Αμείλικτοι οι αριθμοί για την Ελλάδα
Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11
Το γράφημα του ourworldindata.org, με τον αριθμό των θανάτων από Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους, καταγράφει τη θλιβερή πρωτιά που κατέχει η Ελλάδα.
Καταδεικνύει, μάλιστα, την τεράστια διαφορά που υπάρχει τόσο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσο και από χώρες που το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν στην κορυφή της «μαύρης» πυραμίδας όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, οι ΗΠΑ, ακόμη και η Ινδία.
Στο γράφημα, κάτω, παρουσιάζεται η θέση της κάθε χώρας, με βάση τον μέσο όρο του αριθμού θανάτων από Covid-19 των τελευταίων επτά ημερών όπως αυτός αποτυπώθηκε πριν δύο ημέρες, στις 8 Δεκεμβρίου 2021.
Στο μεταξύ, στα ύψη παραμένουν όλοι οι πανδημικοί δείκτες στη χώρα, όπως έδειξε και η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», με ελάχιστα σημεία να είναι «πράσινα» (μερικά νησιά στο Αιγαίο και το Ιόνιο).
Χθες, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έδωσε στη δημοσιότητα, όπως κάνει κάθε Πέμπτη και τους δικούς του χάρτες που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σύμφωνα με αυτούς, η Ελλάδα έχει χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από χώρες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στα Βαλκάνια, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σε σχέση με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.
Εμβολιασμός παιδιών: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών
Ανοίγει σήμερα, 10 Δεκεμβρίου, η πλατφόρμα έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού κατά του κοροναϊού, για τα παιδιά τους ηλικίας 5 -11 ετών.
Το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου.
Ο εμβολιασμός τους πρωτίστως θα προστατεύσει τα ίδια, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον αριθμό κρουσμάτων στο σχολείο και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσίας της κοινότητας γενικότερα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Σημείωσε ότι τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης του εμβολίου στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι εξαιρετικά.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, μέχρι σήμερα περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει πρώτη δόση και 1,8 εκατ. παιδιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις. «Τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απρόσμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά 5 -11 ετών ούτε έχουν καταγραφεί επεισόδια μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, πρόσθεσε, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό των πρώτων 60.000 παιδιών στο Ισραήλ. Σήμερα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5 -11 ετών, όπως είναι η Αυστρία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες μετά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στην Ευρώπη τη προσεχή εβδομάδα, ανέφερε η καθηγήτρια.
Η πρώτη παραλαβή παιδικών εμβολίων στις 13 Δεκεμβρίου
Η πρώτη παραλαβή παιδικών εμβολίων στη χώρα μας, των εταιριών Pfizer/BioNTech, θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 25 Νοεμβρίου, ενέκρινε την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.
Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.
Οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.
Πού θα γίνουν εμβολιασμοί
Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.
Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία. Στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.
Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν «καταδρομικοί εμβολιασμοί», όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.
Με το βλέμμα στα Χριστούγεννα
Στην τήρηση και επιτήρηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί εστιάζει η κυβέρνηση και το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Στόχος είναι να σταλεί εκ νέου μήνυμα τόσο υπέρ του εμβολιασμού (πρώτης και τρίτης δόσης εμβολίου) όσο και υπέρ της τήρησης των μέτρων από τους πιστούς που θα προσέλθουν στις Εκκλησίες τις ημέρες των γιορτών.
Η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος, προκειμένου να μην γίνουν βήματα πίσω στο μέτωπο της πανδημίας κατά την εορταστική περίοδο. Υπενθυμίζεται πως στους ναούς μπορούν να προσέρχονται εμβολιασμένοι πολίτες, όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης αλλά και όσοι έχουν αρνητικό τεστ. Ωστόσο η τήρηση και επιτήρηση των μέτρων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως είναι σημαντικό να υπάρξει παρότρυνση – και μέσω των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο- ώστε να κάνουν οι πολίτες το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία. Μάλιστα ειδικά για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ανεμβολίαστοι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει το κρίσιμο αυτό βήμα.
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι και το πως θα λειτουργήσουν οι ναοί εν όψει των εορτών. Να σημειωθεί πως τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς θα τεθούν επί τάπητος και άλλα ζητήματα.
Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου στο COVID μέτωπο είναι πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέο lockdown, ενώ δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή καινούργια μέτρα σε ό,τι αφορά την στρατηγική απέναντι στην πανδημία. «Όλα τα μέτρα, όλες οι ενέργειές μας από τότε μέχρι σήμερα έχουν αυτό τον σκοπό: οικονομία, κοινωνία και εκπαίδευση ανοιχτά και, ταυτόχρονα, μάχη για τον περιορισμό της διασποράς και στήριξη του ΕΣΥ» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.