Sin City- Οι επικίνδυνες γειτονιές της πόλης
Κλοπές, μαχαιρώματα, διακίνηση ναρκωτικών, τσαντάκηδες και λοιποί αετονύχηδες είναι στην ημερήσια “εγκληματική” ατζέντα της πόλης. Ο Σάκης Ιωαννίδης επιχείρησε να περπατήσει το βράδυ στις «κόκκινες» γειτονιές της Θεσσαλονίκης και να τις βαθµολογήσει µε βάση το 5 και άριστα το 10. ΑΝΑΤΟΛΙΚOΣ ΤΟΜEΑΣ Οι «ελαφροχέρηδες» Περιοχή: ΙΚΕΑ, αφετηρία λεωφορείων Θύµατα: Ηλικιωµένοι, γυναίκες µε µωρά και ψώνια […]
Κλοπές, μαχαιρώματα, διακίνηση ναρκωτικών, τσαντάκηδες και λοιποί αετονύχηδες είναι στην ημερήσια “εγκληματική” ατζέντα της πόλης. Ο Σάκης Ιωαννίδης επιχείρησε να περπατήσει το βράδυ στις «κόκκινες» γειτονιές της Θεσσαλονίκης και να τις βαθµολογήσει µε βάση το 5 και άριστα το 10.
ΑΝΑΤΟΛΙΚOΣ ΤΟΜEΑΣ
Οι «ελαφροχέρηδες»
Περιοχή: ΙΚΕΑ, αφετηρία λεωφορείων
Θύµατα: Ηλικιωµένοι, γυναίκες µε µωρά και ψώνια
Παρατηρείται: Σπείρες στριµώχνουν εντέχνως το θύµα τους µέσα στο λεωφορείο ή στη στάση και «ελαφρύνουν» τις τσέπες του. Συνήθως επωφελούνται από την έλλειψη προσοχής κατά την επιβίβαση στο λεωφορείο. Εδώ έχει εµφανιστεί και το φαινόµενο µε τα σκασµένα λάστιχα από επιτήδειους. Όταν επιχειρήσεις να το αλλάξεις σου αδειάζουν το αυτοκίνητο.
Ενεργούν: Συµµορίες Βουλγάρων και Ρουµάνων.
Βαθµός επικινδυνότητας: 7
Τσαντάκηδες και ναρκωτικά
Περιοχή: ∆ήµος Καλαµαριάς
Γειτονιές: Βυζάντιο, Ναυάρχου Βότση, Κηφισιά, Φοίνικας
Παρατηρείται: Αύξηση στη διακίνηση των ναρκωτικών αλλά και στην αρπαγή γυναικείων τσαντών. Η παραβατικότητα στο κέντρο της Καλαµαριάς έχει µειωθεί, αλλά όχι στην περιφέρεια της. Σύµφωνα µε τον δήµο η αύξηση της διακίνησης και της παραβατικότητας οφείλεται στην έλλειψη ένοπλης περιπολίας από την αστυνοµία.
Μαρτυρία: Κυρία Γεωργία, υπάλληλος αρτοποιείου: «Μου έκλεψαν το πορτοφόλι µέσα από το φούρνο, την ώρα που δούλευα. Μια στιγµή αφαιρέθηκα και πάει. Καµιά φορά περνάνε από το φούρνο παιδιά και ζητάνε λεφτά για να πάρουν τη δόση τους. ∆εν µας πειράζουν όµως».
Βαθµός: 6
ΚΕΝΤΡΙΚOΣ ΤΟΜEΑΣ
Πιάτσες τοξικομανών
Περιοχή: Ροτόντα, Ναβαρίνο, Πίσω απ΄τα Δικαστήρια
Παρατηρείται: ∆ιακίνηση ναρκωτικών, φασαρίες µεταξύ των τοξικοµανών. Το βράδυ οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι φοβούνται να περπατήσουν. Το καλό νέο είναι ότι ο νομός Θεσσαλονίκης είχε πέντε θεραπευτικές μονάδες και τον τελευταίο χρόνο έχει 12, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται 2300 άτομα. Όποιος εντάσσεται στο πρόγραμμα είναι ένας λιγότερος από την πιάτσα.
Βαθμός: 7.
«Κλείδωσες;»
Περιοχή: ∆. Θεσσαλονίκης
Γειτονιές: Βαρδάρης – εργοτάξια του µετρό, τετράγωνο Εθνικής Αµύνης, Εγνατίας, Παύλου Μελά, Π.Π. Γερµανού.
Παρατηρείται: ∆ιαρρήξεις καταστηµάτων και σπιτιών. Πρωινές ώρες τα σπίτια, βραδινές τα καταστήµατα. Ο πυκνοδοµηµένος ιστός του ιστορικού κέντρου διευκολύνει τους επιτήδειους διαρρήκτες. Τα περισσότερα σπίτια είναι σε παλιές οικοδοµές χωρίς πόρτες ασφαλείας. Από την άλλη µεριά, οι λαµαρίνες που περιφράζουν τα εργοτάξια του µετρό προσφέρουν κάλυψη στους διαρρήκτες που ξαφρίζουν τα παρακείµενα καταστήµατα.
Ενεργούν: Συµµορίες ηµεδαπών και µεταναστών.
Βαθµός: 7
Ψωνιστήρι
Περιοχή: Ξυλάδικα, ΟΠΑΠ, οδός Μαζαράκη, οδός Σαπφούς.
Παρατηρείται: ∆ιακίνηση ναρκωτικών, φασαρίες µεταξύ των νταβατζήδων, τοξικοµανείς που εκδίδονται για τη δόση τους, διαρρήξεις καταστηµάτων, κλοπές αυτοκινήτων και µοτοσικλετών.
Μαρτυρίες: Γαϊτάνος, υπάλληλος καταστήµατος αξεσουάρ µοτοσικλετών: «Μέρα µεσηµέρι σπάνε τα τζάµια των αυτοκινήτων και παίρνουν ό,τι βρούνε. Τις προάλλες ένα µαγαζί µε µηχανάκια έφερε µερικά καινούργια και σχεδόν αµέσως βγήκαν δύο νεαροί και του πήρανε ένα τρέχοντας. Θυµάµαι παλιά, σε µια κοντινή οικοδοµή, ένας τύπος µαστουρωµένος κρεµόταν από τα κάγκελα του πρώτου ορόφου. Από κάτω, ένας άλλος του φώναζε να προσέχει. Εκείνος πέφτει στο αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισµένο από κάτω».
Αλέξανδρος, ιδιοκτήτης συνεργείου: «Πριν από τρία χρόνια περίπου έκλεισαν τα µπουρδέλα στη Μαζαράκη λόγω του σχολείου. Χτίζονται πολυκατοικίες, ήρθε το Carrefour, αλλά κανείς, µαθαίνουµε ότι κανείς δεν αγοράζει τα διαµερίσµατα για να αναπτυχθεί λίγο η περιοχή. Συνέχεια ακούµε ότι «ανοίγουν» τα µαγαζιά και παίρνουν ό,τι βρούνε. Εµένα µου πήραν εργαλεία αξίας 1.000 ευρώ. Και που να πάµε; Ο πατέρας µου δούλευε εδώ και τώρα εγώ. Το ενοίκιο είναι φτηνό. Ο κόσµος εδώ µας ξέρει».
Επαγγελµατίας στα Ξυλάδικα: «Αν την ψάχνεις θα τη βρεις στην περιοχή. ∆εν είναι να πουλάς µαγκιά σε κόσµο που δεν ξέρεις. Η περιοχή είναι καλή και αν αποφασίσει η πολιτεία να ρίξει λεφτά θα γίνει ακόµη καλύτερη. Να µην κοιτάει ο δήµαρχος µόνο την Αριστοτέλους. Να µη µας φέρνουν µόνο τα µπουρδέλα, να φέρουν και καµιά Υπηρεσία. Γράψε και τα πλεονεκτήµατα. Είµαστε δίπλα στο κέντρο, θα έχουµε σταθµό του µετρό, θέλουµε ένα καλό µέλλον».
Βαθµός: 8
Πίσω από τα Κάστρα
Περιοχή: ∆ήµος Αγίου Παύλου
Γειτονιές: Πρεβέζης, ∆ωδώνης, Λεωφόρος ΟΧΙ, Βυζαντινό τείχος
Παρατηρείται: ∆ιακίνηση ναρκωτικών πίσω από τα βυζαντινά τείχη. Η περιοχή δεν είναι επαρκώς φωτισµένη σε όλο το µήκος των τειχών, µε αποτέλεσµα να διευκολύνονται οι χρήστες και τα βαποράκια. Ακόµη έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στον δήµο για κλοπές και διαρρήξεις σε καταστήµατα.
Βαθµός: 6
∆ΥΤΙΚOΣ ΤΟΜEΑΣ
Επιθέσεις σε ανήλικους
Περιοχή: ∆ήµος Ευόσµου
Γειτονιές: πλατεία Ευόσµου – πίσω από την εκκλησία «Ευαγγελισµός Θεοτόκου», στις γραµµές του τρένου επί της Μοναστηρίου.
Παρατηρείται: Χρήση ναρκωτικών ουσιών, τραµπουκισµός σε ανήλικους και κλοπές χρηµάτων και κινητών τηλεφώνων.
Μαρτυρία: Αβραάµ, κάτοικος Ευόσµου: «∆εν περιφράσουν την εκκλησία και κάθε βράδυ µαζεύονται πίσω σε µια µικρή αυλή και σε ένα εγκαταλειµµένο σπίτι. Γυρνάνε στα περίπτερα, ζητάνε αλκοόλ και χρήµατα. Η αστυνοµία είναι εδώ σχεδόν κάθε βράδυ».
Γιώτα, ιδιοκτήτρια περιπτέρου: «Έχω πολλά χρόνια το περίπτερο και ξέρω τη γειτονιά. Βλέπω παιδιά που τα ήξερα από µικρά να κάνουν χρήση και να µην µπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Παλιά έµεναν στο χαµόσπιτο πίσω από την εκκλησία. Κλέβουν, ζητάνε χρήµατα. Τα λυπάµαι γιατί είναι άρρωστα. Άλλοι τους φέρνουν τα ναρκωτικά, αυτούς να πιάσουν».
Βαθµός: 7
Ναρκωτικά και κλοπές
Περιοχή: ∆ήµος Πολίχνης
Γειτονιές: Μετέωρα, εκκλησία «Ανάληψη», κλειστό γυµναστήριο ∆ΑΚ, πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.
Παρατηρείται: Χρήση ναρκωτικών, κλοπές και διαρρήξεις.
Μαρτυρία: Κάτοικος Πολίχνης (δεν ήθελε να αναφέρει το όνοµα του): «Μένω κοντά στο πάρκο της Κρύας Βρύσης. Έχω δει πολλές φορές σύριγγες και περιθωριακούς τύπους να κινούνται στα µέρη µας. ∆εν ξέρω τι ακριβώς κάνουν. Αλλά σύριγγες έχω δει. Όπως και στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά που είναι και πιο αποµονωµένα».
Βαθµός: 6
Μέσα στο σκοτάδι
Περιοχή: ∆ήµος Ελευθερίου Κορδελιού
Γειτονιές: πρώην Στρατόπεδο Ζιάκα, στα πάρκα του Ελ. Κορδελιού, σε δρόµους µε έλλειψη φωτισµού, στους οικισµούς πάνω από τον περιφερειακό δρόµο.
Παρατηρείται: ∆ιακίνηση ναρκωτικών, στα πάρκα συγκεντρώνονται χρήστες, καταγράφονται διαρρήξεις σε µη επαρκώς φωτισµένους δρόµους.
Βαθµός: 7
Η περίπτωση «∆ενδροπόταµος»
Περιοχή: ∆ήµος Μενεµένης
Γειτονιά: ∆ενδροπόταµος
Παρατηρείται: ∆ιακίνηση ναρκωτικών, κλοπές.
Μαρτυρία: Παλαιός κάτοικος ∆ενδροποτάµου (δεν ήθελε να δηλώσει το όνοµά του): «Έµεινα εκεί για 50 περίπου χρόνια. Αν είχα µια κάµερα κάθε φορά που έβγαινα έξω, δεν φαντάζεσαι τι θα έγραφα στο βίντεο. Ξέρω άτοµα που πεθάνανε, που χτυπηθήκανε, πολλά. Μια φορά ένα παιδί έφερε πίτσα και τον κλέψανε πριν φύγει. Ξέρω πράγµατα που δεν µπορώ να τα πω. Έχουν χτυπήσει εµένα και το παιδί µου. Αν µπεις εκεί µέσα όλοι θα πιστέψουν ότι θέλεις ναρκωτικά». Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι κάτοικοι του ∆ενδροποτάµου έχουν διαδηλώσει πολλές φορές µε αίτηµα την ενίσχυση της αστυνόµευσης και ζητώντας να φύγουν οι έµποροι των ναρκωτικών από την περιοχή τους.
Βαθµός: 9
ΟΚΑΝΑ και φασαρίες
Περιοχή: ∆ήµος Σταυρούπολης
Γειτονιές: ΟΚΑΝΑ, Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο, Νικόπολη, εκκλησία «Αγίου Ελευθερίου», εργατικές κατοικίες.
Παρατηρείται: ∆ιακίνηση και χρήση ναρκωτικών, συγκέντρωση τοξικοµανών, διαρρήξεις και φασαρίες. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στον Τύπο έχουν γίνει εκτενή ρεπορτάζ για τη συγκέντρωση των χρηστών και τα προβλήµατα που παρατηρούνται έξω από τον ΟΚΑΝΑ. Από την άλλη µεριά, οι λίστες αναµονής για ένταξη στα προγράµµατα της αντικατάστασης των ναρκωτικών µε τη µεθαδόνης είναι ατελείωτες.
Βαθµός: 7
Χωρίς αστυνοµία
Περιοχή: ∆ήµος Συκεών
Γειτονιές: οδός Πέτρου Λεβαντή, περιοχή ∆ηµαρχείου
Παρατηρείται: Χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, βανδαλισµοί, κλοπές, διαρρήξεις. Ο δήµος Συκεών, όντας δέκτης παραπόνων από τους κατοίκους για έλλειψη αστυνόµευσης, προχώρησε στην κατάθεση µηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου τον περασµένο Μάρτιο, χωρίς όµως να καταγράφεται ακόµη καµία εξέλιξη από την Εισαγγελία.
Βαθµός: 7
Μη φοβάσαι όµως να περπατήσεις, καθώς η Θεσσαλονίκη δεν έχει «βαριά» εγκληµατικότητα. Τα ξεκαθαρίσµατα λογαριασµών είναι σπάνια και µπορεί να συµβούν σε κάθε γωνιά της πόλης. Δύο ανθρώποι της νύχτας, ένας Τσετσένος και ένας Έλληνας, οι οποίοι σκοτώθηκαν πίσω από το Μέγαρο Μουσικής το 2010. Πριν από αυτό, την αστυνοµία απασχόλησε τον Φεβρουάριο του 2011 η µαφιόζικη εκτέλεση ιδιοκτήτη εταιρείας κούριερ στη συµβολή των οδών Χαλκέων και Ιουστινιανού. Η εκτέλεση του 37χρονου Ιωάννη Τομπρουκίδη με δύο σφαίρες από πιστόλι στο κεφάλι τον περασμένο Νοέμβρίο βέβαια άνοιξε πάλι τον κύκλο στις δολοφονίες τέτοιου είδους στη Θεσσαλονίκη, καθώς η τελευταία είχε σημειωθεί δυόμισι χρόνια νωρίτερα, όταν τα πτώματα δύο Αρμενίων βρέθηκαν θαμμένα στον Χορτιάτη.Πριν από αυτό στις 17 Φεβρουαρίου 2010, άγνωστοι έσπασαν ένα παράθυρο στην ταβέρνα «Τυφλίδα» σε κεντρικό δρόμο της Πολίχνης και εκτέλεσαν έναν 35χρονο Αρμένιο με το προσωνύμιο «Γκιόργκι». Οι δράστες έρριξαν 22 σφαίρες στο θύμα, που ήταν πρωτοπαλίκαρο μαφιόζου, ο οποίος ήταν έγκλειστος στις φυλακές. Μεμονωμένα περιστατικά που μακράν απέχουν από το να χαρακτηρίσουν την Θεσσαλονίκη επικίνδυνη πόλη.
Ενδιαφέροντα είναι τα στατιστικά στοιχεία συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2012
Το περασμένο έτος (2012) καταγράφηκαν στην επικράτεια οι λιγότερες ανθρωποκτονίες, ληστείες και κλοπές – διαρρήξεις της τελευταίας τριετίας (2010 – 2012).
Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με το 2011, το 2012 καταγράφηκαν 26 λιγότερες ληστείες (578 ληστείες έναντι 604). Ενδεικτικά 14 λιγότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων (5 έναντι 19), 8 λιγότερες σε καταστήματα (45 έναντι 53), 6 λιγότερες σε μίνι μάρκετ – καταστήματα ψιλικών (18 έναντι 24), αλλά 4 περισσότερες στα ΕΛ.ΤΑ. (6 έναντι 2), 2 περισσότερες σε σούπερ μάρκετ (13 έναντι 1), 2 περισσότερες σε οικίες (65 έναντι 63) και 15 περισσότερες απόπειρες ληστείας (58 έναντι 43). Επίσης παρατηρείται μια μικρή αύξηση στις εξιχνιάσεις ληστειών στη Θεσσαλονίκη (247 έναντι 225).
Αντίθετα σημειώνονται 990 περισσότερες κλοπές – διαρρήξεις στη Θεσσαλονίκη (12.897 έναντι 11.907). Ειδικότερα 259 λιγότερες από καταστήματα (911 έναντι 1.170), 713 περισσότερες από οικίες (3.522 έναντι 2.809), 161 περισσότερες κλοπές – διαρρήξεις από ΙΧΕ αυτοκίνητα (3.050 έναντι 2.889), 71 περισσότερες σε μέσα συγκοινωνίας (673 έναντι 602), αλλά και 222 περισσότερες απόπειρες κλοπών (949 έναντι 727) και 134 λιγότερες εξιχνιάσεις (2.111 έναντι 2.245). Στις κλοπές τροχοφόρων σημειώνονται 178 λιγότερες (2.780 έναντι 2.958) και ειδικότερα 136 λιγότερες κλοπές μοτοσικλετών (993 έναντι 1.129), 73 λιγότερες κλοπές αυτοκινήτων (1.064 έναντι 1.137), 13 λιγότερες κλοπές μοτοποδηλάτων (247 έναντι 260), 15 λιγότερες κλοπές λοιπών οχημάτων (21 έναντι 36) και 59 περισσότερες κλοπές λεωφορείων (455 έναντι 396) αλλά και 48 λιγότερες εξιχνιάσεις (1.467 έναντι 1.515).