Agenda

Το Επταπύργιο υποδέχεται και φέτος το μεγάλο φεστιβάλ του

Σαββόπουλος, Ιωαννίδης, Φαραντούρη, Vargas και πολλές άλλες σημαντικές συναυλίες φέτος στη Θεσσαλονίκη - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Parallaxi
το-επταπύργιο-υποδέχεται-και-φέτος-το-905508
Parallaxi

Με την άνοιξη να έχει δείξει πλέον την πιο… καλοκαιρινή της διάθεση και την θερμοκρασία να ανεβαίνει αισθητά, οι μεγάλες διοργανώσεις και τα φεστιβαλ της πόλης βάζουν μπρος για ένα καλοκαίρι με πολλές μουσικές, συναντήσεις ανθρώπων και τέχνη.

Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της πόλης, που κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνει, είναι αυτό του Επταπυργίου που και φέτος έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο και σημαντικό πρόγραμμα.

Το πρωί της Δευτέρας 16 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 στον αύλειο χώρο της Βίλας Αλλατίνη που από πέρυσι, αποτελεί μία εξαιρετική ιδέα για τέτοιου είδους εκδηλώσεις και όχι μόνο.

Μετά από μια ακόμη δύσκολη, για τον καλλιτεχνικό κόσμο, χειμερινή περίοδο, με αναβολές και δυσμενείς συνθήκες, το Φρούριο του Επταπυργίου υποδέχεται και φέτος το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2022, για να απολαύσουμε ζωντανό θέαμα μέσα σε έναν εμβληματικό χώρο από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 19 Ιουλίου σε ένα πρόγραμμα που, φέτος, στοχεύει στην εξωστρέφεια.

eptapyrgio-2022.jpg

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τιμά την Ιστορία, αναδεικνύει την παράδοση και αγκαλιάζει τις σύγχρονες τέχνες. Εξωστρέφεια, υψηλή ποιότητα και αισθητική, έμπνευση από το παρελθόν και ανοιχτό βλέμμα στο μέλλον, είναι τα βασικά συστατικά του», ενώ η κ. Μυκωνίου δήλωσε ότι «Το Φεστιβάλ φέτος χαρακτηρίζεται από μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις σε ένα εμβληματικό μνημείο, ενώ γι’ ακόμη μια χρονιά δεν ακολουθούμε την πεπατημένη».

Το πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ αποτελείται από επτά παραγωγές που φέρουν την σφραγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Συντελεστές είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 7 παραγωγές, σε 13 παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν 350 καλλιτέχνες και υποστηρίζονται από 45 τεχνικούς.

eptapyrgio-1.jpg

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο αγαπημένος θεσσαλονικιός δημιουργός επιστρέφει στην γενέτειρα του 60 χρόνια μετά, στήνοντας μια μουσική βραδιά, που επιμελείται καλλιτεχνικά ο ίδιος. Θα παρουσιάσει μερικές από τις αγαπημένες του μελωδίες, ειδικά επιλεγμένες και ενορχηστρωμένες για το Φεστιβάλ Επταπυργίου.

Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν ο Αντώνης Σουσάμογλου και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη θα φωτίσει πτυχές του έργου του Διονύση Σαββόπουλου. Αγαπημένοι ερμηνευτές αλλά και ο ίδιος ο δημιουργός επί σκηνής, θα τραγουδήσουν μια επιλογή από τα γνωστότερα τραγούδια του: «Μη μιλάς άλλο για αγάπη», «Η Συννεφούλα», «Σαν τον καραγκιόζη», «Η Δημοσθένους Λέξις», «Ζεϊμπέκικο», «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη». Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Τουρισμού και Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης. Μαζί με τον σπουδαίο τραγουδοποιό, ο Φώτης Σιώτας και η Κατερίνα Πολέμη. 

eptapyrgio-synentefksh-typu.jpg

Ένα μουσικό ταξίδι στα τελευταία 80 χρόνια της ελληνικής μουσικής, μέσα από εμβληματικά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, που άφησαν την σφραγίδα τους στη μουσική ιστορία της χώρας, ερμηνευμένα από ένα σύνολο φωνών που αποδεικνύουν ότι οι Μεγάλες Φωνές στην Ελλάδα έχουν μακριά ιστορία και λαμπερό μέλλον. Συμμετέχουν η Μαρία Φαραντούρη, η Έλλη Πασπαλά, η Εύη Σιαμαντά και η Ανδριάνα Μπάμπαλη.

Παράλληλα αποτίεται φόρος τιμής σε μεγάλες ερμηνεύτριες όπως η Σωτηρία Μπέλου, η Βέμπο, η Βίκυ Μοσχολιού, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Αρλέτα και άλλες. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

synentefksh-typu-eptapyrgio-1.JPG

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου φιλοξενεί φέτος τον μεγάλο Μεξικανό τενόρο Ramon Vargas, σε ένα Gala όπερας με την Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, όπου θα ακουστούν μερικές από τις γνωστότερες άριες για τενόρο, του λυρικού ρεπερτορίου. Ένας από τους πιο καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές του αιώνα μας, που από το ντεμπούτο του το 1992 στην Μετροπόλιταν όπερα, μέχρι σήμερα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στο χώρο του bel canto.

eptapyrgio-2.jpg

Δύο μεγάλες αρπίστριες, μια Ελληνίδα και μία από τη Σόφια της Βουλγαρίας, ερμηνεύουν γνωστά κλασικά έργα και σύγχρονα τραγούδια, ξεκινώντας από γνωστές μελωδίες ρομαντικών πλημμυρισμένες από άρπες και φτάνοντας μέχρι σύγχρονα ροκ κομμάτια των ABBA και Queen. Το ensemble πλαισιώνεται και από 8 νέες αρπίστριες της πόλης μας δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο αρπιστρικό σχήμα της χώρας.

Μπωντλαίρ, Ρεμπώ, Βερλαίν, Πόε, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτης, Πολυδούρη: τα ακατέργαστα «διαμάντια» που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «καταραμένους ποιητές». Έζησαν στο ημίφως, πήγαν μέχρι το τέρμα της άρνησης, αναζήτησαν την χαμένη αθωότητα μέσα από τις σκοτεινές διαδρομές της ποίησης. Οι «καταραμένοι» εναντιώνονται σε κοινωνικά «πρότυπα», και πολεμούν με το μόνο όπλο που έχουν..…γράφουν ποίηση και προκαλούν με την πολύπαθη και πολυτάραχη ζωή τους. Μια ατμοσφαιρική βραδιά ποίησης, μια παράσταση μουσικής και λόγου, που θα απογειωθεί από τις ερμηνείες του Αλκίνοου Ιωαννίδη και τις αφηγήσεις του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Στη βραδιά θα ακουστούν περίπου 20 ποιήματα, σε μελοποιήσεις Μάνου Χατζιδάκη, Λένας Πλάτωνος, Dj Mestre & Γιώργου Αβραμίδη, Νίκου Ξυδάκη, Λουκά Θάνου, Γιάννη Γλέζου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Δημήτρη Μαραμή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Κώστα Λειβαδά, Χρίστου Θεοδώρου, Ηδύλης Τσαλίκη, Σταύρου Σταυρίδη

synentefyksh-typu-eptapyrgio.jpg

Δύο από τις παραγωγές τιμούν την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή: το νέο συμφωνικό έργο του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδη «Ρέκβιεμ για την Σμύρνη» που ακολουθεί την μορφή του παραδοσιακού θρησκευτικού Ρέκβιεμ, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα ορατόριο μνήμης το οποίο, περνώντας μέσα από την πικρή γεύση της απώλειας, της νοσταλγίας και την επίγνωσης, αφήνει το δρόμο ανοιχτό στην ελπίδα για ένα φωτεινό μέλλον. Ακόμα, η μουσικοθεατρική παράσταση «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922». Η τελευταία μάλιστα είναι αφιερωμένη στο Ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», που συμπλήρωσε 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του, ενώ ερμηνεύουν οι Λιζέτα Καλημέρη, Γιώργος Μπαγιώκης, Ανδρέας Καρακότας και Χρήστος Μαστέλος. Τα εισιτήρια όλων των παραγωγών είναι προσιτά, ενώ έχουν προβλεφθεί πολύ οικονομικά εισιτήρια για ανέργους, φοιτητές και για συμπολίτες μας άνω των 65 ετών.

Την παραγωγή-διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2022

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.06 «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» Διονύσης Σαββόπουλος, με την ΣΟΔΘ

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.06 «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» Διονύσης Σαββόπουλος, με την ΣΟΔΘ

ΤΡΙΤΗ 21.06 «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922» Μουσικοθεατρική παράσταση

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.06 «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922» Μουσικοθεατρική παράσταση

ΚΥΡΙΑΚΗ 26.06 «Μεγάλες φωνές» Φαραντούρη, Πασπαλά, Μπάμπαλη, Σιαμαντά

ΔΕΥΤΕΡΑ 27.06 «Μεγάλες φωνές» Φαραντούρη, Πασπαλά, Μπάμπαλη, Σιαμαντά

ΔΕΥΤΕΡΑ 04.07 «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» Γ.Ε.Λαζαρίδης με την ΚΟΘ

ΤΡΙΤΗ 05.07 «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» Γ.Ε.Λαζαρίδης με την ΚΟΘ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10.07 «Ραμόν Βάργκας» Gala Όπερας, με την ΚΟΘ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13.07 «10 Αρπες» γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες

ΠΕΜΠΤΗ 14.07 «10 Αρπες» γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες

ΔΕΥΤΕΡΑ 18.07 «Οι καταραμένοι ποιητές» με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

ΤΡΙΤΗ 19.07 «Οι καταραμένοι ποιητές» με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα