Άμεση εκεχειρία ζητά η Ουκρανία – Θέλει συμφωνία η Μόσχα μετά τις συνομιλίες
Το κλίμα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων - «Εάν πέσει το Κίεβο, θα έχουμε θέμα στα Βαλκάνια» λέει ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.
Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας.
Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν έχει κοιμηθεί όλη τη νύχτα, ενώ η ώρα που θα έφτανε στη Λευκορωσία η ουκρανική αντιπροσωπεία άλλαξε πολλές φορές.
Πάντως, και τα ουκρανικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι στις 11:00 αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες.
The delegates arrived at the negotiating venue by helicopter. pic.twitter.com/jumBclmFwf
— NEXTA (@nexta_tv) February 28, 2022
Το Κίεβο αξιώνει “άμεση” εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων
Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα το πρωί εκεί όπου θα διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία για να αξιώσει “άμεση” εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.
“Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις”, αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.
“Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος”, διευκρίνισε.
Το Κίεβο διαψεύδει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν να μιλήσει για… επιφυλακή των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας του, ο κόσμος έχει… παγώσει δεδομένης φυσικά και της εισβολής στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.
Στο μεταξύ, οι τελευταίες φήμες ήθελαν και τα πυρηνικά της Ζαπορίζια να έχουν ήδη περάσει στα χέρια των Ρώσων.
Ωστόσο, σήμερα Δευτέρα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Interfax Ukraine.
Πρωθυπουργός Σλοβενίας: Εάν πέσει το Κίεβο, θα έχουμε θέμα στα Βαλκάνια
«Είμαι 100% πεπεισμένος ότι εάν η Ρωσία δεν σταματήσει στην Ουκρανία και πέσει το Κίεβο, τότε ο επόμενος στόχος είναι η Μολδαβία, η Γεωργία, τότε θα προκληθούν προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια, τότε τα κράτη της Βαλτικής είναι ο επόμενος στόχος», είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στο EURACTIV Γιάνεζ Γιάνσα, προειδοποιώντας για ένα «φαινόμενο ντόμινο» εάν η Ρωσία επιτύχει με την εισβολή της.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας προέτρεψε την Ευρώπη «να μάθει κάτι από την ιστορία της», κάνοντας αναφορά στην πολιτική κατευνασμού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας.
«Δεν υπάρχει τέτοια φόρμουλα για να δουλέψουμε με ανθρώπους που σκέφτονται όπως ο Χίτλερ ή ο Στάλιν, πρέπει να τους σταματήσουμε στην αρχή», είπε.
«Η Ρωσία δεν είναι Γιουγκοσλαβία, η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη, αλλά βλέπουμε μερικές πολύ περίεργες ομοιότητες μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Μιλόσεβιτς», είπε ο Γιάνσα, προσθέτοντας ότι αυτό θα περιλαμβάνει «τις ίδιες παράλογες κινήσεις όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με τα σχέδια». .
«Είναι δαπανηρό, με τις κυρώσεις, τη στρατιωτική βοήθεια, δεν είναι χωρίς απώλειες – αλλά το τίμημα για να τον σταματήσουμε [τον Πούτιν] τώρα είναι χίλιες φορές μικρότερο από το τίμημα που θα πληρώναμε αν τον αφήναμε να πάρει την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν εκείνοι που δεν θα συμμετάσχουν στις κυρώσεις και τις προσπάθειες καταδίκης θα κριθούν από την ιστορία – όπως η Σερβία – ο Γιάνσα είπε: «Όλοι πρέπει να αποφασίσουν».
«Είναι κάτι παρόμοιο όταν η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία και δεν νομίζω ότι πρέπει να κινδυνεύουμε να αποτύχουμε όπως απέτυχε η Δύση εκείνη τη στιγμή».
Νωρίτερα, ο Γιάνσα και ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραγιάφσκι κάλεσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν «γρήγορες και θαρραλέες αποφάσεις», μιλώντας υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ έως το 2030. Παρόμοια σχόλια έχουν γίνει από μια σειρά ηγετών της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και από την Πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν.
«Η στιγμή να σκεφτούμε τις στρατηγικές αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τώρα, επειδή η κοινή γνώμη στη Δυτική Ευρώπη αλλάζει», είπε.
«Αυτό πρέπει να είναι μια στρατηγική πολιτική απάντηση της ΕΕ στις τρέχουσες προκλήσεις, αυτό που δεν ήταν δυνατό πριν από μια εβδομάδα είναι δυνατό τώρα», πρόσθεσε.