Το πιο πετυχημένο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης στην κρίση γίνεται ντοκιμαντέρ!
Όταν 420 Θεσσαλονικείς πήραν την τροφή στα χέρια τους.
Πέρασαν κιόλας επτά χρόνια από την ίδρυση του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης “Βίος Coop” και πέντε χρόνια από το άνοιγμα του συνεταιριστικού παντοπωλείου του. Έφτασε η ώρα που το πετυχημένο παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη “της κρίσης” θα αναλυθεί και θα παρουσιαστεί στις οθόνες προσεχώς.
Το “Βίος, ο άλλος δρόμος” είναι το ντοκιμαντέρ που εξερευνά την ιστορία του συνεταιρισμού: τη δημιουργία, τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας, την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το πολιτικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Κολαξίζης και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος από το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ.
Στη Θεσσαλονίκη, μία πόλη ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την οικονομική κρίση, περισσότεροι από 420 πολίτες ενώθηκαν έχοντας για σύνθημα το “παίρνουμε την τροφή μας στα χέρια μας”. Έτσι γεννήθηκε ο μη κερδοσκοπικός Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός “Βίος Coop” ο οποίος από το 2013 προσφέρει τοπικά προϊόντα, χωρίς μεσάζοντες. Λειτουργεί με βάση τις αρχές της Άμεσης Δημοκρατίας, της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας έχοντας στόχο να προτείνει ένα άλλο επιχειρηματικό μοντέλο αποτελώντας ένα παράδειγμα που μας δείχνει «άλλους δρόμους» για το μέλλον.
Από αυτό αφορμίζεται και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ στο οποίο θα δούμε μαρτυρίες των πρωταγωνιστών βήμα βήμα να εξηγούν πώς κατάφεραν πάνω από 420 πολίτες να στήσουν το φωτεινό παράδειγμα του Bios και όχι μόνο.
Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να διεισδύσει στον τρόπο που η εκπαίδευση και οι αρχές της Άμεσης Δημοκρατίας και της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας διαμορφώνουν τον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας του Βίος Coop αλλά και να δώσει απάντηση σε εύλογα ερωτήματα: Γιατί, παρά το πείσμα της εποχής που μας θέλει απομονωμένους, 420 άνθρωποι ενώθηκαν και έφτιαξαν έναν συνεταιρισμό; Και γιατί εν μέσω της οικονομικής κρίσης κάποιοι επιλέγουν την δημιουργία μέσα από τον μη κερδοσκοπικό δρόμο;
Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, τα μέλη του Βίος Coop: Γιώργος Γριτζάς (τ. μέλος ΔΣ, επικ. Καθηγητής Κ.ΑΛ.Ο. στο ΑΠΘ), Ειρήνη Τζέκου (Μέλος ΔΣ, Υποψήφια Διδάκτωρ στην Κ.ΑΛ.Ο., ΑΠΘ), Κώστας Νικολάου (τ. Πρόεδρος ΔΣ, Διδάσκων Οικολογίας και Κ.ΑΛ.Ο. στο ΑΠΘ), Γιώργος Θεοδωρίδης (τ. Πρόεδρος ΔΣ, τ. εργαζόμενος Βίος Coop, Περιβ. Οργάνωση ‘Καλλιστώ’), Λάζαρος Αγγέλου (Πρόεδρος ΔΣ, Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός), Άσπα Παπαφιλίππου (τ. μέλος ΔΣ, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Συνεταιρισμών), Άννα Τζιούμπα (Ταμίας ΔΣ, Συνταξιούχος ιδ. υπάλληλος), Νίκος Γραικούσης (τ. μέλος ΔΣ, Οικονομολόγος), Γιώργος Μπλέκας (τ. πρόεδρος ΔΣ, αν. Καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο ΑΠΘ), Αντώνης Καράγιωργας (τ. μέλος ΔΣ, Βιοχημικός), Άρης Χατζηνικολάου (τ. Αντιπρόεδρος ΔΣ, Γραφείο Περιβάλλοντος ΠαΜακ), Παναγιώτης Λάκκας (Μέλος ΔΣ, Συντονιστής καταστήματος), Φοίβος Μακρίδης (Εργαζόμενο μέλος του ΒίοςCoop), Κώστας Ποζίνης (τ. Εργαζόμενος στον Βίος Coop με voucher), Ιωάννα Μητρούση (Μέλος ΔΣ, ελ. Επαγγελματίας), καθώς και οι Γιώργος Τσιτσιρίγκος (Εκπαιδευτής Nonviolent Communication), Βαγγέλης Βραγοτέρης (Εργαζόμενος ΣΕ ΒΙΟΜΕ, Χημικός Μηχανικός), Δήμητρα Κουτρούπη (Μέλος Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού ‘Αγ. Αντώνιος’), Δημήτρης Κουφάκης (Συντονιστής τοπικής ομάδας ‘Πελίτι’ Θεσσαλονίκης), Άννα Εμμανουηλίδου (Μέλος συνεταιρισμού ‘Το Κουκούλι’, ψυχολόγος) και Νίκος Μισυρλής (Μέλος συνεταιρισμού ‘Το Κουκούλι’, παραγωγός αρωματικών φυτών).
Παρακολουθήστε την πορεία του ντοκιμαντέρ στην σελίδα του στο Facebook.