Featured

Τι θα έκανε ο Ιησούς αν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μάχης Ισραήλ- Παλαιστίνης;

Τι θα έκανε τότε ο Ιησούς; Θα μπορούσε να το διορθώσει; Ένας ιερέας και ακτιβιστής γράφει το πιο προκλητικό κείμενο της ημέρας.

Parallaxi
τι-θα-έκανε-ο-ιησούς-αν-βρισκόταν-στην-π-760238
Parallaxi

Του Revd Frank Gelli

Καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ισοπεδώνουν τη Γάζα με ρουκέτες και επιδεινώνουν την κατάσταση των Παλαιστινίων τι θα συνέβαινε αν ο Ιησούς εμφανιζόταν στους πολιορκημένους δρόμους;

Τι θα έκανε ο Μεσσίας; Με ποια πλευρά θα ήταν; Στην Ιερουσαλήμ, τα παλαιστινιακά δεινά είναι αναμφισβήτητα. Κατασχέθηκαν σπίτια, πυροβολήθηκαν άνθρωποι. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιτίθενται στους Παλαιστίνιους, αυτό είναι αρκετά σαφές. Μήπως ο Ιησούς θα εξαπέλυε την δίκαιη οργή του εναντίον τους; Δύσκολο γιατί, μην ξεχνάτε, δεν ήταν Άραβας αλλά Εβραίος. Αυτή η πλευρά της ιστορικής του ταυτότητας είναι θεμελιώδης. Και οι Ισραηλινοί είναι Εβραίοι. Τι θα έκανε τότε ο Ιησούς; Θα μπορούσε να το διορθώσει;

Λαμβάνοντας το σύνθημά μου από το παραμύθι του Ντοστογιέφσκι «Brothers Karamazov», βλέπω τον Ιησού να περπατά ξανά στη Γη. Όχι στη Σεβίλλη της Ιεράς Εξέλιξης που υπονόησε ο Ρώσος συγγραφέας, αλλά στην Ιερουσαλήμ σήμερα.

Σας υπενθυμίζω ότι δεν μιλάμε για την Δεύτερη Παρουσία που προφητεύεται από τις Γραφές. Δεν εμφανίζεται με δόξα με συνοδεία αγγέλων, με φλεγόμενα σπαθιά. Ο Ιησούς επισκέπτεται την Παλαιστίνη μόνο για μια μέρα. Και όλοι τον αναγνωρίζουν καθώς κινείται. «Γιε του Θεού Βοήθησέ μας!» Οι Χριστιανοί φωνάζουν. «Προφήτη Ιησού, γιε της Μαρίας! Επιθέσου στους καταπιεστές μας!» Τεράστια πλήθη συγκεντρώνονται γύρω του. Αρκετά για να ανησυχήσει το IDF. «Συλλάβετε αυτόν τον τρελό!» ένας Ισραηλινός αξιωματικός διατάζει. Και έτσι ο Μεσσίας συλλαμβάνεται και κλείνεται σε στρατιωτική φυλακή.

Οι Ισραηλινοί μπορούν πλέον να πουν στους Εβραίους. «Είστε ένας από εμάς. Ένας Εβραίος σαν εμάς». Ο ανακριτής της IDF θα πει στον κρατούμενο, «Γιατί προκαλείς προβλήματα; Γιατί ενδιαφέρεσαι για αυτούς τους ενοχλητικούς Άραβες;»  Όπως στην ιστορία του μεγάλου ανακριτή, ο Ιησούς είναι σιωπηλός. Τι θα κερδίσει από μια κουβέντα ανάμεσα σε αυτόν και τον στενόμυαλο αξιωματικό;

Ωστόσο, η ιερή του καρδιά καίγεται με αγάπη τόσο για τους Παλαιστινίους όσο και για τον λαό του. Έτσι πρέπει να είναι. Κρίμα που η Εκκλησία, για αιώνες, αγνόησε τον εβραϊσμό του Ιησού. Ή προσπάθησε να το ελαχιστοποιήσει. Ένα μεγάλο λάθος. Επειδή είναι ουσιαστικά ο Μεσσίας, ο Χριστός του Ιουδαϊσμού. Πολλοί Εβραίοι τον αναγνώρισαν πράγματι ως τέτοιο. Κάποιοι τον απέρριψαν, αλλά αυτό ήταν μέρος του θεϊκού του σχεδίου.

Λοιπόν, τι θα κάνει ο Ιησούς; Θα καλέσει λεγεώνες αγγέλων από τον Ουρανό για να δώσει στην IDF ένα μάθημα; Θα μπορούσε να είχε ενεργήσει έτσι στον Κήπο της Γεθσημανής εδώ και πολύ καιρό, αλλά επέλεξε να μην το κάνει.  Μπορεί με υπερφυσικό τρόπο να κάνει τους Ισραηλινούς να αλλάξουν γνώμη; Να γίνουν Χριστιανοί; Αυτό θα ήταν μια καταναγκαστική ενέργεια. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι Εβραίοι δεν θέλουν να «αγκαλιάσουν» τον Σταυρό. Η Εξέταση προσπάθησε να αναγκάσει τους Ισπανούς Εβραίους (και τους Μουρ) στην Εκκλησία, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αντιστάθηκαν. Ή άσκησαν ένα είδους ψεύτικο Χριστιανισμό σε δημόσιους χώρους ενώ επέμεναν στην προγονική τους θρησκεία ιδιωτικά. Κάτι στην εβραϊκή συνείδηση τους απομακρύνει από το βάπτισμα. Τα μυστήρια είναι ξένα γι αυτούς. Οι λόγοι είναι περίπλοκοι, αλλά είναι γεγονός.

Βρίσκεται ο Μεσσίας σε δίλημμα; (Ή μάλλον εγώ είμαι. Θέλω να πω, στο δικό μου παραμύθι.) Θέλει να σταματήσει τη βία εναντίον των Παλαιστινίων, να τους δώσει τα απαραίτητα, ενώ ταυτόχρονα ως Εβραίος δεν μπορεί να βλάψει τον λαό του. Ξέρει πόσο υπέφεραν και αυτοί. Διώξεις, βασανιστήρια, Ολοκαύτωμα, ο Ιησούς τους γνωρίζει όλα αυτά. Λυπάται που οι Εβραίοι έχουν στραφεί αδίκως προς μια άλλη φυλή, αλλά … τι μπορεί να κάνει για να λύσει τη διαμάχη;

Σκέφτομαι και νιώθω ότι δεν βγάζω άκρη. Μία αναλαμπή μου έρχεται. Τις προάλλες συμμετείχα σε μια διαδικτυακή συζήτηση για την Ημέρα του Al-Qud στην Τανζανία. Ένας άλλος συμμετέχων ήταν ένας ραβίνος της Neturei Karta. Αυτό είναι! Ο Ιουδαϊσμός του Neturei Karta θα βοηθήσει.

Για να εξηγήσω. Το «Neturei Karta» είναι μια εβραϊκή έκφραση. Σημαίνει «οι φύλακες της πόλης». Ένα κίνημα μέσα στον αυστηρά Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό. Εξωτερικά μοιάζουν με Εβραίους Haredi, με μαύρα κοστούμια, λευκά πουκάμισα, καπέλα fedora, μπούκλες και μακριά γένια. Έντονα αντι-σιωνιστές, οι Εβραίοι της Neturei Karta διαδηλώνουν μαζί με τους Παλαιστινίους και ζητούν να τερματιστεί το κράτος του Ισραήλ ειρηνικά.

Για το Τορά και τους ραβινικούς «νόμους» θεωρούν το σιωνιστικό κράτος ως εξέγερση εναντίον του Θεού, επειδή ιδρύθηκε με βία. Οι Εβραίοι θα πάνε στους Αγίους Τόπους όταν τα έθνη και οι ιθαγενείς θα τους ρωτήσουν ελεύθερα. Φυσικά, περιμένουν ακόμη την άφιξη του Μεσσία τους. Μεσσιανικοί Εβραίοι, υποθέτω.

Στο τέλος της ιστορίας του, ο Ντοστογιέφσκι έχει τον Μεγάλο Κριτή να αποφεύγει να κάψει τον Ιησού ως απειλή για την Εκκλησία. Αντ ‘αυτού τον απελευθερώνει στα σοκάκια της πόλης. Ο Μεσσίας εξαφανίζεται, σιωπηλός και αναποτελεσματικός. Ο ιερέας είναι πιο αισιόδοξος. Έχω τον Ιησού, τον Εβραίο να κατευθύνει δυναμικά τους Ισραηλινούς στρατιώτες να παραμείνουν Εβραίοι, αλλά να αγκαλιάσουν μια καλύτερη, πνευματική και απελευθερωτική μορφή του Ιουδαϊσμού. Αυτό του Neturei Karta. Τα όπλα πέφτουν από τα χέρια τους, αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και δέχονται ότι θα παραμείνουν στους Αγίους Τόπους, όχι ως κυβερνήτες αλλά ως φιλοξενούμενοι.

Αυτή η εξαιρετικά ηλίθια συμμορία, οι λεγόμενοι Χριστιανοί Σιωνιστές, θα μισούν αυτό το αποτέλεσμα. Πολλοί μουσουλμάνοι θα το αντιμετωπίσουν με περιφρόνηση. Ο δρόμος μπροστά είναι μέσω της ένοπλης τζιχάντ που οδηγεί στη νίκη, τι άλλο; Πολύ φανταστικό, δεδομένης της υπάρχουσας σχέσης εξουσίας στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι το όραμά μου είναι πιο εμπνευσμένο, πιο αληθινό. Η σοφία του Ιησού, του Εβραϊκού Μεσσία, χτυπά τη σοφία / βία των σοφών. Ο Ιησούς θα το διορθώσει!

Πηγή: RT

*Ο Revd Frank Gelli είναι ιερέας και ακτιβιστής. Έχει σπουδάσει φιλοσοφία και θεολογία στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Οξφόρδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα