Επικαιρότητα

Τι έγινε και το ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο μεταφέρει ή κλεινει τμήματα του;

Απόφαση Κεραμέως, άλλους φοιτητές τους στέλνει σε άλλη πόλη και άλλους... στο σπίτι τους - Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Γιώργος Σταυρακίδης
τι-έγινε-και-το-διπαε-στη-σίνδο-μεταφέρ-899786
Γιώργος Σταυρακίδης

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο παράρτημα του Διεθνούς πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στη Θεσσαλονίκη, για την πρόταση να μεταφερθούν δύο τμήματα της Σχολής Μηχανικών από την Σίνδο στις Σέρρες ώστε να ενσωματωθούν στα αντίστοιχα τμήματα και επίσης, να καταργηθεί εντελώς το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος αφήνοντας μετέωρους φοιτητές και διδακτικό προσωπικό.

Φοιτητές, απόφοιτοι και καθηγητές του ΔΙΠΑΕ προσπαθούν να ενημερωθούν καλύτερα για την απόφαση που θα οδηγήσει σε κατάργηση ενός τμήματος και την μεταφορά των τμημάτων: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Ηλεκτρονικών Συστημάτων στην πόλη των Σερρών, όπου κατέχει την έδρα της Σχολής.

«Ο,τι γνωρίζει ο απλός κόσμος, γνωρίζω κι εγώ» μας λέει ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ στην Σίνδο, συνεχίζοντας: «Εγώ προσωπικά ενημερώθηκα το πρωί της περασμένης Πέμπτης ότι μεταφέρεται το τμήμα μου μαζί με τα υπόλοιπα της Σχολής της Σίνδου και πηγαίνουν στις Σέρρες. Έψαξα τότε κάποιους ανθρώπους από την Διοίκηση για να ενημερωθώ, αλλά δεν βρήκα κανέναν.

Κάποια στιγμή, μερικές ώρες μετά, με πήρε τηλέφωνο ο Κοσμήτορας μου για να μου πει πως εγώ έχω επιπρόσθετα ένα πρόβλημα, ότι δηλαδή το τμήμα μου καταργείται. Αυτή η είδηση μας έβαλε «φωτιά». Έμαθα πως είχαν την πρόταση του προέδρου της Διοικούσας επιτροπής κάποιες μέρες νωρίτερα, την ψήφισαν και την επόμενη μέρα μας κοινοποίησαν αυτό που ήδη είχαν αποφασίσει».

Φοιτητές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας;

Μιλώντας με αριθμούς, στην περίπτωση που αυτή η απόφαση υλοποιηθεί, 6000 φοιτητές θα χρειαστεί να μετακινηθούν από τη Θεσσαλονίκη στη Σέρρες σε μία εποχή οικονομικής δυσπραγίας που, ενδεχομένως, η εντοπιότητα να έπαιξε βασικό ρόλο στην απόφαση των μαθητών να επιλέξουν αυτές τις σχολές στην Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, 880 ενεργοί φοιτητές θα βρεθούν χωρίς το τμήμα ή σε διαφορετικό τμήμα από αυτό που μέχρι τώρα φοιτούσαν και από την μία μέρα στην άλλη, μία περιρρέουσα ανησυχία εμφανίζεται σε όλους που σχετίζονται με τα Τμήματα Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ στην Σίνδο.

Για την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, το δεδομένο που εμφανίζεται ως λόγος της απόφασης, είναι πως «ο αριθμός των εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021 είναι 90 φοιτητές εκ των οποίων μόνο 36 προέρχονται από Γ.Ε.Λ.».

«Ο Πρόεδρος μιλάει για 36 φοιτητές που προέρχονται από Γ.Ε.Λ. και θα ήθελα να το διορθώσω αυτό, λέγοντας πως είναι 45 οι φοιτητές που προέρχονται από Γ.Ε.Λ., καθώς σε αυτή την κατηγορία πρέπει να συμπεριληφθούν και οι φοιτητές που ήρθαν με το 10% των προηγούμενων ετών. Επίσης, μιλάει για 90 εισακτέους, όταν αυτός ο αριθμός είναι ο ιδανικός για εκπαίδευση σε Πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού. Χώρια που υπάρχουν πολλά άλλα τμήματα που έχουν μικρότερο αριθμό εισακτέων από το δικό μας τμήμα.

Ο διαχωρισμός αυτός σε φοιτητές που προέρχονται από Γ.Ε.Λ. ή ΕΠΑΛ δημιουργεί κοινωνικό, ταξικό διαχωρισμό. Μπορεί ένας ακαδημαϊκός δάσκαλος να υποκύπτει σε ένα τέτοιο ατόπημα;» αναρωτιέται ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ενώ η Λένα Διαμαντή, μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τονίζει πως «Χωρίζουν τους φοιτητές, σε φοιτητές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Όλο αυτό έγινε χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να υπάρχει πρόταση για την εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων φοιτητών και δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στα παιδιά και από άλλες πόλεις, που στρώσανε τη ζωή τους εδώ στη Θεσσαλονίκη, αυτές τις οικογένειες που στηρίζουν τους φοιτητές που δεν ξέρουν από Σεπτέμβριο σε ποια σχολή θα είναι. Επομένως, σήμερα είμαστε σε μία μετέωρη κατάσταση, δε ξέρουμε τι μας ξημερώνει και δε ξέρουμε και τι θα γίνει με το διδακτικό προσωπικό. Δεν υπάρχει καμία πρόταση», ενώ συνεχίζει μιλώντας για τη συνέλευση των φοιτητών που πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες, «Να σκεφτούμε ότι το 90% αυτών των παιδιών, επειδή ξεκίνησαν τις σπουδές τους εν μέσω covid δε γνωρίστηκαν μεταξύ τους, δεν έχουνε κάνει εκλογές, δεν έχουν φοιτητικούς συλλόγους και έρχεται κι αυτό και νιώθουν σαν άβουλα πλάσματα που τα πάνε μία από εδώ και μία από εκεί. Είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση τα παιδιά. Την Κυριακή είχαν συνέλευση στη Σίνδο μέχρι πολύ αργά και όλοι φύγανε με κατεβασμένα τα κεφάλια. Σε αυτή την ηλικία, με όλα αυτά που βιώνουν, πολέμους, covid, ανεργία θα πρέπει τώρα να δουν αν θα τελειώσουν και μία σχολή που ξεκίνησαν. Και τους χωρίζουν και σε κατηγορίες, ότι κάποιοι δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνοι και άλλοι είναι πιο έξυπνοι που μπήκαν από Γ.Ε.Λ., άσχετα που τελικά έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, την ίδια φοίτηση.»

“θα πρέπει να νοικιάσω ένα σπίτι ή να ξοδεύω περισσότερα χρήματα στις βενζίνες”

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι από τη Θεσσαλονίκη και σπουδάζει στο δεύτερο έτος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Ενημερώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη πως η σχολή του θα μεταφερθεί στις Σέρρες, «Η ενημέρωση που λάβαμε, ήταν ακριβώς η ίδια που έλαβαν και οι διδάσκοντες. Κλήθηκαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς μπορεί να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί το πρόγραμμα σπουδών και οι υποδομές, στέλνοντας μια εισήγηση 27 σελίδων, αναλύοντας τα επιχειρήματα λεπτομερώς. Ωστόσο, η εισήγηση που παρουσίασε η διοικούσα επιτροπή (δεν υπάρχει πρυτανεία στο ΔΙΠΑΕ) ήταν εντελώς διαφορετική, αναφέροντας τη μετακίνηση του Τμήματος Μηχανικών στις Σέρρες.

Επίσης, ενημερωθήκαμε πως η απόφαση αυτή έχει παρθεί από την 15μελής διοικητική επιτροπή, μέσω εκλογών που έγιναν με mail». Στη σκιά μίας τέτοιας απόφασης, ο νεαρός φοιτητής, μιλάει για το ενδεχόμενο αρκετοί συμφοιτητές του να παρατήσουν τις σπουδές τους στο προσεχές διάστημα, «Αρχικά, μιλάμε για μια πάρα πολύ βιαστική απόφαση η οποία πάρθηκε σε πολύ γρήγορο διάστημα χωρίς να ενημερωθούν ούτε οι καθηγητές, ούτε οι φοιτητές. Πρόκειται για μια απότομη μετακίνηση σχεδόν 6000 φοιτητών, οι οποίοι καλούνται να αναζητήσουν σπίτια η να βρεθούν στη θέση να παρατήσουν τις σπουδές τους, καθώς δεν καθίσταται εφικτή αυτή η αλλαγή κυρίως λόγω του ότι δεν θα καταφέρουν να βρουν σπίτια όλοι».

Οι φοιτητές ήδη την Δευτέρα 4 Απριλίου, απευθύνθηκαν στα γραφεία του ΔΙΠΑΕ στη θερμή, για να εκφράσουν τα έντονα παράπονα τους στον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται άλλες δύο συγκεντρώσεις στις 5 και στις 6 Απριλίου, με τη μία να γίνεται στο Υ.ΜΑ.Θ και την δεύτερη στην Αγίας Σοφίας τη μέρα της απεργίας

Επίσης, οι φοιτητές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην ίδρυση του Συλλόγου Φοιτητών στη Σχολή Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, μαζεύοντας δεκάδες υπογραφές.

Με μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προερχόμενη από την υπουργό Παιδείας, η ζωή χιλιάδων ανθρώπων αναστατώθηκε την τελευταία εβδομάδα, περιμένοντας την τελική απόφαση από την Νίκη Κεραμέως για ένα μέλλον που μετατρέπεται σε τράπουλα που ξαφνικά κάποιοι αποφάσισαν να την ανακατέψουν πάλι.

«Η γραμματεία κατακλύστηκε από τηλέφωνα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο με παίρνανε γονείς για να τους εξηγήσω τι συνέβη» αναφέρει ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ στην Σίνδο.

«Προσωπικά, είναι μια απόφαση που, σαν κάτοικο της Θεσσαλονίκης και κάνοντας το μηχανογραφικό μου ήθελα να μην φύγω από την πόλη μου, με επιβαρύνει οικονομικά επειδή θα πρέπει να προλάβω να νοικιάσω ένα σπίτι με το που υπάρξει μια επίσημη ενημέρωση ή να ξοδεύω περισσότερα χρήματα στις βενζίνες.» λέει προβληματισμένος ο Γιώργος Χριστοφορίδης, συνεχίζοντας «Παράλληλα, είναι άδικο και για τους συμφοιτητές μου που επέλεξαν να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη και καλούνται να υπολογίσουν από την αρχή τα έξοδα τους ή ακόμα και να σκεφτούν να ξαναδώσουν πανελλήνιες ώστε να ενταχθούν σε ένα νέο πανεπιστήμιο. Είναι σημαντικό να αναφέρω πως η κατάσταση για τους μηχανικούς περιβάλλοντος είναι τραγική, καθώς με την κατάργηση του τμήματος τους, μένουν όλοι οι φοιτητές χωρίς σχολή και αναγκάζονται να πάρουν μια απόφαση σχετικά με το πως να αξιοποιήσουν τις επόμενες χρονιές».

Η απάντηση Κεραμέως

Σε συνέντευξη της η Υπουργός στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, αναφέρθηκε στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και ανέφερε τους τρείς παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη. Λέγοντας ότι «Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την διαδικασία αυτή είναι τρία. Τα αποτελέσματα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, οι συνέπειες της εφαρμογής σχετικά με τον ακαδημαϊκό χάρτη και την διάρθρωσή του. Δεύτερο στοιχείο είναι τυχόν προτάσεις πανεπιστημίων. Υπάρχουν κάποια πανεπιστήμια που έχουν προτείνει έναν εξορθολογισμό, κάποια αναδιάταξη του ακαδημαϊκού τους χάρτη. Και το τρίτο είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με μελέτη που εκπονεί λαμβάνοντας υπόψη και ποιες είναι οι ανάγκες στην αγορά εργασίας. Αυτά τα τρία στοιχεία λαμβάνονται υπόψη, εμείς θα επεξεργαστούμε τις προτάσεις των πανεπιστημίων και από κει και πέρα θα προβούμε στις επόμενες ενέργειες. Θα ζητήσουμε την γνώμη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως λέει ο νόμος και από κει και πέρα πάντα σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα προβούμε όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».

panepistimio-foitites-edrana-university.png

“Προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και συμφωνίες παρασκηνίων”

Η Λένα Διαμαντή, τονίζει την ανάγκη που υπάρχει να διασφαλιστεί η προτεραιότητα που έχει το περιβάλλον, σε μία εποχή άλλωστε που υπάρχει έντονη η περιβαλλοντική ανησυχία. «Πιστεύουμε όλοι μας ότι θα υιοθετεί τελικά η κατάργηση του Τμήματος, απλώς πιέζουμε ώστε η μετάβαση να έχει μία λογική. Δηλαδή, να μην υποβαθμιστεί το διδακτικό προσωπικό ή οι φοιτητές σε κάτι που δε μπορούμε να φανταστούμε τι θα είναι. Το περιβάλλον είναι πρώτο στο πλάνο, στην εποχή μας και καταργούν αυτή τη σχολή, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν όλο κι όλο τρεις τέτοιες σχολές. Εμείς, αφενός δε θέλουμε να καταργηθεί το τμήμα, αφετέρου όπου πάει το τμήμα, δηλαδή το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, ευχόμαστε να δοθεί προτεραιότητα στο περιβάλλον».

Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ εξέδωσε ένα «οργισμένο» και αποφασιστικό δελτίο τύπου, αναφέροντας πως οι φοιτητές και οι οικογένειές τους καθώς και οι καθηγητές του Τμήματος δεν είναι πειραματόζωα ή πιόνια στη σκακιέρα της πολιτικής των διοικούντων του ΔΙΠΑΕ. Αναλυτικά η ανακοίνωση παρακάτω:

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε την -οριακής πλειοψηφίας- απόφαση της διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ με την οποία προτείνεται στο Υπουργείο Παιδείας η μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) στην Πανεπιστημιούπολη των Σερρών, χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς την τήρηση κανενός κριτηρίου ακαδημαϊκότητας, από αυτά που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έθεσε στην συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα.

Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ιδρύθηκε από συγχώνευση 2 Τμημάτων -μετά από εμπεριστατωμένη έκθεση σκοπιμότητας βιωσιμότητας- για να καλύψει τις ανάγκες της Παραγωγής και Διοίκησης στην Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, με ένα 5ετές και μοντέρνο Πρόγραμμα Σπουδών, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Έχει περίπου 2500 ενεργούς φοιτητές, 24 μέλη ΔΕΠ, 3 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, 2 Ερευνητικά Εργαστήρια και 14 υποψηφίους διδάκτορες. Υπάρχουν άλλα δύο ομοειδή Τμήματα, ένα στην Ξάνθη κι ένα στα Χανιά.

Αντί η Διοικούσα Επιτροπή να φροντίσει για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση του Τμήματος -η οποία καθυστερεί απαράδεκτα- με την αναγνώριση του 5ου έτους ως Integrated Master και την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Μηχανικού στους αποφοίτους μας, προχωρά, χωρίς καμία διαβούλευση, σε πρόταση μεταφοράς του Τμήματος στις Σέρρες, εξυπηρετώντας προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και συμφωνίες παρασκηνίων. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι διοικούντες του ΔΙΠΑΕ αλλά και του υπουργείου πως οι φοιτητές και οι οικογένειές τους καθώς και οι καθηγητές του Τμήματος δεν είναι πειραματόζωα ή πιόνια στη σκακιέρα της πολιτικής τους. Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία που στοχεύει στη διάλυση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.»

afisa-dipae.jpg

Τη δική του αντίδραση εξέφρασε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας «Αδιανόητο, ταξικό και με στοιχεία «εκπαιδευτικού ρατσισμού» τον διαχωρισμό των εισαχθέντων ανάλογα με την εκπαιδευτική τους προέλευση (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ)», ενώ ο κ Γιαννούλης μίλησε και για ταφόπλακα στα όνειρα των φοιτητών, «Με τις καταργήσεις των τμημάτων βάζουν ταφόπλακα στα όνειρα εκατοντάδων φοιτητών, που δεν γνωρίζουν σε ποιο τμήμα θα συνεχίσουν τη φοίτηση τους και τι πτυχίο θα πάρουν».

Τέλος, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ στην Σίνδο που βλέπει το τμήμα του να κλείνει, σημειώνει και μία ακόμα παράμετρο, υποστηρίζοντας πως όλη αυτή η «ιστορία» θα κάνει μεγάλη ζημιά, «Αυτή η απόφαση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, όχι μόνο στα τμήματα του, αλλά και στη φήμη του Πανεπιστημίου. Ποιο παιδί θα επιλέξει τα συγκεκριμένα τμήματα όταν έχει γίνει τόσος ντόρος και φασαρία. Η φήμη ενός Πανεπιστημίου χτίζεται με κόπο και ιδρώτα. Το θέμα δε μπορεί να λήξει πλέον μόνο με την απόσυρση της απόφασης. Η Πολιτεία για να επουλώσει τα τραύματα που προκάλεσε θα πρέπει να αποδώσει τα δικαιώματα στους αποφοίτους ως οφείλει, ειδάλλως ο αγώνας δε σταματάει. Θλίβομαι όταν παίρνονται αποφάσεις με τέτοιο τρόπο».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα