Το Φεγγάρι στην ακτή
Δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Παύλο Βασιλειάδη το 1997, τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Φεγγάρι που κατασκευάστηκε τότε τρία και τοποθετήθηκε και στην ακτή της Σάνης, στη διάρκεια του Sani Festival, στο Porto Valitsa στην Κασσάνδρα, αλλά και για ένα καλοκαίρι στο Saint Tropez. Είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο μέταλλο επιζωγραφισμένο […]
Δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Παύλο Βασιλειάδη το 1997, τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Φεγγάρι που κατασκευάστηκε τότε τρία και τοποθετήθηκε και στην ακτή της Σάνης, στη διάρκεια του Sani Festival, στο Porto Valitsa στην Κασσάνδρα, αλλά και για ένα καλοκαίρι στο Saint Tropez. Είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο μέταλλο επιζωγραφισμένο με χρώμιο και το ύψος του είναι 3,80 μ.
Το Φεγγάρι έχει εκτεθεί για πρώτη φορά στο 1996 στο ύψος της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, απέναντι από το Ναταλί, και το 2001 στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλία.
Τον Φεβρουάριο του 2015, άγνωστοι αποπειράθηκαν να πριονίσουν τη βάση του, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς λύγισαν τη βάση του ενώ το Φεβρουάριο του 2016, άγνωστοι το πέταξαν στη θάλασσα όπου με τη βοήθεια δυτών ανασύρθηκε και έκτοτε φυλάσσεται σε αποθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει καταγγελθεί από τους αρχιτέκτονες της νέας παραλίας ότι κάποιοι δεν το θέλουν γιατί τους θυμίζει την ημισέληνο της τούρκικης σημαίας! Ο ίδιος ο γλύπτης είχε πει: «Το συγκεκριμένο φεγγάρι έτσι όπως είναι, δεν έχει καμία σχέση με το σύμβολο το τουρκικό, το σύμβολο του Ισλάμ. Αν έκανε κάποιος έναν κόκκινο κύκλο θα είχε σχέση με τον ήλιο το ιαπωνικό;»
Ο ίδιος ο γλύπτης είχε υποδείξει ως νέο χώρο τοποθέτησης του την θάλασσα ώστε να προφυλαχτεί από μελλοντικούς βανδαλισμούς. Για να επανατοποθετηθεί το Φεγγάρι και μάλιστα μέσα στη θάλασσα χρειάστηκαν 3 ολόκληρα χρόνια, 35 εγκρίσεις από φορείς, ειδική άδεια από την υπηρεσία φάρων.
Ο Παύλος Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι αυτοδίδακτος. Σπούδασε ιατρική και είναι ψυχίατρος.
Εκτός από την προσωπική του εικαστική δουλειά, έχει δημιουργήσει εδώ και 25 χρόνια τη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του ΨΝΘ με συμμετοχή καλλιτεχνών με ψυχικές διαταραχές και έχει διοργανώσει με αυτήν πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πρώτη του έκθεση ήταν το 1971 στη γκαλερί Ζ–Μ στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με ζωγραφική κι εγκαταστάσεις, όπως και συμμετοχές σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 2011 παρουσίασε στο Τελλόγλειο την ενότητα έργων του «Περιβάλλοντα» («Αστερισμοί», «Ουρανοί», «Polis» «Κήπος»).
Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο Μουσείο Ρόδου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Βαφοπούλειο, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και σε ιδιωτικές συλλογές. Ένα από τα πιο διάσημα έργα του, το «Φεγγάρι στην ακτή», συνδέθηκε με τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης
Ο πρώτος κύκλος των «Ραντεβού με καλλιτέχνες» του Τελλογλείου άνοιξε με την ζωγράφο – σκηνογράφο, καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Ιωάννα Μανωλεδάκη και συνεχίστηκε με τον καθηγητή Φωτογραφίας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργο Κατσάγγελο.
Ο Παύλος Βασιλειάδης, ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης επανήλθε μέσω των Δημητρίων, στον δημόσιο χώρο, το 2010: στόλισε πάρκα με τα μεταλλικά λουλούδια του, την ψαραγορά με τους πλανήτες του, το γυμνό μπετόν του νέου δημαρχείου με τους αστερισμούς του και φώτισε την ακτή του Θερμαϊκού με το μισοφέγγαρό του.
Από σήμερα το απόγευμα φωταγωγείται επίσημα και λάμπει ξανά στον Θερμαϊκό.