Τα Παλιά Σφαγεία και η νέα τους χρήση
Μια αναβίωση των παλιών δημοτικών σφαγείων θα δούμε μέσα στις επόμενες μέρες στη πόλη, καθώς το πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο ανοίγει στο κοινό, φιλοδοξώντας να γίνει μια νέα εστία δράσεων στην Θεσσαλονίκη.
Μια αναβίωση των παλιών δημοτικών σφαγείων θα δούμε μέσα στις επόμενες μέρες στην πόλη, καθώς το πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο ανοίγει στο κοινό, φιλοδοξώντας να γίνει μια νέα εστία δράσεων στην Θεσσαλονίκη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία ArtBOX, και διοργανώνει από τις 13 Δεκεμβρίου 2015 στο σημείο μια σειρά δρωμένων, για μια εκ νέου γνωριμία των πολιτών με τον χώρο.
Το κτίριο των παλιών δημοτικών σφαγείων έχει άλλωστε την ιστορία του στην Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή της πόλης, δίπλα στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού. Χτισμένο το 1896-97, λειτούργησε ως το 1988 – με μια μικρή παύση την περίοδο 1978-1980, οπότε έκλεισε προσωρινά, προκειμένου να επισκευαστούν ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1978. Το 1994 το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, ως τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των τελών του 19ου – αρχών του 20ου αιώνα. Υπήρξε ανάμεσα στα έργα που εισήγαγαν την Θεσσαλονίκη στη νεωτερική εποχή, στα τέλη του 19ου αιώνα. Κατ’αντιστοιχία, μετά από την πρόσφατη ανακαίνισή του, ο χώρος μπορεί τώρα να συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης, μέσα από ένα καινοτόμο πολιτιστικό πρόγραμμα.
Το νέο αυτό πρόγραμμα, φέροντας τον τίτλο LABATTOIR, που σημαίνει Σφαγείο στα γαλλικά, θα ξεκινήσει λοιπόν ήδη αυτή τη βδομάδα στα παλιά Σφαγεία, με ποικίλες δράσεις που θα λειτουργήσουν σαν μια «προθέρμανση» ώστε να εισαχθεί το κοινό στις έννοιες και τις πρακτικές που θα χρησιμοποιήσει το project, αλλά και για να εμπλακεί η γύρω περιοχή.
Όπως σημειώνεται, το LABATTOIR θα είναι μια κοινωνικά διαδραστική μηχανή για την παραγωγή πολιτισμού, ένα εργαστήριο εφαρμοσμένης δημιουργικότητας που απαντά στις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας, προτείνοντας και εφαρμόζοντας λύσεις και εναλλακτικές στρατηγικές για το μέλλον, με την ενεργό συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συμπαραγωγού.
Θέτοντας την δημιουργικότητα στο κέντρο της διαδικασίας, διαφορετικοί κύκλοι δράσεων θα επικεντρώνουν σε διαφορετικές μορφές καλών και εφαρμοσμένων τεχνών (εικαστικά, design, μουσική, θέατρο, κινούμενη εικόνα, νέες τεχνολογίες, επιστήμη κ.λπ.), πρακτικές (art for social change, community-based art), έννοιες (the commons, place-making, capability approach) και τομείς (εκπαίδευση, κοινωνική πολιτική, πολιτιστική παραγωγή, δημιουργική οικονομία, αγορά).
Ο προσδιορισμός των κοινωνικών αναγκών, καθώς και των ταλέντων και των δυνατοτήτων των πολιτών θα γίνεται σε συνεργασία με τους δημιουργικούς παράγοντες της πόλης -επαγγελματίες από τον χώρο των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς φορείς, ακτιβιστικές οργανώσεις- που καλούνται να συμβάλουν ενεργά στο πρόγραμμα του LABATTOIR.
Το υπάρχον δημιουργικό δυναμικό της πόλης θα διευρύνεται μέσα από συνεργασίες με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, δημιουργούς και ειδικούς. Οι συνεργασίες αυτές οδηγούν σε καινοτόμα προγράμματα, προϊόντα ή υπηρεσίες, ενώ παράλληλα παρέχουν εκπαίδευση και τεχνογνωσία σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες (νέοι άνεργοι, πρόσφυγες κ.ά.).
Η πρώτη δράση εισαγωγής του LABATTOIR θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 13/12, με το εξής πρόγραμμα:
17.00-18.00 «Τα Σφαγεία και η εκτός των Δυτικών Τειχών περιοχή». Διάλεξη του Γιάννη Επαμεινώνδα (Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης – ΜΙΕΤ). H διάλεξη συνοδεύεται από μουσική και λόγο. Συμμετέχει η ηθοποιός Χρύσα Τουμανίδου.
18.00-19.00 7 Παράλληλες Συνεντεύξεις με την Μαργαρίτα Πουρνάρα (Δημοσιογράφο της Εφημερίδας «Καθημερινή»): Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, και εκπροσώποι της δημιουργικής κοινότητας της πόλης –ο Βαγγέλης Λιάκος (γραφίστας, beetroot design group), ο Θανάσης Πολυχρονάκης (SKG Tech) κ.ά.– απαντούν σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου της Καθημερινής, Μαργαρίτας Πουρνάρα, προκειμένου να ανιχνεύσουμε τις προθέσεις και τις δυναμικές του χώρου.
19.00-20.00 Κρασί & Finger Food
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν διαλέξεις, εργαστήρια και ημερίδες, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν, ενώ για τη συμμετοχή στα εργαστήρια απαιτείται δήλωση συμμετοχής:
Τηλεφωνικά στην Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου: 2313.318.213, Κα. Χριστίνα Σαχινίδου, 2313.318.211, Κα. Σοφία Συμεωνίδου, 2313.318.226, Κος. Σοφοκλής Καλτσίδης
Ή διαδικτυακά στα: http://www.labattoir.org/lectures–tours.html (για τις Διαλέξεις) http://www.labattoir.org/public-workshops.html (για τα Εργαστήρια)
Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 35 Λεωφορεία 31, 40, στάση Σφαγεία
Περισσότερες πληροφορίες: Δήμος Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Σαχινίδου, 2313.318.213 ArtBOX.gr, Λυδία Χατζηιακώβου, 2310.22.46.26