Πολιτισμός

Το Μουσείο Ludwig και η διαχείριση μιας τεράστιας συλλογής έργων τέχνης

Η γερμανική εκδοχή μιας ιστορίας που θυμίζει την δική μας Συλλογή Κωστάκη και την γέννηση του Momus με περισσότερο Πικάσο και εξπρεσιονισμό.

Γιώργος Τσιτιρίδης
το-μουσείο-ludwig-και-η-διαχείριση-μιας-τερά-903472
Γιώργος Τσιτιρίδης

Η παραχώρηση μιας ιδιωτικής συλλογής τέχνης στο Γερμανικό κράτος και συγκεκριμένα στην πόλη της Κολωνίας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα διαχείρισης αρχείων, περιουσιών και συλλογών.

Στη χώρα μας κάτω από την σκιά της Ελληνικής γραφειοκρατίας και αδιαφορίας πολλές συλλογές κινδύνεψαν να καταστραφούν ενώ άλλες αφήνονται στην φθορά του χρόνου η δεν είναι προσβάσιμες στο κοινό.

Η συλλογή Ludwig αντίθετα – που θυμίζει την δικής μας συλλογή Κωστάκη για την οποία είμαστε περήφανοι – γέννησε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη και ένα από τα πιο πολυσύχναστα μουσεία της Γερμανίας.

Στις 5 Φεβρουαρίου 1976, ο Peter και η Irene Ludwig υπογράφουν με την πόλη της Κολωνίας συμβόλαιο παραχώρησης της ιδιωτικής συλλογής τέχνης τους με την προϋπόθεση οι δημοτικές αρχές να ιδρύσουν το Μουσείο μοντέρνας τέχνης που θα φέρει το όνομα τους. Οι Ludwig γνωστοί και πετυχημένοι επιχειρηματίες συγκέντρωσαν καθ όλη την διάρκεια της ζωής τους πάνω από 14.000 έργα τέχνης. Εκτός από το ομώνυμο μουσείο στο οποίο κατέληξαν τα περισσότερα από τα έργα περίπου 1600 τον αριθμό, άλλα 3 μουσεία στο Άαχεν τόπο διαμονής τους ζευγαριού και άλλα πέντε στην Κολωνία διαθέτουν έργα της μεγάλης αυτής συλλογής. Στην αρχική συμφωνία το ζευγάρι παραχώρησε 350 έργα για να δημιουργηθεί μουσείο μοντέρνας τέχνης που άνοιξε τις πύλες του το 1986.

Η συλλογή του Μουσείου Ludwig περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20 αιώνα και είναι ιδιαίτερα γνωστό για την πτέρυγα με τα έργα του Πικάσο που ήταν ένας από τους αγαπημένους καλλιτέχνες του Peter Ludwig με αποτέλεσμα σήμερα η Κολωνία να είναι η τρίτη πόλη με τα περισσότερα έργα του διάσημου Ισπανού ζωγράφου πίσω από την Βαρκελώνη και το Παρίσι. Η αίθουσα Πικάσο περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κεραμικά, γλυπτά και σκίτσα.

Μεταξύ άλλων κανείς μπορεί να βρει έργα διάσημων εξπρεσιονιστών, έργα της Ρωσικής πρωτοπορίας, American Pop Art και καλλιτέχνες όπως οι Andy Warhol Natalia Goncharova, Mikhail Larionov, Alexander Rodchenko, Mark Rothko, Frank Stela, Jackson Pollock, Paul Klee, Piet Mondrian,Georges Braque, Salvador Dalí, Francis Bacon.

Σε μια έκταση 260.000 κυβικών μέτρων δίπλα ακριβώς από τον καθεδρικό ναό αποτελεί ένα από τα πιο επισκέψιμα σημεία της πόλης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα