Στα υπόγεια είναι η θέα

Στον Δεντροπόταμο συνήθως δεν πας. Τον αποφεύγεις ή κάνεις σαν να μην υπάρχει. Είναι μια παράξενη τρύπα στο χάρτη της μεγάλης πόλης. Ακόμα και χωροταξικά να το δεις, στην κάτω μεριά του Κορδελιού, στο πουθενά, δεν ξεστρατίζεις κατά κει. Έχεις ακούσει και διάφορα, δεκαετίες τώρα, για το γκέτο, τους τσαμπουκάδες, την εγκληματικότητα, πως ακόμα και […]

Parallaxi
στα-υπόγεια-είναι-η-θέα-7413
Parallaxi
1.jpg

Στον Δεντροπόταμο συνήθως δεν πας. Τον αποφεύγεις ή κάνεις σαν να μην υπάρχει. Είναι μια παράξενη τρύπα στο χάρτη της μεγάλης πόλης. Ακόμα και χωροταξικά να το δεις, στην κάτω μεριά του Κορδελιού, στο πουθενά, δεν ξεστρατίζεις κατά κει. Έχεις ακούσει και διάφορα, δεκαετίες τώρα, για το γκέτο, τους τσαμπουκάδες, την εγκληματικότητα, πως ακόμα και η αστυνομία δεν επεμβαίνει.

Πολλά από αυτά είναι πραγματικότητα, ίσως τα περισσότερα, άλλα είναι αστικοί μύθοι, όπως και να έχει το πράγμα δεν είναι γειτονιά προτεραιότητας για κανέναν. Ούτε για την πόλη. Από τους 6000 κατοίκους της οι 5000 είναι τσιγγάνοι και οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι που ξέμειναν πίσω όταν παιδιά τους μετακόμισαν σε κοντινές ή μακρινές γειτονιές. Τη Μενεμένη, τον Εύοσμο ή αλλού.

Πλησιάζοντας στον ιερό ναό του Δεντροποτάμου, εκεί που εφημέριος είναι ο πατέρας Αθηναγόρας, κουβαλούσα όλες τις αναστολές που κουβαλάει κάποιος που πηγαίνει σε ένα διαφορετικό τόπο. Φεύγοντας μια ώρα μετά οι αναστολές είχαν πάει περίπατο και η απόφαση να ξεκινήσουμε μια καινούργια δράση του Θεσσαλονίκη Αλλιώς είχε παρθεί.

Στο υπόγειο του ναού του Αγίου Νεκταρίου η κίνηση δεν σταματά ποτέ. Ο πατέρας Αθηναγόρας που τα τελευταία 7 χρόνια έχει στήσει την πιο συγκινητική ιστορία της Θεσσαλονίκης, σήμερα μοιάζει εξαιρετικά γαλήνιος. Ο ερχομός του σε αυτή τη γειτονιά δεν ήταν εύκολος. Το πείσμα και η υπομονή του όμως έφεραν καρπούς. Καθώς με ξεναγεί στους κοιτώνες, την αίθουσα με τους υπολογιστές, την κουζίνα, την τραπεζαρία, την αίθουσα που φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες, παρατηρώ τα παιδιά και τις εθελόντριες που ετοιμάζουν τα γεύματα. Ένα κόσμος αλλιώτικος. Στα εικοσιέξι του ο μοντέρνος αυτός ιεραπόστολος αντί για την Αφρική που ήθελε να προσφέρει βρέθηκε σε αυτή την εσχατιά της πόλης και ίδρυσε στο υπόγειο του ναού ένα κέντρο προστασίας για παιδιά της περιοχής, που είχαν ξεστρατίσει, που μεγάλωναν σε δύσκολα περιβάλλοντα, για αποφυλακισμένα παιδιά αλλά αργότερα και για γυναίκες που είχαν ανάγκη. Με τα χρόνια η δουλειά που έκανε έγινε σπουδαίο κοινωνικό έργο, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει εθελοντές που πηγαίνουν εκεί για να προσφέρουν πάσης φύσεων έργο, από ενισχυτικά μαθήματα μέχρι καθαριότητα και μαγειρική. Και επιχειρηματίες που προσφέρουν καθημερινά τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και αυτοκίνητα και βενζίνη για τις μεταφορές τους.

Στο υπόγειο που συντελείται το μικρό θαύμα τα όμβρια ύδατα σκεπάζουν συχνά τα πάντα, γιατί ο Δεντροπόταμος είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και σε όλα του τα οικήματα τα νερά πλημμυρίζουν, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να χρειάζεται να τα αντλούν σε καθημερινή βάση. Εκεί λοιπόν ανάμεσα στα νερά ζουν και ελπίζουν κάθε μέρα τα παιδιά και όσοι παλεύουν μαζί με τον Αθηναγόρα για το αυτονόητο.

Πολύ σύντομα το υπόγειο θα αποτελέσει παρελθόν καθώς προσωρινά τα παιδιά μεταφέρονται σε ένα σπίτι που παραχωρήθηκε από ιδιώτες της περιοχής για να τα στεγάσει μέχρι ότου χτιστεί από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Θεσσαλονίκης ένας ολοκαίνουργιος ξενώνας που θα αποτελέσει τη μόνιμη ουσιαστική τους στέγη.

Θα μπορούσα να γράψω χιλιάδες λέξεις για τα συναισθήματα που με κυρίευσαν στο υπόγειο του Δενροποτάμου. Λέω όμως τις λέξεις να τις κάνουμε πράξεις από δω και μπρος με μια ουσιαστική δράση που θα προσφέρει απλόχερα όσα δικαιούνται οι αποκλεισμένοι αυτής της πόλης.

Εμείς ξεκινήσαμε μια νέα δράση του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, η οποία κρατήσει όλο το χειμώνα του 2012 και εξακολουθεί να ενισχύεται μέχρι σήμερα, ώστε να βοηθήσει σε βάθος χρόνου. Συλλέξαμε για τα παιδιά ,αλλά και για όλους όσους βοηθάνε το έργο του πατέρα Αθηναγόρα στο μέλλον, βιβλία  σε συνεργασία με τον 958, και δημιουργήσαμε  εκεί  μια χρήσιμη και ουσιαστική βιβλιοθήκη, ταινίες για τη δημιουργία μιας πρότυπης βιντεοθήκης σε συνεργασία με τη Seven Group, παλιά παιχνίδια, ηλεκτρονικά και συμβατικά, ενώ πήγαμε ένα βήμα παραπέρα και σε συνεργασία με την εταιρία Sani AE, εξοπλίσαμε από την αρχή το νέο ξενώνα που ετοιμάστηκε με έπιπλα, σκεπάσματα και οτιδήποτε εξοπλισμό χρειάζεται ένας ξενώνας. Αυτά για ξεκίνημα.

Ζητήσαμε και τη δική σας βοήθεια σε πιο ουσιαστικά ζητήματα, πέραν της προσφοράς. Οργανώνοντας ένα δίκτυο εθελοντών που έκαναν στα παιδιά αυτά μαθήματα όλο το χειμώνα, μαθήματα σχολείου, μουσικής, σκάκι, θεάτρου, ξένων γλωσσών, ζωγραφικής και οτιδήποτε μπορεί να τους φανεί χρήσιμο στη μετέπειτα ζωή τους καλέσαμε όποιον έχει διαθέσιμο χρόνο και μπορεί να διδάξει οτιδήποτε, ή να προσφέρει με εθελοντική εργασία, να μας στείλει ένα mail στο [email protected] με τις διαθεσιμότητες και την ειδικότητα του. Μια από τις πιο ουσιαστικές δράσεις του Αλλιώς ξεκίνησε.

Έλατε να αλλάξουμε μια καθημερινότητα. Τη δική μας και τη δική τους.

Poster

thess_alliws-22.jpg

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα