Θεσσαλονίκη

Το “Παγόβουνο” στην άκρη της πόλης

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πολύπλευρη. Από τους μη Θεσσαλονικείς χαρακτηρίζεται με ευκολία ερωτική, γαστρονομική, φοιτητούπολη αλλά οι περισσότεροι ξεχνούν τη σπουδαία αθλητική δυναμική της πόλης. Οι επιδόσεις της στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο που είναι ίσως τα πιο δημοφιλή αθλήματα στα οποία διέπρεψε είναι γνωστές αλλά υπάρχει μια λιγότερο διαδεδομένη αθλητική πτυχή της που […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
το-παγόβουνο-στην-άκρη-της-πόλης-33914
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
23.jpg

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πολύπλευρη. Από τους μη Θεσσαλονικείς χαρακτηρίζεται με ευκολία ερωτική, γαστρονομική, φοιτητούπολη αλλά οι περισσότεροι ξεχνούν τη σπουδαία αθλητική δυναμική της πόλης. Οι επιδόσεις της στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο που είναι ίσως τα πιο δημοφιλή αθλήματα στα οποία διέπρεψε είναι γνωστές αλλά υπάρχει μια λιγότερο διαδεδομένη αθλητική πτυχή της που πολλοί αγνοούν. Τον αθλητισμό του πάγου, λοιπόν, που υποστηρίχτηκε στο παρελθόν στην πόλη ήρθε πρόσφατα να αναβιώσει και να στηρίξει το νέο και μοναδικό μόνιμο παγοδρόμιο, το Iceberg Center Thessaloniki.

Το παγοδρόμιο, που άνοιξε μόλις τον Νοέμβριο στο Ωραιόκαστρο, αποτελεί το μοναδικό μόνιμο παγοδρόμιο της Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, ένας από τους υπεύθυνους του παγοδρομίου, η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα πρωτοπόρα στον παγοδρομιακό αθλητισμό καθώς πρόκειται για το τρίτο μόνιμο παγοδρόμιο που κατασκευάζεται στην πόλη, με τα προηγούμενα να μην είχαν την τύχη να κρατήσουν. Με αφορμή όμως αυτά τα παγοδρόμια που λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των αθλητών του χώρου, και μάλιστα μικρών ηλικιών, έχει αυξηθεί ραγδαία, και ήδη στο παγοδρόμιο Iceberg προπονούνται εντατικά πάνω από 100 παιδιά κάτω των 16. Με στόχο λοιπόν να προβάλει και να αναπτύξει τα αθλήματα του πάγου, άνοιξε τις πόρτες του, με ήδη πολύ θετική ανταπόκριση.

Όπως σημείωσε ο κ. Πετρίδης, «Το χόκεϋ επί πάγου στην Ελλάδα ξεκίνησε στις αρχες της δεκαετίας του ’80 από Έλληνες αθλητές του χόκεϋ, που εν τω μεταξύ επαναπατρίστηκαν, είτε από ανατολικές χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, είτε της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Αυτοί δημιούργησαν την ομάδα των πιγκουίνων Θεσσαλονίκης και προπονούνταν στο τότε παγοδρόμιο της Θεσσαλονίκης στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου στο χώρο της Έκθεσης. Τα χρόνια της λειτουργίας αυτού του παγοδρομίου σημειώθηκε η πρώτη ανάπτυξη των αθλημάτων του πάγου, καθώς ξεκίνησαν οι πρώτοι αθλητές καλλιτεχνικού πατινάζ, ενώ το άθλημα του χόκεϋ έγινε πιο δημοφιλές και σταδιακά δημιουργήθηκαν οι υπόλοιπες ομάδες χόκεϋ της πόλης, οι Τιτάνες, οι Άτλαντες, Άρης, Παοκ, Ηρακλής. Μετά το κλείσιμο του παγοδρομίου της Έκθεσης, προς το τέλος της δεκαετίας του ’80, τα αθλήματα εγκαταλήφθηκαν ενώ το χόκεϋ επί πάγου συνέχισε ως roller hockey, με τους αθλητές να προπονούνται στον πάγο στο εξωτερικό. Οι υποσχέσεις για την επαναλειτουργία ενός παγοδρομίου στην πόλη ήταν αμέτρητες, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’00 υπήρξε και η προκύρηξη ανέγερσης δημόσιου παγοδρομίου στη Ν.Ραιδεστό, που όμως δεν κατασκευάστηκε ποτέ και το έργο αργότερα εγκαταλείφθηκε».

Στα τέλη της δεκαετίας του ’00 ξεκίνησε η εγκατάσταση των μικρών χριστουγεννιάτικων εποχιακών παγοδρομίων που ήταν μια καλή διέξοδος για τους ήδη μυημένους στις παγοδρομίες, όμως δεν υπήρχε σημαντική ανάπτυξη των αθλημάτων των παγοδρομιών, καθώς η λειτουργία τους και οι υποδομές τους ήταν περιορισμένες. Επιπροσθέτως τα πολλά ατυχήματα σε αυτά τα παγοδρόμια έκαναν τον κόσμο επιφυλακτικό προς τη συστηματική χρήση τους.

«Το 2012 στην περιοχή του Ωραιοκάστρου άνοιξε το Paradice Ice Rink Thessaloniki, μια πρωτοβουλία ιδιωτική, από παλιούς αθλητές, που ομολογουμένως αποδείχθηκε πολύ σημαντική καθώς λόγω του ότι το παγοδρόμιο ήταν σημαντικών διαστάσεων και λειτουργούσε 12 μήνες, αυξήθηκαν ραγδαία οι συστηματικοί χρήστες των παγοδρομίων και δημιουργήθηκαν δεκάδες νέοι αθλητές μικρών ηλικιών. Δυστυχώς λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και εσωτερικών προστριβών το παγοδρόμιο έκλεισε τον Απρίλη του 2014», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Λόγω του ότι ήδη στην περιοχή του Ωραιοκάστρου είχε δημιουργηθεί σημαντικός αριθμός μικρών αθλητών και επισκεπτών από τη δυτική Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έμειναν χωρίς αθλητικό χώρο για τις προπονήσεις τους ή την ψυχαγωγία τους, ρώσοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, με την υποστήριξη των επίσης αθλητών κ. Πετρίδη Χριστόδουλου και κ. Αδαμίδη Κυριάκου, κατασκεύασαν λοιπόν ένα πρότυπο παγοδρόμιο με διαστάσεις που προσεγγίζει τις διεθνείς προδιαγραφές και υποδομές που δεν υπάρχουν σε άλλη παρόμοια ιδιωτική αθλητική εγκατάσταση στην Ελλάδα. Το νέο παγοδρόμιο Iceberg Center Thessaloniki ήδη έχει συσπειρώσει τους παλαιούς αθλητές των παγοδρομίων, ενώ δημιουργεί καθημερινά και νέους μέσα από τους συλλόγους που ήδη έχουν επιλέξει το Iceberg Center για τις προπονήσεις τους. Παράλληλα, και λόγω των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων που προσφέρει, όπως καφέ-μπάρ, εστιατόριο, δημιουργική απασχόληση παιδιών μεταξύ άλλων, αποτελεί μια διαφορετική λύση διασκέδασης και ψυχαγωγίας για οικογένειες και μεμονωμένους χρήστες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πετρίδης, «Αυτό που διαφοροποιεί το Iceberg Center από τα υπόλοιπα παγοδρόμια είναι η ποιότητα του πάγου καθώς το παγοδρόμιο διαθέτει όχημα λείανσης του πάγου που μετατρέπει το πατινάζ σε μια διαφορετική εμπειρία από οτι έχετε συνηθίσει. Οι υποδομές εκτός των άλλων περιλαμβάνουν και αποδυτήρια κοινού, υποστηρικτική αίθουσα εκγύμνασης και χορού, όλες τις υποδομές ΑΜΕΑ, κατάστημα για αγορά παγοδρομιακού εξοπλισμού, μέχρι και ιατρείο».

Στο Iceberg Center προσφέρονται κάθε είδους υπηρεσίες που σχετίζονται με το παγοδρόμιο όπως επίβλεψη αρχαρίων ή ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με εκμάθηση κάποιου παγοδρομιακού αθλήματος υπάρχουν συνεργαζόμενοι αθλητικοί σύλλογοι, με ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος τις παγοδρομίες τα 4 έτη. Το κόστος εισόδου στο παγοδρόμιο Iceberg Center για το κοινό είναι 8 ευρώ για απεριόριστη ώρα χρήσης της παγοπίστας ενώ τα αθλητικά προγράμματα συστηματικής εκμάθησης ξεκινούν από 60 ευρώ μηνιαίως. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή απόγευμα υπάρχει δημιουργική απασχόληση παιδιών εκτός πάγου δωρεάν, ενω στους χώρους του παγοδρομίου διεξάγονται οργανωμένα πάρτυ γενεθλίων με γεύμα, αλλά και επιχειρηματικές συναντήσεις.

«Ο σκοπός του παγοδρομίου είναι η εξοικείωση του κοινού με τις παγοδρομίες και η συστηματική ανάπτυξη των αθλημάτων. Ήδη αυτή τη στιγμή οι μικροί αθλητές μέχρι 16 ετών ξεπερνούν τους 100. Η δημιουργία αθλητικών τμημάτων θα οδηγήσει στη διεξαγωγή πρωταθλήματος παίδων, καθώς αυτή τη στιγμή μόνο φιλικοί αγώνες διεξάγονται, ενώ για το καλλιτεχνικό πατινάζ διεξάγεται κάθε χρόνο το ελληνικό πρωτάθλημα στις αρχές του Απριλίου», υπογραμμίζει ο κ. Πετρίδης.

Για τις προσεχείς ημέρες των Χριστουγέννων, οι υπεύθυνοι έχουν ετοιμάσει αρκετές εκδηλώσεις και happenings. Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη γιορτή – gala καλλιτεχνικού πατινάζ, όπου τα παιδιά του παγοδρομίου ετοίμασαν μια δίωρη παράσταση με τη συμμετοχή και γνωστών αθλητών του καλλιτεχνικού πατινάζ με διεθνείς διακρίσεις, ενώ μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη ο Αη Βασίλης θα βρίσκεται στους χώρους του παγοδρομίου για να φωτογραφηθεί και να παίξει με τα παιδιά. Θα υπάρχει παράλληλα και ταχυδρομείο του Αη Βασίλη για να στείλουν οι μικροί μας φίλοι τα γράμματα τους.

Η διεύθυνση του παγοδρομίου είναι Συμμαχική οδός Ωραιοκάστρου και Ναυάρχου Τομπάζη γωνία (1η παράλληλη άνωθεν Εγνατίας οδού), το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2310697577 και η σελίδα στο facebook, όπου υπάρχει χάρτης, είναι Iceberg Center Thessaloniki. Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας του παγοδρομίου είναι καθημερινά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ. Δώστε λοιπόν κι εσείς μια ευκαιρία σε μια εναλλακτική επιλογή ψυχαγωγίας αλλά και αθλητισμού. Επισκεφτείτε και δοκιμάστε το.

 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα