου, στο The Bulldogs & The Beast

Στη Θεσσαλονίκη δεν βρίσκεις εύκολα μία μεγάλη μπάρα, σωστά δοσμένη εξαρχής, έτσι ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να απολαμβάνει το ποτό του μόνος χωρίς να νιώθει άβολα. Εδώ αυτό το αστείο τελειώνει. Here, here! Από νωρίς το πρωί χαλαρά για έναν καφέ ή μία κούπα αρωματικό τσάι που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ποτήρι σπιτικής λεμονάδας με μαστίχα ή τζίντζερ. Με το λάπτοπ σου αν θέλεις να δουλέψεις ή με το περιοδικό και την εφημερίδα σου με θέα τους την υπέροχη πίσω όψη της Αγίας Σοφίας και το πέρασμα τεσσάρων δρόμων, για να πάρεις το πρωινό σου ή για ένα φρέσκο brunch. Μέχρι και αργά το βράδυ για ωραία κοκτέιλ, κλασικά και αγαπημένα ποτά αλλά πρωτίστως τις παγωμένες draught ή bottled μπύρες, belgian και trappist, fine ales και stout αλλά και cider σε μία κάρτα με περισσότερες από 30 επιλογές.

Η κουζίνα του εγγύηση μέχρι και τα μεσάνυχτα. Μπορεί να απογειώσει το ποτό σου ακριβώς με τον τρόπο που φαντάζεσαι. Γαστρονομικές επιλογές στο τέμπο μιας urban casual cuisine, από τα δυνατά του μπέργκερ μέχρι τα πολλά υποσχόμενα μπριζολάκια που θα γίνουν talk of the town.

*Τhe Bulldogs & The Beast, Αλ. Σβώλου 1, Πίσω από την Αγία Σοφία, T. 231 022 8822, Facebook

#Στάση στο PULP το hot bar της περιοχής και landmark της urban Θεσσαλονίκης

Το πιο hot bar της περιοχής, ένα landmark της urban Θεσσαλονίκης, και για να μην τα παρουσιάζουμε όλα ρόδινα, το μέρος που 9 φορές στις 10 δε χωράς να μπεις από την πολυκοσμία όταν πέφτει η νύχτα. Φορτωμένο bar με ποικιλία και γούστο, συνοδευόμενο από άριστο service και τόνους από καλό γούστο στους τοίχους, με περισσότερη rock ‘n’ roll art deco αισθητική από όση μπορείς να αντέξεις.

Το Pulp όμως είναι και κάτι ακόμα… Ένα μπαρ με 160 μπύρες! H αγάπη του για την μπύρα δεν εξαντλείται στα πιώματα. Είναι κάτι παραπάνω, σχεδόν τυφλή. Είτε ξανθιά, κόκκινη, μαύρη, καφέ ή πράσινη. Πικρή, γλυκιά, ξινή, στιφή… Η μπύρα είναι μια ιεροτελεστία, από το πώς θα την βάλεις στο ποτήρι της μέχρι το πώς θα την παιδέψεις στο στόμα και στον ουρανίσκο σου. Οι 160 μπύρες από όλο τον κόσμο, από τον Παναμά και το Μεξικό μέχρι την Ινδία και την Ιαπωνία, και από την Iρλανδία, την Τσεχία και την Γερμανία μέχρι την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, σε περιμένουν στις κάνουλες και τα ψυγεία του Pulp να τις απολαύσεις μέχρι την τελευταία γουλιά.

*Pulp Bar, Αλεξάνδρου Σβώλου 3, Τ. 2310 270830, Facebook

#Στάση στο παγωτατζίδικο και τον άνθρωπο που έμαθε στη Θεσσαλονίκη τι σημαίνει ιταλικό gelato χειμώνα – καλοκαίρι, στο Gelati e Amore

Εδώ το παγωτό δεν είναι απλά νόστιμο, εδώ φτιάχνεται για να το τρώνε άφοβα με το κουταλάκι τα παιδιά. Από το 2005, το Gelati e Amore δεν αφήνει σεζόν χωρίς αυθεντικό ιταλικό gelato από τα χέρια του Φράνκο απευθείας στον ουρανίσκο τουριστών και ντόπιων. Το βρίσκετε  από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, καθημερινά εκτός Τετάρτης, από τις 12 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, στον αριθμό 44 της Αλεξάνδρου Σβώλου.

*Gelati e Amore, Αλ. Σβώλου 44, τηλ: 231 024 2014

#Στάση στο Kafe – Passion, για καφέ, αρώματα και διαφορετικές ποικιλίες 

Αφού τέσταρε τις δυνατότητες του στη Σοφούλη “κατέβηκε” και σε μια από τις πιο δυνατές γωνίες του κέντρου, με ένα concept που μας ξανασύστησε τον καφέ από την αρχή. Το “Kafe-Passion” είναι το project της εταιρίας καφέ ΚΥΦΩΝΙΔΗ και πρόκειται για έναν ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο χώρο – specialty café, με ποικιλίες από ποιοτικό και σωστά παρασκευασμένο καφέ. Στάση εδώ για να απολαύσεις πολλές και διαφορετικές ποικιλίες καφέ από το Μεξικό μέχρι τη Γουατεμάλα, αλλά και διαφορετικές εντάσεις στη γεύση και στα αρώματα, με ειδικές μηχανές που αλέθουν τον καφέ μπροστά στα μάτια σου αφού ζυγιστεί, με ειδική επεξεργασία παρασκευής αλλά και σερβιρίσματος.

Για όσους απολαμβάνουν το καφέ κρύο, υπάρχει ειδικό αποστακτήριο που διυλίζει αργά τον καφέ μέχρι και 12 ώρες ώστε να διατηρηθεί στο απόλυτο η γεύση και το άρωμα του. Mη διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες για την κάθε ποικιλία ώστε να διαλέξετε και να απολαύσετε τον καφέ που σας ταιριάζει αφού το service είναι εξαιρετικά ευγενικό. *Kafe Passion, Αλ. Σβώλου 16 τηλ. 2310240601, Facebook

*Kafe Passion, Αλ. Σβώλου 16 τηλ. 2310240601, Facebook

#Στάση στη Giulietta, περπατώντας τη Σβώλου το μάτι σου θα πέσει σε αυτή την ριγέ τέντα 

Σε ένα ημιυπόγειο 33 τετραγωνικών μέτρων, με την μπάρα και το πόστο στο εσωτερικό του, ντυμένο εξωτερικά με ακατέργαστο πωρόλιθο όπως ακριβώς τα μαγαζιά στην Ρώμη, την ριγέ τέντα και την περιμετρική τζαμαρία με το ημίπασο αλλά και το μεγάλο πεζοδρόμιο μπροστά, με τα σκαμπό – τραπέζια και τις παρέες ή τους singles να απολαμβάνουν χαλαροί το ποτό και το συνοδευτικό τους, αποτυπώνεται η απόλυτη ιταλική φαντασίωση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Ανοίγει τις πόρτες της στις 2.00 το μεσημέρι και στις 11 το βράδυ θα ακούσεις το καμπανάκι του Last Drink Call για την τελευταία παραγγελία. Σερβίρει αυστηρά και αποκλειστικά όσα θα βρεις σε κάθε αυθεντικό aperitivo bar που σέβεται τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει aperitivo in house συνταγές βασισμένες σε οτιδήποτε περιέχει φυσαλίδες. Από Aperol και Campari Spritz και Bitter Biz Vermouth έως White Negroni & Tonic έως Sparkling Wines & Champagnes. H aperitivo διάθεση απογειώνεται φυσικά με τις εξαιρετικές γεύσεις που την συνοδεύουν.

*Giulietta Spritzeria, Π. Πατρών Γερμανού 33, Τ. 2310 242020, Facebook 

#Στάση στη Ζώγια, για “βιβλίο, τσάι και συμπάθεια” 

Στάση σε ένα “ιστορικό” στέκι της Θεσσαλονίκης το οποίο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες αποτελεί έναν από τους πιο comfort χώρους στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Στέκι καλλιτεχνών και σταθερά καλλιτεχνικών δράσεων. Φιλοξενεί εκθέσεις στους τοίχους του, βιβλιοπαρουσιάσεις, εικαστικά δρώμενα και βραδιές με ζωντανή μουσική παρέα με όσα αποπνέει και η “υπογραφή” του άλλωστε έχει όνομα και όλοι γνωρίζουν καλά ότι είναι όνομα και πράμα η “Ζώγια: Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια”.

*Ζώγια, Αλ. Σβώλου 54, Τ. 231 024 3459, facebook

#Στρίβοντας στην οδό Δεσπεραί για μοναδικές παρεο-καταστάσεις στο ομώνυμο εκλεκτό μεζεδοπωλείο 

Ένα σκηνικό που θυμίζει πολύ παλαιό σπίτι, με κεντημένα εργόχειρα, πίνακες από αυτούς που συναντούσες σε αστικά σαλόνια και φλοράλ ταπετσαρία στην όμορφη κολόνα παρέα με πολυελαίους άλλης εποχής. Ο ήλιος που το λούζει τα μεσημέρια, το έντεχνο ελληνικό όλη μέρα μέχρι το γλεντζέδικο καλό λαϊκό όταν νυχτώσει για τα καλά στα ηχεία του και η παρουσία του Νίκου Αμπράζη στην κουζίνα που ονειρεύτηκε να χτίσει εδώ ένα μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες ελληνικές, τίποτε ξενικό στις επιλογές του και με διάθεση για ανανέωση ανάλογα με τις εποχές, χειμώνα ή καλοκαίρι, με πιάτα που ταιριάζουν αναλόγως. Εξαιρετικά προσεγμένο στήσιμο πιάτων και γεύσεις που πραγματικά αξίζουν.

Μια εξαιρετικά έντιμη προσπάθεια φαγητού στο κέντρο της πόλης σε τιμές των 5 και 6 ευρώ το πιάτο και κυρίως διάθεση αληθινής απόλαυσης που η ομάδα του Δεσπεραί βάλθηκε να προσφέρει. Αληθινά παρεϊστικο και διασκεδαστικά γευστικό.

*Μεζεδοπωλείο Δεσπεραί, Δεσπεραί 23, Τ: 231 023 7531, Facebook

#Στάση στο Μακεδονικόν, έναν από τους παλιότερους κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης

Στάση σε έναν από τους παλιότερους, παραδοσιακούς κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης. Στον Κινηματογράφο Μακεδονικόν, στην Φιλ. Εταιρείας πίσω από την Κεντρική Βιβλιοθήκη. Για ωραίες προβολές με την αίσθηση παλιάς αστικής Θεσσαλονίκης, σε έναν κινηματογράφο γειτονιάς που επιμένει να εκπέμπει στο σύμπαν του κέντρου, κόντρα στους καιρούς, που αγαπάμε πολύ (διαβάστε ΕΔΩ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού να φας, πού να πιεις και τι να δεις στη γειτονιά της Ρωμαϊκής Αγοράς

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα