Στην Τριανδρία οι κάτοικοι ανησυχούν για το Σέιχ Σου και οργανώνονται
Η προστασία του δάσους είναι στο χέρι τους.
Τα γεγονότα στην Αττική είναι σίγουρο ότι ταρακούνησαν πολύ κόσμο σε όλη την Ελλάδα. Φοβούμενη, λοιπόν, και η συνοικία της Τριανδρίας για το δάσος της, αποφάσισε να κινητοποιηθεί. Λίγες μέρες πριν, κάτοικοι που ανησυχούν για το τι θα συμβεί στην περιοχή σε περίπτωση μεγάλης φωτιάς, συναντήθηκαν για να λάβουν τα μέτρα τους και να πούνε “ναι” στον εθελοντισμό και “όχι” στον εμπρησμό.
Για να μη βιώσουν τα ίδια και για να προστατέψουν τη φυσική ομορφιά και τους ανθρώπους αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα εθελοντικό κίνημα. Περίπου 20 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πρώτη τους συνάντηση για να ακούσουν τις μεταξύ τους προτάσεις και να πράξουν ανάλογα.
Η Εύη Μωυσόγλου, κάτοικος της περιοχής, έβαλε την ιδέα στον γείτονά της Γιάννη Τσεσμετζή από την περίοδο με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα της Αττικής. Λίγο καιρό μετά, τις πλημμύρες ακολούθησαν φωτιές, καταστροφικές και θανάσιμες. Λαμβάνοντας υπόψη τους ότι ίσως κάποια στιγμή να κινδυνεύσει η συνοικία τους και από τα δύο, αποφάσισαν να κινηθούν κατάλληλα.
Έτσι, πήραν τη πρωτοβουλία να κάνουν ένα δημόσιο κάλεσμα και να παρακινήσουν όσους θέλουν να βοηθήσουν να γίνουν εθελοντές, να φτιάξουν μία εθελοντική ομάδα με σκοπό να βρίσκονται σε ετοιμότητα πάντα, οτιδήποτε κι αν προκύψει.
«Έχουμε την τύχη να είμαστε δίπλα σ’ ένα υπέροχο δάσος, αλλά δεν το προσέχουμε» δήλωσε ο κ. Τσεσμετζής. «Η δενδροφύτευση, μία πορεία πρωινή ή βραδινή, σε κάνουν να γνωρίσεις καλύτερα το δάσος σου. Έτσι, σε συνεργασία με άλλα εθελοντικά σωματεία θα προσπαθήσουμε να το ανακαλύψουμε και να το προστατεύσουμε. Η ασφάλεια είναι τρόπος ζωής».
Διαβάστε επίσης: Τα απομεινάρια της σημερινής καταιγίδας στη Θεσσαλονίκη
Αυτό βέβαια χρειάζεται πολλά περισσότερα από θέληση. Ο συντονισμός αρχικά, είναι το Α και το Ω σε αυτές τις περιπτώσεις. Συντονισμός με τις κατοικίες, με τα σχολεία, με τη πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ είναι τα πιο σημαντικά, αλλά όχι μόνο. Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για μία έκτακτη ανάγκη και οι πρώτες βοήθειες παρομοίως.
Η συζήτηση τους περιστράφηκε γύρω από διάφορες εθελοντικές δράσεις αλλά το πιο σημαντικό, η έγνοια τους, είναι να είναι σε θέση να σώσουν το δάσος τους. Η πρόληψη, πριν δηλαδή γίνει μία φωτιά, η αντιμετώπιση, όταν συμβεί η φωτιά και η αποκατάσταση, το επόμενο βήμα μετά τη φωτιά ήταν το κύριο μέλημα τους και γι’ αυτό νιώθουν την ανάγκη να εκπαιδευτούν.
Οι πρώτες τους ενέργειες θα είναι η καθαριότητα και η δενδροφύτευση. Όμως για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν, όπως είπαν, μία βασική εκπαίδευση από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Όλοι τόνισαν, βέβαια, ότι η εκπαίδευση έρχεται πρώτα μέσα από το σπίτι. Πόσοι έχουν πυροσβεστήρα στη κουζίνα τους ή σε πόσα σπίτια υπάρχει μέριμνα ώστε η βιβλιοθήκη να μην είναι στην είσοδο της πόρτας τους; Ρητορικές ερωτήσεις, δυστυχώς.
Διαβάστε επίσης: Τριανδρία: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για το δάσος
«Το θέμα είναι ότι στις μέρες μας κανείς δεν κάνει κάτι από πριν για να προστατευθεί. Σε κλέβουν, καλείς την αστυνομία. Παίρνεις φωτιά, καλείς τη πυροσβεστική. Δεν έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε ούτε καν τις διακοπές ρεύματος», σημείωσε ο κ. Τσεσμετζής.
Για αρχή σκέφτηκαν να ενταχθούν στην εθελοντική ομάδα «Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης». Κόβοντας, λοιπόν, την κορδέλα της έναρξης, θέλουν να συμβάλουν στις δραματικές καταστάσεις που άφησε πίσω η φωτιά της Αττικής, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι για να ορθοποδήσουν ξανά οι πληγέντες.
«Γίνανε πολλά, τα οποία ίσως να μην ξαναγίνουν ποτέ. Και η φύση και ο ανθρώπινος παράγοντας παίξανε τρομερά άσχημο ρόλο, αλλά εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε. Άλλωστε, δεν ξέρουμε και σε τι επίπεδο ήταν η επιφυλακή», σχολίασαν οι κάτοικοι.
Η δεύτερη συνάντησή τους, για να γνωρίσουν καλύτερα το δάσος, έγινε την Κυριακή 29 Αυγούστου, το βραδάκι. Μένει να φανεί μέσα στον χρόνο αν η πρωτοβουλία τους γιγαντωθεί και οργανωθεί σωστά, ώστε να γίνει πυρήνας διαφύλαξης του πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη, σε κάθε περίπτωση, ολόκληρη η Θεσσαλονίκη.