Σήμερα βγαίνουμε στην αγαπημένη μας Καλαμαριά!

Λόγοι να πάτε Καλαμαριά.

Parallaxi
σήμερα-βγαίνουμε-στην-αγαπημένη-μας-κ-301319
Parallaxi

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Η Καλαμαριά, η καλή μεριά της πόλης, όπως είναι η ετοιμολογία του ονόματος της, είχε πάντα, από πάρα πολύ παλιά τα δικά της στέκια, το δικό της δέλεαρ για να αφήσεις το κέντρο και να την επισκεφτείς για τη διασκέδαση σου. Είχε πάντα υψηλή γαστρονομία, είχε πάντα όμορφα μέρη για καφέ και είχε πάντα ωραία μπαρ που τις νύχτες σε καλούσαν να μην ξεμακρύνεις στο πολύβουο κέντρο της πόλης αλλά να απολαύσεις μια γειτονιά με ανθρώπινες συνθήκες ζωής και καθημερινότητας. Από τις παρυφές του Ντεπό μέχρι το τέλος της Κρήνης, στέκια, προτάσεις και ιδέες που αγαπάμε και προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

The Bar Lab SKG

Με στόχο να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της περιοχής του, έκανε την εμφάνισή του το 2016, το The Bar Lab. Αποτέλεσμα ήταν η Αρετσού να αποκτήσει έναν χώρο για τον οποίο θα ζήλευαν πολλοί, ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το Bar Lab έχει αυτό που ορίζουμε ως «χαρακτήρα» και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν το κατατάσσεις στην βαρετή λίστα του «ακόμα ένα μπαρ στην πόλη».

Υψηλή αισθητική, σύγχρονη, fancy διάθεση και με φιλοσοφία που επικεντρώνεται τόσο ως σκέψη αλλά πολύ περισσότερο ως πράξη στην επιτομή του fine drinking κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις καρδιές όλων εκείνων που ψάχνουν μία ολοκληρωμένη προσέγγιση γύρω από το ποτό τους.

Αυτό επιτυγχάνεται πίσω από την μπάρα και υπό την επίβλεψη του πολύ γνωστού Αλέξανδρου Συρμάτη μέσα από μία εντυπωσιακή κάβα και ένα εύρος ποτών που αγγίζει τις 800 ετικέτες, μοναδικά κοκτέιλ που δημιουργούνται αποκλειστικά με φρέσκες πρώτες ύλες ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους. Στο ίδιο μέτρο και ο καφές καθώς οι άνθρωποι του Bar Lab τον αντιμετωπίζουν ως μία κυριολεκτικά σοβαρή υπόθεση. Με βάση ένα ειδικό χαρμάνι αλλά και μονοποικιλιακό καφέ από διάφορα σημεία του κόσμου, στήνουν στο «εργαστήριο» διαφορετικές προτάσεις που πηγαίνουν σε άλλο επίπεδο το αγαπημένο ρόφημα.

Tην εμπειρία ολοκληρώνει η casual cuisine, με προτάσεις για finger food, από τορτίγιες και burger μέχρι σαλάτες ενώ καθιερωμένο ραντεβού αποτελεί το a la carte brunch του, τα Σαββατοκύριακα, 10.00 με 15.00, όπου το αυγό είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στις πιο λαχταριστές εκδοχές του.

Είναι ωραίο να βλέπεις παρέες να ξεμακραίνουν τα βήματά τους από την μητροπολιτική ενότητα και να κατευθύνονται σε σημεία της πόλης που κάνουν την διαφορά όπως το Bar Lab, όπου υπό τον ήχο των ροκ, τζαζ και φανκ μουσικών,  ζούνε το fine drinking και όχι μόνο στα καλύτερά του.

*The Bar Lab SKG, Νικολάου Πλαστήρα & Μυστακίδου 2, Καλαμαριά, Τηλ: 231 044 3595, Facebook & Ιnstagram

ΜΟΜΟ Asian Bar

Ξέρουμε πού θα σε οδηγήσουν τα βήματά σου αν ψάχνεις το πιο cute Asian bar της Καλαμαριάς. Το βρήκαμε στο πιο κεντρικό της σημείο, στον πεζόδρομο και ακούει στο όνομα MOMO. Οι ιδιοκτήτες του λάτρευαν την ασιατική κουζίνα και θέλησαν να δημιουργήσουν κάτι που θα την συστήνει στον κόσμο.

Με αυτούς τους στόχους ανοίγει το momo, το 2016, το Asian bar που αποθεώνει την Ασία γαστρονομικά και συνθέτει μια ολοκληρωμένη εμπειρία προσέγγισής της.

Απαγορεύει αυστηρά το κάπνισμα εντός του καταστήματος αλλά αγαπάει τους καπνιστές και τους έχει διαμορφώσει ειδικό εξωτερικό χώρο ενώ λατρεύει και τα κατοικίδια. Έχει μάλιστα διαμορφώσει ειδικό μενού για εκείνα με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να αποχωρίζεσαι τον αγαπημένο σου φίλο κάθε φορά που θα θέλεις να απολαύσεις σούσι, Japanese street food ή κάποιες από τις «αλήτικες», casual γεύσεις από το μενού του ΜΟΜΟ που αλλάζει κάθε έξι μήνες.

Ο χώρος του είναι επηρεασμένος από την ασιατική φιλοσοφία και το προσωπικό του εξειδικευμένο σε σημείο που θα μπορούσαμε να πούμε άνετα πως το ΜΟΜΟ είναι ίσως το σπίτι που θα θέλατε να είχατε κάπου στο Πεκίνο: σύγχρονο, οικείο και χαλαρό συγκεντρώνει κόσμο όλων των ηλικιών, από τριών έως και 80 χρόνων.

Προσαρμόζει τα πιάτα του ανταποκρινόμενο στις τυχόν ιδιαιτερότητες σας, όπως για παράδειγμα κάποια αλλεργία. Αν ζήσεις μία φορά την εμπειρία του, το σίγουρο είναι πως θα επιστρέψεις ξανά.

*ΜΟΜΟ Αsian Bar, Βαζελώνος 29, Καλαμαριά, Tηλ: 231 306 9393. Facebook & Instagram.

Το Κεντρικόν

Στην γειτονιά του «Απόλωνα Καλαμαριάς» εδώ και δέκα περίπου μήνες οι παρέες της πόλης στήνουν το δικό τους στέκι στην οδό Χηλής, στο αγαπημένο Κεντρικόν. Ένα σύγχρονο καφενείο με την ουσία του βασισμένη στις αρχές ενός παρεϊστικου παραδοσιακού μεζεδοπωλείου.

Το βλέμμα σου, κλέβει με άνεση η αισθητική του χώρου που μέσα από τις προσεγμένες λεπτομέρειές της οδηγεί τα βήματά σου στο αγαπημένο σου τραπέζι. Την ψυχή σου θα κλέψουν με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, οι γεύσεις και οι μουσικές του που αφήνουν έκδηλη την βαθιά ελληνική αύρα γύρω σου αλλά και μέσα σου.

«Βαρύ πυροβολικό» του, η κουζίνα, με προτάσεις που ξεπηδούν ευθύς από την κλασική ελληνική γαστρονομία και γεύσεις που γνωρίζουμε και αγαπάμε όλοι. Κάθε πιάτο στο Κεντρικόν είναι χειροποίητο και κάθε του γεύση αντικατοπτρίζεται πλήρως σε αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «τίμιο». Από τις τιμές του, τα πιάτα που ακολουθούν διαδοχικά τις εποχές, τις πρώτες ύλες που διαλέγονται προσεκτικά από τους ανθρώπους του μέχρι τα εξαιρετικά αποστάγματα και τέλος τους θεϊκούς του μεζέδες όλα περνάνε από χέρια που αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν προτάσσοντας την ποιότητα ως αδιαπραγμάτευτο στοιχείο της φιλοσοφίας τους.

Τις εμπειρίες που δημιουργούν οι παρέες που μεγαλώνουν γύρω από τα τραπέζια του ολοκληρώνουν οι μουσικές. Έλληνικοί ήχοι, έντεχνου και λαϊκού ρεπερτορίου και live βραδιές, δημιουργούν αυτό που οι Θεσσαλονικείς ονομάζουν «στέκι» και οι επισκέπτες της πόλης «must».

*Το Κεντρικόν, Χηλής 6, Καλαμαριά, Τηλ: 231 042 4040, facebook

Άλας Fine Dining

Το Άλας είναι το κρυφό συστατικό της γαστρονομίας στα ανατολικά. Κρυφό γιατί κρύβει μέσα στην μινιμαλιστική διάθεση του χώρου του όλες εκείνες τις γευστικές εκρήξεις που ψάχνουν όσοι αγαπούν αυτό που λέμε πολύ καλό φαγητό.

Άνοιξε την κουζίνα του το 2014 με φιλοσοφία του αλλά και στόχο να καταρρίψει τον μύθο που θέλει το άριστο ποιοτικά φαγητό να συνοδεύεται από απλησίαστες τιμές. Σε αυτό το εστιατόριο εδώ και τέσσερα πλέον χρόνια αποδεικνύουν καθημερινά πως εδώ έχουν τον τρόπο να το κάνουν εφικτό.

Η γαστρονομική του ταυτότητα βασίζεται στην δυναμική που έχουν από μόνες τους οι άριστες πρώτες ύλες, γεγονός που κάνει το μαγειρικό δυναμικό του Άλας, υπό το ξάγρυπνο βλέμμα του ιδιοκτήτη και έμπειρου chef Γιάννη Γκουντνούδη, ευέλικτο να αποθεώσουν τις αισθήσεις επιλέγοντας προϊόντα από φάρμες και παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα και μετατρέποντάς τα καθημερινά σε μοναδικά πιάτα.

Με βάση την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, ελαφρώς πειραγμένη με σύγχρονες τεχνικές,  παράλληλα με το μενού του εστιατορίου, προτείνονται και δύο πιάτα ημέρας καθημερινά. Αν πιστεύετε ότι τα όσπρια δεν έχουν θέση σε ένα εστιατόριο σας προκαλούμε να ζήσετε την γευστική εμπειρία που προσφέρει το Άλας. Θα κολλήσετε!

*Άλας Fine Dining, Λεωφ. Βας.Όλγας 214, Τηλ: 231 305 0300, Facebook

Το Μανιτάρι

Τίποτα δεν μπορεί να μας κρατήσει μακριά από  αυτό το εστιατόριο, το «Μανιτάρι» που φύτρωσε στα ανατολικά της πόλης και εκ τότε μας μύησε σε ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες που εθίζουν.

Όλα ξεκίνησαν πριν από επτά χρόνια, από την ανάγκη του Γιάννη Ζιάγκα για την δημιουργία ενός ιδιαίτερου χώρου με έμφαση στο interior design και στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, αλλά και από την αγάπη του consultant chef Δημητρίου Παμπόρη, για την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας.

Το Μανιτάρι εμπλουτίζει συνεχώς την κάρτα του με πιάτα που συνοδεύουν την κάθε εποχή αναδεικνύοντας άψογα την μοναδικότητα και τις αλλαγές που αυτή φέρει, με έναν άκρως γευστικό τρόπο από τον καταξιωμένο σεφ Λεωνίδα Παντσιούκα.

Αυτό συμβαίνει και τώρα, που η άνοιξη είναι ήδη αγκαλιά με την πόλη, και τα βήματά σου θα σε οδηγήσουν στην βεράντα του εστιατορίου. Εκεί υπό τους ήχους chill out μουσικών, ανάμεσα σε αρωματικά φυτά και με εξαιρετική θέα στην Σοφούλη, μπορείς να απολαύσεις πιάτα που θα συγκινήσουν τους γευστικούς σου κάλυκες.

Από φρέσκο λαυράκι με kale φρικασέ, πουρέ από ρίζα μαϊντανού και σάλτσα κακαβιά με γιούζου, μοσχαρίσια μάγουλα φάρμας Ω3 στη γάστρα, με πουρέ από πατάτες φούρνου και ψητά σπαράγγια. Φάβα Σαντορίνης αυγό ποσέ με κρούστα πάνκο, προσούτο ντι Πάρμα ψητά σπαράγγια και άρωμα τρούφας. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τις φοβερές κροκέτες με παλαιωμένη γραβιέρα με διάφορα παντζάρια και κρέμα πορτοκάλι αλλά και το καρπάτσιο από μοσχαρίσια γλώσσα φάρμας Ω3. Σκέφτεστε τίποτα δυνατότερο για highlight της καθημερινότητάς σας στην πόλη;

*Το Μανιτάρι, Θ. Σοφούλη 57, Καλαμαριά, Τηλ: 2310 415289, Facebook

Invito

Στην Καλαμαριά υπάρχει ένα μέρος που η πίτσα έχει αποκτήσει εδώ και 7 χρόνια μια φήμη τόσο μεγάλη που έρχονται και παίρνουν από την Πόντου πίτσα για το σπίτι τους άνθρωποι από διάφορες περιοχές της πόλης. Αυτό το μέρος είναι η Invito.

Εδώ, όλα γίνονται μπροστά στα μάτια σου. Από το ζυμάρι, από εκλεκτό επώνυμο ελληνικό αλεύρι που ανοίγεται με το χέρι και τα υλικά που στήνονται επί τόπου. Επιλεγμένα από τα καλύτερα τυριά και αλλαντικά ονομασίας προέλευσης ώστε να επιλέξετε από 20 διαφορετικές γεύσεις.  Η ώρα της παράδοσης είναι το άλλο μεγάλο μυστικό εκτός από την απίστευτη ευγένεια των ανθρώπων της Invito. Θα τηλεφωνήσεις για την παραγγελία και κείνη θα σου πουν κατά προσέγγιση την ώρα.

Είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία η δοκιμή αυτής της πίτσας. Που μοσχοβολά την υπέροχη ζεστασιά του μεγαλύτερου ξυλόφουρνου της πόλης. Must η tropikana με ζαμπόν και ανανά, η σισιλιάνα, η μεξικάνα, η ζαλιστική capricioza, και η zardino με τα λαχανικά για τις περιόδους νηστείας ή τους χορτοφάγους. Και αν η πίτσα δεν σου φτάνει, διάλεξε  μακαρονάδες napoli, pesto, polito, με κοτόπουλο, μία special μακαρονάδα φούρνου η Invito, σαλάτες εποχής, το εξαιρετικό σκορδόψωμο, το μεγαλειώδες πεϊνιρλί τους.

Επειδή η πίτσα είναι συνήθεια ζωής και η πιτσαρία που επιλέγεις να την απολαμβάνεις είναι μεγάλη απόφαση αυτή η εμβληματική γωνία της οδού Πόντου, πάνω στον πιο κεντρικό δρόμο της Καλαμαριάς και όχι κρυμμένη σε ένα στενό για να μην ξέρεις τι συμβαίνει πίσω από τα βαμμένα τζάμια της είναι ο ορισμός της απόλαυσης.

*Invito, Πόντου 87, Καλαμαριά, τηλ: 231 044 4484, Facebook

ΖΑΚ

Είναι από τα λίγα μέρη της πόλης που μοιάζει ιδανικό από το πρωί μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, γιατί εκτός από τις εναλλαγές του φωτός ακολουθεί και μια σειρά μεταμορφώσεις εσωτερικές και κοινού. Άνθρωποι που απολαμβάνουν το πρωϊνό τους και δουλεύουν στα laptop τους μέχρι το μεσημέρι ακούγοντας χαλαρωτικές μουσικές, φίλοι που συναντιούνται το απομεσήμερο ή κάνουν ένα business lunch break το μεσημέρι, παρέες που έρχονται όταν νυχτώνει και απολαμβάνουν το βραδινό ή το ποτό τους μέχρι αργά τη νύχτα.

Eκτός από μουσικές, ατμόσφαιρα, θέα και ποτά υπάρχει εδώ μια everyday κουζίνα που αν δεν έχεις δοκιμάσει θα σε ενθουσιάσει. Σαντουιτσάκια και σαλάτες, baby, beluga φακές ή σπανάκι, λαχταριστά ρολλάκια σολωμού, εξαιρετικές πίτσες με τσορίθο, προσούτο, τρούφα ή ροσσίνι με σύκα! Πιάτα που οι φανατικοί του πελάτες θεωρούν τα καλύτερα της πόλης στο είδος τους.

Στο ΖΑΚ συμβαίνουν εξαιρετικές παρουσιάσεις οίνων, εκθέσεις ωραίες στο πατάρι του, έχει πάντα σούπερ ατμόσφαιρα και καταφέρνει να φέρει την πόλη στην Κρήνη με προορισμό ξανά. Το αγαπάμε!

*ΖΑΚ, Ν. Πλαστήρα 35 & Ταξιαρχών, Καλαμαριά, 231 043 892, facebook

Μaestros

Το Μαέστρο του. Μαέστρος όνομα και πράγμα, ασχολήθηκε με τη μουσική ως εργασία και πάθος δεκαετίες και όταν ολοκλήρωσε το μουσικό του έργο αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο χώρο της εστίασης.

Με πρώτες ύλες από τη γη και τη θάλασσα μοιρασμένες, έστησε ένα μενού που διαθέτει μια ιδανική ισορροπία θαλασσινών και κρεατικών σε ποικιλία θαυμαστή. Σαλάτες εποχής με ολόφρεσκα λαχανικά, αλοιφές σπιτικές, φτιαγμένες όλες στην κουζίνα τους αυθημερόν, ουζομεζέδες ξεχωριστούς που σου θυμίζουν την κουζίνα της Πόλης.

Από τα παστά στους παστουρμάδες και από κει στα πικάντικα και τα τουρσιά και πίσω στους ψαρομεζέδες το καλωσόρισμα εδώ σε ξελογιάζει. Νοστιμιές. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τη σαλάτα του Μαέστρου και τη θαλασσινή στα πρώτα.

Tα θεϊκά ανατολίτικα γλυκά τους που θα τα θυμάστε για μέρες. Στο Μαέστρο θα φάτε εκλεκτά, με τον παλιό τρόπο τον σπιτικό της περιποίησης. Θα νιώσετε πασάδες σαν την Ανατολή και θα περάσετε μπέικα. Παρασκευή και Σάββατο μπορείτε να απολαύσετε ποιοτική έντεχνη ελληνική μουσική.

*O Maestros, Νικολάου Πλαστήρα 87, Νέα Κρήνη, Θεσσαλονίκη. Τηλ 2310 480 190

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα