Μουσική

Το BeatBox θα ταρακουνήσει την Θεσσαλονίκη

Ένα battle για όλους από μία κοινότητα που χορεύει την πόλη στους ρυθμούς της. 

Μυρτώ Τούλα
το-beatbox-θα-ταρακουνήσει-την-θεσσαλονίκη-923624
Μυρτώ Τούλα

Η μουσική έχει πολλές εκφάνσεις, μέσα σε αυτές και για μένα η δυσκολότερη είναι το BeatBox. Εκεί που βλέπεις ανθρώπους να βγάζουν ρυθμικό ήχο με το στόμα, η αρχή του Dubstep. 

Κάθε φορά που ακούω beat boxers μεταφέρομαι σε σκοτεινά σοκάκια με νεαρά άτομα να κρατούν μικρόφωνο στο στόμα και το χέρι τους να το καλύπτει.

Παιδί του hip-hop, γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μέχρι σήμερα θεωρείται αυτόνομη τέχνη. H μουσική του beatboxing, παράγεται με τη φωνή, το στόμα, τα χείλη, αλλά και το στήθος.

Ειδικοι υποστηριζουν οτι η παραγωγη ηχων με ρυθμο μεσω της φωνης προϋπηρχε στους προϊστορικους ανθρωπους οχι μονο του τραγουδιου, αλλα και της ομιλιας. Το beatbox προηλθε σαν ορος την δεκαετια του 80, οπου hiphop artists εξομοιωναν τους ηχους του drum machine ενω οι rappers χωνανε στο ρυθμο. Εκτοτε μεσω καλλιτεχνων οπως ο Doug E. Fresh, Kenny Muhammad, Rahzel (ο Rahzel ηταν πανω στη σκηνη του WE, στο Thessaloniki Beatbox Battle 2018) το beatbox αρχισε να υφισταται σαν μουσικο οργανο απο μονο του.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η κουλτούρα έχει αναπτυχθεί αρκετά και όσον αφορά την πόλη μου, αυτή η κοινότητα υπάρχει και αυτό το Σαββατοκύριακο θα ταρακουνήσει την πόλη στο nR40.

img-2306.jpg

O Alex Katsakis διοργανωτής “Beatbox battle”, εξηγεί πως πρόκειται για έναν μουσικό διαγωνισμό όπου beatboxers αναμετρώνται ένας εναντίον ενός επι σκηνης, μεχρι να βγει ο champion του battle. “Αυτήν την Παρασκευή 13 του μήνα, στο NR40 ( Πλάτωνος 10 ) το κοινό ψηφίζει διά βοής το νικητή της κάθε αναμετρήσης!! Ιδρύσαμε το Θεσσαλονική Beatbox battle το 2016 σε συνεργασία του Skg_battle με το Bensousan Han. Μέχρι το 2018 γινότανε μία φορά το χρόνο, όπως συνηθίζεται με τα περισσότερα Beatbox battle παγκοσμίως. Από το 2019, παράλληλα με τα Beatbox Workshops στο Bensousan Han ( Εδέσσης 6 ) αποφασίσαμε να διεξάγεται όσο πιο συχνά γινόταν! 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι beatboxers να βελτιώνονται ραγδαία και το show του καθενός πάνω στη σκηνή να γίνεται όλο και πιο απολαυστικό για το κοινό. Η ιδέα ήταν να υπάρχει μια σταθερή σκηνή για τους καλλιτέχνες Beatbox της πόλης, όπως και μία διαρκής παρουσία του Beatbox Battle σαν εκδήλωση που μπορεί να απολαύσει οποιοσδήποτε σαν κοινό, έχοντας ο ίδιος ενεργό ρόλο στο show, ψηφίζοντας με τη φωνή του τον Champion του Battle.

Ο Alex, ξεκίνησε το 2006 βλέποντας video από το internet! Joseph Poolpo, Skiller, Beardyman, Reeps One ήταν οι πρώτες επιρροές του και ξεκίνησε αντιγράφοντας τους ήχους, τις τεχνικές και τα beats τους. Έπειτα συνδύαζε αυτά τα στοιχεία σε δικές του συνθέσεις, προσθέτοντας και τροποποιώντας με δικές του ιδέες και ήχους.

Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έτσι κάνουμε όλοι. Το beatbox άρχισε να υφίσταται σαν μουσικό όργανο από μόνο του και φυσικά Μπορεί να μάθει ο καθένας! Μαζεύοντας ήχους και στυλ από άλλους beatboxer, αλλά κι από άλλα μουσικά όργανα και είδη μουσικής, μέσω της εξάσκησης, μετατρέπεσαι ο ίδιος σε μουσικό όργανο με τα χέρια στην τσέπη ακόμα! Επίσης τα Beatbox Workshops στο Bensousan Han είναι ένας ιδανικός τρόπος κανείς να μάθει, εξασκήσει και ανταλλάξει τεχνικές beatbox με άλλους συναδέλφους. 

Αρχική μορφή της τέχνης ήταν η καθαρά μίμηση κρουστών ήχων, έπειτα συνέχισε σαν ένα «ταλέντο» που χρησιμοποιούσαν οι performers και μουσικοί πάνω στη σκηνή για να διασκεδάσουν το κοινό. Μετά το 2000, στην εποχή του internet, ολοένα και έχει θεσπιστεί σαν ένα ολοκληρωμένο μουσικό όργανο. Η ανθρώπινη φωνή έχει τεράστια ηχητική γκάμα εξάλλου, και η beatboxers δοκιμάζουν τα όρια της καθημερινά. Είναι απίστευτο το πόσα στοιχεία προστίθενται κάθε χρόνο, κάθε μέρα μάλλον, μέσω της ανταλλαγής στην παγκόσμια κοινότητα beatbox.”

img-2307.jpg

Ως skg_battle, ο Alex εξηγεί πως η ομάδα αποσκοπεί να αναδείξει μέσω των δράσεων της το beatbox ως μουσικό όργανο, ως παγκόσμια κοινότητα καλλιτεχνών, αλλά και ως τρόπο ζωής. Στο Beatbox Battle, διαμέσου συναρπαστικών αναμετρήσεων επί σκηνής, το κοινό έχει την ευκαιρία να βιώσει το φαινόμενο αυτό, με τα διάφορα στυλ των καλλιτεχνών να δίνουν τον ρυθμό για χορό και συγκινήσεις. Τελικά, καλείται το κοινό το ίδιο να αναδείξει με την ψήφο του τον Champion.

“Στην Ελλάδα έχουμε: Thessaloniki Beatbox Battle μια φορά το μήνα συνήθως σε διάφορες σκηνές της πόλης, καταλήγοντας με το Final Round το καλοκαίρι. Έχουμε βεβαίως το Greek Beatbox Championship, 1 φορά το χρόνο που στέφει τον Greek Beatbox Champion της χρονιάς. Η Ελλάδα έχει πολύ ενεργή beatbox σκηνή, από τις πιο δραστήριες κοινότητες στον κόσμο. 

3, 2, 1…. Beatbox… είναι μουσικό όργανο, ένα όργανο που κουβαλάει κανείς μαζί του όπου και να βρίσκεται, αλλά και έχει εξελιχθεί σε μια δική του μουσική κουλτούρα. Στα battle μοιάζει και με σπορ, δεδομένου των ιδιαίτερων ήχων, τεχνικών που απαιτούν πολλή εξάσκηση αλλά και εκγύμναση των φωνητικών χορδών, της γλώσσας των χειλιών, καθώς και απο την ενέργεια που βγάζουν πάνω στη σκηνή οι performers.”

Οι δράσεις τους χαρακτηρίζονται από θετική ενέργεια, χωρίς διακρίσεις. Τους ενώνει όλους η αγάπη για τη μουσική! Στο μέλλον η ομάδα θέλει να φέρει το battle σε ακόμα περισσότερες σκηνές, και σε άλλες πόλεις, ώστε να μάθουν όλοι ότι το beatbox battle είναι ένα event για όλους.

    “Στο Thessaloniki Beatbox Battle στις 13/5, στο NR40 ( Πλάτωνος 10 ), θα δούμε κάποιους από τους καλύτερους Beatboxer στη χώρα, να διαγωνίζονται 1 VS 1, με το κοινό να ψηφίζει τον Champion. Έπειτα συνεχίζουμε με DJ set από IAMBADPLAYS, με trap, hiphop, drill και ηλεκτρονική μουσική. Όλα αυτά στο πιο hot urban area της πόλης, το NR40. Για όποιον beatboxer θέλει να διαγωνιστεί σε battle, ας στείλει μήνυμα στο skg_battle.”

    1964784-10152696228586154-5377777308044664808-n.jpeg
    Σχετικά Αρθρα
    Σχετικά Αρθρα