Επικαιρότητα

Άγνωστη η μοίρα των καταστημάτων με ναργιλέ!

Μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου!

Εύα Καβάζη
άγνωστη-η-μοίρα-των-καταστημάτων-με-να-509829
Εύα Καβάζη
Εικόνα Unsplash

Ο  αντικαπνιστικός νόμος και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα έχουν φέρει πολλές αντιδράσεις. Πολλοί τον χαρακτήρισαν αυστηρό ενώ άλλοι ως μία ανάσα σωτηρίας. Το κάπνισμα έχει απαγορευτεί πλέον παντού. Ωστόσο τι γίνεται στα καταστήματα με ναργιλέ; Στα συγκεκριμένα καταστήματα με τους ναργιλέδες απαγορεύεται το κάπνισμα αλλά υπάρχει ασάφεια για την χρήση των ναργιλέδων και την κατηγοριοποίηση του ως προϊόν καπνού.

Ο αντικαπνιστικός νόμος

Μέσω του αντικαπνιστικού νόμου απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε δημόσιους χώρους ή ιδιωτικούς, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας. Σε όλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Στους χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, στα κυλικεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τον νόμο.

Είναι η χρήση Ναργιλέ προϊόν καπνού;

Όπως προαναφέρθηκε ο αντικαπνιστικός νόμος απαγορεύει το κάπνισμα αλλά και τα προϊόντα καπνού ένα εκ των οποίων φέρεται να είναι και η χρήση ναργιλέ. Σύμφωνα με τους ορισμούς για το Άρθρο 2 – Νόμος 4419/2016 – Ορισμοί (Άρθρο 2 της Οδηγίας 2014/40) σε ισχύ του νόμου: «13) «καπνός για ναργιλέ»: προϊόν καπνού που μπορεί να καταναλωθεί μέσω ναργιλέ. Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου, ο καπνός για ναργιλέ θεωρείται προϊόν καπνού που προορίζεται για κάπνισμα. Εάν ένα προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο μέσω ναργιλέ όσο και σε καπνό για στριφτά τσιγάρα, θεωρείται καπνός για στριφτά τσιγάρα».

Η εικόνα των καταστημάτων

Πολλά από τα μαγαζιά που λειτουργούν με ναργιλέδες στην Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε πλήρη άγνοια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Σύμφωνα με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο το κάπνισμα μπορεί απαγορεύεται σε όλους τους χώρου αλλά η χρήση ναργιλέ είναι ασαφής. Τα παραδοσιακά μαγαζιά που λειτουργούν στην Θεσσαλονίκη αποκλειστικά με ναργιλέ είναι 12 ενώ όσα λειτουργούν συνδυαστικά με ποτά και καφέδες υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό. Σε 9 καταστήματα που επισκεφτήκαμε μόνο ένα ήταν γνώστης για την αναφορά του ναργιλέ στον αντικαπνιστικό νόμο.

Ένας από τους μετόχους σε κατάστημα παραδοσιακών ναργιλέδων μας μίλησε σχετικά με την ασάφεια που υπάρχει για τα καταστήματα. Όπως τόνισε στο εξωτερικό που απαγορεύεται το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού ένα εκ των οποίων είναι και ο ναργιλές υπάρχει ειδική άδεια που πρέπει να εκδώσουν τα μαγαζιά. Όσον αφορά τα πρόστιμα όπως ο ίδιος τόνισε «ξεκινούν από 600 ευρώ το άτομο και έπειτα διπλασιάζονται, την τρίτη φορά το ποσό μπορεί να ξεφύγει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ και εφαρμόζουν αυτόματο κλείσιμο. Τα μαγαζιά δεν τους συμφέρει να πληρώνουν τα πρόστιμα καθώς τα έσοδα τους είναι καθαρά από τους ναργιλέδες και όχι από τους καφέδες όπως σε μαγαζιά που έχουν ποτά και συνδυαστικά ναργιλέ. Εξάλλου το πρόστιμο το επωμίζεται το κατάστημα και όχι ο πελάτης».

Έχουν γίνει έλεγχοι;

Σε ελέγχους συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας από προϊόντα καπνού που έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα τις προηγούμενες μέρες από επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛΑΣ. Στη Θεσσαλονίκη ελέγχθηκαν συνολικά είκοσι ένα καταστήματα όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ταχείας εστίασης και μπαρ-καφετέριες στις περιοχές, Πλατεία Αριστοτέλους, Λαδάδικα, Λ. Νίκης, και Λευκός Πύργος. Σε 18 καταστήματα με αριθμό θαμώνων 20-220 δεν βρέθηκαν καπνίζοντες, ενώ καταγράφηκε επίσης η ύπαρξη σήμανσης καθώς και απουσία σταχτοδοχείων από τα τραπέζια. Σε 3 καταστήματα βρέθηκαν καπνίζοντες και ειδικότερα, στο πρώτο 10 σε σύνολο 70 θαμώνων, στο δεύτερο 10 σε σύνολο 90 θαμώνων (χρήση ναργιλέ) και στο τρίτο 35 σε σύνολο 85 θαμώνων. Σε πέντε καταστήματα δεν υπήρχαν σημάνσεις ή/και δεν είχαν ληφθεί λοιπά μέτρα αποτροπής.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη ασάφεια που υπάρχει θα πρέπει να διευκρινιστεί προκειμένου οι επαγγελματίες του χώρου να γνωρίζουν τουλάχιστον την νομοθεσία την επόμενη φορά που θα ελεγχθούν για το… κάπνισμα!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα