Θεσσαλονίκη

Ο θρύλος του Κρικέλα

Ο Κρικέλας ήταν το πιο διάσημο εστιατόριο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης που δείπνησαν εντός του Θεοί και Δαίμονες.

Parallaxi
ο-θρύλος-του-κρικέλα-176650
Parallaxi

κρικε

Αν ρωτήσεις έναν Θεσσαλονικιό ποιο ήταν το πιο διάσημο εστιατόριο στην ιστορία της πόλης θα σου πει με άνεση ο Κρικέλας. Άνοιξε πρώτη φορά πριν τον πόλεμο, το 1939 τον Απρίλιο, στα όρια του Βότση με το Βυζάντιο, που τότε ήταν μια γειτονιά εξοχή της πόλης. Στην αρχή σύμφωνα με τον Τομανά λειτουργεί ως σπιτικό μεζεδοπωλείο στην αυλή της πολίτισσας κυρά-Ντόμνας, με επτά συνολικά τραπέζια. Άνοιξε από την ίδια και τον ιταλόφωνο Κερκυραίο πατέρα του Γιώργου Κρητικού, που είχε χρήματα από την Αμερική και ένα καφέ Σαντάν στη Ρώμη. Μετά την κατοχή το μεζεδοπωλείο περνά στα χέρια του γιου, για να το γυρίσει σε  εστιατόριο Κρικέλα, ο εμπνευστής του ο 22χρονος Γιώργος Κρητικός. Η ιδέα μιας ταβέρνας που λειτουργούσε στην αρχή με τη γειτονιά, μετά με όλη την πόλη και μετά με κόσμο από την Αθήνα και φυσικά ξένους. Το παρατσούκλι Κρικέλας που έδωσε το όνομα στην ταβέρνα το κέρδισε από ένα παιχνίδι που έπαιζαν στη γειτονιά όπου που πετούσαν κρίκους σε σίδερα που ήταν τοποθετημένα στο χώμα.

κρικελας

Λειτούργησε για 70 χρόνια με θαμώνες μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής. Γιώργο Σεφέρη, την Μελίνα Μερκούρη και τον Ζιλ Ντασσέν, τη Ρίτα Χέιγουρθ, την Κατίνα Παξινού με τον Αλέξη Μινωτή, τον Ντέμη Ρούσσο, τη Ρίτα Χεϊγουορθ, τη Τζένη Καρέζη, τη Φει Ντάναγουεη, τον αστροναύτη Γιουρι Γκαγκάριν, τον Σαντιάγο Καλατράβα, το Μίκη Θεοδωράκη την Αλικη Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ αλλά και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και του εξωτερικού, από τον Γεώργιο Παπανδρέου στη δεκαετία του ΄60 και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στα χρόνια του ΄70 όταν επισκέπτονταν την πόλη έως ξένους πρωθουπουργούς που δειπνούσαν εδώ φρουρούμενοι.

Η Αλίκη στον Κρικέλα

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ο Κρικέλας ανέπτυξε μια τεράστια φιλία που γέννησε μάλιστα και μια κουμπαριά. Εκεί η Αλίκη συνήθιζε να κάνει θρυλικά τραπέζια και γλέντια και να καλεί όταν βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο Τομανάς εξιστορεί στο βιβλίο του για τις Ταβέρνες της παλιάς Θεσσαλονίκης, πως όταν τύχαινε και βρίσκονταν στην πόλη και η Αλίκη και ο Παπαμιχαήλ χωρισμένοι πια, δειπνούσαν σε ξεχωριστά σαλόνια του εστιατορίου.

Ανάμεσα σε όσους απόλαυσαν τα πιάτα του ο αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν που παρήγγειλε τα περίφημα σουτζουκάκια του.

κρικ

Η ζωή της οικογένειας ήταν το μαγαζί του Βότση. Όλα ξεκινούσαν και περιφέρονταν γύρω από τα όσα διαδραματίζονταν στην κουζίνα και τη σάλα του. Εξάλλου οι φωτογραφίες που κοσμούσαν τους τοίχους του ήταν απόδειξη της ένδοξης ιστορίας του. Η ιδέα ήταν από την αρχή ξεκάθαρη: ένας τόπος με καλό φαγητό και ιδανικές συνθήκες για τη παρέα. Αν στα χαρακτηριστικά αυτά βάλεις τη φήμη που άρχισε να αποκτά ο ιδιοκτήτης λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα και της διορατικής ματιάς του τότε έχεις τα μυστικά της επιτυχίας. Έγινε προσωπικός φίλος μερικών από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της χώρας στον εικοστό αιώνα που λάτρευαν την περιποίηση και την κουζίνα του.

κρικελας2

Συνδύασε από την αρχή την κλασική ελληνική κουζίνα, αφού μπορούσες εντός του να απολαύσεις τυπικές ελληνικές γεύσεις, πιάτα που μαγείρευαν τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και ταυτόχρονα εδέσματα από όλο τον κόσμο με ονομασία προέλευσης όπως διάσημο Ρωσικό χαβιάρι. Οι οικογένειες τις Κυριακές έκαναν ουρές για ένα τραπέζι όπως βέβαια συνέβαινε και τις γιορτές και τις αργίες. Ήταν η ιδανική έξοδος για τις επετείους των ζευγαριών καθώς και για όλα τα επαγγελματικά δείπνα ή τα επίσημα γεύματα των φορέων. Αγαπημένα πιάτα τα άπαιχτα κυνήγια του, τα φρεσκότατα ψάρια, οι μοναδικές πολίτικες συνταγές, τα μαγειρευτά και κρέατα και τα διάσημα παραδοσιακά πολίτικα γλυκά.. Από τα πιο ξακουστά πιάτα το περίφημο μπιτόκ α λα ρους, το μπιφτέκι με το τηγανιτό αυγό μάτι στην κορφή!

Θρυλικά θεωρούνται τα γλέντια και οι μουσικές βραδιές, οι νύχτες καρναβαλιού με κοστούμια που ράβονταν για την περίσταση, τα σόου από το Βλάχικο Γάμο μέχρι τους Γκάγκστερ του Σικάγου. Άλλωστε, τα μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας της πόλης που σύχναζαν εδώ βοηθούσαν με όλη τους την ψυχή να στηθούν θρυλικά σόου και βραδιές κεφιού.

Στις 12 Μαϊου 1989 ο Γιώργος Κρητικός πέθανε σε ηλικία 67 ετών. Ο θρήνος ήταν μεγάλος και ο αποχαιρετισμός έγινε με φόρο τιμής από όσους αγάπησαν εκείνον και την κουζίνα του μέσα στο εστιατόριο όπου δόθηκε και ο τελευταίος ασπασμός. Η Αλίκη κλαίει γοερά στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου που έγινε η εξώδειος ακολουθία και στα μνήματα ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα