Όσα έγιναν απόψε σε σχέση με τη Ροτόντα

Η μάχη της Ροτόντας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Parallaxi
όσα-έγιναν-απόψε-σε-σχέση-με-τη-ροτόντα-191238
Parallaxi
IMG_7005
Εικόνα αρχείου από την περιφορά του Επιταφίου

Μεγάλη συζήτηση για το θέμα της Ροτόντας απόψε στο δημοτικό συμβούλιο.Ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης που έχει εκφραστεί και στο παρελθόν για το ρόλο και τη χρήση του μνημείου μίλησε για ”ετσιθελική κατάληψη της Ροτόντας από τον μητροπολίτη Άνθιμο”  με αφορμή την πρωτοβουλία του να τοποθετήσει μόνιμα το ”παλαιόν εγκαίνιον” στην Αγία Τράπεζα του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Ροτόντας και τον κατηγόρησε για κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας και της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη λειτουργία του μνημείου. Στη συνέχεια ο δήμαρχος ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο με το οποίο θα ζητηθεί αναθεώρηση της απόφασης του ΚΑΣ για τη λειτουργία του μνημείου. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος είπε: ”Δεν μπορούμε να παίζουμε με τέτοιες ιστορίες. Έχουμε κακό παρελθόν. Πρέπει να ζητήσουμε από το ΚΑΣ πλήρη αναθεώρηση της απόφασης: Να μη γίνεται καμία χρήση. Να επιτρέπεται μόνο η επίσκεψη στο μνημείο, διότι και οι κοσμικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, έχουν πολύ λίγο κόσμο μέσα, δεν χωράνε περισσότερα από 300» τόνισε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε σχετικά με την χρήση του χώρου για την τέλεση θείας λειτουργίας μία φορά τον μήνα: «Η απόφαση του ΚΑΣ αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στοιχεία εκκλησιαστικής αντίληψης γενικώς. Και όχι μόνο υπάρχουν, υπάρχει πακτωμένη Αγία Τράπεζα αλλά και Σταυρός. Αυτό είναι παραβίαση της απόφασης του ΚΑΣ. Η Ροτόντα δεν ήταν ποτέ εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Επίσης, ποιος μου λέει ότι αύριο μεθαύριο δεν θα σηκωθούν οι Μουσουλμάνοι, λόγω του μιναρέ που υπάρχει και θα πουν κι εμείς θέλουμε”.

Διαφοροποιημένος εμφανίστηκε για το θέμα του ψηφίσματος  ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος που είπε πως η Ροτόντα είναι, το σημαντικότερο μνημείο της πόλης. Η αξία του πρέπει να διαφυλαχθεί.

“Απέναντι στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε εξουσίας –είτε αυτή είναι θρησκευτική είτε πολιτική- υπάρχουν οι θεσμοί οι οποίοι κατοχυρώνουν τις λειτουργίες. Το έχω ξαναπεί από το βήμα αυτό και άλλες φορές: Χωρίς τους θεσμούς και τις δυνατότητες που δίνονται μέσα από αυτούς να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα, η ισοπολιτεία, η ισονομία των πολιτών και η συμμετοχή τους στις κοινωνικές εξελίξεις και τις πολιτικές αλλά και θρησκευτικές διεργασίες, δεν υπάρχει εξέλιξη στην κοινωνία. Υπάρχει αυταρχισμός και προσπάθεια επιβουλής και επιβολής των απόψεων κάποιων επί των άλλων.
Για την Ροτόντα υπάρχει πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί, παρά τις κατά καιρούς αυταρχικές και άλλου είδους μεθοδεύσεις μέσα από τις οποίες κάποιοι επιχείρησαν να μετατρέψουν το μνημείο σε τόπο αποκλειστικά θρησκευτικής λατρείας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Υπάρχει υπουργική απόφαση, υπάρχει η ανακοίνωση της γενικής γραμματέως του υπουργείου πολιτισμού σχετικά με το θέμα, υπάρχουν όλες οι θεσμικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπουν
α. Το μνημείο να λειτουργεί 12 μέρες το χρόνο με ακολουθίες
β. Δυο φορές το χρόνο ως ναός –του Αγ. Γεωργίου, όπως ήταν χθες, και στη Λειτουργία του Επιταφίου και
γ. Τις υπόλοιπες μέρες προβλέπεται η λειτουργία του ως χώρος για την παραγωγή πολιτιστικών γεγονότων σε ένα επίπεδο ανώτερο από αυτό που μπορούμε να συναντήσουμε σε μια απλή αίθουσα εκδηλώσεων και συναυλιών.
Αυτή πρέπει να είναι και η δική μας απόφαση. Ούτε αποκλεισμός, ούτε μεταβολή του μνημείου σε έναν τόπο αποστειρωμένο.
Όλοι μας ξέρουμε ότι υπάρχει μια διαρκής πάλη, μια διαρκής διαμάχη, η οποία κάποια στιγμή σε αυτήν τη χώρα θα πρέπει να λάβει τέλος. Είτε θα βαδίσουμε με τον κανόνα είτε θα βαδίσουμε με τη λογική ότι όποιος επιχειρεί να επιβάλει λύσεις με τρόπο αυθαίρετο, με το «έτσι θέλω» στο τέλος νικάει.
Προφανώς, για το χώρο της θρησκευτικής λατρείας το «παλαιόν εγκαίνιον» έχει ένα συμβολισμό πολύ μεγάλο. Στην ουσία είναι το σκευοφυλάκιο το οποίο τοποθετείται στην Αγία Τράπεζα. Έχει μια ιερότητα για αυτούς που πιστεύουν και είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Όμως αυτό δεν πρέπει να αποτρέπει τους πολίτες και την πόλη από το να δημιουργούνται εκεί πολιτιστικά γεγονότα μεγάλης σημασίας για την Θεσσαλονίκη και η Ροτόντα να λειτουργεί ως μνημείο μέσα στο οποίο θα μπορούμε να παρακολουθούμε και άλλα γεγονότα -εκτός από τη Θεία Λειτουργία.
Αυτό θεωρώ ότι είχε κατακτηθεί με την υπουργική απόφαση εδώ και πολλά χρόνια και επιβεβαιώθηκε ξανά. Εχθες υπήρξε μια ενέργεια η οποία ήταν προδήλως αυθαίρετη –ανακοινώθηκε, μάλιστα, μέσα από αφίσες. Από αυτές έμαθε ο κόσμος ότι προτίθεται η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να τοποθετήσει το «εγκαίνιον μόνιμα επί της Αγίας Τραπέζης στο μνημειακό χώρο της Ροτόντας». Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό.
Γι αυτό και διαφωνώ με το ψήφισμα. Διότι κρατάει μια θέση «ίσα βάρκα-ίσα γιαλό». Πρέπει να εμείνουμε με καθαρότητα στην υπουργική απόφαση η οποία προβλέπει τη διττή λειτουργία του μνημείου και σε αυτό οφείλουμε να επιμείνουμε με τρόπο αποφασιστικό. Είμαστε επισπεύδοντες. Ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε το δικαίωμα να κατοχυρώνουμε αυτές τις λειτουργίες και πιστεύω ότι η απόφασή μας πρέπει να γίνει δεκτή και σεβαστή και από τον Μητροπολίτη κύριο Άνθιμο ο οποίος, προφανώς, από υπερβάλλοντα ζήλο, επιχειρεί να ενεργεί με τον τρόπο αυτό. Επειδή, όμως, έχει και τη χριστιανική αίσθηση της συγχώρεσης, πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει κάνει λάθος. Να συγχωρήσει τον εαυτό του για το λάθος και να επιτρέψει στην πόλη να απολαμβάνει τη διττή λειτουργία αυτού του μνημείου.

Το ψήφισμα, λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει να κατατείνει μόνο ως προς τη διατήρηση του status quo που ισχύει και τίποτα άλλο.”

Ο Σταύρος Καλαφάτης μίλησε για επικοινωνιακό τέχνασμα Μπουτάρη:
”Άλλο ένα πυροτέχνημα εξακόντισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά την προσφιλή του τακτική να αναδεικνύει σε “τεράστια”, ανύπαρκτα θέματα. Αυτήν τη φορά προσπάθησε να δημιουργήσει θέμα, εκ του μη όντος, για το Παλαιόν Εγκαίνιο το οποίο τοποθετήθηκε, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, στην Αγία Τράπεζα που υπάρχει στη Ροτόντα κι απομακρύνθηκε την επομένη. Πρώτος στα ασήμαντα, κρυμμένος στα σημαντικά θέματα της πόλης. Στην επικοινωνιακή του προσπάθεια δεν τον ακολουθούμε”
 Με ιδιαίτερη οξύτητα και τις γνωστές ακραίες θέσεις εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος που είπε πως ‘‘Για τον κύριο δήμαρχο οι προτεραιότητες αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν. Αν μιλούσαμε για ένα μουσουλμανικό τέμενος, για ένα τζαμί, ένα χαμάμ, θα αναφερόταν σε αυτό με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που ενέχουν προσβολή όπως ότι πάκτωσαν τον σταυρό και την αγία τράπεζα μέσα στο ιερό; Ή θα ήταν πολύ προσεκτικός με τις λέξεις για να μην προσβάλει τους μουσουλμάνους της πόλης στους οποίους έχει δώσει αυθαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα; Είπε ο δήμαρχος ότι αν οι χριστιανοί πάνε και κάνουν μία λειτουργία 13 φορές το χρόνο, οι μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης θα πούνε θέλουμε και εμείς. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι το 99% του πληθυσμού είναι χριστιανοί ορθόδοξοι στο θρήσκευμα κι έχουν κάθε δικαίωμα να τελούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, να πιστεύουν στον θεό τους και η πολιτεία πρέπει να σέβεται αυτό το δικαίωμά τους”.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα