Αναθεωρούνται προβλέψεις της παγκόσμιας οικονομίας-Αυξάνονται τα κρούσματα

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Parallaxi
αναθεωρούνται-προβλέψεις-της-παγκόσ-640390
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Η εικόνα της πανδημίας, σήμερα 5/1 – Πηγή: John Hopkins University

Παγκόσμια Τράπεζα: Η ανάρρωση της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτηθεί από τον έλεγχο της πανδημίας

Η Παγκόσμια Τράπεζα εμφανίστηκε την Τρίτη απαισιόδοξη για την παγκόσμια οικονομία, που ασθενεί από τον Covid-19, προειδοποιώντας ότι η ανάρρωσή της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.

Το διεθνές οικονομικό ίδρυμα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2021, μολονότι έκρινε ότι η υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 ήταν «λιγότερο σοβαρή» απ’ όσο εκτιμούσε αρχικά: -4,3%, αντί για -4,5% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο. Το παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 4%, αντί για 4,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Ο λόγος της αναθεώρησης αυτής ήταν η αύξηση, στα τέλη του 2020, των μολύνσεων από τον Covid-19, η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 και οι πρόσθετοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, διαταράσσοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτά τα εμπόδια, συνέπεια των οποίων ήταν η επιβράδυνση της ανάπτυξης, οδήγησαν επίσης σε «σημαντική» μείωση των κρατικών και ιδιωτικών εσόδων. Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν ενώ οι απολύσεις επηρέασαν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

«Η ανάκαμψη είναι πιθανόν (…) να παραμείνει μέτρια αν οι πολιτικοί αξιωματούχοι δεν αναλάβουν αποφασιστική δράση για να σταματήσουν την πανδημία και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τις επενδύσεις», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι «βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες».

Με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο (συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και καθυστέρηση στους εμβολιασμούς) η ανάπτυξη θα ανέλθει μόνο στο 1,6% το 2021. Η αισιόδοξη πρόβλεψη (έλεγχος της πανδημίας και επιτάχυνση των εμβολιασμών), κάνει λόγο για ανάπτυξη σχεδόν 5%.

Στις ΗΠΑ η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι θα καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%. Στην ευρωζώνη η αύξηση αυτή θα φτάσει το 3,6% (μετά την υποχώρηση κατά 7,4% το 2020) ενώ στην Ιαπωνία η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει το 2,5%.

Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση (5% κατά μέσο όρο) στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της Κίνας, όπου προβλέπεται ανάπτυξη 7,9% για φέτος.

Ρεκόρ μολύνσεων στο Τόκιο -1.500 σε 24 ώρες

Αυτό, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, καθώς η Ιαπωνία ετοιμάζεται να επιβάλει εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή.

Το προηγούμενο υψηλό μολύνσεων για την πρωτεύουσα ήταν 1.337 και είχε καταγραφεί στις 31 Δεκεμβρίου.

Κολομβία: Εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.835 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα των Άνδεων να ξεπερνά πλέον τους 1,7 εκατ. (είναι επακριβώς 1.702.966).

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 241 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 44.426 νεκρούς.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε έχει παρατείνει την κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που κήρυξε μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα έχουν γενικά χαλαρώσει, με εξαίρεση τομείς της πρωτεύουσας — η Μπογκοτά, εστία της πανδημίας, επιβάλλει εκ νέου lockdown σε κάποιες συνοικίες της.

Ο πρόεδρος Ντούκε ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι δόθηκε άδεια από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό που ανέπτυξε η συμμαχία Pfizer/BioNTech, ενόψει της εκστρατείας ανοσοποίησης που αναμένεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο. Έκανε λόγο για «μείζον βήμα».

Τον Δεκέμβριο, ο συντηρητικός πρόεδρος είχε αναγγείλει την αγορά 10 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer. Η πρώτη παρτίδα, 1,7 εκατ. δόσεις, αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο Ντούκε είχε επίσης πει πως θα αγοραστούν 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/πανεπιστημίου της Οξφόρδης — η χορήγηση άδειας για την αξιοποίησή του εκκρεμεί — και 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Janssen (Johnson & Johnson) στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών. Ακόμη, η χώρα αναμένει να λάβει 20 εκατ. δόσεις εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής προβλέπει πως ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, με τα στελέχη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, τους πιο ηλικιωμένους και τους πολίτες με χρόνια νοσήματα να έχουν την προτεραιότητα στο αρχικό στάδιο.

ΗΠΑ: 3.930 θάνατοι και περισσότερα από 250.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Τρίτη 3.930 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 σε 24 ώρες, νέο τραγικό ρεκόρ, κατά τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ταυτόχρονα, στη χώρα επιβεβαιώθηκαν πάνω από 250.000 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, κατά τους αριθμούς της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Εξάλλου, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με συμπτώματα της νήσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός βρίσκεται στο υψηλότερό του επίπεδο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, στους 131.000 ασθενείς, κατά τα στοιχεία του COVID Tracking Project.

Η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Αντιμέτωπες με πλημμύρα ασθενών, οι υπηρεσίες υγείας στο Λος Άντζελες έχουν αρχίσει να επιλέγουν σε ποιους διαθέτουν κλίνες και χορηγούν οξυγόνο· έφθασαν πλέον στο σημείο να ζητούν από τα πληρώματα των ασθενοφόρων να μη διακομίζουν σε νοσοκομεία ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή και οι πιθανότητες να επιζήσουν θεωρούνται πρακτικά μηδενικές.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων καταγραφόταν έξι ημέρες νωρίτερα (3.927 νεκροί).

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη έχει πλέον φθάσει τους 357.132 νεκρούς επί συνόλου 21,04 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Τζονς Χόπκινς, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι εδώ και καιρό αντιμέτωπες με φοβερή έξαρση της πανδημίας. Από τα τέλη του Νοεμβρίου, ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται ημερησίως αυξήθηκε δραματικά — ξεπερνά πλέον συχνά τους 2.000, ακόμη και τους 3.000 ανά 24 ώρες, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, όταν γενικά η ενημέρωση των στοιχείων καθυστερεί.

Οι συνέπειες των οικογενειακών συγκεντρώσεων στις γιορτές του τέλους της χρονιάς εκφράζονται φόβοι πως θα κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ, όπου η επιβολή περιοριστικών μέτρων επαφίεται στις πολιτειακές αρχές, πρακτικά εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου, για να δοθεί τέλος στην πανδημία. Όμως μόλις το 2% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί προς το παρόν, καθώς 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου τους.

Χθες Τρίτη ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, συζήτησε με την ομάδα του που θα χειριστεί την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Εξετάστηκαν «επιλογές» για την επιτάχυνση της διανομής εμβολίων, ιδίως η πιθανότητα να «μεγεθυνθεί ο ρόλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Τζόνσον: Περισσότεροι από 1,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στη Βρετανία

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19, έγινε την Τρίτη γνωστό από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεσμεύτηκε οι Αρχές να δημοσιεύουν ημερησίως στατιστικά στοιχεία σχετικά με το ποιος λαμβάνει το εμβόλιο, σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στο νέο lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία.

Ο Τζόνσον έχει θέσει στόχο να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι, μεταξύ αυτών οι τρόφιμοι στους οίκους ευγηρίας, οι κλινικά ευάλωτοι και οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, ήτοι περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι, έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Εάν τα πράγματα πάνε καλά, είπε ότι η Αγγλία μπορεί να σκεφθεί τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από εκείνη τη χρονική στιγμή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, έως το απόγευμα της Τρίτης, προσθέτοντας πως σχεδόν 1.000 κέντρα εμβολιασμών θα είναι έτοιμα έως το τέλος της εβδομάδας.

«Θέλω να σας δίνω… τη μέγιστη πιθανή διαφάνεια σχετικά με την εξέλιξη αυτής της εκστρατείας εμβολιασμών», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, ενώ υποσχέθηκε περισσότερες λεπτομέρειες την Πέμπτη και ημερήσιες ενημερώσεις από την επόμενη Δευτέρα.

Η Βρετανία εμβολιάζει τους πολίτες της με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech τις τελευταίες 4 εβδομάδες, ενώ τη Δευτέρα έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι 650.000 άνθρωποι, άνω των 80 ετών, έχουν μέχρι στιγμής λάβει μια δόση του εμβολίου κατά του Covid-19, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με το 23% όλων των πολιτών άνω των 80 στην Αγγλία και επιδοκίμασε τον «σημαντικό βαθμό ανοσίας» που θα έχουν σε διάστημα 2-3 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση.

Βρετανία: Επιστήμονες επικρίνουν το σχέδιο της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Πέντε Βρετανοί επιστήμονες επέκριναν το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να καθυστερήσει τη χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου για τον Covid-19 ακόμη και κατά 12 εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι τα επαληθευμένα χρονοδιαγράμματα δεν θα πρέπει να τροποποιούνται «χωρίς ισχυρή επιστημονική υποστήριξη ή αποδείξεις».

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της επιστημονικής επιθεώρησης British Medical Journal, οι επιστήμονες γράφουν ότι το σχέδιο βασίστηκε σε «υποθέσεις» και όχι σε επιστημονικά στοιχεία ή σε δεδομένα από τις δοκιμές. Αμφισβητούν επίσης τη λογική πίσω από την παράταση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Οι επιστήμονες, από τα πανεπιστήμια του Νότιγχαμ, του Μάντσεστερ και του Ντε Μόντφορτ, λένε επίσης ότι οι ισχυρισμοί των στελεχών της Κοινής Επιτροπής Εμβολίων και Εμβολιασμού (JCVI) της κυβέρνησης, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, «αμφισβητήθηκαν από τους παρασκευαστές».

«Η συμβουλή της JCVI (…) να καθυστερήσει η δεύτερη δόση κατά 4-12 εβδομάδες δεν βασίζεται σε δεδομένα από τις δοκιμές, αλλά σε μια εικασία για το τι θα συνέβαινε αν δεν την χορηγούσαν μετά από 21 ημέρες», γράφουν. «Μολονότι οι εικασίες μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη μιας υπόθεσης, από μόνες τους δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να τροποποιηθεί μια γνωστή, αποτελεσματική δοσολογία», προστίθεται σε αυτό το άρθρο.

Η Βρετανία χορηγεί επί του παρόντος δύο εμβόλια για τον Covid-19, ένα των Pfizer/BioNTech και ένα των AstraZeneca/Οξφόρδης. Την περασμένη εβδομάδα η JCVI πρότεινε να αλλάξει το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χορήγησης των δόσεων ώστε να εμβολιαστεί αρχικά μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων με μόνο μία δόση ώστε «να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι και εισαγωγές σε νοσοκομεία», αντί να εμβολιαστούν λιγότεροι άνθρωποι με δύο δόσεις.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι είπε νωρίτερα την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι υπάρχουν «άγνωστες» παράμετροι στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος, ενώ ανησυχία προκαλεί και η πιθανότητα, αν και μικρή, να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του νέου κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέμεινε στη σύστασή του για τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μέσα σε διάστημα 21-28 ημερών. Μια καθυστέρηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί «υπό εξαιρετικές συνθήκες», λόγω επιδημιολογικών συνθηκών ή εξαιτίας περιορισμών στον εφοδιασμό, όπως εξήγησε ο Αλεχάντρο Κραβιότο, ο πρόεδρος της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Ειδικών (SAGE) του ΠΟΥ για τους εμβολιασμούς.

Οι δύο εταιρείες προειδοποίησαν την Δευτέρα ότι δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό αν η δεύτερη δόση του χορηγηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών από την πρώτη.

1.065 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.271 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα άλλοι 1.065 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς θυμάτων που έχουν καταγραφεί στο Μεξικό αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα των σχεδόν 129 εκατ. κατοίκων ανέρχεται ως εδώ σε 128.822 νεκρούς επί συνόλου 1.466.490 μολύνσεων, κατά τα κυβερνητικά δεδομένα.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας πάντως έχουν αναγνωρίσει ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Σλοβακία: Μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού η εργασία στη Νίτρα

Οι κάτοικοι της περιοχής Νίτρα, στην κεντρική Σλοβακία, δεν θα μπορούν να εργαστούν, από την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό και έχουν βρεθεί αρνητικοί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς.

Στη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται αριθμοί ρεκόρ νέων κρουσμάτων και νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες. Παρά τη μερική καραντίνα που έχει επιβληθεί, τη Δευτέρα νοσηλεύονταν 3.146 άνθρωποι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μάτοβιτς είπε ότι οι κάτοικοι της Νίτρα (περίπου 160.000) δεν θα μπορούν να πάνε στη δουλειά τους αν δεν έχουν να επιδείξουν αρνητικό τεστ. «Η κατάσταση στη Νίτρα είναι τόσο δραματική που μόνο η εθελοντική εξέταση δεν θα αρκούσε. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, τις εταιρίες, την υγεία του κόσμου», τόνισε.

Στη Σλοβακία οι κάτοικοι επιτρέπεται να μετακινούνται μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, για να ψωνίζουν ή για να κάνουν μια βόλτα στη φύση, στην περιοχή όπου διαμένουν. Παρά τα μέτρα, μόνο τη Δευτέρα καταγράφηκαν περίπου 10.000 νέα κρούσματα.

Ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή της Νίτρα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar Land Rover που απασχολεί 2.800 εργαζόμενους.

Ο Μίλαν Ντούμπαϊ, ο επικεφαλής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο της Νίτρα, είπε ότι καθημερινά πεθαίνουν περισσότεροι από 10 άνθρωποι στους θαλάμους όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19 και χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση. «Έχουμε περίπου 200 ασθενείς, οι 20 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι και περισσότεροι από 10 πεθαίνουν καθημερινά. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την ψυχική και σωματική εξάντληση του προσωπικού… Τις τελευταίες ημέρες πέθαναν ένας ουρολόγος, ένας εργαζόμενος στη ΜΕΘ και σήμερα το πρωί ένας παθολόγος», πρόσθεσε.

Περού: Διένεξη με την Pfizer λόγω ρήτρας περί αποποίησης νομικής ευθύνης

Η Περουβιανή υπουργός Υγείας δήλωσε χθες Τρίτη ότι έχει ενσκήψει «διένεξη», η οποία αφορά μια ρήτρα για την αποποίηση νομικών ευθυνών, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Λίμα για να εξασφαλίσει δόσεις του εμβολίου που παράγουν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

Η Πιλάρ Μασέτι εξήγησε ενώπιον του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση του Περού βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με την Pfizer από τον Ιούλιο, όμως στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών τον Δεκέμβριο υπήρξε διαφωνία.

Υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, εξαιτίας της εμπιστευτικής φύσης των συνομιλιών, η υπουργός ανέφερε πως η διένεξη σχετίζεται με την «αποποίηση σημαντικών στοιχείων», ιδίως με την «ασυλία» της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας από νομική σκοπιά.

«Είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε το εμβόλιο, όμως είναι επίσης αλήθεια πως υπάρχουν διαστάσεις» οι οποίες «αφορούν την εθνική μας κυριαρχία που πρέπει να προστατεύσουμε», οι οποίες «αφορούν κινδύνους για τις επόμενες γενιές», εξήγησε η κυρία Μασέτι.

Κι άλλες χώρες, ιδίως η Βραζιλία και η Αργεντινή, έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τη ρήτρα περί αποποίησης νομικής ευθύνης στις διαπραγματεύσεις τους με την Pfizer.

Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφεραν χθες Τρίτη ότι προσπαθούν, σε συνεργασία με διάφορες κυβερνήσεις, να επιλύσουν το ζήτημα της αποποίησης νομικής ευθύνης, εξηγώντας ότι έχει αναδειχθεί σ’ ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τη σύναψη συμφωνιών για τον εφοδιασμό με εμβόλια εναντίον του SARS-CoV-2.

Στο Περού έχουν γίνει κλινικές δοκιμές υποψηφίων εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Sinopharm (Κίνα), της Johnson & Johnson (ΗΠΑ) και της AstraZeneca (Βρετανία/Σουηδία), ενώ η κυβέρνηση στη Λίμα διεξάγει επίσης διαπραγματεύσεις για να προμηθευτεί εμβόλια κι από άλλες εταιρείες, συνόψισε η Πιλάρ Μασέτι.

Η Περουβιανή υπουργός Εξωτερικών Ελίσαμπετ Αστέτε δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής τον περασμένο μήνα πως η Λίμα έχει ξαναρχίσει συνομιλίες με την AstraZeneca, τις οποίες είχε διακόψει τον Οκτώβριο, ερίζοντας ότι η εταιρεία, που ανέπτυξε το εμβόλιό της σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν της έδινε επαρκή στοιχεία για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του προϊόντος της.

Η κυβέρνηση του Περού έχει εξάλλου υπογράψει συμφωνία που προβλέπει τον εφοδιασμό της χώρας με 13,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, που συνδιευθύνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η συμμαχία GAVI.

Η Μασέτι είπε στο Κογκρέσο πως η Λίμα αντιλαμβανόταν πως οι δόσεις αυτές θα παραδίδονταν στη χώρα τον Ιούλιο, αλλά «πρόσφατα» ενημερώθηκε από τον COVAX πως μπορούν να αναμένονται πολύ πιο σύντομα, «μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς».

21 θάνατοι και 2.457 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.457 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 21 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 16.788 νεκρούς επί συνόλου 623.101 κρουσμάτων.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 16.885 επί του παρόντος, κατά τους αριθμούς του υπουργείου.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, παρά την άφιξη της πρώτης παρτίδας δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech, με την πρώτη ομάδα που ανοσοποιείται να είναι γιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού στην πρώτη γραμμή.

«Ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν», τόνισε ο υπουργός.

Ξεπέρασαν τους 197.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.171 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει ως εδώ τους 197.732 νεκρούς.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 56.648 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει πλέον τους 7.810.400 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στο βραζιλιάνικο έδαφος, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Η χώρα πλήττεται από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού από τον Δεκέμβριο που έχουν φέρει ξανά τα νοσοκομεία στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Η Μανάους, η πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας (βορειοδυτικά), κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χθες Τρίτη καθώς η πληρότητα των κλινών στα νοσοκομεία που υποδέχονται ασθενείς με την COVID-19 έφθασε το 100%.

Νότια Κορέα: 20 θάνατοι και 840 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 20 ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 840 κρούσματα του SARS-CoV-2. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα, παρότι αυξήθηκαν, έμειναν κάτω από το όριο των 1.000, εν μέσω αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περιοχές της χώρας.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Ασίας έχει φθάσει πλέον τους 1.027 νεκρούς, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί έφθασε τους 65.818, σύμφωνα με τα δεδομένα της κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA). Ο μέσος όρος των κρουσμάτων βρίσκεται στα 863,9 ενώ ο επιλεγόμενος ρυθμός αναπαραγωγής (R0) υποχώρησε οριακά κάτω από το 1 την τελευταία εβδομάδα.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με αυξημένο επίπεδο μολύνσεων, με τις Αρχές να μιλούν για το τρίτο κύμα της πανδημίας, αλλά και απότομη αύξηση των θανάτων. Ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση παραμένει διψήφιος από την 15η Δεκεμβρίου. Ο βαρύτερος απολογισμός (40 νεκροί) καταγράφηκε την περασμένη Τρίτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε στους 411 (+25 από την προηγουμένη), σύμφωνα με την KDCA.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να γίνουν μαζικά τεστ σε περίπου 70.000 εγκλείστους και μέλη της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων σε 52 φυλακές σε όλη τη χώρα, καθώς φυλακή της Σεούλ έχει μετατραπεί σε εστία, με πάνω από τους μισούς από το άθροισμα των 2.292 ανθρώπων σε αυτή, τροφίμων και υπαλλήλων, να έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Θα εξεταστεί επίσης το ενδεχόμενο να παραταθεί η αναστολή των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 12 κρούσματα μεταλλαγμένου, πιο μολυσματικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία έχουν ήδη ανασταλεί ως την 7η Ιανουαρίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα