Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός ή πρόστιμο – Ανησυχητική πρόβλεψη της AstraZeneca

Οι τελευταίες εξελίξεις από την πανδημία.

Parallaxi
αυστρία-υποχρεωτικός-εμβολιασμός-ή-π-852745
Parallaxi

Πρόστιμο ύψους έως και 600 ευρώ ανά τρεις μήνες θα επιβάλλεται σε όσους δεν εμβολιάζονται κατά της Covid-19 από την 1η Φεβρουαρίου 2022, προβλέπει σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η αυστριακή κυβέρνηση.

Εξαιρέσεις -σύμφωνα την αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF- θα προβλέπονται για τους κάτω των 14 ετών, εγκύους, αναρρώσαντες από την Covid-19 έως και έξι μήνες μετά το θετικό τεστ και για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Το πρόστιμο θα μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 3.600 ευρώ ανά δόση εμβολίου που θα προγραμματίζεται από τις αρμόδιες αρχές και δεν θα πραγματοποιείται.

Από την 15η Φεβρουαρίου όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Αυστρίας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν πρόσκληση για εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και από την 15η Μαρτίου θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα. Μεταξύ 1ης και της 2ης δόσης θα επιτρέπεται διάστημα 14-42 ημερών, ενώ η 3η δόση θα πρέπει να χορηγείται 120-270 ημέρες μετά τη 2η. Με τον ίδιο κανόνα, από σήμερα καθίστανται άκυρα 28.423 πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Αυστρία, καθώς η διάρκεια ισχύος τους είχε αρχικά οριστεί στις 360 ημέρες, ενώ τώρα μειώνεται στις 270.

Η Αυστρία βρίσκεται από τα μέσα Νοεμβρίου σε καθολικό lockdown, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως την Κυριακή 12η Δεκεμβρίου.

Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας λειτουργούν αυτή τη στιγμή μόνο για εμβολιασμένους και ιαθέντες, αλλά δεν μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο ή να επισκεφθεί εστιατόριο.

Στο τέλος της εβδομάδας, ομοσπονδία και κρατίδια θα πρέπει να συμφωνήσουν για την άρση των περιορισμών και τα μέτρα που θα τους ακολουθήσουν· σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ακόμη και μετά το τέλος του lockdown, δεν αναμένεται να λειτουργήσουν εξίσου όλοι οι τομείς της δημόσιας ζωής.

«Δεν είναι δυνατόν να ξεκλειδώσουν τα πάντα σε μια νύχτα», προειδοποίησε ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ (Πράσινοι).

Ήδη, το κρατίδιο της Άνω Αυστρίας έχει ανακοινώσει ότι θα επεκτείνει τη διάρκεια του lockdown τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, ενώ ο πρωθυπουργός της Στυρίας Χέρμαν Σουτσενχόφερ δήλωσε στην Kleine Zeitung ότι μπορεί να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες για το λιανικό εμπόριο κι εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της εστίασης.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί, παραμένει ωστόσο υψηλός. Την Κυριακή καταγράφηκαν 5.192 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 3.029 ασθενείς με την Covid-19, οι 651 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

AstraZeneca: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η επόμενη μπορεί να είναι πιο φονική

Η πανδημία του κορονοϊού που έχει σκοτώσει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως έως τώρα, απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, όπως δείχνει και η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον, ενώ η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι ακόμη πιο φονική, προειδοποίησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ, δημιουργός του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca.

Η Γκίλμπερτ ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας Covid-19 εξαιτίας ενός ιού που έχει μολύνει περισσότερους από 265 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο επόμενος πανδημικός ιός “μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός ή ακόμη πιο θανατηφόρος ή και τα δύο ταυτόχρονα”.

«Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές μας και τη διαβίωση μας. Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος μπορεί να είναι χειρότερος», τόνισε, σύμφωνα με τη βρετανική “Γκάρτιαν”. Υπογράμμισε επίσης ότι οι επιστημονικές πρόοδοι που έγιναν και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε εν μέσω πανδημίας, δεν πρέπει να χαθούν, γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζεται επαρκής “χρηματοδότηση για μια πανδημική προετοιμασία». Ανέφερε ότι «όπως επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις, στην κατασκοπεία και στη διπλωματία προκειμένου να αμυνθούμε από πολέμους, πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε ανθρώπους, έρευνα, παραγωγή και θεσμούς για να αμυνθούμε ενάντια στις πανδημίες».

Σχετικά με την Όμικρον, είπε ότι η νέα παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόηση, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή μιας λοίμωξης λόγω της Όμικρον.

Πρόσθεσε πάντως πως μια μειωμένη προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης “δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μειωμένη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Εωσότου μάθουμε περισσότερα, ας είμαστε επιφυλακτικοί και ας πάρουμε μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της νέας παραλλαγής”.

Φάουτσι: «Λιγάκι Ενθαρρυντικές» οι πρώτες «ενδείξεις» για τη βαρύτητα της Όμικρον

Οι πρώτες «ενδείξεις» που έρχονται από τη Νότια Αφρική όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης όσων νόσησαν αφού μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού είναι «λιγάκι ενθαρρυντικές», είπε χθες Κυριακή ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος της προεδρίας των ΗΠΑ για την υγειονομική κρίση, προειδοποιώντας ωστόσο πως δεν πρόκειται παρά για προκαταρκτικά δεδομένα.

«Ξεκάθαρα, στη Νότια Αφρική, η Όμικρον μεταδίδεται περισσότερο», είπε ο πασίγνωστος αμερικανός ανοσολόγος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αναφερόμενος στην «κάθετη» άνοδο της καμπύλης των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη χώρα αυτή.

«Όμως ως τώρα, παρότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, (η παραλλαγή) δεν μοιάζει να προκαλεί (νόσηση) με υψηλό βαθμό βαρύτητας», συνέχισε. «Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις για τη σοβαρότητα είναι λιγάκι ενθαρρυντικές», επανέλαβε.

Ωστόσο, ειδικοί έχουν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες πως η Νότια Αφρική έχει τη δημογραφική ιδιαιτερότητα πως ο πληθυσμός της είναι κατά πλειονότητα νεαρός σε ηλικία και ότι μπορεί να καταγραφούν περιπτώσεις βαριάς νόσησης τις επόμενες εβδομάδες.

Βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σε εργαστήρια για να εξακριβωθεί σε ποιον βαθμό η νέα παραλλαγή, η οποία παρουσιάζει σειρά μεταλλάξεων που έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, είναι πιο μολυσματική, πιο ανθεκτική στην ανοσία που αναπτύσσεται έπειτα από μια πρώτη μόλυνση ή από κάποιο εμβόλιο, και εάν προκαλεί πιο βαριές μορφές της νόσου.

«Νομίζω ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος να δούμε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων», είπε από τη δική του πλευρά στο ABC χθες Κυριακή ο Στίβεν Χόουγκ, ο πρόεδρος της Moderna, απηχώντας προηγούμενες δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, του Στεφάν Μπανσέλ.

«Αυτό που δεν γνωρίζω είναι ποιου εύρους», πρόσθεσε. «Θα είναι όπως αυτή που είδαμε με τη Δέλτα, εναντίον της οποίας τα εμβόλια παρέμειναν αποτελεσματικά, ή μήπως θα δούμε πτώση της αποτελεσματικότητας κατά 50%, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να ξαναρχίσουμε να παράγουμε (νέα) εμβόλια;», διερωτήθηκε.

Η Moderna, όπως και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω στην προσαρμογή του εμβολίου της προκειμένου να αντιμετωπίζεται ειδικά η παραλλαγή Όμικρον, για την περίπτωση που αποδειχθεί απαραίτητο.

Η παρουσία της παραλλαγής Όμικρον έχει πλέον επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες και σε περίπου 40 χώρες του κόσμου αφού ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική.

Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και μία εβδομάδα κλείσει τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή, όπως και άλλες επτά από το νότιο τμήμα της Αφρικής. Ο Δρ. Φάουτσι είπε χθες πως ελπίζει ότι η απαγόρευση θα αρθεί «σε λογικό χρονικό διάστημα».

Οι “ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις” προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανοσοποίησης των αφρικανικών χωρών

Η Αφρική δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία covid-19, αν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της ως το τέλος του 2022, ωστόσο «οι ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις» έχουν αφήσει πίσω την ήπειρο, ανέφερε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο εντοπισμός του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού στο νότιο τμήμα της Αφρικής έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της covid-19 συμβάλλουν στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε χώρες όπου το ποσοστό ανοσοποίησης είναι πολύ μεγαλύτερο.

Μόνο πέντε από τις 54 χώρες της Αφρικής βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιάσουν πλήρως κατά της covid-19 το 40% του πληθυσμού τους ως το τέλος του 2021, ανέφερε στην έκθεσή του το Ίδρυμα Mo Ibrahim.

Μόλις ένας στους 15 Αφρικανούς έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19, έναντι σχεδόν του 70% των κατοίκων των χωρών της G7, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος.

«Από την αρχή της κρίσης το Ίδρυμά μας και άλλες αφρικανικές φωνές προειδοποιούν ότι μια μη εμβολιασμένη Αφρική μπορεί να γίνει το τέλειο εκκολαπτήριο παραλλαγμένων στελεχών», πρόσθετε η έκθεση.

«Η εμφάνιση του στελέχους Όμικρον μάς θυμίζει ότι η covid-19 παραμένει μια παγκόσμια απειλή και ότι ο εμβολιασμός όλου του κόσμου είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε», σημείωσε. «Ωστόσο εξακολουθούμε να βιώνουμε ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις και η Αφρική έχει μείνει πολύ πίσω».

Τα εμβόλια που έχουν σταλεί στην Αφρική είναι λίγα, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες διασφάλισαν πρώτες παραγγελίες από τις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ ο μηχανισμός COVAX ξεκίνησε να διανέμει εμβόλια στις πιο φτωχές χώρες με αργούς ρυθμούς.

Η παράδοση των εμβολίων κατά της covid-19 στην Αφρική έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, όμως αυτά χορηγούνται με δυσκολία λόγω των περιορισμένων υποδομών των περισσότερων χωρών της ηπείρου και των ασθενών υγειονομικών συστημάτων.

Επίσης υπάρχει σύγχυση λόγω της σύντομης ημερομηνίας λήξης των εμβολίων που δωρίζουν άλλες χώρες στην Αφρική, εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να καταστραφούν πολλά από αυτά.

Ιταλία: 43 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 15.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 43 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι 75 την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν μειώθηκε στα 15.021, έναντι 16.632 μία ημέρα νωρίτερα, έπειτα από 525.108 τεστ.

Με 134.195 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι χθες, η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει μέχρι τώρα τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία, και τον ένατο βαρύτερο παγκοσμίως.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με την COVID-19 –εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)– αυξήθηκε στους 5.597 χθες, έναντι 5.428 προχθές Σάββατο.

Στις ΜΕΘ έγιναν 45 εισαγωγές ασθενών, έναντι 59 την προηγουμένη. Το σύνολο των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε στους 736, από 732 προχθές Σάββατο.

Γερμανία: 81 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 27.800 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 27.836 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 6.185.961, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 81 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 103.121 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Βραζιλία: 66 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 66 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.884 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Μία ημέρα νωρίτερα, ανακοινώνονταν 170 θάνατοι και 8.838 κρούσματα.

Με 615.636 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 22.143.091· η Βραζιλία παραμένει τρίτη παγκοσμίως στην κατάταξη βάσει του αριθμού των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ωστόσο, καθώς ο εμβολιασμός εντέλει προχώρησε στη Βραζιλία, οι θάνατοι έχουν μειωθεί αισθητά από τον Απρίλιο, όταν η πανδημία μαινόταν και ο κυλιόμενος μέσος όρος τους ανά 24ωρο ανερχόταν σε σχεδόν 3.000.

Ινδία: 211 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.306 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 211 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Με 473.537 θανάτους επί συνόλου κάπου 34,64 εκατ. μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Τα ενεργά κρούσματα υποχώρησαν στα 98.416, επίπεδο που το υπουργείο επισήμανε πως είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 552 ημερών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα