Αναστολές, ακυρώσεις, επιδόματα και στο βάθος νέα μέτρα

Όσα αλλάζουν από σήμερα και όσα έρχονται σε λίγες μέρες

Parallaxi
αναστολές-ακυρώσεις-επιδόματα-και-στ-864629
Parallaxi
sooc

Χωρίς πάρτι, μουσική και όρθιους πελάτες αποχαιρετούμε το 2021 – Τα «θολά» σημεία των νέων μέτρων

Η επέλαση της Όμικρον και η ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στην χώρα οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίσπευση εφαρμογής των μέτρων που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Θάνος Πλεύρης.

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, 30 Δεκεμβρίου, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την εστίαση, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Ειδικότερα, από σήμερα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Από σήμερα το πρωί στις 06:00 τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και η σχετική ΚΥΑ που εξειδικεύει τα μέτρα. Δείτε την:

Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους. Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική. Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας. Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες. Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Σημειώνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα έως και 16 Ιανουαρίου.

Τι ισχύει για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς Ωστόσο, στα μέτρα υπάρχει μία εξαίρεση.

Αυτή αφορά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς καθώς μόνο για το συγκεκριμένο βράδυ (από Παρασκευή δηλαδή 31/12 προς Σάββατο 01/01), τα μαγαζιά θα λειτουργούν ως τις 02:00, αλλά με όλα τα παραπάνω μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι «μέσα στις απαγορεύσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε εκδήλωσης, είτε σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο χώρο, που θα έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους χώρους, μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι ή με πληρωμή για διενέργεια πάρτι».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι πριν τα οικογενειακά τραπέζια σε σπίτια, πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να κάνουν τεστ.

Τα «θολά» σημεία των νέων μέτρων Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA και σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα, στο δικό μας σπίτι, με τους καλεσμένους μας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνουμε το ρεβεγιόν και να βάλουμε και μουσική.

Εκεί που υπάρχει πρόβλημα και θα υπάρξει και πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης είναι το να νοικιάσουμε ένα Airbnb και να κάνουμε εκεί το πάρτι που πιθανώς να κάναμε σπίτι μας.

Ένα ακόμα σημείο που προβληματίζει είναι το τι θα γίνει με τα ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία, τα οποία πολλοί έχουν προπληρώσει.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα ξενοδοχεία κλείνουν τη βραδιά του ρεβεγιόν ως πακέτο, το οποίο μάλιστα είναι προπληρωμένο τις περισσότερες φορές. Το πακέτο περιλαμβάνει το menu, αλλά και κάποιο μουσικό σχήμα που συνοδεύει τη βραδιά.

Ωστόσο, μετά την απαγόρευση της μουσικής -όπως είναι αναμενόμενο- υπάρχουν πολλές ακυρώσεις. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι τι θα συμβεί με τα προπληρωμένα αυτά πακέτα.

Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης οι θεσμικοί φορείς του κλάδου βρίσκονταν σε συζητήσεις με τους κυβερνητικούς παράγοντες για να δουν αν και πώς θα βρουν μια άκρη.

Είναι αυτά τα τελευταία μέτρα; Τέλος, ένα ερώτημα που αφορά αρκετό κόσμο, είναι το τι θα γίνει με τα μέτρα, κι αν αυτή η δέσμη θα είναι η τελευταία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, μπορεί αυτά τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο να έχουν ισχύ για 15 μέρες, ωστόσο θα επανεξετάζονται καθημερινώς.

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο τόσο στο επιστημονικό και κατά συνέπεια στο κυβερνητικό επιτελείο, το φαινόμενο της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον είναι πολύ δυναμικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιστήμονες της χώρας μας να επανεξετάζουν σε καθημερινή βάση την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας. Όποτε, λοιπόν, χρειαστεί προσαρμογή θα υπάρξει προσαρμογή, ακόμα και πριν το πέρας του 15ημέρου.

sooc

Νέα μέτρα: «Κάβα» για το 2022 κρατά η κυβέρνηση – Τρομάζει η μετάλλαξη Όμικρον

Το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού και οι ελπίδες για γιορτές χωρίς πρόσθετα μέτρα αποδείχθηκαν φρούδες. Τα κρούσματα «φλερτάρουν» με τις 30.000 και έτσι χθες αποφασίστηκε η επίσπευση των νέων μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση, που μπαίνουν από σήμερα σε εφαρμογή.

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Ωστόσο αυτό είναι ένα πρώτο πακέτο και ήδη στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Το «χαρτί» της επέκτασης με ηλικιακά κριτήρια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό παραμένει στο τραπέζι και υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Ουσιαστικά εφαρμόζεται μια στρατηγική μέρα – μέρα, καθώς η ραγδαία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον έχει ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό και οδηγεί σε αναθεώρηση της στρατηγικής. Κλειδί για την έκταση των μέτρων είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις πως η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση.

Απορρίπτουν στην κυβέρνηση ολικό lockdown Σε αυτό το σενάριο επικεντρώνεται η κυβέρνηση, που εξακολουθεί να απορρίπτει ένα ολικό lockdown και θέλει να διατηρήσει την οικονομία ανοιχτή. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία είναι τα στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη για να αποφευχθεί μια νέα καραντίνα:

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων σε αυτή τη φάση δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Πάντως η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς η συνύπαρξη των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον δημιουργεί ένα «εκρηκτικό» μείγμα. Μέχρι τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι νέοι, που σε σημαντικό βαθμό νοσούν ηπιότερα. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 6% των κρουσμάτων είναι άνω των 60 ετών. Οι εμβολιασμοί τρίτης δόσης εμβολίου προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και ήδη περίπου 3.4 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει το σχετικό βήμα. Δραματικές εκτιμήσεις ακόμη και για 50.000 κρούσματα μέσα στον Ιανουάριο

Πάντως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει σημάνει συναγερμός για την πορεία της πανδημίας, καθώς υπάρχουν δραματικές εκτιμήσεις ακόμα και για 50.000 κρούσματα μέσα στο Ιανουάριο. Η επόμενη εβδομάδα είναι και η κρισιμότερη, καθώς θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τη διασπορά που θα υπάρξει στο ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς.

Ανάλογα με αυτά τα στοιχεία θα αποφασιστεί το κατά πόσο θα ανακοινωθούν μέτρα – εξπρές ή θα δοθεί περίοδος χάριτος για να δοκιμαστούν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί. «Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, οφείλουμε να προσαρμόζουμε την τακτική μας, τα μέτρα, τις ρυθμίσεις, το γενικό πλαίσιο. Θα ήταν λάθος να μην το κάνουμε όταν αλλάζουν τα δεδομένα» ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην Αττική (όπου μόνο χθες υπήρξαν σχεδόν 13.000 κρούσματα). Παράλληλα στην «εξίσωση» πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας οικονομία και ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την εστίαση και τη διασκέδαση καθώς μέσα σε 48 ώρες άλλαξε ολόκληρος ο σχεδιασμός.

Η δύσκολη εξίσωση της οικονομίας- Έρχονται μέτρα στήριξης

«Μαξιλάρι» υπάρχει στην οικονομία αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πως αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ένα σχέδιο για την στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα και ήδη έχουν «κλειδώσει» οι πρώτες αποφάσεις.

Η αρχή γίνεται με την επέκταση του προγράμματος Συν- Εργασία, ενώ ανακοινώνεται η επαναφορά των αναστολών συμβάσεων στους πληττόμενους κλάδους (μπαρ, κλαμπ, νυχτερινά κέντρα). Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για νέο κούρεμα της επιστρεπτέας προκαταβολής σε δεύτερο χρόνο.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει πάντως να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς εκτός από την πανδημία έχει να αντιμετωπίσει και το ευρωπαϊκό ράλι στην ενέργεια. Να σημειωθεί εδώ πως το ενεργειακό σπιράλ αυξήσεων έχει συμπαρασύρει και μια σειρά βασικών αγαθών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το καλάθι της νοικοκυράς.

H αρχική εκτίμηση πως επρόκειτο για ένα παροδικό φαινόμενο έχει διαψευστεί και πλέον είναι αδύνατον να γίνουν προβλέψεις για τις διαστάσεις που θα πάρει το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται η επέκταση και τον Ιανουάριο των μέτρων στήριξης, ωστόσο μένει να φανεί αν θα μπουν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια ή θα διατηρηθούν οι οριζόντιες παρεμβάσεις

Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει κινήσεις που θα στείλουν λάθος μηνύματα εκτός συνόρων, ενόψει και της συζήτησης στην Ε.Ε. για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Νέα μέτρα – Επίδομα 534: Επιστρέφουν οι αναστολές συμβάσεων σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Με την ανακοίνωση των νέων αυστηρότερων μέτρων που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και τα οποία τίθενται σε ισχύ από τις 06.00 της Πέμπτης, η απαγόρευση της μουσικής αλλά και το μειωμένο ωράριο μέχρι τα μεσάνυχτα δημιουργεί τεράστια ανησυχία στους κλάδους που πλήττονται άμεσα με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει επιστροφή των αναστολών συμβάσεων και του επιδόματος των 534 ευρώ, στοχευμένα σε επιχειρήσεις όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Γιάννης Φώσκολος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, υπάρχει εισήγηση του οικονομικού επιτελείου να επιστρέψουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας στοχευμένα για κλάδους που ουσιαστικά «κλείνουν» και όχι οριζόντια.

Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχει συγκεκριμένη κρατική εντολή αλλά θα αφορά σε επιχειρήσεις που λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται, η οικονομική τους συρρίκνωση είναι τέτοια που ισοδυναμεί με αναστολή λειτουργίας.

Στόχος είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και γι’ αυτό στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν άμεση επαναφορά της ενίσχυσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το μοντέλο που αναμένεται να ακολουθηθεί είναι το ίδιο με το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή θα υπάρχει αποζημίωση ειδικού σκοπού 17,8 ευρώ / ημέρα αναστολής.

Παράλληλα θα υπάρχει ενεργό και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο παρατείνεται μέχρι τα τέλη Μαρτίου και στο οποίο εντάσσονται εργαζόμενοι με πρόσληψη έως 31/10/21.

Σε τρεις φάσεις τα νέα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική

Άμεσα η αναστολή συμβάσεων, ενίσχυση ρευστότητας, αναστολή υποχρεώσεων στη συνέχεια και θα ακολουθήσει η τελική αποτίμηση της ζημιάς Η πρώτη φάση θα ανακοινωθεί άμεσα και θα αφορά τη στήριξη των εργαζομένων με επανάληψη του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, ώστε να διασωθούν οι θέσεις εργασίας ειδικά από τις επιχειρήσεις -κυρίως στον χώρο της διασκέδασης ή και της εστίασης- που πρακτικά θα έρθουν αντιμέτωπες με κατακόρυφη μείωση εσόδων εξαιτίας της επιβολής αυστηρού ωραρίου λειτουργίας.

Η δεύτερη φάση θα ξεδιπλωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Θα περιλαμβάνει επανάληψη ορισμένων εκ των μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων φάσεων της πανδημίας -άμεση ενίσχυση ρευστότητας, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, μείωση ενοικίων- ενώ ο τελικός κατάλογος των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν εκ νέου θα «κλειδώσει» μέσα στον Ιανουάριο προκειμένου να έχει φανεί η έκταση και η ένταση του προβλήματος από τη νέα φάση της πανδημίας.

Όσον αφορά την 3η φάση, αυτή αναμένεται να ξεδιπλωθεί προς την άνοιξη. Το οικονομικό επιτελείο θα μετρήσει τη ζημιά των επιχειρήσεων και από τη νέα φάση της πανδημίας και θα επανεξετάσει τα ποσοστά κουρέματος των επιστρεπτέων προκαταβολών κατά τις επτά πρώτες φάσεις του συγκεκριμένου μέτρου. Χρονικά περιθώρια εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, καθώς μέχρι τότε έχει παραταθεί το περιθώριο για την εφάπαξ καταβολή του ποσού (με το πρόσθετο κίνητρο της έκπτωσης του 15%), τη στιγμή που η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων έχει μετατεθεί χρονικά για τον Ιούνιο.

Τα σενάρια

Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της επαναφοράς των αναστολών συμβάσεων εργασίας είναι θέμα ημερών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται αυτή τη στιγμή όχι στο αν θα επανέλθει το μέτρο, αλλά το ποιοι θα είναι οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας τους οποίους θα αφορά. Η νυχτερινή διασκέδαση είναι δεδομένη καθώς το «πλαφόν» στο ωράριο τα μεσάνυχτα πρακτικά ισοδυναμεί με «λουκέτο». Από την άλλη, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα υπάρχουν διευκολύνσεις και για την εστίαση (μένει να φανεί η έκταση του δικαιώματος χρήσης των αναστολών από τις επιχειρήσεις), με τον κατάλογο να περιλαμβάνει όχι μόνο τα εστιατόρια, αλλά και τις καφετέριες.

Η δεύτερη φάση των μέτρων στήριξης θα αφορά τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, καθώς μέχρι και τώρα (σ.σ.: μέχρι και χθες) η οικονομία λειτουργούσε χωρίς κανέναν περιορισμό. «Θα πρέπει να δούμε τον αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει η νέα φάση της πανδημίας».

Πρακτικά, όπως εξηγεί στη «Ν» αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να «μετρήσει» τις συνέπειες τις επόμενες εβδομάδες ώστε να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων (σ.σ.: μη καταβολή μέρους του ενοικίου, με ταυτόχρονη αποζημίωση των ιδιοκτητών των ακινήτων, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τόνωση της ρευστότητας κ.λπ.), εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι για τις επόμενες εβδομάδες πρακτικά οι επιχειρήσεις δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιες υποχρεώσεις.

Με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας θα έχει φύγει το βάρος του μισθολογικού κόστους, ενώ ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ (σ.σ.: για όσους επαγγελματίες έχουν εταιρικά ακίνητα) θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου. Έως τότε θα έχουν ληφθεί και ανακοινωθεί οι τελικές αποφάσεις. Ούτως ή άλλως για το τέλος Ιανουαρίου δεν υπάρχει πλέον η υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ με δεδομένη την εξέλιξη της πανδημίας θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η περαιτέρω παράταση στην προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία.

Περισσότερες ρυθμίσεις

Το πιο πιθανό είναι ότι όλη η διαδικασία θα πάει πίσω, ενώ είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό να εμπλουτιστεί ο κατάλογος των οφειλών που θα μπορέσουν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση ώστε να δοθεί «ανάσα» ρευστότητας και για τη νέα φάση της πανδημίας.

Στην 3η φάση των μέτρων στήριξης θα επιδιωχθεί να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που θα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Έχοντας πλέον εικόνα για τις απώλειες εσόδων και κατά τη διάρκεια της 5ης φάσης της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο θα βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των ποσοστών κουρέματος των επιστρεπτέων προκαταβολών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες που θα έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα να ανακάμψουν οικονομικά και να αποφύγουν τα λουκέτα.

Οι αποφάσεις ως προς αυτό το θέμα θα πρέπει να ληφθούν στις αρχές της άνοιξης και σε κάθε περίπτωση πριν λήξει η προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή των επιστρεπτέων προκαταβολών με «αντάλλαγμα» το πρόσθετο κούρεμα του 15%. Και αυτό γιατί θα πρέπει να έχει προαποφασιστεί σε τι ποσό αντιστοιχεί αυτό το 15%.

Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει στη νυχτερινή διασκέδαση, πού μπορείτε να πάτε και ποιες κρατήσεις πρέπει να ακυρώσετε

Ολική ανατροπή στα σχέδια για την Πρωτοχρονιά προκαλεί η νέα δέσμη έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες μετά την δραματική αύξηση των κρουσμάτων με την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον. Μια ανάσα πριν την αλλαγή του χρόνου κι ενώ οι κρατήσεις βρίσκονταν σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, οι χώροι ψυχαγωγίας και τα νυχτερινά κέντρα βρίσκονται ενώπιον νέων δεδομένων και το κοινό καλείται, σε πολλές περιπτώσεις, να ακυρώσει τα εορταστικό πρόγραμμά του. Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι χώροι που θα παραμείνουν κλειστοί από σήμερα μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου, ποιοι θα μείνουν ανεπηρέαστοι από τα μέτρα και ποιοι θα λειτουργήσουν με νέα δεδομένα.

Όσοι είχαν σκοπό να περάσουν τις εορταστικές νύχτες τους σε κάποιο νυχτερινό κέντρο ή μουσική σκηνή ακούγοντας τα τραγούδια των αγαπημένων τους καλλιτεχνών, θα πρέπει να το ξεχάσουν, καθώς μπαίνει λουκέτο σε όλους τους χώρους με ζωντανή μουσική που έχουν τραπέζια και προσφέρουν ποτό, από τις μεγάλες πίστες μέχρι τις μικρές συνοικιακές σκηνές. Όλες οι κρατήσεις ακυρώνονται και η νυχτερινή μουσική διασκέδαση παραμένει βουβή μέχρι νεωτέρας.

Από την άλλη πλευρά, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που θα παραταθεί το ωράριό τους μέχρι τις 02.00, αποκλειστικά με καθήμενους και χωρίς μουσική.

Κανονικά, ωστόσο, θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι κλειστοί χώροι που φιλοξενούν μουσικές ή χορευτικές παραστάσεις. Δεδομένου ωστόσο ότι η διασπορά του νέου στελέχους του κορωνοϊού γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς και έχουν ήδη προσβληθεί αρκετοί καλλλιτέχνες που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες παραστάσεις, καλό θα ήταν να κάνετε ένα τηλέφωνο πριν ξεκινήσετε για την έξοδό σας.

Να σημειώσουμε επίσης πως σε όλους τους χώρους που θα λειτουργούν τις επόμενες ημέρες θα επιτρέπεται η είσοδος μόνον σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από Covid – 19 ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οι ανήλικοι έως 17 ετών μπορούν να εισέλθουν με την επίδειξη αρνητικού self test.

Αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις διασκέδασης – Καββαθάς: Lockdown επιβάλλει η κυβέρνηση επόμενο

Αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης στα νέα μέτρα για το φρενάρισμα της πανδημίας τα οποία ισχύουν από σήμερα Πέμπτη και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου- όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης-ζητούν οι επιχειρηματίες εστίασης και ψυχαγωγίας. «Αυτό είναι lockdown. Καλύτερα να έκλεινε τα μαγαζιά η κυβέρνηση» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς. Ήδη στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται επιστολή της ΠΟΕΣΕ με την οποία η Ομοσπονδία ζητά την επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας, την μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% για να μειωθούν οι επιπτώσεις στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών και ενέργειας καθώς και την επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου καθώς και την παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Γιώργος Καββαθάς: Οι επιχειρήσεις εισπράττουν μόνο χρέη-Μάταιη η προσπάθεια της κυβέρνησης

«Αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των Προέδρων των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων της Ομοσπονδίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να λάβει αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» είπε στο ethnos.gr o κ. Καββαθάς και πρόσθεσε: «Οδηγούμαστε στο θάνατο. Η πτώση του τζίρου συνολικά στον κλάδο αγγίζει το 50% χωρίς τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση είναι μάταιη γιατί προσδοκά από τις επιχειρήσεις να υπολειτουργούν για μακρό χρονικό διάστημα με ζημιές και θεωρεί ότι έτσι μπορεί να επιβιώσει μια επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις εισπράττουν μόνο χρέη. Δεν επιβιώνουν».

Μιχάλης Επιτροπίδης: Μέτρα στήριξης για να ανταπεξέλθουμε και να μην έχουμε νέους ανέργους Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στο νομό Θεσσαλονίκη συνολικά 600 επιχειρήσεις ψυχαγωγίας οι οποίες λειτουργούν μετά τις 10-11 το βράδυ δεν θα ανοίξουν και οι περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές θα βρεθούν με το ένα πόδι στην ανεργία.όπως λένε στο ethnos.gr επιχειρηματίες του κλάδου.

«Από σήμερα αυτά τα καταστήματα θα είναι σε ένα καθεστώς μίνι lockdown και οι εργαζόμενοί τους θα βρεθούν στην ανεργία. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης όπως είναι η επιδότηση ενοικίου κατά 100%, η επαναφορά του μέτρου των αναστολών για να μην οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στην ανεργία και καταβολή επιστρεπτέων προκαταβολών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα που θα παραμείνουν κλειστές οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Θα πρέπει και αυτές οι επιχειρήσεις να στηριχτούν όπως βοηθήθηκαν το 2020 και στις αρχές του 2021» δήλωσε στο ethnos.gr ο Μιχάλης Επιτροπίδης γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατορίων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Δεν είναι τιμωρητικά τα μέτρα της κυβέρνησης. Από την στιγμή που υπάρχει μια πανδημία, αυτή παίρνει τις αποφάσεις για τον περιορισμό της. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν θα είναι για δύο εβδομάδες. Θα συνεχιστούν όπως έγινε και παλιότερα».

Πτώση τζίρου 50% τα Χριστούγεννα σε σχέση με το 2019-Χωρίς προκρατήσεις για την Πρωτοχρονιά Μειωμένος κατά 50% σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2019 ήταν η κίνηση την φετινή αντίστοιχη εορταστική περίοδο ενώ ελάχιστες είναι οι προκρατήσεις μέχρι στιγμής για την Πρωτοχρονιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Τα Χριστούγεννα είχαμε προκρατήσεις και παρόλα αυτά είχαμε μια μείωση του τζίρου 50% έναντι του 2019. Άρα, με μέτρα χωρίς μουσική καταλαβαίνεται ότι θα βρισκόμαστε σαν να είμαστε σε ένα μίνι lockdown. Χάνεται 100% ο τζίρος για αυτούς που δεν θα λειτουργήσουν. Οι προκρατήσεις για την Πρωτοχρονιά είναι μηδενικές μέχρι στιγμής γιατί ο κόσμος δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο και επίσης φοβάται με όλα αυτά που ακούει. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν κάνουμε Χριστούγεννα, αλλά Πάσχα. Θα είναι πένθιμες αντί γιορτινές οι επόμενες μέρες» συμπλήρωσε ο κ. Επιτροπίδης.

rapid test/sooc

Δυσβάστακτο το κόστος για μοριακό και rapid test – Η σύγκριση με άλλες χώρες

Σε ουρές σε φαρμακεία και σε διαγνωστικά κέντρα για τη διενέργεια ελέγχων κορονοϊού έχει οδηγήσει η εκτίναξη των κρουσμάτων που έφερε η επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον και στην Ελλάδα. Τα δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ που παρασχέθηκαν δωρεάν στους πολίτες ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης αφενός δεν αρκούν για να καλύψουν τον αυξημένο κινδυνο, αλλά και την αυξημένη κινητικότητα των εορταστικών ημερών, ενώ ταυτόχρονα η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους εχει συχνά αμφισβητηθεί και εξαιτίας της λανθασμένης δειγματοληψίας από τους πολίτες.

Αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να καταφεύγουν ακόμα συχνότερα σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test ή και σε μοριακό τεστ (PCR), οι τιμές των οποίων μπορεί να βρίσκονται υπό καθεστώς διατίμησης, ωστόσο το κόστος δεν είναι καθόλου αμελητέο για μια μέση οικογένεια. Να σημειωθεί ότι δικαίωμα σε δωρεάν ταχύ διαγνωστικό έλεγχο δεν έχουν εδώ και καιρό οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Κι αυτό την ώρα που αρκετές ευρωπαικές χωρες, όπως η Γερμανία, η οποία είχε επίσης απαγορεύσει τα δωρεάν τεστ σε μη εμβολιασμένους, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και να τα επαναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πλαφόν στις τιμές των τεστ ισχύουν ως ανώτατα όρια τιμών:

Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR: το ποσό των 40 ευρώ για την παροχή υπηρεσίας και των 20 ευρώ για τη δειγματοληψία, δηλαδή συνολικά 60 ευρώ.

Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) το ποσό των 10 ευρώ.

Ειδικά για τα rapid test, η προσφερόμενη τιμή στην αγορά κυμαίνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ 5 – 10 ευρώ, ενώ γενικότερα οι προβλεπόμενες ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμοδίων, ότι η τιμή των τεστ στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη, τα στοιχεία αποκαλύπτουν μία διαφορετική εικόνα καθώς όχι μόνο υπάρχουν χώρες, όπως η Αυστρία και η Δανία, στις οποίες ο έλεγχος είναι δωρεάν χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και επιχειρήσεις που χρεώνουν ακριβότερα τις ίδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα συγκριτικά με την Κύπρο όπου επίσης δραστηριοποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο χρεωνει στα υποκαταστήματά του στην Ελλάδα 10 ευρώ για το rapid test και 60 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο με τις τιμές για τις ίδιες υπηρεσίες στην Κύπρο να ανέρχονται σε 5 και 25 ευρώ αντίστοιχα. Κι αυτό μάλιστα την ώρα που οι μέσες απολαβές στις δύο χώρες δεν συγκρίνονται.

Αλλά ακόμα και στις χώρες, στις οποίες η τιμή των τεστ είναι ίδια ή σχεδόν ίδια με την Ελλάδα, το αποτύπωμα στην τσέπη των πολιτών είναι δυσανάλογο και εντελώς ανόμοιο εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλότερων μισθών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη – μέλη της Ε.Ε., στα οποία ο καθαρό ςμέσος μισθός μειώθηκε το 2020, ενώ είναι το μόνο κράτος – μέλος στο οποίο ο καθαρός μέσος μισθός είναι χαμηλότερος απ΄αυτόν του 2010. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας έχει την πέμπτη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη.

Στο κόστος των τεστ μάλιστα θα πρέπει να προστεθεί πλέον και αυτό των μασκών ενισχυμένης προστασίας, η τιμή των οποίων έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες και παρά την οργή που έχει προκαλέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης, το μέγεθός της φαίνεται ότι δεν είναι επαρκές ώστε να οδηγήσει στην απόφαση θέσπισης ανώτατης τιμής πώλησης και γι΄αυτό το είδος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η χρήση τους είναι πλέον υποχρεωτική σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί ή δεν αντέχει να φορέσει διπλή χειρουργική μάσκα.

Το ζήτημα των υψηλών χρεώσεων για τα διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης κορονοιού επαναφέρει με δήλωσή του το ΜέΡΑ25: «Οι Έλληνες με έναν από τους χαμηλότερους μέσους μηνιαίους μισθούς στην Ευρώπη πληρώνουν τα ακριβότερα τεστ» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ζητώντας για ακόμα μία φορά την ενεργοποίηση ενός δημοσίου δικτύου ελέγχων.

Σημερα η πολιτική του διαγνωστικού ελέγχου και το κόστος των τεστ σε άλλες χώρες της Ευρώπης διαμορφώνεται ως εξής:

Αυστρία: Τα Rapid και PCR tests είναι δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, αυστριακός ή μη πολίτης, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους “Teststrasse”, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Γερμανία: Κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα. Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Δωρεάν τεστ δικαιούνται επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες στη χώρα. Κύπρος: Τα Rapid Test είναι δωρεάν για όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν από 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. Το δε PCR Test επίσης μπορεί να διενεργηθεί σε τιμή ακόμα και 20 ευρώ. Ισπανία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες. Γαλλία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ κοντά στα 50 ευρώ κοστίζει το PCR Test για τους ανεμβολίαστους, «όσο δηλαδή και στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι ο μέσος μισθός στη Γαλλία είναι υπερδιπλάσιος της Ελλάδα, 2,4 φορές υψηλότερος για την ακρίβεια» σημειώνει το ΜέΡΑ25. Αγγλία: Στη χώρα δίνεται επίσης η δυνατότητα δωρεάν ελέγχου με Rapid και PCR test. Ακριβά τεστ στους «φτωχούς» της Ευρώπης Aπό 332 ευρώ έως 2.202 ευρώ κυμαίνονται οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Από τη λίστα εξαιρείται η Κύπρος, η οποία μαζί με την Δανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Φιλανδία και την Σουηδία δεν έχουν θεσπίσει από την 1η Ιανουαρίου 2021 «εθνικούς κατώτατους μισθούς».

Τα 21 κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν εθνικούς κατώτατους μισθούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, χωρίζονται σε τρεις «ταχύτητες», βάσει του ύψους του μισθού.

Οι χαμηλόμισθοι

Από τα 21 κράτη της ΕΕ που θέσπισαν κατώτατους μισθούς, τα 10, που βρίσκονται μάλιστα στην Ανατολική Ευρώπη, είχαν κατώτατους μισθούς κάτω από 700 ευρώ το μήνα: Βουλγαρία (332 ευρώ), Ουγγαρία (442 ευρώ), Ρουμανία (458 ευρώ), Λετονία (500 ευρώ), Κροατία (563 ευρώ), Τσεχία (579 ευρώ), Εσθονία (584 ευρώ), Πολωνία (614 ευρώ), Σλοβακία (623 ευρώ) και Λιθουανία (642 ευρώ).

Οι μεσαίοι Στον ευρωπαϊκό νότο βρίσκονται τα 5 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονταν από 700 ευρώ έως λίγο πάνω από 1.100 ευρώ το μήνα: Ελλάδα (758 ευρώ), Πορτογαλία (776 ευρώ), Μάλτα (785 ευρώ), Σλοβενία (1.024€) και Ισπανία (1.108€).

Οι πλούσιοι της Ευρώπης

Στους πλούσιους της Ευρώπης συγκαταλέγονται οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, στις οποίες οι θεσπισμένοι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται από 1.500 ευρώ το μήνα μέχρι 2.202: Γαλλία (1.555 ευρώ), Γερμανία (1.614 ευρώ), Βέλγιο (1.626 ευρώ), η Ολλανδία (1.685 ευρώ), Ιρλανδία (1.724 ευρώ) και Λουξεμβούργο (2.202 ευρώ).

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, αλλά και την έξαρση της πανδημίας, το ΜέΡΑ25 που ανακινεί το ζήτημα των δωρεάν τεστ, επισημαίνει: «Στη χώρα μας τώρα το σελφ τεστ όταν δεν το δίνει μια φορά το χρόνο δωρεάν η Μητσοτάκης Α.Ε., κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ, το ράπιντ γύρω στα 10 και το pcr από 50 έως 60 περίπου ευρώ και όλα αυτά όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα είναι στα 1.161 ευρώ. Τη στιγμή που στην Αγγλία, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι €2.313 (£1.950), στη Γαλλία €2.791, στην Αυστρία 3.104 ευρώ, στη Δανία 3.914 ευρώ, στη Γερμανία 2.952 ευρώ, στην Κύπρο 1.658 ευρώ και στην Ισπανία 1.753 ευρώ», τονίζει προσθέτοτας πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ιδιαίτερα με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πανδημία, να μην στηθεί εδώ και τώρα ένα δημόσιο δίκτυο, για μαζικά, δωρεάν, τακτικά ράπιντ τέστ σε όλες και όλους (εμβολιασμένους και μη, Έλληνες πολίτες και μη) και ένα αυστηρό πλαφόν σημαντικά μειωμένο για τις τιμές στα pcr».

Πηγές: in.gr/ethnos/protothema/Ναυτεμπορική

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα