Matthew Halsall: Μια σπουδαία άφιξη αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη
O Matthew Halsall επισκέπτεται για πρώτη φορά την χώρα μας για δύο μοναδικές συναυλίες και μιλά στην Parallaxi.
Η περιοχή του Μάντσεστερ είναι πασίγνωστη παγκόσμια για την μουσική σκηνή της από το ’60 έως και σήμερα κυρίως για οτι έχει σχέση με rock & punk. Κάτω από το “υπέροχο γκρι” όπως αποκαλούν οι ίδιοι κάτοικοι τον ουρανό τους, ανθίζει εδώ και κάποια χρόνια μια εξαιρετική σκηνή Jazz ιδιαίτερα χαρακτηριστική. Ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της σκηνής είναι ο τρομπετίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Matthew Halsall.
Βαθιά επηρεασμένος από τον ήχο της τελευταίας περιόδου του John Coltrane και της προσωπικές δουλειές της συντρόφου του Alice Coltrane, ο Halsall ξεκινά να δημιουργεί παρέα με προικισμένους μουσικούς της περιοχής έναν ιδιαίτερο ήχο και μουσικά projects τα οποία προσελκύουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Δημιουργεί την δικιά του δισκογραφική εταιρεία Gondwana και αναδεικνύει μουσικούς της περιοχής όπως ο Nat Birchall, Adam Fairhall κ.α. Στο ενεργητικό του έχει 7 προσωπικούς δίσκους. Οι τρεις πιο πρόσφατοι περιλήφθηκαν στις λίστες με τους καλύτερους τζαζ δίσκους της χρονιάς.
O Matthew Halsall επισκέπτεται για πρώτη φορά την χώρα μας για δύο μοναδικές συναυλίες στις 26 & 27 Φεβρουαρίου στο Duende Jazz Bar στη Θεσσαλονίκη. Μαζί του οι βασικοί του συνεργάτες Gavin Barras στο μπάσο, Tarek Modi στο πιάνο και ο ντράμερ των Cinematic Orchestra Luke Flowers.
Προσοχή και οι δύο εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη είναι ήδη sold out
Το βράδυ της Κυριακής θα παίξει επίσης σε ένα μοναδικό dj set χωρίς εισιτήριο.
Μίλησε στην Parallaxi σε μια αποκλειστική συνέντευξη.
Εικόνα: Rachel Bywater, www.rachelbywaterphotography.c
Ποια είναι τα πράγματα και οι μουσικές που σας επηρέασαν στη ζωή σας και αποφασίσατε να γίνετε μουσικός της jazz;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν περιτριγυρισμένος από τέχνη, σχέδιο και μουσική. Ο πατέρας μου είναι Καθηγητής Τέχνης, η μητέρα μου είναι διακοσμήτρια και ο παππούς μου ήταν ερασιτέχνης μουσικός που έπαιζε πιάνο και εκκλησιαστικό όργανο. Όλη μου η οικογένεια αγαπάει τη μουσική και έχει πολλούς σπουδαίους δίσκους από πολλά είδη μουσικής, έτσι ήταν πάντα ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ζωής μου.
Η καθοριστική στιγμή όσον αφορά την ανακάλυψη της jazz ήταν όταν ήμουν έξι χρονών. Οι γονείς μου με πήγαν να δω μια μεγάλη μπάντα jazz που ερμήνευε διασκευές του ‘A Night In Tunisia’ του Dizzy Gillespie και του ‘Milestones’ του Miles Davis, και απλά αγάπησα τις παραλλαγές στην ενέργεια και την ποικιλία των μουσικών οργανών, και ειδικά της τρομπέτας, και σύντομα μετά από αυτό άρχισα να κάνω μαθήματα.
Κάποια στιγμή αργότερα ανακάλυψα την spiritual jazz μέσα από έναν από τους αγαπημένους μου DJ από το Μάντσεστερ, τον Mr Scruff. Έπαιξε το ‘You’ve Got To Have Freedom’ του Pharoah Sanders και με συντάραξε, και την επόμενη μέρα πήγα κι αγόρασα κάθε δίσκο του Pharoah που μπόρεσα να βρω και έψαξα κι ανακάλυψα την δουλειά του με την Alice Coltrane και η μουσική μου κατεύθυνση έγινε πολύ πιο ξεκάθαρη.
To Μάντσεστερ είναι περισσότερο γνωστό για άλλα είδη μουσικής. Πόσο εύκολο ήταν να στηθεί εκεί μια τόσο γνωστή σκηνή της jazz;
Στην πραγματικότητα ήταν σχετικά εύκολο να στήσω την δισκογραφική μου στο Μάντσεστερ. Η μουσική σκηνή είναι πολύ υγιής, έχουμε πολλούς φοιτητές που σπουδάζουν διάφορα είδη μουσικής σε όλη την πόλη και μια πολύ ζωντανή σκηνή live, χάρη σε σπουδαίους χώρους και προαγωγούς. Η πόλη έχει επίσης κάποια φανταστικά δισκοπωλεία (Piccadilly Records / Vinyl Exchange / Beatin’ Rhythm Records / King Bee). Έτσι δεν ένιωθα καθόλου εκτός τόπου και οι άνθρωποι καλωσόρισαν την δισκογραφική.
Πως βλέπετε τη μουσική jazz στο σημερινό παγκόσμιο τοπίο; Ποιο ρόλο παίζει το ίντερνετ στη διάδοση της;
Νιώθω πως η jazz είναι σε ένα καλό σημείο αυτή τη στιγμή και το ίντερνετ έχει σίγουρα βοηθήσει στην έκθεση καλλιεχνών και συγκροτημάτων σε μια παγκόσμια αγορά. Πλατφόρμες όπως τα Bandcamp, iTunes, Amazon, Spotify, Soundcloud και YouTube είναι πολύ καλές για ανεξάρτητες δισκογραφικές, όπως και τα Facebook, Twitter και Instagram είναι δυνατά εργαλεία για Δημόσιες Σχέσεις.
Ποια είναι τα πράγματα που σας εμπνέουν σήμερα;
Καθώς είμαι εμμονικός DJ, συλλέγω μουσική από όλο τον κόσμο και όλες αυτές οι ανακαλύψεις δημιουργούν νέες ιδέες και προκλήσεις με την δική μου μουσική δημιουργικότητα.
Επίσης, με εμπνέει το περιβάλλον μου. Μερικές φορές μου αρέσει να συνθέτω στο σπίτι, άλλες φορές γράφω σε ένα ωραίο πάρκο ή στη εξοχή, ή ενώ ταξιδεύω με τραίνα, αεροπλάνα, ή ενώ περιμένω σε αεροδρόμια. Είναι πολύ ωραίο να αιχμαλωτίζεις όλες αυτές τις διαφορετικές ατμόσφαιρες και διαθέσεις.
Εικόνα: Rachel Bywater, www.rachelbywaterphotography.c
Πως γράφετε ένα κομμάτι; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε; Είστε από το είδος των καλλιτεχνών που προτιμούν την απομόνωση;
Οι περισσότερες από τις συνθέσεις μου ξεκινούν στην απομόνωση στο πιάνο ή στον υπολογιστή μου με ένα midi keyboard, και μετά βρίσκω ποια μουσικά όργανα ταιριάζουν στις μελωδίες καλύτερα,και μόλις έχω μια συμπαγή σύνθεση κλείνω ηχογραφήσεις με μουσικούς που πιστεύω πως ταιριάζουν καλύτερα στην ατμόσφαιρα της μουσικής. Φράφω και ηχογραφώ συνέχεια και εγωιστικά μου αρέσει να κρατάω τις ηχογραφήσεις για ένα ή δύο χρόνια πριν τις κυκλοφορήσω, έτσι μπορώ να τις απολαύσω πριν απελευθερωθούν στον κόσμο.
Πόσο εύκολο είναι να διευθύνεις μια δισκογραφική εταιρία σήμερα; Πόσο εύκολο είναι να λες όχι σε καλλιτέχνες;
Ξεκίνησα το 2008 και σε γενικές γραμμές ήταν μεγάλη χαρά, κάθε χρόνο νιώθω πως η γνώση μου έχει αυξηθεί και πάντα προσπαθώ να προκαλώ τον εαυτό μου στον ρόλο του παραγωγού. Νομίζω πως είναι σημαντικό πάντα να προσπαθώ να βελτιώνω την ποιότητα της μουσικής απόδοσης και των τεχνικών ηχογράφησης, μίξης και τελειοποίησης του ήχου που χρησιμοποιούνται.
Όσον αφορά τους καλλιτέχνες, είμαι πολύ ιδιαίτερος στο ποιον θα υπογράψω. Πάντα ψάχνω για μουσικούς και μπάντες που έχουν κάτι έξτρα ιδιαίτερο και μοναδικό και είναι σημαντικό για μένα να μπορούν να ερμηνεύουν σε υπερβολικά ψηλό επίπεδο. Με την πάροδο του χρόνου, το όραμά μου για την δισκογραφική έγινε πολύ πιο ξεκάθαρο. Μερικές φορές πρέπει να είμαι σκληρός με τους μουσικούς και τις μπάντες για να βγάλω το καλύτερό τους. Πραγματικά ακούω την μουσική τους, και ζωντανά και στην φάση του demo, και προσπαθώ να εστιάσω στο τι είναι αληθινά μοναδικό και πρωτότυπο και να το επεκτείνω.
Τι θα ακούσουμε στη Θεσσαλονίκη;
Θα ταξιδέψω στη Θεσσαλονίκη με το κουαρτέτο μου, με τους Taz Modi στο πιανό, και τους Gavin Barras και Luke Flowers στα drums. Κυρίως θα ερμηνεύσουμε υλικό από τα άλμπουμ μου ‘When The World Was One’ και ‘On The Go’, αλλά μπορεί επίσης να προσθέσουμε κομμάτια κι από άλλα άλμπουμ μου για λίγη ακόμα ποικιλία.
*26-27/2, Duende Jazz Bar, Ώρα: 21.00, Είσοδος: 15 ευρώ