Τα 5 χρόνια του Μπουτάρη
Τα συν και τα πλην της πιο πολλά υποσχόμενης δημαρχίας της μεταπολίτευσης. Πέντε χρόνια μετά...
Πέντε χρόνια πριν. Τσιμισκή με Κομνηνών γωνία. Στον παλιό Λαμπρόπουλο. Στο ισόγειο. Κόσμος πανηγυρίζει. Στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Νοεμβρίου 2010, δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξελέγη ο Γιάννης Μπουτάρης, ανατρέποντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου καθώς κατόρθωσε να συγκεντρώσει ποσοστό 50,16% έναντι 49,84% του αντιπάλου του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, με τριακόσιες ψήφους διαφορά. Είναι ο εξηκοστός δήμαρχος της πόλης. Εκείνη τη νύχτα η πόλη δεν θα την ξεχάσει ποτέ. Μια εποχή εσωστρέφειας, φαυλότητας, αδιαφάνειας και συντηρητισμού τελειώνει. Ο νέος δήμαρχος ενσαρκώνει το καινούργιο και το αντίπαλο δέος στον βεβαρημένο με σκάνδαλα και αλαζονικές συμπεριφορές Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Οι εξαγγελίες της Πρωτοβουλίας με τις οποίες εκλέχτηκε ο δήμαρχος ως βασικές αρχές και υποσχέσεις ήταν οι έξης:
Nέα αντίληψη και διαδικασίες στη λειτουργία του Δήμου. Διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση. Εσωτερική αναδιοργάνωση βάσει οργανογράμματος. Ολοκληρωμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός (master plan). Έλεγχος και λογοδοσία. Ο δημοτικός προϋπολογισμός και ισολογισμός στο Διαδίκτυο.
Δημόσιος Χώρος & Οδικό δίκτυο- Διεκδικήσεις , έργα. Γραμμή τράμ από το ΙΚΕΑ μέχρι το Σιδηροδρομικό Σταθμό με τα κονδύλια της Υποθαλάσσιας. Συμμετοχή του Δήμου στον ΟΑΣΘ και προμήθεια 100 νέων λεωφορείων. Λεωφορειόδρομοι, αύξηση της επιδότησης για το εισιτήριο. Ελεύθερα περιφερειακά πάρκινγκ και σύνδεσή τους με το κέντρο με μικρά δημοτικά λεωφορεία. Επέκταση του Μετρό και σύνδεσή του με τον Προαστιακό. Θαλάσσια αστική συγκοινωνία. Θέση στάθμευσης για κάθε οικογένεια που κατοικεί στο κέντρο. Αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.
Κοινωνική πολιτική & οργάνωση κοινωνικού χώρου. Έξι Δημοτικές Κοινότητες – έξι μικρά δημαρχεία. Αποκεντρωμένες υπηρεσίες για τον πολίτη. Νέοι δημοτικοί χώροι στάθμευσης. Δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χλμ. Δημοτικές εγκαταστάσεις πολιτισμού και άθλησης σε κάθε Κοινότητα. «Πράσινα» & «έξυπνα» σχολεία σε μία βάρδια. Ανεξάρτητο Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Δεκαπέντε δημοτικά ιατρεία στην 4ετία. Wi-Fi spots για ελεύθερο πρόσβαση στο Internet. Eτήσιο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νέων. Συνεργασία του Δήμου με ΑΕΙ και ΤΕΙ. Περιβάλλον- Καθαριότητα- Πράσινο. Δίκτυα πρασίνου στις γειτονιές. Αναπλάσεις , «πράσινοι διάδρομοι».
Μητροπολιτικό πάρκο πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής. Δημιουργία συμμετοχικών κήπων στις γειτονιές- Φροντίδα δενδροστοιχιών. Παράκτιο πάρκο οικολογίας & αναψυχής στις γραμμές του ΟΣΕ. Αξιοποίηση μεγάλων ακινήτων που ανήκουν στο κράτος, σε φορείς και την Εκκλησία, προς όφελος των πολιτών. Άμεση εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης. Σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.
Σήμερα πέντε χρόνια μετά κάποια από αυτά μοιάζουν δρομολογημένα, κάποια ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, κάποια απλά χειροτέρεψαν πάρα πολύ και το όνειρο νικήθηκε κατά κράτος και κάποια μοιάζουν αδύνατον να υλοποιηθούν από την παρούσα διοίκηση.
Η πόλη σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας της. Οι άνθρωποι κρίνονται από το έργο τους και την αποτελεσματικότητα τους. Ο καθένας από μας μπορεί να κάνει το δικό του ταμείο. Να πάρει σημείο σημείο τις παραπάνω εξαγγελίες και να δει ποιες πραγματοποιήθηκαν και ποιες όχι.
Εμείς ζητήσαμε από μερικά πρόσωπα της πόλης που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς να κρίνουν την πρώτη πενταετία Μπουτάρη σε μια ψύχραιμη προσπάθεια αποτίμησης. Ένας συγκοινωνιολόγος, ο πρόεδρος των ΑΜΕΑ, ένας εκ των αρχιτεκτόνων σχεδιαστών της Νεας παραλίας, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης, ένας ενεργός πολίτης στην ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ βλέπουν τα συν και τα πλην που όσων έφερε στην πόλη η πενταετία Μπουτάρη. Τα κείμενα αυτά που δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Οκτωβρίου της Parallaxi μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ:
Η πενταετία, η πόλη και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα
Η πόλη και οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες
Η ανθρώπινη πόλη που μας υποσχέθηκαν