1388 νέα κρούσματα – 549 διασωληνωμένοι και 84 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες

Parallaxi
1388-νέα-κρούσματα-549-διασωληνωμένοι-και-84-679515
Parallaxi

1388 νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου. 549 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ έχουν σημειωθεί 84 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες.

«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού.

Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους»

Μεγάλη παραμένει η διασπορά του κορωνοϊού

Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη συνέχισε και κάλεσε τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί. «Η συνάθροιση σε σπίτια θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του» είπε για τους πολίτες εν μέσω lockdown.

«Η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι στα 80 έτη» είπε η παιδίατρος, που ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 νεκροί από τον κορωνοϊό. Επίσης, μόνο μέσα στο Νοέμβριο 183 ασθενείς κάτω των 65 διασωληνώθηκαν και 117 άτομα κάτω των 65 ετών έχασαν τη ζωή τους.

Μέλημα η φροντίδα του ΕΣΥ, λέει η Παπαευαγγέλου

Όπως είπε, οι νέοι δεν θα πρέπει να πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. «Η χαμηλή θνησιμότητα εξαρτάται, όχι μόνο από την ηλικία τους, αλλά και από τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παρέχει την απαραίτητη επιμέλεια και νοσηλεία» σημείωσε και τόνισε πως προέχει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όριά του.

«Πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ» είπε και αναφέρθηκε σε συστήματα υγείας σε όλη τη χώρα που πιέστηκαν από την πανδημία.

«Το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Η επιτυχία εξαρτάται από το ποσοστό που θα εμβολιαστεί, δεν θα κάνει ουσιαστική διαφορά μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός» σημείωσε επίσης η κα. Παπαευαγγέλου.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

Σήμερα ανακοινώνουμε 1388 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 93006, εκ των οποίων το 53.3% άνδρες.

4823 (5.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23998 (25.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

549 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 151 (27.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 482 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 84 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1714 θανάτους συνολικά στη χώρα. 678 (39.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από το σύνολο των 93006 κρουσμάτων, 4823 (5.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 23998 (25.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2247132 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 156753 δείγματα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα