Τι λένε οι πολίτες για την βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας

Είναι η τρίτη φορά που μέσα σε λίγους μήνες το Μνημείο του Ολοκαυτώματος βεβηλώνεται.

Parallaxi
τι-λένε-οι-πολίτες-για-την-βεβήλωση-του-337922
Parallaxi

Βαρβαρότητα που προσβάλλει την ιστορία της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζουν τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, επαγγελματίες της περιοχής, κάτοικοι κι επισκέπτες της πόλης, που σήμερα το πρωί, περνώντας μπροστά από το μνημείο, κοντοστέκονταν με την απορία ζωγαφισμένη στο βλέμμα, ζητώντας να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.

Είναι η τρίτη φορά που μέσα σε λίγους μήνες το Μνημείο του Ολοκαυτώματος βεβηλώνεται -οι δύο (πρόσφατες) προηγούμενες ήταν τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018- γεγονός που δεν μένει ασχολίαστο από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος πλησιάζει το συνεργείο της αρμόδιας υπηρεσίας του κεντρικού δήμου, που από το πρωί είχε πιάσει δουλειά προκειμένου να σβήσει τα σημάδια από τη χθεσινοβραδική βάρβαρη ενέργεια. “Κάθε φορά τα ίδια” μονολογεί και απομακρύνεται κουνώντας αποδοκιμαστικά το κεφάλι.

Όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάλληλοι του συνεργείου, σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του καθαρισμού του μνημείου από το παχύ στρώμα με μπογιές που είχε καλύψει κυρίως το κέντρο και τη βάση του μνημείου και αύριο θα γίνει η δεύτερη και τελευταία φάση του καθαρισμού.

Πρόκειται για “βαρβαρότητα” και “βεβήλωση της Ιστορίας” τόνισε ο δικηγόρος Χρήστος Καπετανίδης, από το Διδυμότειχο, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη του για ό,τι συνέβη. Το μέλλον, σημείωσε, έχει τις “ρίζες” του στη γνώση της Ιστορίας, ιδίως δε για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με το πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν της.

Σ’ αυτό το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης, αυτό που πρέπει να προστατευθεί ως κόρη οφθαλμού, αλλά κι αυτό που κάθε χρόνο προσελκύει επισκέπτες από το εξωτερικό, οι οποίοι θέλουν να “αγγίξουν” ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης, αναφέρθηκε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας από τους επαγγελματίες της περιοχής, ο Άκης Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου. Τέτοιου είδους άνανδρες πράξεις, όπως χαρακτηριστικά είπε, δημιουργούν προβληματισμό και ίσως προκαλούν και διστακτικότητα σε αποφάσεις επισκεπτών που έχουν τη Θεσσαλονίκη στον “χάρτη” των προορισμών τους. Τέτοιου είδους πράξεις δείχνουν ασέβεια τόσο στο παρελθόν της πόλης όσο και στη ζώσα καθημερινότητά της, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της, η 24χρονη Ιωάννα Καλαϊτζή μπορεί να μην είχε πληροφορηθεί το γεγονός από τα δελτία ειδήσεων, αλλά δεν έκρυψε την ενόχλησή της για μια τέτοια ενέργεια που, όπως υπογράμμισε, προσβάλλει την ίδια τη Θεσσαλονίκη καθώς μόνο αρνητική είναι. Μάλιστα, δεν έκρυψε και αυτή τον προβληματισμό της για το τι είδους μηνύματα θα μπορούσαν να περάσουν τέτοιου είδους πράξεις σε όσους θέλουν να επισκεφθούν την πόλη.

Παράλληλα, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα καταδίκασε με δύο tweet την βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη:

«Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα καταδικάζει κατηγορηματικά την βεβήλωση και πάλι του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη προσβολή στους 50.000 Έλληνες Θεσσαλονικείς Εβραίους που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου».

«Τέτοιες ενέργειες από περιθωριακες εξτρεμιστικές ομάδες πρέπει να καταδικάζονται. Είμαστε σίγουροι ότι οι Ελληνικές Αρχές εργάζονται για τον εντοπισμό των δραστών, ώστε να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη».

Διαβάστε ακόμα:

Πηγή: ΑΠΕ, Ε. Σοφιανού

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα