Το Ναβαρίνο στο χτες και στο σήμερα

της Χριστίνας Παρασκευοπούλου Μια γειτονιά μοναδική με τον τρόπο της, στο ιστορικό κέντρο της πόλης που συνδυάζει το παλιό και το καινούριο, το ιστορικό με το εναλλακτικό. Ταβερνάκια, καφέ, μπαρ, καταστήματα σκιαγραφούν τον χαρακτήρα της περιοχής. Κάνοντας μια βόλτα από την Πλατεία Ναβαρίνου, πριν 20 και 30 χρόνια, αυτό που θα αντίκρυζε κανείς δεν θα […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
το-ναβαρίνο-στο-χτες-και-στο-σήμερα-33768
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
img_6848.jpg

της Χριστίνας Παρασκευοπούλου

Μια γειτονιά μοναδική με τον τρόπο της, στο ιστορικό κέντρο της πόλης που συνδυάζει το παλιό και το καινούριο, το ιστορικό με το εναλλακτικό. Ταβερνάκια, καφέ, μπαρ, καταστήματα σκιαγραφούν τον χαρακτήρα της περιοχής.

Κάνοντας μια βόλτα από την Πλατεία Ναβαρίνου, πριν 20 και 30 χρόνια, αυτό που θα αντίκρυζε κανείς δεν θα ήταν η σημερινή σειρά από καφετέριες, αλλά τα πολλά ταβερνάκια που κυριαρχούσαν στην περιοχή, καθώς η Πλατεία φημιζόταν για τις ταβέρνες της και αποτελούσε έναν από τους κύριους προορισμούς για καλό φαγητό. Το “Λιόπεσι” με τα μαγειρευτά του, η «Λυκόβρυση», η «Όμορφη Θεσσαλονίκη», “Τα Αδέλφια”, αργότερα η «Δεσκάτη» είναι μερικά από τα οικογενειακά ταβερνάκια που κυριαρχούσαν στον χώρο. Εκεί άνοιξε και το πρώτο παγωτατζίδικο της Δωδώνης, όπου γινόταν το αδιαχώρητο. Τα καφενεία επίσης είχαν χαρακτηριστική παρουσία, με τον “Γαλέριο” και το “Αστόρια” να έχουν αφήσει όνομα στην πόλη με την διαχρονική παρουσία τους στην περιοχή. Και να μην ξεχνάμε τα πολλά σινεμά που υπήρχαν στην περιοχή, καθώς οι σινεφίλ της πόλης είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δέκα αίθουσες, από τις οποίες ελάχιστες απομένουν.

Σιγά σιγά η εικόνα της περιοχής τείνει προς τον εναλλακτικό, φοιτητοκρατούμενο χώρο όπως  τον ξέρουμε σήμερα. Η μετάλλαξη μπορούμε να πούμε πως άρχισε από την δεκαετία του ’80. Η παραδοσιακή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην πλατεία Ναυαρίνου γίνεται πόλος έλξης που για τους νέους και τους φοιτητές. Ο Γαλέριος γεμίζει φοιτητές που συνυπάρχουν αρμονικά με τους ηλικιωμένους θαμώνες του. Το Αστόρια γίνεται κατ’ εξοχήν φοιτητικό στέκι και εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλές για τους πιο εναλλακτικούς. Καθώς η περιοχή ήταν δίπλα στα Πανεπιστήμια, κατοικήθηκε από φοιτητές που συνυπήρχαν πια στις οικοδομές με παλιούς Θεσσαλονικείς. Οι φοιτητές διείσδυσαν σιγά σιγά στην περιοχή, και η άλλοτε πιο παραδοσιακή περιοχή μεταλλάχτηκε σε τόπο ραντεβού και παρεϊστικης διάθεσης. Τα πεζούλια γύρω απ΄τα παρτέρια και τα Αρχαία ήταν και είναι πάντα γεμάτα νεαρόκοσμο και η περιοχή προσαρμόστηκε εμπορικά στο νεανικό καταναλωτικό κοινό.

Σταδιακά, οι ταβέρνες αντικαταστάθηκαν με καφετέριες, τα σινεμά άρχισαν να κλείνουν λόγω της κρίσης που δεν είχε σχέση με αυτήν ειδικά την περιοχή αλλά η απουσία τους άλλαξε το τοπίο. Την εμφάνισή τους έκαναν τα πρώτα μαγαζιά tattoo και piercing, την πιο τρέντι μόδα που ασπάστηκαν και πολλοί Θεσσαλονικείς και όχι μόνο ένα περιθωριακό κοινό. Χαρακτηριστικά μαγαζιά του είδους είναι το Nico, το παλιότερο της περιοχής που λειτουργεί ακόμα. Κατά μήκος της Γούναρη με εξαίρεση το Αντί που υπάρχει εκεί από το 1984, με κοσμήματα που αντέχουν στο χρόνο από ασήμι και χρυσό, μια σειρά μικρομάγαζα με faux bijoux και υπηρεσία γρήγορου τρυπήματος αυτιών αλλά και γενικότερου piercing, ήρθαν να καλύψουν την τεράστια ζήτηση που ξεκινούσε πια από τους μαθητές γυμνασίου. Καταστήματα με έθνικ ρούχα και αξεσουάρ, καθώς και αυτά με είδη skate αλλά και σε σχέση με street art, όπως το The Box Gallery, ακολούθησαν και αποτελούν πλέον ένα κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής. Στην περιοχή η σφραγίδα του εναλλακτικού ακολουθεί τα καταστήματα κάθε είδους, ακόμα και τα κομμωτήρια, όπως το Σκαλπ που λειτουργούσε για χρόνια σε ένα παραδοσιακό κτίριο της Απελλού για να μετακινηθεί λίγα χρόνια πριν στην Σβώλου. Τις μουσικές ανησυχίες ήρθαν να καλύψουν τα δισκάδικα που πουλάνε καινούρια και μεταχειρισμένα βινύλια παντός είδους, ενώ το κίνημα των second hand εκφράζεται σε μαγαζιά μεταχειρισμένων ρούχων όπως το Handover.

Στον χώρο του βιβλίου ήρθε τα τελευταία χρόνια να προστεθεί το Βιβλιοπωλείο Γιάφκα στην Γρηγορίου Παλαμά. Με την άποψη ότι ένα βιβλιοπωλείο πρέπει να είναι χώρος ανταλλαγής απόψεων και φορέας δράσεων, στον χώρο λειτουργούν ομάδες γονέων, παιδιών και βιβλιόφιλων, όπως η ομάδα ευαισθητοποίησης γονέων παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αλλά και Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων στο πατάρι. Λίγο πιο πάνω στην Σβώλου οι Ακυβέρνητες Πολιτείες έστησαν τη δικιά τους συνεταιριστική ιστορία.

Όντας κεντρικό σημείο της πόλης, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα 24ωρα γυράδικα και οι κρεπερί που συναντάμε κατά μήκος της Γούναρη, αν και τελευταία ο δρόμος έχει αρχίσει να διανθίζεται από ένα-δυο καταστήματα φρέσκων φρούτων και υγιεινών σνακ. Εκτός όμως από τα μαγαζιά γρήγορου φαγητού, συναντάμε και κάποια νέα ενδιαφέροντα σημεία στον χώρο της εστίασης που δίνουν μια νέα πολυπολιτισμική πτυχή στην περιοχή. Ένα είναι το πρώτο και μοναδικό αρμένικο εστιατόριο της πόλης, το Erebuni, που πρόσφατα ήρθε στην Γρ. Παλαμά με την παραδοσιακή του κουζίνα με τα ξεχωριστά μπαχαρικά, τα αρμένικα κρασιά και την ιδιαίτερη ρουστίκ διακόσμησή του. Το Χαμιντιέ στην Πλατεία είναι ένα ιδιαίτερο καφενείο – μεζεδοπωλείο που έγινε αμέσως στέκι όσων αγαπούν τα παραδοσιακά εδέσματα και ποτά με μια δόση μοντερνισμού. Το μπαρ “Ενοχές” στην Απελλού, κλέβει πραγματικά την παράσταση με την εντυπωσιακή διακόσμηση και το οικείο του κλίμα.

Η περιοχή λοιπόν έχει καταστεί σήμερα επίκεντρο του κάθε λογής εναλλακτικού και νεανικού, με άπειρα καταστήματα έτοιμα να καλύψουν την κάθε ανάγκη έκφρασης των φοιτητών που στην πλειοψηφία τους την επιλέγουν. Κάθε πόλη χρειάζεται μια γειτονιά που να δοκιμάζει και να φέρνει νέα πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με το καθιερωμένο. Στην Θεσσαλονίκη αυτή είναι η Ναυαρίνου.

Το Ναβαρίνο σήμερα

Το εμπορικό πρόσωπο της περιοχής είδαμε ότι έχει αλλάξει στη διάρκεια των χρόνων. Ελάχιστα από τα παλιά μαγαζιά παραμένουν στην περιοχή και συνεχώς ξεφυτρώνουν νέα για να αντικαταστήσουν τα παλιότερα. Εδώ η νεανική και εναλλακτική εμπορική κίνηση δεν επαψε ποτέ να συνδυάζεται με καταστήματα και χώρους που αγαπούν πολύ όλοι οι κάτοικοι του κέντρου και οι επισκέπτες της περιοχής.

Εξάρτηση-Tα πιο όμορφα πράγματα τα φοράς

Στο XRTC, μαγαζί σταθμό στη Γούναρη για χρόνια, που μετακόμισε πρόσφατα στην γωνία Τσιμισκή με Θεοχάρη, θα βρείτε έθνικ ρούχα και αξεσουάρ παντός είδους, από τσάντες μέχρι κοσμήματα, αλλά και είδη piercing, πουφ και μοναδικές καπνοθήκες με ενδιαφέροντα ανεξίτηλα σχέδια. Κι αν μένετε εκτός κέντρου ή και εκτός πόλης μπορείτε να προμηθευτείτε τα είδη του, ιδανικά δώρα και για τις γιορτές που πλησιάζουν, από το ηλεκτρονικό κατάστημα του XRTC. (Τσιμισκή 123, 2310227295, www.xrtcshop.gr)

Fruit of the loom – Το χρώμα στα ρούχα

Μια εταιρεία που ντύνει γενιές και γενιές από το 1851 βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και σας περιμένει σε ένα πολύχρωμο κατάστημα που κλείνει ήδη ενάμιση χρόνο. Το Fruit of the Loom διαθέτει μεγάλη ποικιλία ανδρικής, γυναικείας και παιδικής ένδυσης και απευθύνεται σε ηλικίες από 2 έως 90 χρονών, καθώς όλα τα ρούχα του είναι ατύπωτα και σε τεράστια γκάμα χρωμάτων, έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Από T-shirts, φανελάκια, φούτερ, παντελόνια, πόλο, πουκάμισα, ζακέτες μέχρι και εσώρουχα. Ειδικά για αγορές χονδρικής προσφέρεται υπηρεσία τυπώματος (Fruit of the Loom, Δημητρίου Γούναρη 37, 2310225885, www.camera.gr).

Three Sixty για Εxtreme sports και Underground για Streetwear

Το Three Sixty (360) κλείνει ήδη έναν χρόνο στην Ναβαρίνου σαν ένα μοναδικό outlet που θα ικανοποιήσει τα γούστα κάθε extreme sports lover. Αφιερωμένο σε snowboard, motocross, downhill, inline, skateboard και kite-surfing, καλύπτει κάθε εποχή, ενώ τώρα που έπιασε χειμώνας, αυτοί που αγαπούν το χιόνι και τα βουνά μπορούν να προμηθευτούν τις καλύτερες μάρκες ρούχων και εξοπλισμού και να δοκιμάσουν ένα χειμερινό σπορ. Και καθώς είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και το χιόνι αργά ή γρήγορα θα στρωθεί στις κορυφές, το Three Sixty προσφέρει μαθήματα snowboard, μεταξύ άλλων, ενώ διοργανώνει και εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα. Η μόδα του δρόμου έντυσε και ντύνει μια ολόκληρη γενιά. Το Underground την παρακολουθεί εδώ και χρόνια, εξασφαλίζοντας πάντα την πληρέστερη γκάμα ρουχισμού στις πιο καινούριες και trendy μάρκες streetwear, από CLRW, CUCKOO, PANUU, HUMOR, SPRAYGROUND, Circa, Neff,Vans μέχρι Adidas Original, Converce, SUPRA, Nike, Goormet. Αν είναι street θα το βρείτε εκεί. (Three Sixty: Δημητρίου Γούναρη 23, τηλ. 2311241577. Underground: Δημητρίου Γούναρη 20, τηλ.2310278822, Αγίας Σοφίας 24, τηλ.2310260944).

Αντί, η διαρκής γοητεία

Το 1984 άνοιξε στην Γούναρη ένα κατάστημα κοσμημάτων που είναι πια η κλασική αξία της γειτονιάς. Γενιές ολόκληρες επέλεξαν τα δώρα και τα κοσμήματα τους από κει. Ρολόγια, κοσμήματα από ασήμι και χρυσό, υπέροχα γούρια για τη νέα χρονιά, εξαιρετικές δημιουργίες για κάθε ηλικία και γούστο που αντέχουν στο χρόνο και συνοδεύουν κάθε στιγμή. Στην ίδια θέση 30 χρόνια τώρα. Κλασική αξία. (Δημητρίου Γούναρη 28, Πλατεία Ναβαρίνου).

Bau’s art bar, εναλλακτική ψυχαγωγία ουσίας

Ένας καινούργιος πολυχώρος που έλειπε από την περιοχή μετράει ένα μήνα ζωής στη γωνία Βύρωνος με Ναβαρίνου. Το Bau’s είναι ένας νέος χώρος με καλλιτεχνικές ευαισθησίες που θέλει να δώσει βήμα σε νέους σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών και γενικά νέους καλλιτέχνες, συνδυάζοντας ποτό, φαγητό και εικαστικές εκθέσεις. Ένα μαγαζί που γυρνά την πλάτη στα πολυεθνικά labels υποστηρίζοντας μόνο ελληνικές εταιρείες ποτών και προσφέρει φαγητό με παραδοσιακά προϊόντα τοπικών μικροπαραγωγών. Θα ενθουσιαστείτε όταν σας προτείνουν να διιαμορφώσετε το δικό σας κοκτέιλ, το οποίο μετά μπορείτε να βαφτίσετε «επισήμως». Ο χώρος συνδυάζει καφέ, μπαρ και μπιστρό αφού διαθέτει κρύα κουζίνα, κυριακάτικο πρωινό και ένα απόγευμα την εβδομάδα έχει μπουφέ με απεριτίβο. Στο ειδικά διαμορφωμένο πατάρι του δημιουργεί έναν καλαίσθητο εκθεσιακό χώρο για έργα ανεξάρτητων καλλιτεχνών, που αυτόν τον καιρό φιλοξενεί μια έκθεση Θεσσαλονικιών αρχιτεκτόνων με θέμα τα παλιά αρχοντικά της πόλης, ενώ στο υπόγειό του στήνει ένα εργαστήριο για φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Ο κεντρικός χώρος είναι σχεδιασμένος από γνωστό σκηνογράφο και φιλοξενεί τις Κυριακές μουσικούς Swing και Jazz. (Πλατεία Ναβαρίνου 5 και Βύρωνος, τηλ. 2310226407, 697 296 3201)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα