Top

100.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Παραμένουν υπό πίεση τα νοσοκομεία

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας

Parallaxi
100-000-ενεργά-κρούσματα-στην-ελλάδα-παραμ-679515
Parallaxi

Περί τα 100.000 εκτιμά ότι είναι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», σημειώνοντας ότι «ο ιός είναι παντού. Όταν αίρεται κάποιο μέτρο, ανοίγουμε μια πόρτα για περεταίρω διάδοση του ιού».

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, δεν είμαστε σε θέση να κάμψουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Το lockdown που ζούμε είναι για να αποσυμφορήσει την πίεση στα νοσοκομεία. Δεν είναι ικανό να κάμψει το δεύτερο κύμα. Δεν θα δούμε ακόμα ουσιαστική κάμψη για σημαντικό διάστημα. Γιατί κάποιοι μιλάνε για τρίτο κύμα, όταν ακόμα προσπαθούμε να τιθασέψουμε το δεύτερο κύμα; Δε θα σβήσει το δεύτερο κύμα όπως έσβησε το πρώτο την άνοιξη» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Το δεύτερο κύμα θα υποχωρήσει με τα υφιστάμενα μέτρα. Η κινητικότητα που επιτρέπεται αυτό τον καιρό και αυτή που θα αυξηθεί τα Χριστούγεννα, θα τροφοδοτήσουν το δεύτερο κύμα και δεν θα το αφήσουν να καμφθεί». Όπως εξήγησε, για να δημιουργηθεί συλλογική ανοσία από τον εμβολιασμό θα χρειαστούν 5-6 μήνες. «Κάθε ομάδα πληθυσμού που θα εμβολιάζεται θα είναι ένα επιπλέον τοίχος στην εξάπλωση του ιού. Σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από όσους έχουν μολυνθεί, θα οδηγήσει σε εξελίξεις ελέγχου του δεύτερου κύματος. Αλλά όχι άμεσα».

Ο κ. Τούντας θεωρεί ότι η τρέχουσα καραντίνα αποδίδει, υποστηρίζοντας ότι αυτό φαίνεται στην σταθεροποίηση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων. «Θα δούμε αυτά τα δύο κρίσιμα και σκληρά δεδομένα να κάμπτονται. Αλλά θα κάμπτονται σταδιακά» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου, ένα μέρος της οικονομίας θα είναι σε θέση να ανοίξει τα Χριστούγεννα, «όχι η εστίαση όμως».

Μητσοτάκης: Στο τέλος του έτους τα εμβόλια στην Ελλάδα – Δε θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν  την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο».

Ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ανέφερε:

«Έχουμε μια πολύ πλούσια ημερήσια διάταξη του τακτικού μας Υπουργικού Συμβουλίου και γι’ αυτό και αποφάσισα, για να μην αδικούνται θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά αυτή τη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου να διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις. Θα καλύψουμε, λοιπόν, σήμερα, τη μισή ημερήσια διάταξη, την προγραμματισμένη, και την επόμενη Δευτέρα, την ίδια ώρα, την άλλη μισή. Θα υπάρξει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για να καλύψουμε τις εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου. Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, ότι η επικαιρότητα εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίζεται από τις εξελίξεις στη μάχη κατά του COVID-19.

Γνωρίζετε ότι το Σάββατο μαζί με τον Υπουργό Υγείας βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας.

Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κατά συνέπεια, οφείλω να τονίσω ότι στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Να τονίσω ακόμα μία φορά ότι η καλύτερη συμπαράσταση όλων μας στο μεγάλο αγώνα τον οποίο δίνουν οι υγειονομικοί μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι να κάνουμε το προφανές, να συνεχίσουμε με απόλυτη προσήλωση να ακούμε τις εντολές των ειδικών. Η ατομική ευθύνη, η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί πλέον επίκληση, είναι ένα καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και σε όλους τους συμπολίτες μας.

Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Αυτές τις κατευθύνσεις καλούμαστε να υπηρετήσουμε και εμείς και εσείς στα Υπουργεία σας, στους εποπτευόμενους Οργανισμούς, σε κάθε τομέα της δράσης μας, αλλά και με το καθημερινό μας παράδειγμα. Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο έχει ήδη εκπονήσει ένα πολύ αναλυτικό σχεδιασμό για τη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού.

Θα υπάρξει μια πολύ εμπεριστατωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Το εμβόλιο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, θα είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός, γι’ αυτό όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη στην κοινή γνώμη, για το πόσο απαραίτητο είναι να εμβολιαστούμε όλοι, πάντα υπακούοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές που θα μας υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμού. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους. Δυο κουβέντες για τη σημερινή μας συνεδρίαση.

Τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν αυτή την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα συζητήσουμε και άλλα, όμως, πολύ σημαντικά θέματα, όπως δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας που αφορούν κύρωση συμβάσεων δωρεάς προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πόσο σημαντική είναι αυτή η Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα, με την Κοινωνία των Πολιτών, ώστε όλοι μαζί να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα συζητήσουμε το κρίσιμο πλάνο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος θα μας παρουσιάσει το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, με σκοπό να αναδασώσουμε παραπάνω από 500.000 στρέμματα την επόμενη πενταετία. Και βέβαια θα γίνει και από τον κ. Πιερρακάκη η παρουσίαση της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ένα πολύ σημαντικό κείμενο, το οποίο δεν περιορίζεται απλά σε γενικές διατυπώσεις και σε αφηρημένους στόχους, αλλά προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια τα κρίσιμα εκείνα έργα τα οποία θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας».

Ζέρβας: Ο Οκτώβριος έδωσε όλη τη διασπορά στη Θεσσαλονίκη

Παραμένουν υπό πίεση τα νοσοκομεία- Οριακά καλύτερη η κατάσταση με τα κρούσματα

Στην τρίτη εβδομάδα  καραντίνας μπαίνει από σήμερα η χώρα μας, με τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ενώ με αργούς ρυθμούς μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων.

Στη Θεσσαλονίκη, παραμένει ο τριψήφιος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙΘ, κ. Δάφνη Κατσίμπα, η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της πόλης παραμένει, ενώ, όπως τόνισε η ίδια, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ3 » Κάθε Μέρα Ελλάδα«,  ένας ιατρός και δύο νοσηλευτές αντιστοιχούν σε 50 ασθενείς.

Το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε σήμερα την εφημερία του με μόνο δύο κενές κλίνες ΜΕΘ για covid-19, ενώ, αυτή τη στιγμή, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται 180 άτομα με κορονοϊό. Στο μεταξύ, στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή«, μεταφέρθηκαν ήδη από χθες οι πρώτοι ασθενείς με κορονοϊό. Κενή παραμένει η κλινική «Σαραφιανός«, 11 ημέρες μετά την επίταξή της. Ωστόσο, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και η κλινική βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη διακομιδή ασθενών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, κ. Γρηγόρη Σαραφιανό.

Στη Θεσσαλία, υπό ασφυκτική πίεση λειτουργούν τα νοσοκομεία. Αν και τα κρούσματα παρουσιάζουν ύφεση το τελευταίο 24ωρο, τα νούμερα παραμένουν υψηλά και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Εκρηκτική ήταν η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων, τον μήνα Νοέμβριο, βάσει στατιστικών στοιχείων. Αυξητική είναι η τάση των μολύνσεων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Η διενέργεια των rapid test σε αυτοκίνητα συνεχίζεται, ενώ γρήγορα τεστ θα διενεργηθούν αύριο και στους οικισμούς των Ρομά. Στα Γρεβενά, παρατηρείται οριακή σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Ανησυχεί η εξέλιξη της πανδημίας στη Φλώρινα. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19. Οι γιατροί απευθύνουν έκκληση για βοήθεια και άμεση διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών από την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Φλώρινας σε ΜΕΘ.

Γεγονός το πρώτο ελληνικό rapid test

Το πρώτο ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (rapid antigen test), ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέροντας  ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική και ερευνητική κοινότητα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του  χαρακτηρισμού μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2, οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (“patent pending”) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (“strip”) για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού. «Από την πρώτη στιγμή οραματιστήκαμε την παραγωγή του “ελληνικού τεστ” ως εργαλείου εξόδου από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση. Ενός τεστ που θα δύναται εντός ολίγων λεπτών και αξιόπιστα να πληροφορεί τους εξεταζόμενους  για το αν κάποιος είναι φορέας του ιού ή όχι», τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας. Το ερευνητικό πρόγραμμα εντάσσεται στην «Εμβληματική Δράση» του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.

Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του Covid19. Την εν λόγω δράση υλοποιούν έξι Ερευνητικά Κέντρα και τέσσερα Α.Ε.Ι, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν οι εξής φορείς:

  1. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
  2. Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
  3. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
  4. Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
  5. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
  6. Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
  7. ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ
  8. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
  9. ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” 10. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μητσοτάκης για ελληνικό rapid test: Μεγάλη επιτυχία – Διάθεση σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή

Γεωργαντάς: Στόχος να γίνονται 2 εκατ. εμβολιασμοί για covid τον μήνα

Στόχος μας είναι να γίνονται το μήνα στην Ελλάδα 2,107 εκατ. εμβολιασμοί. Mέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε έτοιμοι, ήδη δουλεύουμε πάνω σε αυτό, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Θάνο Σιαφάκα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε ότι σε 5 μήνες από την έλευση του εμβολίου στη χώρα, θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού.

Στο ερώτημα πως η κυβέρνηση θα αποφύγει το συνωστισμό κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, ο υφυπουργός εξήγησε πως θα υπάρχουν τρεις δυνατότητες, ώστε η φυσική παρουσία να διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Θα υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο ώστε ο πολίτης που δεν έχει ψηφιακές δεξιότητες , με μια απλή κλήση να κλείνει το ραντεβού του. Στην ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr θα μπορεί κάποιος αφού δηλώσει τα στοιχεία του, όπως για παράδειγμα την κατοικία του να λαμβάνει sms ή email με προτεινόμενες ημερομηνίες. Επιλογή μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Εκεί χωρίς καν να υπάρχει αίτηση ο πολίτης θα λαμβάνει πάλι sms ή e mail με προτεινόμενες ημερομηνίες. Σε ερώτηση αν αυτός που εμβολιάζεται θα αποκτά ταυτόχρονα και ψηφιακή ταυτότητα που θα βεβαιώνει το εμβόλιο, ο κ. Γεωργαντάς χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες επεσήμανε πως θα υπάρχει η δυνατότητα πιστοποίησης του εμβολιασμού.

Ζαχαράκη: Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα σχολεία

Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών.

Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη σύμπτυξη των διακοπών των Χριστουγέννων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων.

Η κ. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί, τα προβλήματα έχουν εξομαλυνθεί, ωστόσο η εκπαίδευση δια ζώσης είναι αναντικατάστατη. Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζετε το άνοιγμα των σχολείων σε δύο ταχύτητες, επισήμανε ότι «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».

Παπαευαγγέλου: Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για το τι θα ανοίξει και πότε

Παγώνη: Ασφαλές άνοιγμα μόνο με 500 κρούσματα – Σχολεία μετά τις γιορτές

“Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη”, δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί.

Όπως είπε έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας “και σίγουρα 10 ημέρες”. Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό. Εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών και όχι της Κυριακής όπου τα τεστ που έγιναν ήταν λιγότερα, υπάρχει μια μείωση μικρή και σταδιακή που πρέπει οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν όλη την επόμενη εβδομάδα. Η κ. Παγώνη είπε επίσης ότι και μετά το άνοιγμα της αγοράς χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να δούμε τις επιπτώσεις το επόμενο 15νθήμερο.

Σχοινάς σε ΣΚΑΪ 100,3: Τέλος του έτους οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Ευρώπη

Τα εμβόλια που θα βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση  θα είναι απολύτως ασφαλή διαφορετικά δεν θα υπάρξει αδιειοδότηση ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3,  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ελπίζουμε ότι προς το τέλος του  χρόνου να ξεκινήσει το πρώτο κύμα εμβολιασμού στην Ευρώπη.  Όπως είπε  δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αλλά θα αποτελεί προαπαιτούμενο σε κρίσιμες διαδικασίες και κρίσιμους τομείς.

Δερμιτζάκης: Πρέπει να μπει συγγενής μας σε ΜΕΘ για να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης;

Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε το πρωί της Δευτέρας (30/11) ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τόση ενημέρωση που έχει υπάρξει γύρω από τον κορονοϊό να μην τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης υπογραμμίζοντας πως στις μικρές κοινωνίες, ενδεχόμενη διασπορά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

«Δεν χρειάζεται να φτάσει κάποιος συγγενής ή φίλος στη ΜΕΘ και να διασωληνωθεί, προκειμένου να πιστέψουμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και να πράξουμε αναλόγως» συμπλήρωσε. Όσον αφορά στην μικρή μείωση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα και κατά πόσο αυτή μας επιτρέπει να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε πως αν και πρόκειται για μία σημαντική μείωση οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

«Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης. Μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης.

«Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» δήλωσε. Τέλος μιλώντας για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος κορονοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πανδημία, επισημαίνοντας πως εάν η κοινωνία συμμορφωθεί απέναντι στα μέτρα προστασίας δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε.

Λινού: Άνθρωποι που δεν είχαν χρήματα δεν έκαναν τεστ

Ένα σοβαρό θέμα έθιξε με δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού που αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα δεν έκαναν τεστ με αποτέλεσμα να υπάρχει ανακρίβεια στον αριθμό των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Στα τεστ κορονοϊού προστέθηκε μία ανισότητα. Μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».

Σχετικά με την άρση του lockdown: «Είχα πει ότι θα ήταν καλό στο τέλος του lockdown να έχουμε 1.200-1.800 κρούσματα. Σε τρεις εβδομάδες θα υποδιπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Τα τεστ είναι πολύ λιγότερα από τις προηγούμενες ημέρες. Να πάρουμε μέτρα διευκόλυνσης της κατάστασης. Να διευρυνθεί το τηλεμπόριο και να το αποδεχτούμε σαν πολίτες. Οι επιχειρήσεις να αυξήσουν στο μέγιστο το delivery δώρων, φαγητών, φαρμάκων. Η Πολιτεία να επιδοτήσει άμεσα τις επιχειρήσεις. Να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε έτσι τη διαφορά. Εάν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ρυθμίσει την ώρα που έρχονται και φεύγουν τα παιδιά στο σχολείο, άλλη τάξη να πηγαίνει στις 08:00, άλλη στις 08:15, θα μπορούσαν να ανοίξουν. Αλλιώς θα υπάρξει συρροή».

Για το εμβόλιο: «Υπάρχουν τεχνικά προβλήματα. Έχω 100.000 δόσεις μέσα σε ένα ψυγείο. Ποιος θα ανοίγει και θα κλείνει το ψυγείο αυτό; Πού θα μεταφέρει τις δόσεις; Πού τις δίνει; Όταν από έξω περιμένουν πολλά άτομα για να εμβολιαστούν. Δεν ξέρω εάν έχουμε κατανοήσει το πώς θα μεταφερθεί το εμβόλιο, πού θα χορηγηθεί, εάν έχουμε εκπαιδεύσει τους ανθρώπους στο πώς να αποφύγουν τον συνωστισμό ακόμη και αν υπάρχουν ραντεβού. Επίσης, δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, αλλά και τα μηνύματα που πρέπει να περαστούν για να τους πείσουμε να το κάνουν. Εγώ βεβαίως θα το κάνω το εμβόλιο».

ΓΝ Πέλλας: Δεν διαλέγουμε ασθενείς για να διασωληνωθούν

Σε Σέρρες και Δράμα στελέχη με κομβικό ρόλο στον περιορισμό της διασποράς του ιού

Στις Σέρρες και τη Δράμα θα βρεθούν σήμερα οι επικεφαλής και υψηλόβαθμα στελέχη υπηρεσιών με κομβικό ρόλο στον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2 με σκοπό την υποστήριξη και τη βελτίωση του συντονισμού με τις τοπικές Αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο διοικητής της ΕΑΔ ‘Αγγελος Μπίνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, ο καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης, η επικεφαλής της Π.Υ Σερρών της ΕΑΔ Σωτηρία Παπαδοπούλου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος. Θα πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τον δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν επίσης ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Κωνσταντίνος Δινάκης, ο προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας Κωνσταντίνος Κανακάρης, καθώς και από την Π.Ε. Σερρών η προϊσταμένη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ευαγγελία Τανταλάκη και ο προϊστάμενος της Δ/νσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Χορταράς. Στη συνέχεια της σύσκεψης θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Γ.Ν. Σερρών, καθώς και συνάντηση εργασίας με τον αστυνομικό διευθυντή, Δημήτριο Μικρό και την προϊσταμένη του Σ.ΕΠ.Ε Σερρών Γιώτα Λιόντα.

Αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη διατίμηση στα τεστ covid-19

Την αναστολή της απόφασης για τη διατίμηση των τεστ για covid-19 και άμεση διαβούλευση, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κάνοντας λόγο για «αιφνίδια απόφαση χωρίς συνεννόηση, επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση». Υποστηρίζει ότι «η διατίμηση των ιατρικών πράξεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα έχει σοβαρές υγειονομικές παρενέργειες απολύτως ανεπιθύμητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι «οι τιμές της διατίμησης δεν καλύπτουν το κόστος της διενέργειας των σχετικών εξετάσεων βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων» και εκφράζει φόβους ότι «μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS-CoV-19 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων». Προσθέτει, επίσης, ότι «είναι πιθανό η συμπίεση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα να οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με προφανή δυσμενή αποτελέσματα στα μικρά και μεσαία εργαστήρια».

Προτείνει, τέλος, η πλήρης κάλυψη των εξετάσεων να διενεργηθεί μέσω της Πολιτείας είτε με την απευθείας αποζημίωση των τεστ χωρίς rebate και clawback μέσω ειδικού προϋπολογισμού, ώστε να εξαλειφθεί η επιβάρυνση των πολιτών, είτε με τη χορήγηση των υλικών στα εργαστήρια, ώστε να αποζημιώνεται μόνο η διενέργεια της εξέτασης.

Τζιτζικώστας: Μείωση ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη – Κλειστά σχολεία μέχρι τα Φώτα

ΕΟΔΥ: Τι λένε τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα διπλά αρχεία του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, και προσάπτουν στον ΕΟΔΥ τήρηση διπλών αρχείων καταγραφής των επιδημιολογικών δεδομένων, σχολιάζουν μιλώντας στο iatropedia.gr, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Την ίδια στιγμή, με έγγραφο που απέστειλε ο ΕΟΔΥ προς τα ιδιωτικά εργαστήρια τον Απρίλιο, ζητά τα στοιχεία για τα αποτελέσματα των ημερήσιων ελέγχων για τα κρούσματα του κορονοϊού να αποστέλλονται και στον Οργανισμό.

Απαντήσεις στα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προσάπτουν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναμένεται να δώσει κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης του Υπουργείου  Υγείας, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο κ. Αρκουμανέας μπήκε στο επίκεντρο κριτικής μετά από δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον ΕΟΔΥ να τηρεί ξεχωριστό αρχείο καταγραφής κρουσμάτων, εκτός από το επίσημο Μητρώο Covid-19 το οποίο περιλαμβάνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Τα δημοσιεύματα έχουν διαψεύσει μέχρι στιγμής, τόσο ο ίδιος ο Οργανισμός, ο οποίος τα χαρακτηρίζει “αποκύηματα νοσηρής φαντασίας”, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ωστόσο, το γεγονός του δεύτερου αρχείου, επιβεβαιώνει και εσωτερικό έγγραφο το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το iatropedia.gr, με το οποίο ο ΕΟΔΥ ζητά από τα ιδιωτικά εργαστήρια -εκτός από τη δήλωση στο Μητρώο Covid-19- να αποστέλλουν τα ίδια στοιχεία και σε δεύτερο αρχείο που τηρεί ο ΕΟΔΥ.

Το έγγραφο που απεστάλη προς τα εργαστήρια στις 3 Απριλίου 2020,  αναφέρει ότι: “Τα εργαστήρια θα πρέπει να αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των δειγμάτων που εξετάζουν στο πλαίσιο της εργαστηριακής επιτήρησης της νόσου, χρησιμοποιώντας το ειδικό τυποποιημένο αρχείο excel (διαθέσιμο εδώ) το οποίο θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση”  Πώς σχολιάζουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τις τελευταίες αποκαλύψεις Στο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, αλλά και της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, γίνεται λόγος για «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που φτάνουν καθημερινά στο Μαξίμου, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται, να έχουν κενά και να μην είναι τα πραγματικά. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι πολύ συχνά υπήρξε καθυστερημένη και ετεροχρονισμένη ενημέρωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα επιδημιολογικά στοιχεία. Το iatropedia.gr επικοινώνησε με μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ζήτησε την άποψή τους για τις τελευταίες αποκαλύψεις. Μέλος της Επιτροπής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αποδίδει το θέμα με τα διπλά αρχεία και την έλλειψη σωστής ενημέρωσης για τα ημερήσια κρούσματα, όχι σε δόλο, αλλά σε κακή οργάνωση.

“Δεν το κάνουν επίτηδες, εγώ νομίζω ότι είναι θέμα κακής οργάνωσης. Και πράγματι, ενώ τα διαγνωστικά κέντρα, ενώ είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν τα ημερήσια αποτελέσματα των τεστ στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ  και το επίσημο Μητρώο Covid-19, τους πήγε και έγγραφο με το οποίο τους ζητούσαν να στέλνουν ενημέρωση και στον ΕΟΔΥ ξεχωριστά. Πράγμα, το οποίο είναι λίγο χαζό. Είναι θέμα κακής οργάνωσης και κακής συνεργασίας. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους υγειονομικούς φορείς. Θα μας διευκόλυνε πολύ στη δουλειά μας που κάνουμε στην Επιτροπή να υπήρχε καλύτερη συνεργασία ανάμεσα τους”.

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: “Δεν ξέρουμε πόσα ημερήσια τεστ γίνονται” Άλλο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει, επίσης, ότι ξεχωριστά στοιχεία για την ημερήσια καταγραφή ζητά από τα ιδιωτικά εργαστήρια και το Υπουργείο Υγείας. Επισημαίνει, επίσης, το έλλειμμα στοιχείων που υπάρχει, καθώς όπως λέει, δεν ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ τα ημερήσια τεστ που γίνονται ανά περιοχή: “Πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα. Βγαίνει ένα νούμερο π.χ. 2.152 κρούσματα. Ποιος είναι ο παρονομαστής από κάτω; Σε πόσα δείγματα υπάρχουν 2.152 θετικά; Εμείς χρειαζόμαστε τον παρονομαστή για να βγάλουμε συμπεράσματα και για να ξέρουμε τη θετικότητα κάθε περιοχής. Δεν υπάρχει αυτό σε καμία ανακοίνωση. Επίσης, πόσα είναι τα μοριακά και πόσα είναι τα rapid από αυτά; Έπρεπε να είναι δημόσια αυτά τα στοιχεία, στην ημερήσια έκθεση”, αναφέρει. Οι καθηγητές εκτιμούν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η μεθοδολογία και ο τρόπος διεξαγωγής των τεστ από τον ΕΟΔΥ, αλλά και να δίνονται αναλυτικά στοιχεία, επίσης, και για τους νοσηλευόμενους, αλλά και τους θανάτους ανά περιοχή.

Αμβρόσιος: Ξεπέρασε τον κορωνοϊό ο πρώην μητροπολίτης Αιγιαλείας

Ξεπέρασε τον κορωνοϊό ο πρώην Μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Τα νεότερα για την υγεία του γνωστοποίησε ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα. «Ναί, αγαπητοί μου Πατέρες και Αδελφοί. Με την μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Αγίου Νεκταρίου, του Οποίου το Παρεκκλήσιον είναι ακριβώς δίπλα μας, έλαβε τέλος η μικρή περιπέτεια της υγείας μου. Είχα προσβληθή από τον Κορωνοϊό! Ο Κύριος με ελέησε! Με εθεράπευσε χωρίς την περιπέτεια της εισαγωγής μου στο Νοσοκομείο!» αναφέρει, μεταξύ άλλων. Ο Αμβρόσιος είχε διακομιστεί αρχικά στο νοσοκομείο του Ρίου και στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι του, παρά τις εκκλήσεις των γιατρών που του ζητούσαν να παραμείνει για νοσηλεία. Μάλιστα, είχε υπογράψει χαρτί οικειοθελούς αποχώρησης και έφυγε από το νοσοκομείο. Σημειώνεται πως ο μητροπολίτης αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, ethnos.gr, CNN, newsit.gr, ert.gr, vradini.gr, MEGA, iatropedia.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα