Αγωνία για χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας προς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή του αεροδρομίου.

Parallaxi
αγωνία-για-χτύπημα-στο-αεροδρόμιο-της-805871
Parallaxi

«Απίστευτα μεγάλο πλήθος» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Πλήθος ανθρώπων εξακολουθεί να βρίσκεται στις πύλες του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας προς τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή λόγω της απειλής να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια από τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διπλωμάτης ο οποίος βρίσκεται επιτόπου. Ο διπλωμάτης, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σημείωσε πως περίπου 1.500 πολίτες των ΗΠΑ ή πρόσωπα που έχουν αμερικανική βίζα προσπαθούν να μπουν στο αεροδρόμιο. Διαβεβαίωσε ότι οι πτήσεις θα αυξηθούν σήμερα, ενώ χθες είχαν μειωθεί.

Δυτικές χώρες συνεχίζουν την κούρσα με τον χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσουν την επιχείρηση εκκένωσης ξένων και αφγανών πολιτών που εργάστηκαν γι’ αυτές κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν ως την 31η Αυγούστου.

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να εγγυώνται την ασφάλεια έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Φρουροί που ανήκουν στις τάξεις των Ταλιμπάν συνεχίζουν να προστατεύουν τους αμάχους έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως οι δυτικές δυνάμεις υποχρεούνται να τηρήσουν την προθεσμία για την αποπεράτωση των επιχειρήσεων εκκένωσης, που εκπνέει στα τέλη του μήνα.

«Οι φρουροί μας ρισκάρουν επίσης τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είναι και αυτοί αντιμέτωποι με την απειλή (να διαπραχθεί επίθεση) από το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε το στέλεχος αυτό των Ταλιμπάν, που μίλησε με όρο να μην κατονομαστεί.

Υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί σε δυτικούς απεσταλμένους ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όμως οι πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών περί απειλών για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν μπορούν να παρθούν αψήφιστα, τόνισε διπλωμάτης χώρας μέλους του NATO που βρίσκεται στην Καμπούλ. Ο διπλωμάτης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναφερόταν στις προειδοποιήσεις των αρχών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας προς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή του αεροδρομίου.

Χιλιάδες άνθρωποι, ξένοι και Αφγανοί, που προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έχουν συρρεύσει στην περιοχή του αεροδρομίου με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα αεροπλάνα που αναχωρούν από την Καμπούλ.

«Οι δυτικές δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν στη θέση να επιτεθούν σε οποιονδήποτε ή να αμυνθούν έναντι οποιουδήποτε στο Αφγανιστάν», τόνισε ο διπλωμάτης. «Η εντολή μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα τελειώσει την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε.

ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο περί «απειλής» για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από εκεί, ενώ το ίδιο έπραξε νωρίτερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Μαρίζ Πέιν, τόνισε πως υπάρχει «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή» να διαπραχθεί «τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο και κάλεσε τους πολίτες της χώρας και όσους έχουν λάβει αυστραλιανή βίζα να απομακρυνθούν αμέσως.

Το Φόρεϊν Όφις από την πλευρά του σε ανάρτηση στον ιστότοπό του τόνισε «μην πηγαίνετε στο διεθνές αεροδρόμιο» της Καμπούλ, λόγω της «αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης», ενώ χιλιάδες Αφγανοί παραμένουν συγκεντρωμένοι στις πύλες του αεροδρομίου με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «αν βρίσκεστε στην περιοχή του αεροδρομίου, φύγετε από αυτή, αναζητήστε ασφαλή τοποθεσία και αναμείνετε νέες οδηγίες», προσθέτοντας πως «αν μπορείτε να φύγετε από το Αφγανιστάν με άλλα μέσα, με ασφάλεια, κάντε το αμέσως».

Νωρίτερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ απηύθυνε επείγουσα ειδοποίησή στους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας επί του παρόντος και όσους βρίσκονται στην πύλη Άμπι, στην ανατολική και στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου να φύγουν αμέσως, χωρίς να εξηγήσει γιατί. Η προειδοποίηση ακολούθησε πάντως δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και στελεχών της κυβέρνησής του περί απειλής από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται έξι ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, άρα και η επιχείρηση εκκένωσης των ξένων υπηκόων και Αφγανών οι οποίοι διατρέχουν «κίνδυνο» — που οι Ταλιμπάν δεσμεύονται πως θα επιτρέψουν να φύγουν, όπως διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Απεγκλωβισμός- Αφγανιστάν: Χορήγηση ασύλου ζητά η 8μελής οικογένεια που ήρθε στην Ελλάδα

Πρόκειται για Αφγανούς πολίτες που συνεργάζονταν με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα και τους υποδέχθηκαν ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο υποδιοικητής της Υπηρεσία.

Αίτημα για χορήγηση ασύλου κατέθεσε η 8μελής οικογένεια των Αφγανών πολιτών, που βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα στην Ελλάδα. Η άφιξή τους στη χώρα μας έγινε στο πλαίσιο της έκκλησης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και σύμφωνα με τη συνεννόηση των χωρών-μελών της Ε.Ε. για υποδοχή και φιλοξενία Αφγανών που κινδυνεύουν, λόγω της κρίσης στη χώρα τους.

Πρόκειται για Αφγανούς πολίτες που συνεργάζονταν με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα και τους υποδέχθηκαν ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου Ιωάννης Σφυράκης.

Αφού υποβλήθηκαν σε rapid test και βρέθηκαν αρνητικοί, μετέβησαν στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου και κατεγράφη το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου, το οποίο και θα εξεταστεί. Στη συνέχεια θα μεταβούν σε δομή φιλοξενίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Eρντογάν: Aισιοδοξούμε με επιφύλαξη για αυτά που λένε οι Ταλιμπάν

Λίγο νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Οι ενέργειες και όχι τα λόγια των Ταλιμπάν θα καθορίσουν τη μελλοντική διαδικασία στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε μια τελετή ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση προσεγγίζει προς το παρόν με επιφυλακτική αισιοδοξία τα μηνύματα των ηγετών των Ταλιμπάν.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της επίτευξης σταθερότητας στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα συνεχίζει να βρίσκεται σε «στενό διάλογο» με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της χώρας για αυτόν τον σκοπό.

Τόνισε επίσης τη σημασία του σχηματισμού μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας ότι η προτεραιότητα στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο πρέπει να είναι η κάλυψη του κενού εξουσίας για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και η ομαλοποίηση.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει το Αφγανιστάν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και να δείξει αλληλεγγύη, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα», σημείωσε ο Τούρκος ηγέτης, συμπληρώνοντας πως τουρκικά στρατεύματα και διπλωμάτες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουν την τάξη στο αεροδρόμιο και να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Λίγο νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Ξυλοδαρμοί κι απειλές από Ταλιμπάν κατά εργαζομένων των Ηνωμένων Εθνών

Τη Δευτέρα, τρεις άγνωστοι πήγαν στο σπίτι ενός άλλου εργαζομένου του ΟΗΕ που βρισκόταν στην εργασία του εκείνη την ώρα. Ρώτησαν τον γιο του πού ήταν ο πατέρας του και τον κατηγόρησαν ότι είπε ψέματα: «Γνωρίζουμε που μένει και τι κάνει».

Την Κυριακή οι Ταλιμπάν σταμάτησαν έναν Αφγανό, μέλος του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, καθώς προσπαθούσε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Έψαξαν το όχημά του και βρήκαν την κάρτα του ταυτοποίησης του ΟΗΕ. Και τότε τον ξυλοκόπησαν.

Τη Δευτέρα, τρεις άγνωστοι πήγαν στο σπίτι ενός άλλου εργαζομένου του ΟΗΕ που βρισκόταν στην εργασία του εκείνη την ώρα. Ρώτησαν τον γιο του πού ήταν ο πατέρας του και τον κατηγόρησαν ότι είπε ψέματα: «Γνωρίζουμε που μένει και τι κάνει».

Τα παραπάνω περιστατικά είναι μεταξύ δεκάδων που περιέχονται σε εσωτερικό έγγραφο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, και περιγράφει συγκαλυμμένες απειλές, λεηλασίες γραφείων του ΟΗΕ και σωματική κακοποίηση μελών του προσωπικού από τις 10 Αυγούστου, λίγο πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ενώ το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα έχει επιδιώξει να καθησυχάσει τους Αφγανούς και τις δυτικές δυνάμεις ότι θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αναφορές αντιποίνων έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, κυρίως μεταξύ εκείνων που συνδέονται με ξένους οργανισμούς.

Οι Ταλιμπάν δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο στον κατάλογο των περιστατικών που περιγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ.

Το κίνημα έχει τονίσει ότι θα ερευνήσει καταγγελίες για κακοποιήσεις και έχει ενθαρρύνει επίσης οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας να συνεχίσουν το έργο τους. Ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι η βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μην χρησιμοποιηθεί ως μέσο πολιτικής επιρροής στο Αφγανιστάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν ότι δεν σχολιάζουν έγγραφα ασφαλείας που διαρρέουν.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουραζίκ ανέφερε: «Οι αρχές που έχουν τον έλεγχο στην Καμπούλ είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ. Παραμένουμε σε επικοινωνία μαζί τους για αυτό το θέμα».

Τα Ηνωμένα Έθνη μετέφεραν στο Καζακστάν περίπου το ένα τρίτο των 300 ξένων εργαζομένων που είχαν βάση το Αφγανιστάν. Έχουν τονίσει παράλληλα ότι θέλουν να διατηρήσουν μια παρουσία για να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό.

Εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 3.000 Αφγανοί μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα. Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες για να τους παροτρύνει να παράσχουν βίζες ή να υποστηρίξουν μια προσωρινή μετεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς τους εργαζόμενους του ΟΗΕ.

Μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, χιλιάδες άνθρωποι ετράπησαν σε φυγή από το Αφγανιστάν επιβιβαζόμενοι σε στρατιωτικές και εμπορικές πτήσεις από την πρωτεύουσα, και στο αεροδρόμιο εξελίσσονταν σκηνές χάους.

Ορισμένοι φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα επαναφέρουν τη βάναυση επιβολή του αυστηρού ισλαμικού νόμου όπως την προηγούμενη φορά που κυβέρνησαν, όταν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται και στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στον τομέα της προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστεύουν ότι μπορεί να γίνουν στόχος αντιποίνων αφού πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ύποπτες στοχευμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν τον περασμένο χρόνο.

«Κινδυνεύουμε»

Μια Αφγανή, η οποία εργάζεται για πολλά χρόνια στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε στο Reuters ότι αισθάνεται εγκαταλελειμμένη.

«Κάθε γυναίκα που γνωρίζω νιώθει τον ίδιο φόβο με μένα. Τι θα γίνει τώρα με τα παιδιά μας αν τιμωρηθούμε για τη δουλειά μας; Τι θα συμβεί στις οικογένειές μας; Τι θα κάνουν σε εμάς τις γυναίκες;» είπε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα προς το προσωπικό στο Αφγανιστάν την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την θλίψη του για τις αναφορές ότι κάποιοι βιώνουν παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς.

«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, συγκεκριμένα μέσω της μόνιμης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία σας και να βρούμε εξωτερικές λύσεις όπου χρειάζονται», είπε ο Γκουτέρες.

Μια εκτίμηση κινδύνου του ΟΗΕ στις 21 Αυγούστου, που μετέδωσε το Reuters χθες Τρίτη, ανέφερε ότι δεν υπάρχει «καμία συνεκτική διοίκηση και έλεγχος» εντός των Ταλιμπάν.

Η ταχύτητα της στρατιωτικής τους νίκης, η οποία συνέπεσε με την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, έχει αφήσει ένα κενό εξουσίας και η οργάνωση παλεύει να σχηματίσει μια κυβέρνηση στην Καμπούλ και στις επαρχίες για να διοικήσει τη χώρα.

Ένας Αφγανός, εργαζόμενος στον ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι γνωρίζει τουλάχιστον 50 Αφγανούς εργαζομένους που έχουν προειδοποιηθεί ή απειληθεί από τους Ταλιμπάν, προσθέτοντας: «Το εθνικό προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται υπό σοβαρή άμεση απειλή από τους Ταλιμπάν πρέπει να απομακρυνθεί από τη χώρα».

Συμπλήρωσε ότι οι απειλές δεν συνδέονταν απαραίτητα με το καθεστώς των ανθρώπων στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ήταν ένα εργαλείο της προσπάθειας των Ταλιμπάν να επιβάλουν τον έλεγχο στην Καμπούλ.

Μια δεύτερη Αφγανή που επίσης εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη μετακομίζει από σπίτι σε σπίτι μαζί με τον σύζυγό της και την 3χρονη κόρη της τις τελευταίες 10 ημέρες. Μερικοί από τους γείτονές της γνωρίζουν ότι εργαζόταν στα Ηνωμένα Έθνη και ανησυχεί ότι μπορεί να την καταδώσουν.

Διαθέτει βίζα για γειτονική χώρα, αλλά είναι απογοητευμένη που τα Ηνωμένα Έθνη δεν την βοήθησαν να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Περιμέναμε ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ να μας βοηθήσει. Ειλικρινά το περιμέναμε αυτό», είπε η γυναίκα. «Κινδυνεύουμε. Και αν δεν μπορούμε να εργαστούμε, ποιος θα φτάσει στους ανθρώπους;»

Αφγανιστάν: Mείωση 80% των εμβολιασμών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους

Τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. δείχνουν πως μόνο 1,2 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί από τις 20 Αυγούστου στο Αφγανιστάν, που έχει πληθυσμό 40 εκατομμύρια κατοίκους Την πρώτη εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στο Αφγανιστάν μειώθηκαν κατά 80%, ανέφερε την Τετάρτη η υπηρεσία του ΟΗΕ UNICEF, η οποία προειδοποίησε πως οι μισές από τις λίγες δόσεις που έχουν παραδοθεί στη χώρα μέχρι τώρα είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης.

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της αφγανικής πρωτεύουσας στις 15 Αυγούστου, αφού είχαν ήδη καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας νωρίτερα τον ίδιο μήνα μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις έπειτα από 20 χρόνια πολέμου. Αφότου ανέλαβαν οι Ταλιμπάν «έχει υπάρξει μια μείωση 80% στη λήψη εμβολίων κατά της COVID-19», δήλωσε εκπρόσωπος της UNICEF στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου, 30.500 άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί σε 23 από τις 34 επαρχίες της χώρας, ενώ την εβδομάδα που είχε προηγηθεί 134.600 άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί σε 30 επαρχίες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η UNICEF, η οποία συντονίζει τη χορήγηση εμβολίων κατά της COVID-19 που διανέμονται σε όλο τον κόσμο από το πρόγραμμα εμβολίων Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η μείωση είναι κατανοητή, καθώς σε καταστάσεις χάους, σύγκρουσης και έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι θα θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλειά τους», δήλωσε o εκπρόσωπος της UNICEF, σημειώνοντας πως η υπηρεσία του ΟΗΕ καλεί όλους τους Αφγανούς υγειονομικούς, περιλαμβανομένων των γυναικών, να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει αν η μείωση των εμβολιασμών είναι επίσης αποτέλεσμα των επιφυλάξεων που μπορεί να έχουν οι Ταλιμπάν για τα εμβόλια, προειδοποίησε όμως για τους κινδύνους που προκαλούνται από μια παρατεταμένη επιβράδυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που διανεμήθηκαν στο Αφγανιστάν, που είναι περίπου οι μισές από όσες έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα, λήγουν τον Νοέμβριο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNICEF. Τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. δείχνουν πως μόνο 1,2 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί από τις 20 Αυγούστου στο Αφγανιστάν, που έχει πληθυσμό 40 εκατομμύρια κατοίκους.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr Η Gavi, που ηγείται της Covax από κοινού με τον Π.Ο.Υ., ανέφερε πως το πρόγραμμα έχει διανείμει μέχρι τώρα πάνω από τέσσερα εκατομμύρια δόσεις στο Αφγανιστάν. «Η προτεραιότητά μας σήμερα είναι να εργαστούμε με τα γραφεία ανά χώρα της UNICEF και του Π.Ο.Υ. (…) προκειμένου να διασφαλίσουμε την ικανότητά μας να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας κατά της COVID-19», δήλωσε εκπρόσωπος της Gavi, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι εμβολιασμοί παρεμποδίστηκαν από τους Ταλιμπάν.

https://www.youtube.com/watch?v=L7e6tejlTNw

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα